Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Upload · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Hledat v článcích

Dobrovolné příspěvky na provoz EB

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Počítač Consul 2715
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... , 17, 18, 19  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
elektrosvit



Založen: Jun 27, 2016
Příspěvky: 2087

PříspěvekZaslal: út září 12 2017, 15:38    Předmět: Citovat

Myslíš některou z C2111, 2112 nebo 2113?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 9757
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: st září 13 2017, 0:15    Předmět: Citovat

Jo jedna z nich, už neumím rozlišit která co uměla.
_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
elektrosvit



Založen: Jun 27, 2016
Příspěvky: 2087

PříspěvekZaslal: st září 13 2017, 10:57    Předmět: Citovat

Já už vůbec ne. K C 2111 by se mi někde měl válet uživatelský i servisní návod. Na netu jsem k tiskárnám nenašel nic, ani obrázek. Zřejmě jich do dnešních dnů moc nezbylo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 9757
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: st září 13 2017, 11:40    Předmět: Citovat

Jeden pán v Novým Městě (asi víš kdo) jich měl na zahradě na dešti hromadu asi 10-15 ks...
Dotaz zda tu Consuláckou tiskárnu má byl směřovanej na Radiocentrum a ten neodpovídá...

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
radioelectrum



Založen: Nov 11, 2011
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: st září 13 2017, 12:23    Předmět: Citovat

mám 2 kusy, každou jinou. Musím je po těch letech vytáhnout a vyzkoušet. Kdysi jsem je koupil v Recomu, to bylo v Brně takové počítačové vrakoviště. Obě jsou uložené v rodinném domku, s nějakou hromadou počítačového šrotu někde na zahradě nemám nic společného. Mnoho jich bohužel zařvalo, když se rozmohlo zlatokopectví.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
elektrosvit



Založen: Jun 27, 2016
Příspěvky: 2087

PříspěvekZaslal: st září 13 2017, 12:28    Předmět: Citovat

Tak přeci jen foto zde a zde. Ve své době musely být dost rozšířeny, když byla jedna i v místní základní škole. Odtud jsem donesl ty návody, byly v krabici určené do sběru. Z Nového Města nikoho neznám, o historickou VT se nezajímám. Těsně před revolucí měla začít výroba nástupců těchto tiskáren, a to typů 212.10, .20 a .30. O nich nic nevím, viděl jsem jednu fotku v nějakém časopisu.

radioelectrum: Vlož sem prosím kdyžtak nějaké fotky. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
radioelectrum



Založen: Nov 11, 2011
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: st září 13 2017, 13:22    Předmět: Citovat

nejprve je musím vyhrabat z hromady a potom je budu schopen vyfotit. A jako následníka jsem viděl až tuto malou:
http://www.litildivil.cz/sbirka/pocitace/PP06.htm
Byl to klon tuším že tiskárny Epson.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
macintosh1984



Založen: Mar 03, 2013
Příspěvky: 139
Bydliště: Rožnov p.R.

PříspěvekZaslal: po září 18 2017, 19:17    Předmět: Citovat

O víkendu se mi podařilo částečně rozchodit tisk přes CENTRONICS na staré jehličkovce EPSON. Zkoušením jsem našel /STROBE a /ACK. Jedinný problém je se signálem BUSY. Když ho do Consulu připojím tak proběhne handshake jen pro několik prvních bajtů (při každé zkoušce jiný počet) a pak Consul přestane data posílat a zahlásí chybu. Prozatím mám BUSY připojený stále na log. 0. Pak to chodí dobře. Pouze se po čase zahlcuje vyrovnávací paměť tiskárny, protože počítač stále posílá data a tiskárna to nestíhá.

Zatím se mi nedaří zjistit proč to se zapojeným signálem BUSY nechodí. Vše vypadá ok, počítač vystaví data a pošle pulz /STROBE. Tiskárna nastaví BUSY do log 1 pak zase do 0 a odpoví /ACK pulzem. Možná to bude časováním. Budu to ještě zkoumat.



tisk.jpg
 Komentář:
Obsah diskety vytisknutý pomocí SYSLIST
 Velikost:  284.04 kB
 Zobrazeno:  148 krát

tisk.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
fprik



Založen: Sep 19, 2010
Příspěvky: 18

PříspěvekZaslal: po září 18 2017, 20:21    Předmět: Citovat

Na tom C2715 je pro tiskárnu rozhraní centronics nebo irpr https://cs.wikipedia.org/wiki/IRPR?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
macintosh1984



Založen: Mar 03, 2013
Příspěvky: 139
Bydliště: Rožnov p.R.

PříspěvekZaslal: po září 18 2017, 20:48    Předmět: Citovat

Má to evidentně CENTRONICS. Při konfiguraci systému pomocí programu SYSCON je možno vybrat z následujících možností tiskáren:
1) Consul 211.1-05
2) Consul 212.11
3) Consul 212.21
4) Consul 212.31
5) Tiskárna se standardním rozhraním Centronics
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
fprik



Založen: Sep 19, 2010
Příspěvky: 18

PříspěvekZaslal: út září 19 2017, 6:40    Předmět: Citovat

Jestli problém není v přizpůsobovacích obvodech; na c271x budili signály v kabelech výkonové TTL a zakončení u přijímače bylo tvrdými děliči (180Ω, 220Ω) pro úplné přizpůsobení na Z=100Ω.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 9757
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: út září 19 2017, 8:18    Předmět: Citovat

S těma signálama AC, SC a Busy je to u starejch jehliček nějaký divný. Sapi1 mi s Epsonem LQ1070 chodí naprosto perfektně i na desítky stránek zasebou ale s FX850 se naplní buffer tiskárny a pak už mizej poslaný znaky. Obojí Centronix. Problém je, že u těhle starejch tiskáren často chybí dokumentace a kdovíjak jsou nastavený DIP konfigurační přepínače, případně to není podle čeho zkontrolovat.
_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
macintosh1984



Založen: Mar 03, 2013
Příspěvky: 139
Bydliště: Rožnov p.R.

PříspěvekZaslal: út září 19 2017, 23:13    Předmět: Citovat

Zjistil jsem zajímavou věc, Consul ignoruje signál /ACK. Jeho přítomnost naopak počítač zmate a ten přestane posílat data a zahlásí chybu. Signál /ACK tedy stačí na straně počítače nastavit trvale do log. 1 a komunikaci pak řídí pouze signál BUSY a /STROBE. Takto zapojené to funguje dobře. Počítač čeká na tiskárnu než zpracuje data a znaky se neztrácejí. A co se týče přizpůsobení, tak to je nejspíš v pořádku. Napěťové úrovně signálů jsou správné a hrany pěkně strmé jak na straně tiskárny tak i počítače.

Teď mám problém pouze s diakritikou. Consul buď používá DKOI (EBCDIC) nebo KOI-8 ČS (v podstatě ASCII rozšířená o českou diakritiku) a s tím si tiskárna neporadí. Místo diakritiky tiskne grafické symboly. Takže snad jen překopat ROM v tiskárně, aby znaková sada odpovídala KOI-8. Rolling Eyes

Opravdu nejjednodušší by asi bylo napsat jednoduchý program na PC a číst data z Consulu přes paralelní port a jakékoliv překódování řešit jednoduše přímo v PC.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
microlan



Založen: May 09, 2017
Příspěvky: 1289
Bydliště: Kósek vod Brna

PříspěvekZaslal: st září 20 2017, 6:33    Předmět: Citovat

No jo, ale to je nesportovní! Laughing

Jinak krásná práce a myslím, že ROMka půjde...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 9757
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: st září 20 2017, 16:07    Předmět: Citovat

Kdysi jsem dodělával českou KOI-8 do polský tiskárny DT100 a Robotron 6311 nebo 6313 a šlo to celkem dobře, tak 2 dny práce. Dělal jsem to na kompatibilitu s displejem AND-1 od Sapi 1 viz AR B 6/1985.
_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... , 17, 18, 19  Další
Strana 18 z 19

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund