Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Chlastáme při bastlení
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1685

PříspěvekZaslal: pá prosinec 29 2017, 22:04    Předmět: Citovat

U ovocných vín, rybízáků, hodně záleží na kvalitě a množství ovoce, které je vloženo do kvasné nádoby. Musím se smát, když za okny někdy vidím třílitrové sklenice od okurek s kvasnou zátkou, kde na hladině narůžovělé vody plave vrstva 5 cm kuliček rybízu. Samozřejmě, pak je třeba tu vodu hodně přisladit.
Rybízák jsem si kdysi dělával. Ale do 50 l demižonu šlo alespoň 15 kilo přebraného nelisovaného černého rybízu (bez stopek, šneků a plesnivých plodů). A místo kvasinek, asi půl kila nakvašených malin. Voda zásadně jen převařená, vlažná i s přídavkem krystalového cukru. Ze začátku jsem občas s demižonem zamíchal, aby se z těch malin nastartoval kvasný proces.
A po stočení jsem si zkoušel vyrobit ocet. Neúspešně. Ty potvory, kuličky rybízu, plavaly na hladině a zabránily přístupu vzduchu a i když byl demižon otevřen a občas jsem s ním zamíchal, za měsíc jsem stočil dojížďák (druhák). Ten byl dobrý na svařák…
Tedy žádné tlamolepy a dunihlavy, u kterých je obsah alkoholu vyhnán vysokým přídavkem cukru, při použití malého množství ovoce.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
elektrosvit



Založen: Jun 27, 2016
Příspěvky: 2514

PříspěvekZaslal: pá prosinec 29 2017, 22:12    Předmět: Citovat

Tak vidíte, že jsem vám nelhal... Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18683
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: pá prosinec 29 2017, 22:35    Předmět: Citovat

Pouze stašek a dobrman vědí co píší . Karel jako obvykle úplný pí čo vi ny . Ty celerone děláš základní chybu , sladíš moc ! To je celý tvůj problém . Chyba dvě , malá teplota u kvašení . Když robíš kořku , žádná není dost vysoká . v mladších dobách jsem s kámošem za den doma lisoval až 1t jablek . Moštu zbyla menšina , jinak klasická cesta přes víno na kořku . Nejdřívě necháš rozjet , po týdnu dodáš první dávku cukru , za týden druhou . Do konce dalšího měsíce je fertig . Dělal jsem tak tři stováky a po prvním přidáním cukru jsem každý sud ochutnal . Ten nejlepší jsem nechal na víno a ty druhé uvařit . Kdybys to dělal kravsky , jak píše neználek Karel , tak při 78°C z kotle nic neodejde . Jenomže on četl jenom pohádky , ne jak se dělají alkonápoje . Asi před měsícem jsem ho zde ošacoval a on tvrdošíjně , aniž by cokoliv přečetl , stejnou pí čo vinu natlačí zas . Inu dub .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17861
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: so prosinec 30 2017, 0:26    Předmět: Citovat

No dělal jsem to a dávkoval přesně podle kuchařky z první republiky, co ji děda sázel jako první knihu když přišel z učení na tiskárenskýho sazeče.
V podstatě postup stejnej co píšeš. Po prvním doslazení se bubliny po týdnu téměř zastavily a po druhým doslazení se to zase rozjelo. Asi jsem podruhý přidal moc.
Dával jsem to kvasit nahoru na kuchyňskou linku, teplota cca 22-25 stupňů, to je málo?

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18683
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: so prosinec 30 2017, 8:49    Předmět: Citovat

Teplota je až dost , ale jestli to zůstalo sladké , jednoduše jsi dal moc cukru . Vždyť si uvědom , že již naše praprabáby konzervovaly ovoce cukrem . Ono je blbý nechat i poprvé úplně dokvasit , musí tam nějaké aktivní kvasinky ještě zůstat . Je třeba si uvědomit , že kvasinky jsou již mrtvé , ale jejich enzymy stále pracují . Prostě amatéři tam narvou cukr , ať je hodně kořalky a jako všichni co chtějí moc , mají málo . A na druhou stranu není problém vypálit i sladký kvas . Je to jen škoda ....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17861
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: so prosinec 30 2017, 11:24    Předmět: Citovat

Vypálit kvas je problém, pokud ho není alespoň 50 litrů, tak mě s tím v místním Pěstitelský palírně vyhodí. A doma na to mic nemám a ani nic nehodlám řešit, moc závistiví sousedi.
_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hubert_79



Založen: Dec 24, 2017
Příspěvky: 7627
Bydliště: Praha 6 - Petřiny

PříspěvekZaslal: so prosinec 30 2017, 11:36    Předmět: Citovat

citace:
Dá sa Pražákom

Hahaha, už se můžu smát? Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Behemot
Pod dozorem moderátorů


Založen: Nov 01, 2013
Příspěvky: 1681

PříspěvekZaslal: so prosinec 30 2017, 11:55    Předmět: Citovat

BOBOBO napsal(a):
Teplota je až dost , ale jestli to zůstalo sladké , jednoduše jsi dal moc cukru . Vždyť si uvědom , že již naše praprabáby konzervovaly ovoce cukrem . Ono je blbý nechat i poprvé úplně dokvasit , musí tam nějaké aktivní kvasinky ještě zůstat . Je třeba si uvědomit , že kvasinky jsou již mrtvé , ale jejich enzymy stále pracují . Prostě amatéři tam narvou cukr , ať je hodně kořalky a jako všichni co chtějí moc , mají málo . A na druhou stranu není problém vypálit i sladký kvas . Je to jen škoda ....

