Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Upload · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Hledat v článcích

Dobrovolné příspěvky na provoz EB

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

arduino - parametry na SD

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Miniaturní počítače (Arduino, Raspberry a další)
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ok1f
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: Sep 11, 2006

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 7:38    Předmět: arduino - parametry na SD Citovat

Dobrý den,

jak se obvykle realizuje načtení parametrů potřebných pro běh programu uložených na SD?

Napadá mě načíst řetězec, nějak ho rozdělit na jednotlivé hodnoty a ty potom převést na int čísla. Protože jsem toto nikdy neřešil, prosím o radu, jestli je tato myšlenka správná, nebo jestli se to dá řešit elegantněji. Případně nějaký odkaz by také pomohl.

Potřebuji načíst dle výběru sadu asi 20ti hodnot, sad bude cca 10 a vždy se načte pouze ta potřebná.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
microlan
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: May 09, 2017
Bydliště: Kósek vod Brna

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 7:49    Předmět: Citovat

V jakém jazyku? V C je to tuším funkce strtoint()
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
popopepe
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: Oct 26, 2005

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 7:51    Předmět: Citovat

Jestli to dobře chápu, máš 10 sad o 20 položkách (bytech), takže cca 200 bytů.
Můžeš třeba na SD vytvořit 10 různých souborů ( aka 10 sad) a každý bude obsahovat těch 20 různých položek. A otevřeš si jen ten soubor, co potřebuješ a přečteš ho celý.
https://www.arduino.cc/en/Tutorial/ReadWrite

Pokud se ty sady a položky nebudou měnit, tak je můžeš strčit do EEPROM. K těm můžeš přistupovat rovnou.
https://www.arduino.cc/en/Tutorial/EEPROMWrite
https://www.arduino.cc/en/Tutorial/EEPROMRead

Edit: pokud jde o ten vlastní převod, tak třeba ten strtoint
https://www.arduino.cc/en/Tutorial/StringToIntExample
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ok1f
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: Sep 11, 2006

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 8:09    Předmět: Citovat

Díky pánové za informace. Nastuduji, odzkouším.

Naposledy upravil ok1f dne út září 12 2017, 8:24, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
popopepe
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: Oct 26, 2005

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 8:14    Předmět: Citovat

text na číslo je ta funkce StrtoInt(). Na webu najdeš milion příkladů...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ok1f
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: Sep 11, 2006

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 8:26    Předmět: Citovat

Ještě jednou dík
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ok1f
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: Sep 11, 2006

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 9:53    Předmět: Citovat

A když potřebuji dostat řetězec do pole? Je na to nějaká funkce?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
popopepe
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: Oct 26, 2005

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 10:22    Předmět: Citovat

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mtajovsky
Super uživatel
Super uživatel



Založen: Sep 19, 2007
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 10:26    Předmět: Citovat

Typově v C řetězec a pole znaků jedno jest a lze je v případě použití obsahu zaměňovat. Řetězec je de facto reprezentován pointerem.
kód:

#include "stdio.h"
#include "string.h"

char* str = "ahoj ";
char arr[7] = {'p', 'a', 'r', 'd', 'e', '\n', '\x00'};

int main(int argc, char** argv)
{
    printf(str);
    printf(arr);
    strcpy(arr, str);
    strcat(arr, "\n\x00");
    printf(arr);
    return 0;
}


Přestože typově jsou str a arr stejné, nejsou to stejné objekty. To se projeví například u sizeof(), kdy v našem příkladě sizeof(arr) odevzdá 7 a sizeof(str) odevzdá v 32 bitové architektuře 4, což je velikost pointeru.

Edit: pozdě Sad
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ok1f
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: Sep 11, 2006

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 14:52    Předmět: Citovat

Takhle to funguje, zatím s jedním souborem:

kód:
void SDread() {
  String vRetezci;
  int i;


  File cteniDat = SD.open("par.txt", FILE_READ);             // otevře soubor data.txt


  if (cteniDat)                                               // když soubor existuje
  {
    while (cteniDat.available())                             // dokud nebudeme na konci souboru tak:
    {
      byte data = cteniDat.read();                            // přečte jeden bajt (znak) a uloží do proměné data
      vRetezci += (char)data;
      if (data == ',') {                                      //kdyz nacte carku

        nastaveni[m] = vRetezci.toInt();                      //zapise int cislo do pole

        vRetezci = "";                                        //vymaze promennou pro dalsi cislo
        m = m + 1;                                            //nastavi index pole pro dalsi cislo
      }
    }
    cteniDat.close();                                         //zavreni souboru

    for (i = 0; i < 10; i++) {
      Serial.println(nastaveni[i]);
    }

    m = 0;                                                     //pole pri dalsim volani tohoto podprogramu od zacatku
    cti = 0;                                                   //vypne volani tohoto podprogramu     
  }

}
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mtajovsky
Super uživatel
Super uživatel



Založen: Sep 19, 2007
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 15:48    Předmět: Citovat

Takhle to taky jde, ale je to takový hybrid mezi lidsky čitelným konfiguračním souborem a binárně uloženými daty.

Pro konfigurační soubory, které mají být přímo editovány člověkem a také být čitelné, se volí například INI formát
kód:
klíč1 = hodnota
klíč2 = hodnota2
atd.
nebo
kód:
[sekce]
klíč = hodnota

což ovšem vyžaduje více práce při parsování. Nebo se volí přímo binární zápis celé konfigurační struktury do souboru, což by se pak použilo jako:
kód:

typedef struct
{
    int item1;                       // nějaké konfigurační položky
    char item2;
    float item3;
} ConfigStruct;                      // deklarace konfigurační struktury

...

ConfigStruct g_config;               // definice globáních konfiguračních dat

...

SD.read(&g_config, sizeof(g_config));// přečtení konfigurace

...

    if(g_config.item1 == 0)          // použití konfigurace
    {
...
    }


Pokud není potřeba rozlišovat mezi položkami podle jejich názvu, je to jen sada 20 hodnot a to 10x, nedělal bych to do 10 souborů, ale do 10 řádek jednoho souboru. Potřebná řádka se vyhledá pomocí detekce znaku odřádkování (\n) a pak už se čte stejně, jak to máte.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw
Team boss
Team boss



Založen: Mar 21, 2006
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 16:51    Předmět: Citovat

Pre Arduino urcite existuje kniznica na INI subory.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
LukinoOl
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: Jun 09, 2016

PříspěvekZaslal: so září 16 2017, 12:33    Předmět: Citovat

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Miniaturní počítače (Arduino, Raspberry a další) Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund