Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Ako je správné robiť kvas na pálenku.
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
tiktak1953



Založen: Oct 11, 2010
Příspěvky: 3453
Bydliště: SK

PříspěvekZaslal: ne červenec 24 2016, 14:53    Předmět: Ako je správné robiť kvas na pálenku. Citovat

Včera som naplnil 130 L sud asi 100L popučeným ovocim zo žltych sliviek Mirobalán. Zaujim ma ,ci sa ma kvas miesat a kolko dni!!! Jedni hovoria ze miesat druhi ze nie!Uz sa robi na sude kolač.Zatail to miesam trikrat za den. Toto som nasiel co radia odbornici:Poznámka: Často se uvádza, že počas kvasenia kvas nepremiešavame. Tato rokmi overená prax pochádza z dôb, keď kvas nebolo možné dostatočne chránit pred vzduchom a hlavnú ochranu tak tvoril práve koláč na povrchu. V súčasnosti, keď máme uzatvárateľné sudy a kvasné zátky, môžeme kvas premiešavať a vytvoreniu koláča takto zabrániť. Premiešavaním by malo dôjsť ku lepšiemu prekvaseniu a rovnako aj ku vyššej výťažnosti alkoholu z kvasu. Názory na to, či kvas premiešavať alebo nie, se velmi líšia, preto je na každom z nás, akú metódu zvolíme a ktorá se nám praxou osvedčí viac .
vdaka.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31646
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: ne červenec 24 2016, 15:13    Předmět: Citovat

Ty žlutý nebo červený "slivky" se jmenujou MIRABELKY, případná odrůda je MIRABOLÁN. S "Mirovo banánom" to nemá nič spoločné. A když kvasit, tak nemíchat - vzduch s kyslíkem v bublinách vmíchanej do kvasu podporuje ne lihový, ale octový kvašení, takže "máča chytne druhej kvaš" a zvoctovatí. Ona příroda moc dobře ví, jak se má kvasit - a chtít jí v tom pomáhat je nošením sov do Athén ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
tiktak1953



Založen: Oct 11, 2010
Příspěvky: 3453
Bydliště: SK

PříspěvekZaslal: ne červenec 24 2016, 16:19    Předmět: Citovat

Su to Myrobalan tie žlté okruhle.Mam aj taketo velike červene ako su na obr.Aj listy su take iste.
Tu je to napisane na dalsom obr.ze je to Myrobalan.Tam je aj ten strom co mam na nom tie cervene sluky.
Tie zlte myrobalan boli velmi male,lebo bolo sucho a vela ich bolo na stromoch.Mam kostky zo suda vybrat,mozna budu za tri dni usadnute na spodku sudu.



Hvezda z hollyvudu slivky okruhličky..jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  Hvezda z hollyvudu slivky okruhličky..jpg
 Velikost:  68.41 kB
 Staženo:  82 krát


Myrobalan obr.FSC.png
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  Myrobalan obr.FSC.png
 Velikost:  246.59 kB
 Staženo:  111 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17514
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: ne červenec 24 2016, 19:04    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
Ty žlutý nebo červený "slivky" se jmenujou MIRABELKY, případná odrůda je MIRABOLÁN. S "Mirovo banánom" to nemá nič spoločné. A když kvasit, tak nemíchat - vzduch s kyslíkem v bublinách vmíchanej do kvasu podporuje ne lihový, ale octový kvašení, takže "máča chytne druhej kvaš" a zvoctovatí. Ona příroda moc dobře ví, jak se má kvasit - a chtít jí v tom pomáhat je nošením sov do Athén ...


Ekkare, Mirabelky (žlutý, oranžový a nebo modrý) jsou u nás v Polabí až koncem srpna. Není to něco jinýho? Nebo že by letos byly o měsíc dřív? Neděs mě, to bych musel vyrazit v týdnu česat a chci jet pryč. Rolling Eyes

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
serviceman



Založen: Jul 09, 2013
Příspěvky: 4030

PříspěvekZaslal: ne červenec 24 2016, 19:25    Předmět: Citovat

Když teď dozrávají na Vysočině, musí v Polabí už padat.
_________________
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Pravoslav



Založen: Sep 28, 2013
Příspěvky: 138
Bydliště: Kolín

PříspěvekZaslal: ne červenec 24 2016, 19:27    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
Nebo že by letos byly o měsíc dřív?


No, Celerone, já bych to s tím měsíčním předstihem nebral na lehkou váhu, letos se mi takový případ stal.
Já sklízím křupky srdcovky v druhé polovině července (spíše ke konci července), ovšem letos k mému překvapení byly zralé k sklizni již koncem června.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18642
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: ne červenec 24 2016, 19:46    Předmět: Citovat

Jo náš tiktak . Já sice napíši , čemu věřím , ale Ty to stejně uděláš jinak . Hlavně jsi nám nepopsal , jaký druh kvasných nádob máš Ty . Pokud jsou uzaviratelné , tak přesto ničím nekvedlej . Hlavně je třeba brzy pálit . V těchto teplotách je vykvašeno maximálně za měsíc . Po vykvašení v těchto teplotách je škoda každého dne do pálení . Takže za měsíc bez kvedlání v pálenici . Tedy pokud nemáš co jiného na práci a uzavřené nádoby , tak přesto kvedlej . Nemá to pražádného významu . Je to sranda , zdaslejko důležitější je to , aby jsi vstupm třídil . NESMÍ tam přijít nic plesnivého ani shnilého . Když vidím , co do sudu lidi házej a chtěj mít supr z vložených sraček .............. Shnilé maso si na talíř nedají , ale do kořalky ........
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tiktak1953



Založen: Oct 11, 2010
Příspěvky: 3453
Bydliště: SK

PříspěvekZaslal: ne červenec 24 2016, 20:19    Předmět: Citovat

Len pred par minutami som prisiel z vinohradu/vinici/kde som este prestepoval stolove odrody hrozna metodov "za zelena".Co som pred asi 10 dnami preštepoval ,tak to sa dobre chytilo.
Dakujem vsetkym za vase rady ,ze s tym nemiešat!!! Mam to v plastovych nadobach a zakryte vrchnakom tak,aby to mohlo podla potreby odfukovat.
Co tie kostky ,vyhodit?jAko som pisal,je ich skoro ako kvasu .Mam spolu toho kvasu min.200L.Kto pride pozriet ako ziju chudobni ludia,tak ho ponuknem s tou palenkou.Doniesol som z vinic aj trochu broskyn,aj som tam hned dal susedovi ,co mi dava vodu na polievanie za ne!
Ludia su ku...y,ale par sa najde z nich aj dobrych ako ten sused!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 3999
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: ne červenec 24 2016, 20:36    Předmět: Citovat

Mirabelky zrají až v srpnu, ale myrobalan resp. "špendlík" už v červenci.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
tiktak1953



Založen: Oct 11, 2010
Příspěvky: 3453
Bydliště: SK

PříspěvekZaslal: ne červenec 24 2016, 21:31    Předmět: Citovat

Co tie kostky,nikto nic?
Zvuk.lenze tu je juh slovenska.Uz od nas 20km a par metrov nadmorska vyska je rozdiel 2 tyzdne.Ja som na kopci,a ti co su pod kopcom maju vsetko o tyzden skor,to by ste neverili.Problem je akurat ze stromy tu u nas nemaju dostatok vody kazdy rok,tak sa trapia.Tu je jeden strom broskyn co som dnes odfotil,co nie su este zrele.
Tu su aj tie moje Myrobalan z vinici.
Tu je aj obr.ak by to niekoho zaujimalo co som pred par dnami prestepoval stare hlavy hrozna na stolove odrody.Aj dnes pred vecer som este preštepoval zopar hláv.



DSCN8815.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  DSCN8815.jpg
 Velikost:  245.75 kB
 Staženo:  99 krát


DSCN8812.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  DSCN8812.jpg
 Velikost:  271.65 kB
 Staženo:  97 krát


DSCN8821.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  DSCN8821.jpg
 Velikost:  297.58 kB
 Staženo:  123 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Ivan_Ryger



Založen: Mar 02, 2005
Příspěvky: 1273
Bydliště: Bratislava, Petrzalka

PříspěvekZaslal: ne červenec 24 2016, 23:28    Předmět: Citovat

trošku odveci, tie vnútro tých kôstok zvykneme jesť, no nesmie sa ich zjesť veľa.
Obsahujú totiž alkaloid amygdalín, ktorý je vo vyšších dávkach jedovatý.
Trochu ale pomáhajú ľuďom na žalúdočnú kyselinu a obsahujú niektoré vonné oleje, ktoré pridávajú pálenke tú arómu. Viem, že môj ujo to tam zvykol vždy počas kvasenia nechať.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
tiktak1953



Založen: Oct 11, 2010
Příspěvky: 3453
Bydliště: SK

PříspěvekZaslal: po červenec 25 2016, 7:43    Předmět: Citovat

Ivan Ryger ,co to studujes v tej STUBA?Poznas tohoto vyborneho cloveka Vladimíra Báleša z STUBA co bol aj Prezident rechtorskej konferencie ..Vcera bol u mna na navsteve , je fyzik .a tiez povedal ,ze sa to nema miestat .Este ma zaujima ,ze či sa ta aroma z kostkov ziskava pri kvaseni alebo pri paleni?Tych kostkov je tam velmi vela.,nechcem kostkovicu!!!!Na jednom sude co robil kvas syn s tychto slukov a nepomlel ich ,tak je na vrchu miestami plesen .Viem ze to treba dat opatrne prec,ale co dalej ,zasiahnut do procesu kvasenia a popučit tie sluky ,premiesat ich,alebo co s tym dalej?Co poradite s tym ,dam aj obr.dnes.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18642
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: po červenec 25 2016, 8:26    Předmět: Citovat

On to nemá zavřené ? Hlavně to nezamíchat do zbytku a nejspíš je to vykvašené , takže nejlépe okamžitě vypálit nebo dát do opravdu studena .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tiktak1953



Založen: Oct 11, 2010
Příspěvky: 3453
Bydliště: SK

PříspěvekZaslal: po červenec 25 2016, 8:36    Předmět: Citovat

BOBOBO ma to zavrete,len ich nepopučil!!! Ze ked sa nepopucia,tak sa koška tazko narusi a nezacnu riadne kvasit ako popučené!!
Tu su obr.
8033 je moj kvas.este mam 50L maly sudok.
Na obr.8035 ak by niekoho zaujimalo je figovnik ,co som minuly rok mnozil.Vela som rozdal.



DSCN8830.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  DSCN8830.jpg
 Velikost:  267.97 kB
 Staženo:  103 krát


DSCN8833.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  DSCN8833.jpg
 Velikost:  155.2 kB
 Staženo:  88 krát


DSCN8835.jpg
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  DSCN8835.jpg
 Velikost:  211.91 kB
 Staženo:  97 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18642
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: po červenec 25 2016, 8:48    Předmět: Citovat

Tohle ještě jde . Ale hned po dokvašení vypálit .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.30 sekund