Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Vaříme při bastlení II
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15512
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: út říjen 25 2022, 12:02    Předmět: Citovat

Cukr se dává do těsta kvůli droždí, aby to lépe kynulo. Babiččina mouka je obyčejná mouka, ale výběrová a mouka z Věrovan (je to za rohem) je trošku lepší tím, že je tam na to správný mlýn. Jenom si ti hajzlíci upravili váhu z 1 kg na 900 g kvůli ceně. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
hafca



Založen: Jul 27, 2004
Příspěvky: 4486
Bydliště: 25km na západ od Prahy

PříspěvekZaslal: út říjen 25 2022, 12:21    Předmět: Citovat

Obě chlebové mouky co mám na stránkách měly od samého začátku váhu 900g, nikdy to nebylo kilo. Tyhle švindly se v těch dobách kdy jsme začínali ještě nedělaly.
Cukr do normálního chleba nepatří. Tedy pokud to není nějaký speciál.
Chleba má mít spíš lehce jakoby nakysnutou chuť, proto ten ocet nebo štáva z kysaného zelí. Těsto vykyne normálně i bez cukru. Tady pro výživu kvasnic stačí ta mouka. Ale pokud ho má někdo rád na sladko, proč ne.

_________________
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: út říjen 25 2022, 12:32    Předmět: Citovat

Mě spíš překvapilo, že tam dáváte olej. Jo takovej škvarkovej chleba, to jo...
_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
hafca



Založen: Jul 27, 2004
Příspěvky: 4486
Bydliště: 25km na západ od Prahy

PříspěvekZaslal: út říjen 25 2022, 12:43    Předmět: Citovat

Něco málo tuku by tam být mělo. Někdo dává máslo nebo olivový olej, ale to už je o něčem jiném. Něco málo tuku tam být musí proto, že by to moc nedrželo pohromadě a chleba by drobil.
Do škvarkových placek dávám 2 lžíce sádla a 3 lžíce oleje na půl kila mouky. Je to téměř 40 let starý recept, který jsem vyžebral na kuchařkách v závodní jídelně masokombinátu, kde jsem několik let dělal. A jsou tam i dvě lžičky výše zmíněněného cukru.

_________________
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: út říjen 25 2022, 13:01    Předmět: Citovat

Pravda je, že Italové do té své slavné "fokáči" taky dávají olej. Ale to je taky "placka".

Já peču jen někdy na efekt ten pivní chleba, ono se to pak stejně hned sní. Dá se na to nějaká vepřenka, karamelizovaná cibule, namaže se hořčice a úspěch je zaručen.

Nikdy jsem ten chleba neskladoval.

_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15512
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: út říjen 25 2022, 14:14    Předmět: Citovat

hafca napsal(a):
Ale pokud ho má někdo rád na sladko, proč ne.
Vsadím se o co chceš, že tu lžičku cukru v půlkilovém chlébě nepoznáš. Do vánočky dávám např. i sůl (kávovou lžíci). Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
hafca



Založen: Jul 27, 2004
Příspěvky: 4486
Bydliště: 25km na západ od Prahy

PříspěvekZaslal: út říjen 25 2022, 15:35    Předmět: Citovat

Jak jsem psal, je to každého věc. Já chleba peču teprve nějakých 20 let a tak toho moc neumím a možná dělám s tím cukrem chybu. Ale měnit už to na stará kolena nebudu.
A do vánočky sůl patří, zrovna tak jako do jiných těst nebo třeba do sněhu z bílků.
Ale to už jsme někde jinde. Wink

_________________
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
kaja4



Založen: Sep 28, 2008
Příspěvky: 445
Bydliště: kraj olomoucký

PříspěvekZaslal: út říjen 25 2022, 15:37    Předmět: Citovat

Pokud těsto překyne, tak zřídne ,a při pečení se propadne a chleba je pak ušatý.
Zkrátit dobu nakynutí,než jej začneš péct.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17682
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: út říjen 25 2022, 16:33    Předmět: Citovat

kaja4 napsal(a):
Zkrátit dobu nakynutí,než jej začneš péct.

Nojo, ale jak to v programu tý pekárny změnit? Panákovat u toho se mě zrovna nechce.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17682
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: út říjen 25 2022, 16:37    Předmět: Citovat

hafca napsal(a):
Cukr do normálního chleba nepatří.

Zajímavý, na stránkách píšeš v základním chlebu lžíci cukru. Cool

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
hafca



Založen: Jul 27, 2004
Příspěvky: 4486
Bydliště: 25km na západ od Prahy

PříspěvekZaslal: út říjen 25 2022, 16:46    Předmět: Citovat

Já bych spíš odstranil příčinu, než řešil následky.
Pekárna má nějaký program, který počítá s nějakou dobou na kynutí a věřím, že konstruktéři to mají alespoň trochu vychytané.
Moc tekutiny nebo droždí, případně od obého trochu. Ale začal bych tím, že uberu tekutinu. Z 350ml na 310ml, to by mělo zabrat.
Taky jsem experimentoval s nastavením velikosti a barvou kůrky. Nakonec jsem pekl půlkilový chleba s nastavením na kilový. Ale to už jsou pokusy, které nemusí platit pro jinou pekárnu a musí se zkoušet jak to vyjde z té co je doma.

_________________
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
hafca



Založen: Jul 27, 2004
Příspěvky: 4486
Bydliště: 25km na západ od Prahy

PříspěvekZaslal: út říjen 25 2022, 16:57    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
hafca napsal(a):
Cukr do normálního chleba nepatří.

Zajímavý, na stránkách píšeš v základním chlebu lžíci cukru. Cool

Část receptů byla převzatá odněkud z webu nebo co mi v začátcích naposílali lidi. Původní stránky jsou cca 15 let staré a to co je teď vidět je verze asi 8 let stará. Recepty jsem nechal všechny, protože mi přišlo škoda je tam nedat když už byly vzkoušené. S tím, že si každý vybere recept podle své chuti. Ten zmiňovaný je jeden z nejstarších receptů. Časem se všechno vyvíjelo až k tomu konečnému co zadělávám v pekárně a peču v troubě.
Recepty jsem se snažil dávat trochu chronologicky, tak jak jsem je dostával nebo zkoušel, ale ruku do ohně za to nedám, je to dávno.

_________________
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
kejki



Založen: Nov 10, 2009
Příspěvky: 2462
Bydliště: u Velvar, mezi D8 a R7

PříspěvekZaslal: út říjen 25 2022, 19:37    Předmět: Citovat

Když je z půl kila mouky v dvouhákové pekárně, je akorát. Když je v jednohákové, musí se vychytat množství vody a droždí, protože to hlazení před posledním kynutím jen otočí hákem a vysoké těsto se nepromíchá. Pak je nahoře taková děravá drobivá struktura.
Mně teda Malitas chlebová mouka nevyhovuje, napřed je to knecht, že to pekárna neutáhne a pak to zřídne. Nakonec jí peču slepicím.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
hafca



Založen: Jul 27, 2004
Příspěvky: 4486
Bydliště: 25km na západ od Prahy

PříspěvekZaslal: út říjen 25 2022, 20:07    Předmět: Citovat

Kolik lidí, tolik zkušeností. Máme jednohákovou a je to v pohodě. Pravda je, že když jsem poprvé vyzkoušel pečení v tom železňáku, už jinak nepeču. A je taky možné, že bude nějaký rozdíl mezi "starou" moukou a touhle novou. Jenže z té se už peče jen v kastrolu a nejsem si jistý, že bych to chtěl ještě zkoušet péct komplet v pekárně.
Jaké používáte programy? Ten náš má celkový čas přes tři hodiny, takže kynutí trvá 2 hodiny a kousek.

_________________
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: út říjen 25 2022, 20:28    Předmět: Citovat

Mimochodem, já používám pekárnu na chleba jen na míchání těsta, ať už jsou to knedlíky či chleba. Chleba pak do trouby, knedlíky do hrnce. Chtěla to moje ex, já tu topnou spirálu nikdy nezapnul.

Mimochodem knedlíků jsem už navařil hromadu, to co se děje třeba na Rohlíku je katastrofa, knedlík za 50Kč a ještě použitelnej leda tak na silentbloky.

_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27  Další
Strana 23 z 27

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund