Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Upload · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Hledat v článcích

Dobrovolné příspěvky na provoz EB

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Schéma jak zapojit 3-fázové čerpadlo studny
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mot3020
Nováček
Nováček



Založen: Jan 09, 2017
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: po leden 09 2017, 14:07    Předmět: Schéma jak zapojit 3-fázové čerpadlo studny Citovat

Dobrý den, potřebuji poradit se zapojením čerpadla na pitnou vodu v naší studni. Do nedávna byla tlaková nádoba s vakem a tlakovým spínačem v místnosti ve dvoře kde často zamrzala, proto jsem to předělal do sklepa kde je teplo, ale když jsem se do toho už dal, řekl jsem si, že předělám i velmi staré spouštění čerpadla, je to ještě ve dřevě s keramickými pojistkami, zde jsem ale narazil na problém a to zapojení elektriky. Čerpadlo je třífázové zn. Sigma EVGU - 16-8 https://www.sigmashop.cz/ponorna-cerpadla/cerpadlo-nautila-1-evgu-16-8-gu-082-kabel-25-m zapojené to je přes starý stykač, který chci nahradit novým od firmy EPM, C25.11 (220-230V / 50Hz stykač 3-pólový) http://www.epm.cz/produkty-c25-11-220-230v-50hz-stykac-3-polovy-detail-6302 který osadím na DIN lištu. Pro sepnutí stykače chci použít ten tlakový spínač měl by to být dle popisu na něm ZPR TSA 400V/10A AC-3, typ 01262 a doplnit ho chci o tento motorový jistič: https://www.sigmashop.cz/prislusenstvi/motorovy-jistic-2-5-4-0-a-2 Dále tam chci zapojit hladinové relé např. firmy Lovato, líbí se mi jejich set hladinové relé LVM25 240 a 2 sondy 11 SN1: http://www.lovato.cz/SingleProduct.aspx?id=LVMKIT25&d=%20%20Sada%20obsahuj%C3%ADc%C3%AD:%20hladinov%C3%A9%20rel%C3%A9%20LVM25%20240%20a%202%20sondy%2011%20SN1


Rozvaděč mám venkovní od firmy Noark s krytím IP65 https://www.elektro-paloucek.cz/jistici-technika/rozvadecove-skrine/rozvadece-venkovni-plastove/rozvadec-venkovni-plastovy-noark-phs-24t-na-jistice-ip65 ten by měl stačit. Trochu jsem pátral a komunikoval s prodejci a došel jsem k výběru nových komponent, které jsem zakreslil do schématu, můžete se na schéma podívat zda tam něco chybí nebo je takto v pořádku? Když se teď na to dívám, tak mi tam chybí nějaký jistič na L3 pro ten tlakový spínač a dále to hladinové relé a cívku stykače, jaký jistič by jste zvolili a bude stačit pouze jeden? Dali by jste ještě 3-fázový jistič navíc před samotný motorový jistič nebo to už se zdá zbytečné jistit to 2x?



schema - cerpadlo-motorovy jistic, hl. snimace.png
 Komentář:
 Velikost:  106.46 kB
 Zobrazeno:  115 krát

schema - cerpadlo-motorovy jistic, hl. snimace.png



IMAG0588.jpg
 Komentář:
 Velikost:  205.16 kB
 Zobrazeno:  32 krát

IMAG0588.jpg



IMAG0590.jpg
 Komentář:
 Velikost:  104.76 kB
 Zobrazeno:  22 krát

IMAG0590.jpg



IMAG0593.jpg
 Komentář:
 Velikost:  149.47 kB
 Zobrazeno:  18 krát

IMAG0593.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
jova1
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: Dec 20, 2007
Bydliště: Chýnov - to je kousek od Tábora

PříspěvekZaslal: po leden 09 2017, 15:00    Předmět: Citovat

Jen tak zběžně jsem to prohlídnul, jistič pro relé a stykač určitě, bude stačit na 2A. Já osobně bych dal jako první, pokud není už před tím, proudový chránič. Pak bych prohodil to relé s tím tlakovým spínačem. Aby relé bylo neustále pod "prouden" a hlídalo hladinu. Tlakový spínač by pak ovládal jen stykač. Motorový jistič rozsah 4 - 6A je na motor cca 2,5kW. Pro motor 1,1kW to chce 1,6 - 2,5A. A jaké je jištění před tím?

Naposledy upravil jova1 dne po leden 09 2017, 16:53, celkově upraveno 5 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
samponek
Super uživatel
Super uživatel



Založen: May 11, 2015

PříspěvekZaslal: po leden 09 2017, 15:53    Předmět: Citovat

Než to poprvé zapneš, nalej nahoře do čerpadla vodu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dj_Paul
Aktivní uživatel
Aktivní uživatel



Založen: Sep 19, 2004
Bydliště: Doma

PříspěvekZaslal: po leden 09 2017, 16:03    Předmět: Citovat

to bude k čemu?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jenys
Aktivní uživatel
Aktivní uživatel



Založen: Feb 11, 2008
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po leden 09 2017, 17:15    Předmět: Citovat

samponek napsal(a):
Než to poprvé zapneš, nalej nahoře do čerpadla vodu.


Od kdy se do ponorky leje voda Question

_________________
Když něco nevíte...klidně se zeptejte Smile Co vás nezabije, to vás posílí Smile Jenys Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Achab
Aktivní uživatel
Aktivní uživatel



Založen: Nov 05, 2010
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: po leden 09 2017, 17:35    Předmět: Citovat

Voda se tam leje aby chlazení motoru fungovalo okamžitě po instalaci. Samovolné zaplavení přes sítko by mohlo trvat dlouho, v případě ucpání a chodu bez chlazení by mohlo dojít i k poškození motoru.

Samozřejmostí je kontrola správného směru otáčení ještě před spuštěním do studny - jinak se pravděpodobně rozšroubuje spojka "šneku" a následuje tahání ven. Smile Nautila při obráceném chodu taky samozřejmě nečerpá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001
Team member
Team member



Založen: Apr 01, 2004
Bydliště: Rosice u Brna

PříspěvekZaslal: po leden 09 2017, 18:10    Předmět: Citovat

Voda se leje přímo do toho motoru, novější čerpadla jsou naplněné speciální kapalinou od výrobce.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
dj_Paul
Aktivní uživatel
Aktivní uživatel



Založen: Sep 19, 2004
Bydliště: Doma

PříspěvekZaslal: po leden 09 2017, 19:01    Předmět: Citovat

nevšiml jsem si že by čerpadlo tahal ze studny, tudíž vaše poslední příspěvky jsou k prdu. Čerpadlo chvíli obrácenej chod zvládne. Pokud si označí jednotlivé fáze podle toho jak je to teď propojené, tak obrácenej chod nehrozí
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jodr
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: Jan 20, 2008
Bydliště: na vejminku

PříspěvekZaslal: po leden 09 2017, 19:37    Předmět: Citovat

Stačí čerpadlo krátce zapnout, buď vodu dává, pak je nafázováno dobře, pokud ne, stačí fáze prohodit. Proč blbnout s čerpadlem na suchu nechápu. Ten moment co by běželo obráceně mu nemůže ublížit. Měnili jsme třífáz ponorku ve studni u tchýně. Během dvou vteřin po zapnutí bylo zřejmé, že tlačí vodu.
_________________
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Achab
Aktivní uživatel
Aktivní uživatel



Založen: Nov 05, 2010
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: po leden 09 2017, 19:44    Předmět: Citovat

Přehlédl jsem že zůstává stávající stará Nautila - rozšroubování hrozí spíš u nových a i ty krátké protočení obráceně snesou. Pár lidí si to už vyzkoušelo...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jenys
Aktivní uživatel
Aktivní uživatel



Založen: Feb 11, 2008
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po leden 09 2017, 20:21    Předmět: Citovat

Achab napsal(a):
Přehlédl jsem že zůstává stávající stará Nautila - rozšroubování hrozí spíš u nových a i ty krátké protočení obráceně snesou. Pár lidí si to už vyzkoušelo...