Dělám už několikátej ročník jednoho speciálního produktu, loni se to krapet zarazilo, na podzim se tam rychle ochladilo a nedokvasilo to. Prostředí to ovlivní dost - cukru dávám výpočtem tak akorát, aby z toho bylo požadovaný množství ethanolu a případně se to ještě i dalo pít samo o sobě (a už tak je to o dost míň než podle původního receptu - to byl slaďák jak sviňa). Zůstalo tam dost cukru a nevim co ten týpek na pálenici dělal (že to v životě neměl, tak si s tím hrál), ale dost cukru i barvy prolezlo skrz. A o to to mělo menší obsah ethanolu, což sem částečně vyřešil blendem zbytků prvního ročníku (ten měl zase nadměrný množství). No ale ne že by to vadilo - na další zpracování rozhodně ne, ale asi i na přímou konzumaci to má bezprecedentně silný aroma (už z toho i laik může celkem bezpečně poznat, co to je, stačí smočit prst Laughing A ta nazlátlá barvička taky nebude na škodu Idea

Faktem je, že podslazení tomu produktu nesvědčí - zkoušel jsem a chutnalo to jako čistič podlah (ostatně taky tam padlo rozhodnutí z toho udělat pálenku, a jelikož je o ni mnohem větší zájem, tak u toho zůstane Laughing ). Možná proto v původním receptu byla taková nálož (snad 15 kilo na sto litrů).

Konzervování cukrem nebo solí funguje na tom principu, že to vytáhne v silným roztoku z organismu skrz buněčnou stěnu vodu, v takovým prostředí přežijí jen extrémní druhy bakterií a hub, který se u nás moc nevyskytují. Proto stačí i jen krusta cukru (lžíce) nahoru na ovoce, většinou plísně rostou nahoře (ne pod vodou, jsou aerobní). U roztoku ale záleží na koncentraci, v určité koncentraci není vliv tak silnej a očividně třeba anaerobní kvasinky s tím moc problém nechají. I když o postupu tam cukr sypat několikrát slyším prvně a v takovým případě to na ně může už být dost, když už tam mají něco alkoholu a navíc dardu cukru - efekt se spojí a zabije je to. Já dycky dávám cukernej roztok hned i s vývarem a do toho pak vinný kvasinky se živnou solí. Jak přibejvá alkohol, tak ubejvá cukr, žádný překvapivý nálože jim nedávám Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18683
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: so prosinec 30 2017, 20:25    Předmět: Citovat

Nesmysly , jako vinný kvasinky jsem dříve chtěl , ale když jsem se dostal k požadovanému potravinářskému postupu , tak jsem to zrušil . Kdo kvasí doma a ne ve sklepě je to čirým nesmyslem . 15kg na 100l možná čisté vody , do ovocné šťávy absolutní nesmysl .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Behemot
Pod dozorem moderátorů


Založen: Nov 01, 2013
Příspěvky: 1681

PříspěvekZaslal: so prosinec 30 2017, 20:32    Předmět: Citovat

Někdo je zase chytrej jak rádio. Nevíš ani hovno o tom, z čeho to dělám, a žvaníš tady cosi vo ovocné šťávě? Asi máš dneska rozbitou kouli Rolling Eyes
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
dobrman



Založen: Aug 12, 2012
Příspěvky: 1518
Bydliště: J H

PříspěvekZaslal: so prosinec 30 2017, 20:40    Předmět: Citovat

na pálení jsme před asi dvěma roky chtěli zkusit nám doporučený Turbo kvasnice.
Údajně některý umí prokvasit až na 20%.
Ale nevím, nakonec jsme je nepoužili, protože na ten 160l sud to bylo dost drahý....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Behemot
Pod dozorem moderátorů


Založen: Nov 01, 2013
Příspěvky: 1681

PříspěvekZaslal: so prosinec 30 2017, 20:52    Předmět: Citovat

Normální vinný by měly dojít až do 14, i když tolik sem stejně nikdy nedosáh. Ten pytlíček ale stojí pár korun, stejně jako ta sůl k tomu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18683
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: so prosinec 30 2017, 20:52    Předmět: Citovat

I kdybys to dělal chytrolíne ze sr ač ek , tak je 15kg moc .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18683
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: so prosinec 30 2017, 20:57    Předmět: Citovat

Kecy v klecy . Udělat zákvas na našich 300l kvasu aby se prosadily školené kvasinky vyžaduje z pytlíku celou laboratoř .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Behemot
Pod dozorem moderátorů


Založen: Nov 01, 2013
Příspěvky: 1681

PříspěvekZaslal: so prosinec 30 2017, 21:06    Předmět: Citovat

Jó jasné jasné… Cool
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 3 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund