Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Je hliník (AL) doopravdy škodlivý ?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10335

PříspěvekZaslal: pá květen 19 2017, 13:14    Předmět: Citovat

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: pá květen 19 2017, 13:24    Předmět: Citovat

Mají smysl pro humor. Dojezdová doba sanitky je v ideálním případě 10 minut. Pro nás na vesnici to pod 20 minut nejde...

Když se sami dusíte, je to dost závažný problém. Nikdo vám nemůže pomoci a můžete rychle skončit v situací ohrožující život. Je důležité přesně vědět, co dělat když se to stane, použít všechny triky, aby vám pomohly zachránit si život.

První věc co byste měli udělat je zavolat 112 i když nedokážete mluvit, tak operátor bude schopen rozpoznat, že se dusíte a pošle sanitku. To by vám mohlo zachránit život.

_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 6008
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: pá květen 19 2017, 14:15    Předmět: Citovat

citace:
Do dnešní doby přetrvává silně diskutovaný problém o použití hliníku ve styku s potravinami. Tato fáma byla vyprovokována koncem 70tých let hlavně silnou reklamní kampaní výrobců nerezového nádobí a málokdo se již zajímal o jeho pravdivosti.
Je známo a prokázáno, že v podmínkách, ve kterých se potraviny běžně tepelně upravují i konzumují, je čistý hliník nejstálejší a prakticky nerozpustný. V neutrálním prostředí běžné pitné vody (okolo pH7) je hliníkový povrch stabilní a bezpečný.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 32002
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: pá květen 19 2017, 16:10    Předmět: Citovat

Vem si pH-metr a strč sondu do všech jídel, který doma uvaříte. Dokonce i blbej kynutej knedlík má slabě kyselou reakci, protože při kynutí vzniká z vody a kysličníku uhličitýho jeho kyselina ... A to nemluvím o všem, do čeho se dává ovoce nebo zelenina, případně ocet. Potravina, která by měla zásaditou reakci, by ti okamžitě vyvolala "krkavou" reakci, protože se zásadou by reagoval kyselej obsah žaludku. Proto se radí obecně se hnilíku pro vaření i pečení vyhejbat ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 6008
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: pá květen 19 2017, 17:04    Předmět: Citovat

Přes 30 let používám půllitrový hliníkový plecháč a je pravda že už má silně narušený povrch dna. Ovšem mimo čaje se občas používal na všechny možné nápoje alkoholické i nealkoholické a jejich kombinace za studena i za tepla tak se není co divit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kremik



Založen: Mar 30, 2012
Příspěvky: 3571
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: so květen 20 2017, 9:21    Předmět: Citovat

Jako děcka jsme cucali Piknik, Pikao, či co to bylo přímo z tub, a ten hliník byl fakt chuťově hnusný. Škodlivost nevím, ale jisté je, že se z toho závitu uvolňoval.
Pak jsem se setkal se lžičkami, vypadaly jako hliník, a špinily i prsty, když s nimi někdo jedl. Takové ty klasické z jídelen prsty nešpinily.
No a tlakový hrnec? Ty se kdysi dělaly přece také z hliníku a vařilo se v nich při teplotách nad 100°C, proti příboru by to musela být katastrofa...

No a dnešní "nerez" hrnce? Nebyly levné, jsou na indukci, ovšem dno vevnitř "hrudkovatí" a nerez se nějak rozleptává - černé tečky převážně na dně - postupně se zvětšují. Pomalu přemýšlím, že bych je nahradil, přestože jsou nejmladší (cca 3 roky), ale čím??
Jsou to takové ty jakoby broušené, od dvou různých výrobců, vlastnosti shodné.

Když je porovnám s nějakou levnou sadou, se skleněnými pokličkami, kterou jsme používali xx let před přechodem na indukci, tak ty jsou stále prakticky jako nové, jen mírně zmatněly.


Naposledy upravil Kremik dne so květen 20 2017, 9:37, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Pravoslav



Založen: Sep 28, 2013
Příspěvky: 138
Bydliště: Kolín

PříspěvekZaslal: so květen 20 2017, 9:30    Předmět: Citovat

Když jsi, Křemíku, zmínil ten tlakový hrnec, vzpomněl jsem si na konve na mléko...

Pánové, vždyť my, staří mládenci, už musíme být dle některých kontaminovaní jako Černobyl, nebo po smrti. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jezevec
Hlavní moderátor


Založen: Jun 13, 2004
Příspěvky: 5681
Bydliště: Břeclavsko

PříspěvekZaslal: so květen 20 2017, 9:35    Předmět: Citovat

Kremik napsal(a):
...No a dnešní "nerez" hrnce? Nebyly levné, jsou na indukci, ovšem dno vevnitř "hrudkovatí" a nerez se nějak rozleptává - černé tečky převážně na dně - postupně se zvětšují....

To vypadá, že solíš do studené vody a ani nezamícháš. Nerozpuštěná sůl to dno "vyžírá".
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Kremik



Založen: Mar 30, 2012
Příspěvky: 3571
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: so květen 20 2017, 9:42    Předmět: Citovat

No, já nějak moc nevařím, tak nevím, ale když předchozí hrnce vydržely léta a bez úhony, proč dnešní nemůžou? Přiznám se, že nerozpoznám ojebaný hrnec od neojebaného. Pardon, ale když se tvořila čeština, nepočítalo se s takovými "výrobky", proto pro ně nemá slušných slov.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 32002
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: so květen 20 2017, 10:20    Předmět: Citovat

jezevec napsal(a):
Kremik napsal(a):
...No a dnešní "nerez" hrnce? Nebyly levné, jsou na indukci, ovšem dno vevnitř "hrudkovatí" a nerez se nějak rozleptává - černé tečky převážně na dně - postupně se zvětšují....

To vypadá, že solíš do studené vody a ani nezamícháš. Nerozpuštěná sůl to dno "vyžírá".
Přesně, solit se musí až vroucí voda ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kremik



Založen: Mar 30, 2012
Příspěvky: 3571
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: so květen 20 2017, 10:30    Předmět: Citovat

Psal jsem snad něco o soli??
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33995
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: so květen 20 2017, 11:00    Předmět: Citovat

Mam nerezove hrnce od roznych vyrobcov a dno je stale rovnake, len tam vidiet jemne skrabance. Jedina vec, co sa tam pri vareni vytvori, je biely "vodny kamen". Ten staci po vareni vydrhnut drsnou stranou spongie a je to takmer ako nove.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 32002
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: so květen 20 2017, 11:12    Předmět: Citovat

Kremik napsal(a):
Psal jsem snad něco o soli??
No to víš žes psal. Sice jsi nenapsal slovo sůl, ale naprosto přesně jsi popsal její působení:
Kremik napsal(a):
...
No a dnešní "nerez" hrnce ... dno vevnitř "hrudkovatí" a nerez se nějak rozleptává - černé tečky převážně na dně - postupně se zvětšují.
....
Ty černý tečky jsou totiž jasná stopa po solení studený vody a teprve následným ohřívání. Dělá to nerozpuštěnej chlorid sodnej - při ohřívání se krystal rozpouští s vysokou místní koncentrací a elektrochemicky napadá ten nerez. Takže pravdu má Jezevec:
jezevec napsal(a):
Kremik napsal(a):
...nerez se nějak rozleptává - černé tečky převážně na dně - postupně se zvětšují....

To vypadá, že solíš do studené vody a ani nezamícháš. Nerozpuštěná sůl to dno "vyžírá".

_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 6008
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: so květen 20 2017, 11:29    Předmět: Citovat

Působí stejně i cukr?
Ten můj hrnek na dně vypadá jako od popisovaného působení soli ale čaj nebo svařák jsem určitě nikdy nesolil.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Atrey



Založen: Jan 19, 2012
Příspěvky: 74

PříspěvekZaslal: so květen 20 2017, 11:54    Předmět: Citovat

Soli hliniku, konkretne Siran hlinity se pouziva na cisteni vody.
Chemicky srazeny, hydratovany hydroxid hlinity ma vybornou schopnost vazat mikonecistoty a tim je z vody strhavat.
Osobne bych radsi, ale pil cistenou hydroxidy zeleza - coz je druhy zpusob cereni vody.
Jinac se zvysene mnozstvi hliniku skutecne naleza v mozku Alzahmerika, takze souvislost tam bude.
Souvislost s hlinitokremicitany v pude je naprosto irelevantni - hlinik v teto podobe necestuje!!!!!!!!!
Dalsi schopnost elementarniho hliniku je cestovat po nervech prez oko az do mozku......Nanometrova velikost.
Takze posledni a vubec nejdulezitejsi schopnost hliniku je vazat fluor (zubni pasty) na velmi pevny fluorohlinitanovy komplex, ktery telo nedokaze roznat od bezneho fosfatoveho aniontu. A to je velky pruser.
Fosfatova jednotka je soucast cyklu ziskavani energie pro kazdou bunku v tele..........
Takze Vam tahle molekula(fluorohlinitan) rozmr..da veskere procesy v tele.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 3 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund