Založen: Jan 13, 2007 Příspěvky: 15512 Bydliště: Olomouc
Zaslal: út říjen 25 2022, 12:02 Předmět:
Cukr se dává do těsta kvůli droždí, aby to lépe kynulo. Babiččina mouka je obyčejná mouka, ale výběrová a mouka z Věrovan (je to za rohem) je trošku lepší tím, že je tam na to správný mlýn. Jenom si ti hajzlíci upravili váhu z 1 kg na 900 g kvůli ceně.
Založen: Jul 27, 2004 Příspěvky: 4486 Bydliště: 25km na západ od Prahy
Zaslal: út říjen 25 2022, 12:21 Předmět:
Obě chlebové mouky co mám na stránkách měly od samého začátku váhu 900g, nikdy to nebylo kilo. Tyhle švindly se v těch dobách kdy jsme začínali ještě nedělaly.
Cukr do normálního chleba nepatří. Tedy pokud to není nějaký speciál.
Chleba má mít spíš lehce jakoby nakysnutou chuť, proto ten ocet nebo štáva z kysaného zelí. Těsto vykyne normálně i bez cukru. Tady pro výživu kvasnic stačí ta mouka. Ale pokud ho má někdo rád na sladko, proč ne. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: út říjen 25 2022, 12:32 Předmět:
Mě spíš překvapilo, že tam dáváte olej. Jo takovej škvarkovej chleba, to jo... _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Založen: Jul 27, 2004 Příspěvky: 4486 Bydliště: 25km na západ od Prahy
Zaslal: út říjen 25 2022, 12:43 Předmět:
Něco málo tuku by tam být mělo. Někdo dává máslo nebo olivový olej, ale to už je o něčem jiném. Něco málo tuku tam být musí proto, že by to moc nedrželo pohromadě a chleba by drobil.
Do škvarkových placek dávám 2 lžíce sádla a 3 lžíce oleje na půl kila mouky. Je to téměř 40 let starý recept, který jsem vyžebral na kuchařkách v závodní jídelně masokombinátu, kde jsem několik let dělal. A jsou tam i dvě lžičky výše zmíněněného cukru. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: út říjen 25 2022, 13:01 Předmět:
Pravda je, že Italové do té své slavné "fokáči" taky dávají olej. Ale to je taky "placka".
Já peču jen někdy na efekt ten pivní chleba, ono se to pak stejně hned sní. Dá se na to nějaká vepřenka, karamelizovaná cibule, namaže se hořčice a úspěch je zaručen.
Nikdy jsem ten chleba neskladoval. _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Založen: Jul 27, 2004 Příspěvky: 4486 Bydliště: 25km na západ od Prahy
Zaslal: út říjen 25 2022, 15:35 Předmět:
Jak jsem psal, je to každého věc. Já chleba peču teprve nějakých 20 let a tak toho moc neumím a možná dělám s tím cukrem chybu. Ale měnit už to na stará kolena nebudu.
A do vánočky sůl patří, zrovna tak jako do jiných těst nebo třeba do sněhu z bílků.
Ale to už jsme někde jinde. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Založen: Jul 27, 2004 Příspěvky: 4486 Bydliště: 25km na západ od Prahy
Zaslal: út říjen 25 2022, 16:46 Předmět:
Já bych spíš odstranil příčinu, než řešil následky.
Pekárna má nějaký program, který počítá s nějakou dobou na kynutí a věřím, že konstruktéři to mají alespoň trochu vychytané.
Moc tekutiny nebo droždí, případně od obého trochu. Ale začal bych tím, že uberu tekutinu. Z 350ml na 310ml, to by mělo zabrat.
Taky jsem experimentoval s nastavením velikosti a barvou kůrky. Nakonec jsem pekl půlkilový chleba s nastavením na kilový. Ale to už jsou pokusy, které nemusí platit pro jinou pekárnu a musí se zkoušet jak to vyjde z té co je doma. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Založen: Jul 27, 2004 Příspěvky: 4486 Bydliště: 25km na západ od Prahy
Zaslal: út říjen 25 2022, 16:57 Předmět:
Celeron napsal(a):
hafca napsal(a):
Cukr do normálního chleba nepatří.
Zajímavý, na stránkách píšeš v základním chlebu lžíci cukru.
Část receptů byla převzatá odněkud z webu nebo co mi v začátcích naposílali lidi. Původní stránky jsou cca 15 let staré a to co je teď vidět je verze asi 8 let stará. Recepty jsem nechal všechny, protože mi přišlo škoda je tam nedat když už byly vzkoušené. S tím, že si každý vybere recept podle své chuti. Ten zmiňovaný je jeden z nejstarších receptů. Časem se všechno vyvíjelo až k tomu konečnému co zadělávám v pekárně a peču v troubě.
Recepty jsem se snažil dávat trochu chronologicky, tak jak jsem je dostával nebo zkoušel, ale ruku do ohně za to nedám, je to dávno. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Založen: Nov 10, 2009 Příspěvky: 2462 Bydliště: u Velvar, mezi D8 a R7
Zaslal: út říjen 25 2022, 19:37 Předmět:
Když je z půl kila mouky v dvouhákové pekárně, je akorát. Když je v jednohákové, musí se vychytat množství vody a droždí, protože to hlazení před posledním kynutím jen otočí hákem a vysoké těsto se nepromíchá. Pak je nahoře taková děravá drobivá struktura.
Mně teda Malitas chlebová mouka nevyhovuje, napřed je to knecht, že to pekárna neutáhne a pak to zřídne. Nakonec jí peču slepicím.
Založen: Jul 27, 2004 Příspěvky: 4486 Bydliště: 25km na západ od Prahy
Zaslal: út říjen 25 2022, 20:07 Předmět:
Kolik lidí, tolik zkušeností. Máme jednohákovou a je to v pohodě. Pravda je, že když jsem poprvé vyzkoušel pečení v tom železňáku, už jinak nepeču. A je taky možné, že bude nějaký rozdíl mezi "starou" moukou a touhle novou. Jenže z té se už peče jen v kastrolu a nejsem si jistý, že bych to chtěl ještě zkoušet péct komplet v pekárně.
Jaké používáte programy? Ten náš má celkový čas přes tři hodiny, takže kynutí trvá 2 hodiny a kousek. _________________ Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: út říjen 25 2022, 20:28 Předmět:
Mimochodem, já používám pekárnu na chleba jen na míchání těsta, ať už jsou to knedlíky či chleba. Chleba pak do trouby, knedlíky do hrnce. Chtěla to moje ex, já tu topnou spirálu nikdy nezapnul.
Mimochodem knedlíků jsem už navařil hromadu, to co se děje třeba na Rohlíku je katastrofa, knedlík za 50Kč a ještě použitelnej leda tak na silentbloky. _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.