Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Chlastáme při bastlení
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
stasek



Založen: Aug 15, 2005
Příspěvky: 2191

PříspěvekZaslal: pá prosinec 29 2017, 12:08    Předmět: Citovat

No, já jsem ze Znojma, to je jih Moravy, takže jsem tak říkajíc u zdroje. Dovolil jsem si vložit část textu o doslazování vína ve vinařské společnosti Znovín a.s.
"Cukr přidaný do moštů pro výrobu vín stolních, zemských nebo jakostních prokvasí na alkohol stejně jako vlastní cukry vytvořené v hroznech. V hroznech je obsaženo v drtivé většině glukóza (hroznový cukr) a fruktóza (ovocný cukr). Přidávaná sacharóza se před kvašením také na tyto dva cukry rozpadne a prokvasí."
Celý text o doslazování:
http://www.znovin.cz/aktualni-tema-cukr-a-vino

Nepasuji se na odborníka, ale o výrobě vína vím rozhodně víc než EKKAR. Můžu říct, že jsem za svůj život vymetl spoustu vinných sklepů a sklípků, ale všude doslazovali, když bylo potřeba řepným cukrem. A mnohdy byli majitelé vinaři, kteří nic jiného v životě nedělali, jak kolem vína.
Takže koho tato debata kolem vína zajímá si určitě udělá svůj názor. Wink

_________________
Času dosti mám, trpělivost musím míti.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 32024
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: pá prosinec 29 2017, 12:42    Předmět: Citovat

Hele - jak já jsem u VINAŘŮ nakoupil, tak jsem prodal. A že řepnej cukr je potom ve vínu cejtit je prostě fakt.
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
dobrman



Založen: Aug 12, 2012
Příspěvky: 1518
Bydliště: J H

PříspěvekZaslal: pá prosinec 29 2017, 12:52    Předmět: Citovat

pokud se nepřidá do hotového vína, ale do moštu, tak cítit není.
A přislazuje spousta vinařů......
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Olchor



Založen: Nov 18, 2009
Příspěvky: 1651
Bydliště: Blansko

PříspěvekZaslal: pá prosinec 29 2017, 13:37    Předmět: Citovat

Na přislazování vína ( moštu) jsou přesně daná pravidla, vinařský zákon je docela přísný. Přívlastková vína se přislazovat nesmí.
Co se týká těch ovocňáků - vůbec to nemusí být lepihuby. Cukr prokvasí na alkohol, při cca 13% alkoholu se kvašení zarazí. No a záleží jen na tom, kolik se toho cukru tam zpočátku dá. Výsledek může být kyselý, akorát, nebo slaďák. Je potřeba trochu zkušenosti s dávkováním.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 32024
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: pá prosinec 29 2017, 14:05    Předmět: Citovat

Nebožtík dědek měl snad 40 roků zkušeností - a stejně mu z toho pokaždý vyšel tlamolep ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Pikofarad



Založen: Dec 02, 2007
Příspěvky: 1351
Bydliště: 742 58

PříspěvekZaslal: pá prosinec 29 2017, 14:11    Předmět: Citovat

dobrman napsal(a):

A přislazuje spousta vinařů......


nejenže přislazuje,ale i dobarvuje.Pro sebe ovšem ne,jen druháky na prodej
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jodr



Založen: Jan 20, 2008
Příspěvky: 1377
Bydliště: na vejminku

PříspěvekZaslal: pá prosinec 29 2017, 14:19    Předmět: Citovat

Moje vzpomínka na fujtajblutrejch není o víně, ale cukru a samodomo pálenky. Manželky strejda, původně pekař po znárodnění jeho pekařství svářeč někde ve škodovce, když se nedostávalo ovoce na palbu, zkvasil chleba s cukrem a ten humus pálil doma. A při jedné návštěvě jsem byl počastován grogem z onoho produktu. No. Smrdělo to jak bolavá noha a já tehdy mladík v toku (před ženitbou), jsem se neodvážil odmítnout. Strejda je drahně let po smrti a vzpomínka je stále jako živá...
_________________
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dobrman



Založen: Aug 12, 2012
Příspěvky: 1518
Bydliště: J H

PříspěvekZaslal: pá prosinec 29 2017, 14:31    Předmět: Citovat

dřív jsme doma pálívali z takzvaný "jedenáctky" (na 10l vody, 1kg cukru+normální kvasnice). Když se to prohnalo dvakrát a naředilo, tak to nebylo ničím cítit
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Mysteri



Založen: Mar 12, 2008
Příspěvky: 2956
Bydliště: Považie - Vorošilovo

PříspěvekZaslal: pá prosinec 29 2017, 15:21    Předmět: Citovat

Na intráku sme do toho pridali ešte ryžu, nechali to kvasiť na balkóne, precedili, nepálili a volali sme to Cinzano a liezli skoro po stenách... Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
stasek



Založen: Aug 15, 2005
Příspěvky: 2191

PříspěvekZaslal: pá prosinec 29 2017, 16:16    Předmět: Citovat

Pikofarad napsal(a):
dobrman napsal(a):

A přislazuje spousta vinařů......


nejenže přislazuje,ale i dobarvuje.Pro sebe ovšem ne,jen druháky na prodej


Je vidět, že je tady spousta odborníků, tak bych jen dodal, pokud nemá mošt z hroznů dostatečnou cukernatost, což není výjimkou tak se musí dosladit vždycky na správnou výši, jinak z toho vyleze mešní víno a to jaksi k normálnímu konzumu není Laughing

_________________
Času dosti mám, trpělivost musím míti.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dreamer



Založen: Oct 22, 2014
Příspěvky: 384

PříspěvekZaslal: pá prosinec 29 2017, 16:48    Předmět: Citovat

Nechci Ti brát iluze. Můj první rybízák byl tak výbornej že mi kamarád původem z moravy nevěřil že to není z hroznů. Sladký to nebylo a grády to zas teda jó, to mělo. Další dva nebo tři pokusy následující roky se nedaly pít a potom jsem pokusů zanechal. Co jsem tak nějak pochopil tak to první snad nazývané bouřlivé kvašení by až tak úplně bouřlivé být nemělo a to dokvášení taky spíš pozvolné a delší. Ale nevím, mě už se první úspěch zopakovat nepodařilo. Hlavně taky asi záleží na okolní teplotě když to kvasí. Pamatuji že ten první rok jsem sklízel hodně pozdě - v podsatě to bylo tak že příbuzenstvo nepřijelo rybíz otrhat tak jsem se do toho pustil sám až když hrozilo že to spadne samo - no a co s tím? Tak mě napadlo víno. Zralost a tím i cukernatost tedy byla asi nadprůměrná, teploty při kvašení spíše už nízké.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jirkati



Založen: May 21, 2008
Příspěvky: 1416
Bydliště: near Liberec (JO70MT)

PříspěvekZaslal: pá prosinec 29 2017, 18:11    Předmět: Citovat

Měl jsem - bohužel už odešel - kamaráda s vlastní vinicí a sklepem v Pasohlávkách. Mnoho večerů jsme poseděli a za ta léta mnoho sudů bílého vypili. Ano, měl zvlášť docela nevzhledné sudy pro sebe a kamarády (vinaře) a zvlášť krásné, nablýskané sudy pro rekreanty z blízkého kempu. V těch prvních bylo "až kyselé" víno, kterého jsem vypil i dva litry za dlouhý večer, v těch druhých byl zpravidla druhák pro Pražáky a Ostraváky. Ti totiž už při příchodu do sklepa žádali víno "sladší". Po dvou litrech prvního vína bylo ráno hlavně hladové, po 2 litrech druháku (i toho jsem se dopustil) to bylo podstatně horší.
Laco mi vysvětlil, že to první víno dělá zásadně bez doslazení i za cenu, že bude muset na konci vytvořit směsku se sladším vínem od kamaráda. Druhák dělal po doslazení řepným cukrem - měl tam mašinku na změření cukernatosti před kvašením - a po doplnění kvasinek.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17888
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: pá prosinec 29 2017, 18:33    Předmět: Citovat

Víno není jen jih Moravy, Mělník, Litoměřice, sever Čech. Taky kousek od Novýho Bydžova byly vinice. Třeba Vinary, ty od vína mají název. Wink Tadyhle je zrovna vidět původní pozemky vinic vrácený v restituci. Vinice tam bývaly celej sever od obce, moje babí ještě pamatovala jak to zařízla kolektivizace.
_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Pikofarad



Založen: Dec 02, 2007
Příspěvky: 1351
Bydliště: 742 58

PříspěvekZaslal: pá prosinec 29 2017, 19:04    Předmět: Citovat

jirkati napsal(a):
druhák pro Pražáky a Ostraváky


A pro staska, znalce vinných sklepů
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cust



Založen: Jan 17, 2007
Příspěvky: 6353
Bydliště: Husinec-Řež

PříspěvekZaslal: pá prosinec 29 2017, 20:30    Předmět: Citovat

stasek napsal(a):
Pikofarad napsal(a):
dobrman napsal(a):

A přislazuje spousta vinařů......
nejenže přislazuje,ale i dobarvuje.Pro sebe ovšem ne,jen druháky na prodej
Je vidět, že je tady spousta odborníků, tak bych jen dodal, pokud nemá mošt z hroznů dostatečnou cukernatost, což není výjimkou tak se musí dosladit vždycky na správnou výši, jinak z toho vyleze mešní víno a to jaksi k normálnímu konzumu není Laughing
Víno se buď doslazuje nebo ne. Pokud nemá šťáva dostatečnou cukernatost, doslazuje se řepným cukrem. Ve víně to poznat nejde. Výsledná sladkost je pak výsledkem práce kvasinek, okolní teploty, vinařovým záměrem (řízené kvašení) a ano i může být přeslazením šťávy - to snad ale každý měří a nikdo nepřeslazuje (hraje i ekenomika). Druháky se dělali před revolucí a možná pár divokých let po. Dnes už to nikdo nedělá a pokud, tak produktu neříká víno. A nebo je to dobytek.
Ekkare, pokud ti někdo tvrdil, že doslazuje glukopurem, tak tě tahal za nos a nebo dosladil 10 litrů šťávy na test. V hektolitrech to fakt vzheldem k ceně nejde.
PS: Narodil jsem se na jihu Moravy a vyrůstal ve vinohradě.
EDIT: Mešní víno jsme dělalí běžně a k pití je výtečné. No, ne každý rok byl na výrobu mešního vína předurčen. Např. červené na moravě jako mešní v podstatě nejde vyrobit (bez chem. odbourání kyselin). To se musí na jih za větším sluníčkem - tam je zase problém s přehnaným vyzráním bílého.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 2 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund