Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Upload · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Hledat v článcích

Dobrovolné příspěvky na provoz EB

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

SSD bez AHCI
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
PixelOrgy



Založen: Sep 04, 2007
Příspěvky: 1656
Bydliště: Brno, Zürich

PříspěvekZaslal: čt prosinec 17 2015, 13:44    Předmět: Citovat

feliz_navidad napsal(a):
.... v AHCI se se mnou instalátor vůbec nebavil (BIOS disk poznal). ...


Co tim myslis? Instalator se nespustil, nebo jen nevidel disky?

Pokud jen nevidel disky, muzes napr. z pribalenyho CD nebo z USB instalatoru dodat chybejici driver. Na strance, kde se rozdejuje disk je tlacitko pro vyber ovladace..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
feliz_navidad



Založen: Oct 15, 2009
Příspěvky: 588

PříspěvekZaslal: čt prosinec 17 2015, 15:29    Předmět: Citovat

Na stránku s rozdělením disku jsem vůbec nedostal.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 4034

PříspěvekZaslal: čt prosinec 17 2015, 18:55    Předmět: Citovat

Abyste se k tomu dostal, musíte mu dát driver. U XP bylo hned na začátku nutné zmáčknout F6, od Visty výš se to při nenalezení disku zeptá a driver může být i na USB. Jen už teď z hlavy nevím, zda ten driver musí být se speciálním souborem txtsetup.oem jako u XP, nebo stačí jakýkoliv driver jenom s .inf souborem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PixelOrgy



Založen: Sep 04, 2007
Příspěvky: 1656
Bydliště: Brno, Zürich

PříspěvekZaslal: čt prosinec 17 2015, 19:06    Předmět: Citovat

Staci normalni driver, nemusi mit txtsetup.oem.
Spis je divny, ze se nedostal na rozdeleni disku, pise ze jsou to Win7...

Zrovna nedavno jsem takto driver pridaval, pri instalaci Win7 na KVM hypervizor s VirtIO radicem.

Mimojine win se chova trosku vtipne - drivery byly na ISO image, tzn jsem musel odpojit instalacni ISO, a pripojit ISO s driverem. Samozrejme jsem zapomnel vratit instalcni ISO zpatky. Instalator v tomto pripade hodi hlasku, ze system neni mozne nainstalovat na vybrane uloziste - chvilku jsem se s tim trapil nez jsem si vsiml, ze tam neni instalacni ISO - cekal bych hlasku, ze nemuze najit soubory, nebo ze medium chybi, ale tohle Rolling Eyes
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
feliz_navidad



Založen: Oct 15, 2009
Příspěvky: 588

PříspěvekZaslal: čt prosinec 17 2015, 19:10    Předmět: Citovat

Instalátor napsal, že není žádný disk, na který bych mohl Win nainstalovat, ještě dříve, než mi vůbec nabídl možnost mu nějaký driver vnutit. Tak jsem nainstaloval s IDE. Už nějakou dobu to na IDE provozuju, ale chtěl bych to zkusit přehodit na AHCI, aniž bych reinstaloval...
EDIT: SSD jsem musel na jiném PC pomocí diskpart nejprve připravit, jinak ho instalátor nenašel ani v režimu IDE.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 4034

PříspěvekZaslal: čt prosinec 17 2015, 19:22    Předmět: Citovat

Ta možnost tam být musela, jen jste si ji nevšiml. Zrovna nedávno jsem takhle instaloval Win10 na nějaký obstarožní externí řadič a bylo to tam taky.
Přehodit to z IDE na AHCI po instalaci je většinou problém - přepnutím režimu se totiž změní ID zařízení. Pokud pro tento řadič neexistuje nějaký .reg soubor, lze to zkusit tak, že se IDE řadiči vnutí AHCI driver a při rebootu se to v Biosu přepne. V nejhorším to skončí modrou smrtí "inaccesible boot device" a přepne se to v Biosu zpátky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Balt76



Založen: May 14, 2009
Příspěvky: 86
Bydliště: Rakovník

PříspěvekZaslal: pá srpen 30 2019, 17:13    Předmět: Citovat

Připrsknu svůj dotaz sem. Včera jsem po čase reinstaloval W7 na SSD Samsung EVO. Z CD od Samsungu jsem si nainstaloval nějakou utilitku a zjistil, že disk neběží v AHCI (nebo tak nějak to znělo). Slyšel jsem o tom poprvé. Bohužel v BIOSu možnost přepnutí SATA z IDE na AHCI nemám. Asi starší BIOS. Je nějaká možnost, jak to přepínání do BIOSu dostat? Aktualizovat BIOS? Žít s tím dokážu, jak to je (už asi 3 roky). Spíš se ptám ze zvědavosti.
A o co vlastně přicházím bez AHCI? Nižší rychlost čtení / zápisu?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 24296
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: pá srpen 30 2019, 17:22    Předmět: Citovat

Na starsich doskach chipset nepodporuje AHCI. Pri prvych chipsetoch s podporou AHCI boli dosky, ktore nemali v BIOSe moznost ho zapnut. V Linuxe je moznost, ako AHCI zapnut aj bez BIOSu (ak ho chipset podporuje), ale vo Windows to asi nepojde.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Balt76



Založen: May 14, 2009
Příspěvky: 86
Bydliště: Rakovník

PříspěvekZaslal: pá srpen 30 2019, 17:36    Předmět: Citovat

Asi to tak bude. Desku mám G31M-ES2L. Nemám tam ani možnost zapnutí NumLock při startupu, jak jsem četl různý rady, že se to zapíná v BIOSu. Vždycky jsem to řešil úpravou v registru. Mimochodem, po včerejší čistý instalaci na zformátovanej disk jsem nic takovýho dělat nemusel. NumLock mám zaplej i bez úpravy registru. To jsem trochu čuměl. To se mi ještě nestalo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 24296
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: pá srpen 30 2019, 18:10    Předmět: Citovat

Tam je ICH7 chipset, ten nepodporuje AHCI. Z tejto generacie podporuje AHCI len ICH7R.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund