Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Vkládání zajímavých obrázků II.
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 42, 43, 44 ... 98, 99, 100  Další
 
Přidat nové téma   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Na vyzkoušení
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17792
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2020, 13:22    Předmět: Citovat

To je jen dočasný, stejně to jednou skončí Amarounama a jejich průmyslovou výrobou. Wink
_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2020, 13:25    Předmět: Citovat

Neodpustím si ještě jednu poznámku k tomu webu s receptem. Jsem vývojář, tudíž šťoural.

Kuchyně: česká
Ingredience: víno portské 4 lžíce

PS: A teď jsem si přečetl recept na zelňačku a web www.igurmet.cz patří evidentně mezi naprosté diletanty, co se týká vaření. Každej blbec ví, že brambory v kyselé vodě NEZMĚKNOU, proto se třeba přidává trošku octa do brambor, když se vaří na "brsalát". Proto se brambory a zelí na zelňačku vaří extra a pak se to teprve smíchá. A žádnej vývar se tam přidávat nemusí, stejně ho pipina udělá z masoxu. Samozřejmě je v kategorii zeleninové, i když je tam klobása a vývar.

https://www.igurmet.cz/recepty/polevky/zeleninove/zelnacka-klasa-8636/

_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2020, 15:42    Předmět: Citovat

ZdenekHQ napsal(a):
Současná gastronomie preferuje lokální a sezónní suroviny
...
Já, protože se kolem sporáku motám už minimálně 30 let trpím příšernou sebekritikou
...
Rýže k opečenýmu masu je obecně blbost


Současná gastronomie pořádně neexistuje, současná globalizace nutí masy k žraní průmyslových podivností a la Tricatel nebo k návštěvě ještě podivnějších provozoven. Z časů kdy jsme ještě s kolegou chodili po revizích, jsem jich dost prolezl do detailu hlavně v zákulisí, tak vím moc dobře, proč tam nechodit.
Suroviny které nabízí "trh", jeho karikatura, jsou z většiny zmutované a nekvalitní, zejména zelenina, pečivo, maso, mléčné výrobky.
Já, protože se kolem sporáku motám už minimálně 40 let, mám zdravou sebedůvěru a většinou mi jídlo tahají zpod ruky. Zelenina ovoce pokud možno vlastní, mléko, maso, med a vejce od lokálních producentů, dokud žil otec tak byly i čerstvé ryby. Chleba peču doma.
Rýže k smaženému masu, zejména hnědá, je zcela vhodná a moje oblíbená indická kuchařka ji zmiňuje jako běžnou přílohu, resp. jednu z celé řady příloh na talíři. K tomu na stole nakládané houby okurčičky cibuličky kukřice atd. Ředkvičky, řapíkatý celer a salát mi celou zimu rostou ve skleníku i bez vytápění.
poradil bych ti, bez ironie, k prostudování nebo spíš k pozornému poslechu tohle. Není to o vaření, ale naopak o žraní, o výběru a kombinaci příloh, o vychutnávání a o chování u stolu. Dnes úplně zapadlý autor, ale v Lábusově podání i nasycený posluchač polyká, poslech s hladovým žaludkem znamená provazce slin u tlamy. Doporučuju zejména pasáž o vhodnosti dvou protikladů v pokrmech, živočišné a rostlinné suroviny ve vzájemné harmonii.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2020, 16:29    Předmět: Citovat

Přeči si, co jsi napsal, a zjistíš, že v žádném případě nejsme vepři. Tedy ve při.

Proč by v Indii a její kuchařce nepreferovali rýži, když je to lokální surovina?

Udělal jsem španělský ptáčky, což je klasický český recept, a moje ex to naservírovala návštěvě jen s rýží bez omáčky. Kolik lidí tady na EB by za to dalo palec nahoru?

Netahej do toho komerční trh, nejsme snad všichni ovce.

Jo, a vzpomeň si, co jsi vařil před 40 lety, já se za to taky stydím. Ne kvůli surovinám, ale kvůli tomu, že i tohle řemeslo se musí člověk naučit.

_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17792
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2020, 18:13    Předmět: Citovat

Za mě, pokud rejže neplave ve vomáčce tak jí nelze žrát, zadusit se nehodlám.
_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tomasjedno



Založen: Oct 11, 2008
Příspěvky: 6069
Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2020, 18:22    Předmět: Citovat

Jak jsme všichni různí. Moje vnučka suchou rýži miluje, omáčka jí občas přímo vadí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2020, 18:28    Předmět: Citovat

ZdenekHQ napsal(a):
Proč by v Indii a její kuchařce nepreferovali rýži, když je to lokální surovina?
...
vzpomeň si, co jsi vařil před 40 lety, já se za to taky stydím. Ne kvůli surovinám, ale kvůli tomu, že i tohle řemeslo se musí člověk naučit.

Já se nestydím, co jsem zvládl to jsem zvládl, nějaký bramboráky, palačinky včetně dvojbarevných, buřtguláš... nachomýtl jsem se poté docela brzy k hospodyni o něco starší, gurmánského zaměření a nebylo to na škodu.
Indickou kuchařku napsal Čech, který tam léta působil, indická kuchyně je velmi rozmanitá když si uvědomíme že to není nějaká "země" ale celý subkontinent někde přímořský, vnitrozemský, tu muslmanský, tu koloniální, tu buddhistický. Je to pestré barevné skvěle kořeněné a bohaté, proti ucourané ponuré české zimní kuchyni. Dalo někdy práci přesvědčit nenápadité hospodyně, že k vepřovému se hodí jogurt, kokos nebo skořice.
Rýži si lidi často představujou jako výhradně asijskou lokální plodinu, není tomu tak. Pěstuje a konzumuje se od Balkánu, Itálie, po Španělsko. Pilaf, rizoto, neplavou v omáčce a nikdo se tím nedusí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2020, 18:38    Předmět: Citovat

Crifodo napsal(a):
Já se nestydím, co jsem zvládl to jsem zvládl, nějaký bramboráky, palačinky...
Tak to jsi musel mít někoho, kdo Tě nakopl. Já začínal od nuly. Otec inženýr, matka lékařka. Oba pořád v práci a nakonec se rozvedli. Confused
_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2020, 18:45    Předmět: Citovat

tomasjedno napsal(a):
...Moje vnučka suchou rýži miluje....

Můj kluk taky jedl domácí knedlíky jen tak, svíčkovou nepotřeboval. Naopak Italové a jejich risotto je krémová omáčka. Jambalaya je jídlo chudých černoušků, ale doženou to zeleninou.

Ovšem všude je to jako hlavní jídlo, ne jako příloha. Stejně tak Italové berou těstoviny jako hlavní jídlo, u nás je to příloha a podle toho se k nim taky chováme (třeba proplachování studenou vodou).

Jo, jsme lidé různí....

_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33939
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2020, 19:22    Předmět: Citovat

Ryzu tiez zeriem zasadne suchu a maso tiez - ziadne omacky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2020, 19:33    Předmět: Citovat

Samostatně nebo dohromady? To je totiž dost rozdíl.

Ale jinak to beru jako další zkušenost, většina lidí, co znám, je omáčková. U steaku s chlebem samozřejmě stačí jen ta šťáva.

_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2020, 20:25    Předmět: Citovat

ZdenekHQ napsal(a):
Tak to jsi musel mít někoho, kdo Tě nakopl. Já začínal od nuly.

To snad ani nejde. Problém spíš byl, kdy už mě nechají vařit. Nechodil jsem ještě do školy a motal jsem se babičce pod rukou, když udělala v mouce důlek a do něj vajíčko a vyráběla placku na nudle. Chtěl jsem to vyrábět sám.

citace:
Italové a jejich risotto je krémová omáčka
Mně nepřipadá moc omáčkově. Podstatné pro ortodoxní rizoto je nechat vyvařit do správného stadia vodu z rýže, zůstane suspenze s rýžovým škrobem, do něj pak olej, maso, zelenina, bylinky, sýr. Někteří zdejší barbaři rýži properou a suchou pak zpětně všelijak dolaďujou, to je samozřejmě blbě.


riz.jpg
 Komentář:
 Velikost:  113.69 kB
 Zobrazeno:  28 krát

riz.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2020, 20:31    Předmět: Citovat

Crifodo napsal(a):
...motal jsem se babičce pod rukou...

Takže babička. Já to štěstí neměl.

_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: so únor 15 2020, 9:10    Předmět: Citovat

V tom věku se samozřejmě nejednalo o nějakou výuku, získávání knowhow, ale prostě o zabavení a hru.
Snaha uvařit si a postarat se o sebe, potažmo vyrobit něco dobrýho, byla až mnohem pozdějc. A dalo se to nejspíš řešit náhledem do literatury. Babičky nevařívají špatně ale dost konvenčně, takže se vytěžit daly spíš tak škubánky a roštěná a tak. V osmdesátkách vycházely zajímavé monotematické časopisy a to už bylo něco jinýho. Králík na sto způsobů, Speciality evropských kuchyní, s tím už se dalo jinak pracovat. Akorát získávat vzácnější suroviny bylo dobrodružství. Dneska se to zas někdy rádoby snadno koupí, ovšem jde o sprostou náhražku nebo přímo ojeb.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: so únor 15 2020, 14:11    Předmět: Citovat

No co se týká surovin, tak opravdu musí být člověk furt ve střehu. Ale zase si můžeš koupit opravdovou rýži basmati a nespoléhat se na noname v levným pytlíku.

Brambory koupíš od zemědělce z Vysočiny a kus vepře z českýho chovu se taky najde.

Prabába měla za domem skoro hektarovou zahrádku a byla věčně zabořená v záhonku. Ale tenkrát ještě normálně pršelo. Měla tam všechno. Pak přišlo stáří a začaly problémy, buď nedoběhla na záchod, nebo skočila šipku do pařeniště.

Takže tomu odpovídal i jídelníček. Byly věci dobrý a byly věci špatný, ale jako dítě jsem si z toho vzal ponaučení, že prostě někdo vařit musí.

Mimochodem, největší kritici jsou děti. Můj kluk je přímo drsnej, ale není mlsnej. A když se přiženou sousedovic holky a sežerou Ti oběd, tak byl asi dobrej. Very Happy

Ty děcka mají rády čistý a jednoduchý chutě.

Snad jsem nenapsal nic špatnýho.

_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Toto téma je zamknuto, nemůžete zde přidávat odpovědi ani upravovat své příspěvky!       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Na vyzkoušení Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 42, 43, 44 ... 98, 99, 100  Další
Strana 43 z 100

 
Přejdi na:  
Můžete přidat nové téma do tohoto fóra.
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Můžete k příspěvkům připojovat soubory
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.23 sekund