I já jsem to jednou zkusil a vydrželo to. Pokud je správně zapojené, hned dává vodu, to je slyšet, obráceně se jen točí. Ale asi bych to nedoporučoval, přeci jen se můžou povilit ty silentbloky a co to udělá potom...Rolling Eyes

Co se týká té vody dovnitř, sakra, no to jsem úplně zapomněl, ale vím to, když dávám nové čerpadlo. Jak tu ale již padlo, nemluví se o vyndaném čerpadlu. Vyndané se to pozná krásně, když je na to vidět Very Happy

_________________
Když něco nevíte...klidně se zeptejte Smile Co vás nezabije, to vás posílí Smile Jenys Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mot3020
Nováček
Nováček



Založen: Jan 09, 2017
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: po leden 09 2017, 20:49    Předmět: Citovat

Děkuji za odpovědi, čerpadlo ale tahat ze studny nebudu, takže fáze si budu muset pohlídat a s naléváním vody máte pravdu, když nám tady vodaři měnili to čerpadlo tak do něho nalévali vodu, dokonce je to i v dokumentaci od výrobce uvedeno. Abych se vrátil k tématu tak do okruhu chci doplnit dle doporučení proudový chránič: https://www.schrack.cz/eshop/jistice-proudove-chranice-a-kombinovane-pristroje/proudove-chranice/proudovy-chranic-40-4-003-ac-6ka-bc604103.html?q=bc604103&cat=Shop_Global a taky jistič: https://www.schrack.cz/eshop/jistice-proudove-chranice-a-kombinovane-pristroje/jistice/jistic-c16-1-6ka-bm617116.html?q=Bm617116&cat=Shop_Global Jsou vybrané hodnoty v pořádku?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
mot3020
Nováček
Nováček



Založen: Jan 09, 2017
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: po leden 09 2017, 20:57    Předmět: Citovat

jova1 napsal(a):
Motorový jistič rozsah 4 - 6A je na motor cca 2,5kW. Pro motor 1,1kW to chce 1,6 - 2,5A. A jaké je jištění před tím?


Ty hodnoty pro motorový jistič mi vybral prodejce (s hodnotami z motoru byl seznámen), mám tedy objednávku ještě změnit? Jaké je jištění před tím, ještě nevím ale předpoklad je, že to budou zase pojistky, v domě je totiž také stará dřevěná rozvodnice s pojistkami.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Achab
Aktivní uživatel
Aktivní uživatel



Založen: Nov 05, 2010
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: po leden 09 2017, 21:46    Předmět: Citovat

Záleží jaká Nautila je tam skutečně - prospekt Sigmy udává:

1,1kW - 3,4A
2,2kW - 6,4A

V odkazu z prvního příspěvku je zase uvedeno 1,5kW ale možná jde o chybu. Nejlíp by se to zjistilo klešťákem.

Jistič na ovládání by měl být 1×2A/B. Chránič pouze k čerpadlu by stačil na menší proud 16A nebo běžnější 25A - jsou levnější.
Co se týká případného použití běžného chrániče (charakteristika bez zpoždění) tak u ponorných čerpadel někdy bývá potíž s výpadky. Hlavně u starších ale i u nových zařízení a chráničů s nízkým reziduálním proudem (30mA). Sigma v případě zařazení chrániče přímo upozorňuje na nutnost použít typ se zpožděnou vypínací charakteristikou minimálně 10ms - "G" nebo "S".
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jova1
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: Dec 20, 2007
Bydliště: Chýnov - to je kousek od Tábora

PříspěvekZaslal: po leden 09 2017, 21:55    Předmět: Citovat

Chápu že jistič na 2A je dražší, ale co chceš jistit tím na 16A netuším.
Hodnotu motorového jističe jsem vyčetl z katalogu výrobce a z tebou udávaných 1,1kW motoru. Hodnota proudu na něm by měla souhlasit s proudem uvedeném na motoru. http://www.oez.cz/uploads/oez/files/ks/4812-z01-11_cz_sk.pdf
Pokud ten motorový jistič má v sobě už zabudovanou ochrana proti zkratu, jako třeba ten OEZ, tak by se tam další 3 f. jistič předřazovat nemusel.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund