Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Vaříme při bastlení II
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 25, 26, 27  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31801
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: ne říjen 08 2017, 18:02    Předmět: Citovat

Srát na takový recepty - obzvlášť na ty s cuketou. Dotáhlo se to sem Pámbuví odkud z Talošska někdy kolem Plyšáku, hnusný to je jak tma syrový i vařený a akorát se tím tady nahrazujou hodnotnější druhy zeleniny. Kdo neumí nastrouhat dost brambor na bramboráky, udělá "cukeťák", protože cuketa je měkčí a nedá tolik práce ji nastrouhat. Komu chybí papriky do domácího kečupu, nacpe tam vařenou a pasírovanou cuketu, protože "na chuti se to stejně nepozná" - omyl, pozná. Stejně tak se cuketu naučili dávat místo hodnotnější zeleniny například na mraženou pizzu v Kauflandu - na tu nejlevnější, neznačkovou s průměrem akorát na talíř už skoro vůbec nedávají drcenou zeleninovou papriku, ale z 90% je to drcená cuketa - se vším dopadem na chuť. Je zajímavý, že "konkurence" se stejným vlastníkem LIDL má skoro identickej produkt od úplně stejnýho polskýho výrobce - ale tuhle importovanou hnusárnu na ni dávat nenechává. Nedávno mi byl nabídnutej v restauraci jako zeleninový jídlo "cuketovej karbanátek" a já čekám, kdy z ní nějakej zoufalec typu kečupovýho matláka Babici udělá "ersatz-bramborovou" kaši. Čím odstraní tu hnusnou vyblitou zelenou barvu a ještě hnusnější chuť spolu s nepopsatelnou konzistencí netuším, ale věřím tomu, že VON to udělá.

Ale abych nebyl kolem žrádla jen negativní - nedávno jsem si dal kousek od St. Moritz v restauraci Mörteratsch pod stejnojmenným ledovcem místní "špecialitu" - rösti. A protože mi to zašmakovalo a recept byl zřetelně elementární (už jsem to doma zkoušel spáchat a byl jsem ohodnocenej jako "zručnej kopírovač, lepší než Číňani!"), podělím se:

Na 1 porci je potřeba:
- cca 200g erteplí vařenejch ve šlupce
- cca 100g šunky od kosti
- podle chuti cca 50g i víc plátkovýho nebo strouhanýho sýra eidamskýho typu
- 1 vejce
- sůl
Erteple uvaříme nejlíp den předem, ale dá se to spáchat i z čerstvě uvařených. Lepší jsou klihovitější "salátový" druhy než moučný "přílohový" - tolik se nedrobí a naopak při přípravě pak polotovar drží líp pohromadě. Oloupaný erteple se nakrájejí buď normálně nožem na prkýnku, nebo přes drátěný "kolečko" na drobný kostičky přesně stejně jako na erteplovej salát. Je dobrý v týhle fázi surovinu přiměřeně osolit - výsledek bude mít vyrovnanou chuť. Do pánvičky s průměrem menším, než je průměr uvažovanýho servírovacího talíře, se hodí lžíce sádla (může bejt i škvarkový) a po jeho roztavení na plotně se do pánvičky mírně lžící nadusá a na vrchu urovná porce erteplovejch kousků - a dá se smažit na mírnej plamen. NEMÍCHÁ SE, ale hlídá se spodek - aby správně mírně zhnědnul, ale nepřipálil se.
Když mají erteple na spodku správnou přiměřeně opečenou barvu, pánvička se přikreje talířem a převrácením obojího se osmažená "placka" vyklopí na talíř. Neměla by se roztrhat ani rozsypat - proto ty salátový erteple především. Na opečenou stranu se pak položí šunka, na ni plátky nebo strouhanice sýra a celek se strčí na minutu až minutu a půl dohřát do mikrovlnky - obecně až se sýr roztaví podobně jako na pizze. Celá porce se finalizuje volským okem položeným na vrch. Jde posypat třeba sekaným šnytlíkem - ale to je (zbytečná) práce navíc.

Upozorňuju, že jde o "hutný horalský jídlo" - porce je sytá a opravdu "pro chlapa", i když na to vysloveně nevypadá. Ve zmíněný restauraci nabízeli celkem asi 8 variant tohohle jídla - de facto jako Taliáni nabízejí x-variant svojí pizzy, místní Helvíti skoro stejně nabízeli rösti se zeleninou a rajským protlakem, s lososem, kombinací sejrů, salámů ...

_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: ne říjen 08 2017, 18:10    Předmět: Citovat

Sáhl jsem do svých poznámek a podobnej recept tady mám. Psáno v poznámkách, mně to stačí. Podle Pohlreicha se tím tam ládují davy turistů.

RAKOUSKO
========
- brambory opect s česnekem a tymiánem
- přidat uzený, opect
- 3 volský oka
- salát

_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
warp



Založen: Sep 23, 2004
Příspěvky: 1112
Bydliště: Praha-Sobín

PříspěvekZaslal: ne říjen 08 2017, 21:51    Předmět: Citovat

Co tenhle hnus dokonce od KFC

kód:
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/498340/kfc-nastvalo-cechy-objednali-si-pochoutku-chizza-v-krabici-nasli-humac.html


Upraveno kvůli sledování odkazu. ZdenekHQ.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: ne říjen 08 2017, 22:34    Předmět: Citovat

Hlásím rekord - po kliknutí na tu sračku mně antivir nahlásil 14 sledovacích systémů. Použil bych slušnější označení, ale oni se s tím taky nes....u Twisted Evil
_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17699
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: po říjen 09 2017, 0:14    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
Upozorňuju, že jde o "hutný horalský jídlo" - porce je sytá a opravdu "pro chlapa", i když na to vysloveně nevypadá.

No nevím, EKKARE, moje babí, znamenitá kuchařka, vždycky říkala že: "po bramborách v jakýmkoliv jídle zebou nohy". To znamená, že nejsou sytý a za 3-4 hodiny je po nich zase hlad.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31801
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2017, 2:40    Předmět: Citovat

Nj, vy tam dole na tý polabský placatině víte prd co byl na vrchovinách a horách hlad - tady na těch kotárech kolikrát nic jinýho než ty erteple nevyrostlo ... a muselo se s tím vyjít do jara.
Ale narazil jsem na zajímavej rozhovor s Romanem Vaňkem, takto glosátorem český kuchyně a stravovací kultury - a co mě nejvíc zaujmulo, je pasáž začínající v čase přibližně 4 minuty 30 sekund - redaktorka se Vaňak ptá, co on považuje za největší nešvary současný český kuchyně ...
https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/nejvetsi-nesvary-ceske-gastronomie-nahrazky-a-zapekani-vseho-mozneho-syrem-tvrdi-roman-vanek-40185

Jsem s ním za jedno v tom, že zprasit jídlo tím, že na něj "na vozdobu" nebo "na vylepšení" naházím plátkovej případně strouhanej sejra, nebo i přihodím půl kolečka Hermelínu A VŠECKO TO ZAPEČU, to je na přesdržku ...

_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Habesan



Založen: Jan 12, 2009
Příspěvky: 7086
Bydliště: Plzeňsko

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2017, 18:00    Předmět: Citovat

Ad absurdum by člověk nesměl jíst žádný sýr.

Samozřejmě taky musíme rozlišovat sýr, od žluté hmoty z hypermarketu.

Proč není špatné udělat Wienerschnitzel z masa za 300,-Kč/kg, ale je špatné udělat si v trojobalu sýr za 300,-Kč/kg ???

_________________
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31801
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: út listopad 28 2017, 8:27    Předmět: Citovat

Není špatný si obalit porci sejra za 300Kč/kg a sežrat ho jako (drahej) obalovanej sejra.
Ale je naprostá renaultovina koupit si stejk z masa za 300Kč/kg a po upečení na něj nasrat kus sejra a myslet si, že ten stejk tím bůhvíjak vylepším ...

_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
warp



Založen: Sep 23, 2004
Příspěvky: 1112
Bydliště: Praha-Sobín

PříspěvekZaslal: út listopad 28 2017, 13:51    Předmět: Citovat

Hnus poslední doby je pro mě "rozfiletování" poměrně drahé menší ryby (mořský vlk, cejn, štika), napatlání nesmyslným kořením, polití zbytečnou šťávou, přidání rozpatlané zeleniny a naservírování malého vzorku za přemrštěnou cenu. Nejlepší je její upečení s jemným kořením v celku "ne bezleBkově" v troubě nebo na grilu. Dále nechápu proč "renomovaní kuchaři" na každou rybu/porci cpou nutně citron !
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17699
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: út listopad 28 2017, 16:57    Předmět: Citovat

Habesan napsal(a):

Samozřejmě taky musíme rozlišovat sýr, od žluté hmoty z hypermarketu.

Jo kde jsou ty časy, kdy hmota z hypermarketu byla žlutá. Teď je už jen bílá a říkaj tomu Eidam plátky 30%. Myslím, že je to spíš tvaroh s nějakým zeolitem či jiným plnidlem. Rolling Eyes

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33865
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: út listopad 28 2017, 17:48    Předmět: Citovat

Mozno len v Polsku dali malo umeleho farbiva... Nie je tam nahodou v zlozeni aj palmovy tuk?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17699
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: út listopad 28 2017, 19:18    Předmět: Citovat

Nevím, už to nekupuju ale ve čtvrtek se Ti můžu kouknout.
_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31801
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: út listopad 28 2017, 19:57    Předmět: Citovat

Panstvo, běžte na stránku Stream.cz, najděte si tam pořad Honzy Tuny A dost! a podívejte se na poslední díl o drahejch vejcích na trhu €U, který musejí chudinkové naši slepičáři chcačky nechcačky následovat, aby nepřišli na buben... Myslím, že se vám potom bude chtít grcat a následně na ně ty vejce veřejně naházet. Nemůžu sem dát odkaz, jsem tu jen z mobilu se Symbianem a na tom nějaký odkazování nemá velkou podporu ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
vladodyno



Založen: Feb 25, 2010
Příspěvky: 725
Bydliště: Moravský sv. Ján, Slovensko

PříspěvekZaslal: út listopad 28 2017, 20:08    Předmět: Citovat

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
dred



Založen: Apr 08, 2007
Příspěvky: 1740
Bydliště: Handlová

PříspěvekZaslal: út listopad 28 2017, 20:16    Předmět: Citovat

na SK podobnosť čisto náhodná.... či?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 25, 26, 27  Další
Strana 4 z 27

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.18 sekund