Založen: Nov 05, 2010 Příspěvky: 6003 Bydliště: okr. Vyškov
Zaslal: čt říjen 13 2016, 20:58 Předmět:
Tak nějak, ale nevěděl jsem že je tam kyselina mravenčí. Al Capone taky údajně nechával dávat do whisky trochu kyseliny sírové "Aby měla říz" takže možné je všechno.
Jinak náš hospodský říká že mix kafe s rumem není už ani kafe, ani rum - ale na odbyt to jde...
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 31936 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: čt říjen 13 2016, 21:10 Předmět:
MetalGod napsal(a):
Myslíš směs vody, ethanolu, karamelovýho barviva a methylesteru kyseliny mravenčí?
(Jo, to je rum)
Ne, to není rum, to je tak nanejvejš TUZEMÁK. Pravej rum je z cukrový třtiny, ne z brambor.
Achab napsal(a):
Tak nějak, ale nevěděl jsem že je tam kyselina mravenčí. Al Capone taky údajně nechával dávat do whisky trochu kyseliny sírové "Aby měla říz" takže možné je všechno.
...
Jenže v tuzemáku NENÍ kyselina mravenčí, ale její methylester, což je jinak řečeno organická kyselina zreagovaná s jednoduchým alkoholem, v tomhle případě s methanolem - a výsledkem je látka, kterou hospodyňky znají jako "vanilkový aroma". Prostě to není kyselý ani to nečpí po brablencích, ale dává to tuzemáku to jedinečný kýžený aroma, který se u pravýho originálního rumu (kvašenýho a pálenýho z cukrový třtiny) dosahuje louhováním lusků tropický orchideje rodu Vanilla neboli přidáváním pravý vanilky. To je právě ta chemie a její zázraky, že když se ve správným poměru a ve správným prostředí smíchají dva sajrajty (někdy i tři a třeba taky ještě víc), výsledkem může bejt i docela příjemná a libá látka. Akorát se s tím musí umět zacházet, jak dozajista věděl onen strýc-chemik z tady už několikrát citovanýho Jirotkova Saturnina, když na dotaz svejch dělníků, co že jako z tý nově namíchaný směsi hodlá vyšlechtit, odpověděl "Ví Bůh!" ... a oni zbaběle utekli, protože mysleli že říká VÝBUCH... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Oct 03, 2010 Příspěvky: 1690 Bydliště: Letohrad (Východní Čechy)
Zaslal: čt říjen 13 2016, 21:17 Předmět:
Já už léta nepiju zrnkovou kávu. Po vypití šálku se mi začaly klepat ruce a bylo to dost nepříjemné! Pak mi známá nabídla rozpustné kafe a byl klid.
Dávám si kávu s cukrem a mlékem a mám docela rád tohle.
Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.
Hill
Nedávno jsem dostal mail,jak je pro zdraví škodlivé pití kávy s mlékem. a takových podobných "doporučen"í je nespočetně.
Založen: Jun 21, 2005 Příspěvky: 641 Bydliště: Opava
Zaslal: pá říjen 14 2016, 8:20 Předmět:
Pokud má člověk cukrovku, je kafe s mlékem jedním z faktorů, který zvedá cukr a leze to dolů pomalu. Proč tomu tak je (pominu energii mléka, kterého tam člověk dá minimum) těžko říci. Ani doktorka to nevysvětlila, jen že to již mají odpozorováno. Osobně mléko nepiji, tak to není můj problém. V 5 letech jsem musel jít do školky, kde se ke svačině pilo denně teplé mléko a od té doby mléko nemůžu ani cítit
Jo, taky mám tuhle konvičku. Ale nerezovou a s kulatým průřezem. Míval jsem i originál italskou jako na odkazu, ale ta někde vzala za své.
Kafe mám radši arabiku, v Lídlu ji mají docela dobrou za 59,- čtvrt kila. No nekup to, když je to tak levný Ale existují jistě i kvalitnější.
Založen: Feb 14, 2005 Příspěvky: 8982 Bydliště: Brno (JN89GF)
Zaslal: pá říjen 14 2016, 10:27 Předmět:
Ta na obrázku ale není originál italská, ale čínská kopie za pár peněz. Originál italská je nesmyslně drahá. Důležitý je ji nemýt saponátem, jen vypláchnout vodou. Když ji umyješ saponátem, tak je pár prvních várek nedobrých.
Já naštěstí cenu neřeším, to San Remo Extra stojí asi 550,-/kg, jenže ji neplatím.
Založen: Jan 28, 2009 Příspěvky: 626 Bydliště: okres Beroun, kraj Středočeský
Zaslal: pá říjen 14 2016, 10:29 Předmět:
Pokud máte pocit, že levná káva smrdí a ta značková je nějaké drahá, doporučuji navštívit http://www.kavaprodej.cz/. Je to pražírna v Praze-Holešovicích v přístavu. Kvalita špičková, cena zanedbatelná.
Podotýkám, že nejsem kafař. Ale pytel "lepší" kávy z Tchiba a čerstvou z pražírny poznám podle vůně na vzdálenost dvou metrů.
Založen: Jan 04, 2010 Příspěvky: 1180 Bydliště: Praha, Teplice
Zaslal: pá říjen 14 2016, 10:36 Předmět:
Dobrý tip, to zkusím.
Nicméně čerstvá je vždycky čerstvá. I nejlépe zabalené kafe po rozbalení rychle ztratí aroma.
A řetězce se nás snaží především ojebat, to je jasné. Dneska je všechno Unilever nebo Mondelez, a je jedno, jestli je to rama nebo čistící prostředky. Beztak to sjíždí z jedné linky
Založen: May 30, 2006 Příspěvky: 6558 Bydliště: Seč
Zaslal: pá říjen 14 2016, 12:19 Předmět:
denis15 napsal(a):
Pokud má člověk cukrovku, je kafe s mlékem jedním z faktorů, který zvedá cukr a leze to dolů pomalu.
Protože obsahuje laktózu, dvojcukr galaktózy a glukózy, kde glukóza je onen krevní cukr, galaktóza se poměrně složitým procesem taky štěpí na glukózu, což ovšem chvíli trvá.
Ale jak už jsem psal, mlíko je samo o sobě docela sladký, takže potřeba přidaný sacharózy se tímto snižuje, podle mýho pozorování asi o 10-20% (když je kafe s mlíkem půl na půl).
Já si tam to mlíko dávám kvůli žaludku, bez mlíka by mě žaludek docela bolel. _________________ Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Založen: May 30, 2006 Příspěvky: 6558 Bydliště: Seč
Zaslal: pá říjen 14 2016, 12:31 Předmět:
No, já ho vypiju tak litr denně, někdy víc
Ale zase mám pevný kosti a slovo zlomenina je mi cizí _________________ Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Vono je kupodivu pitny i to Nespresso - pr(e)so v kapslich. Jelikoz mam ten louhovac default v byte (tzn. nekupoval jsem ho), tak si obcas do toho nejakou munici nakoupim.
V praci je klasickej mlejnek na zrnkovou a "manualni" presovac, to je taky OK.
Turka moc nemusim, rozpustny uz vubec ne.
S tim mlikem je to tezky, me to kafe s nim chutna o 100% vic, ale kdyz to do sebe clovek naleje v praci hned po ranu, je na ctvrthodinku neproduktivni
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.