Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

DVB-T2 tuner s RTL2832P

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Standa99



Založen: Jun 29, 2004
Příspěvky: 3670

PříspěvekZaslal: út duben 22 2014, 14:31    Předmět: DVB-T2 tuner s RTL2832P Citovat

Mám doma Pinnacle 340e a ten mi přestal pod kernely 3.11 a výš fungovat.
Uvažoval jsem o nějakém novém, s tím že by už mohl mít podporu pro DVB-T2.
Existuje chipset RTL2832X (včetně dalších švábů) a ten by měl zvládat pásmo 25-1700 MHz. Vše další záleží na software, tím pádem i SDR, DAB nebo DVB-C by neměl být problém.
Ta varianta s RTL2832P by mohla zvládat (podle popisu na NETu) i DVB-T2. Máte někdo tuner s tímto chipsetem? Zajímá mě cokoliv.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 8308
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: út duben 22 2014, 15:24    Předmět: Citovat

Ahoj, já používám TV klíčenku s tímto chipsetem jako SDR širokopásmový přijímač. Počítači se na to musí podstrčit upravený ovladač, proto TV s tímhle nepřijímám. Myslím si ale, že v případě těchto klíčenek je to záležitost software, protože v klíčence žádný demodulátor není. USB jdou surový data z A/D převodníku a tudíž je počítač vytížen docela hodně
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Standa99



Založen: Jun 29, 2004
Příspěvky: 3670

PříspěvekZaslal: út duben 22 2014, 16:15    Předmět: Citovat

Dík i tak, mě by právě potěšilo, kdyby někdo napsal, mám chipset RTL2832P (ne RTL2832U), distro s kernelem 3.11 a DVB-T2 mi na něm funguje.
Vím, že chci příliš, protože testy DVB-T2 probíhaly, potom byly ČRa odpískány a nyní by opět měly fungovat (samozřejmě jen někde) a takový tuner bude mít jeden z mnoha. Asi jeden vezmu, protože ta cena není vysoká a testnu ho.

Edit: Tak to vypadá, že tam nějaký demodulátor je:
http://blog.palosaari.fi/2013/10/naked-hardware-14-dvb-t2-usb-tv-stick.html
Realtek RTL2832P - Chipset
Panasonic MN88472 - DVB-T/T2/C demodulator
Rafael Micro R828D - Low-IF hybrid silicon RF tuner



RTL2832P.jpg
 Komentář:
 Velikost:  80.17 kB
 Zobrazeno:  215 krát

RTL2832P.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
CZJKP1



Založen: Nov 26, 2008
Příspěvky: 2969
Bydliště: ČR-Praha 5

PříspěvekZaslal: út duben 22 2014, 17:29    Předmět: Citovat

Ta na obrázku výše je pro příjem DVB-T2, proto R828D a zřejmě i další obvody...

http://www.dx.com/p/mini-dvb-t2-digital-tv-usb-dongle-stick-w-fm-dab-sdr-remote-control-white-black-242351

V těch pro příjem DVB-T není nic více než R820T a RTL2832U...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Standa99



Založen: Jun 29, 2004
Příspěvky: 3670

PříspěvekZaslal: út duben 22 2014, 17:36    Předmět: Citovat

Jo vypadá to tak, jak píšeš, pro DVB-T2 je tam šváb navíc. Mám vybraný tenhle.
Tu je patrno, že mu to jede pod DVB Viewer, takže to musí podporovat standardní BDA ovladač.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
CZJKP1



Založen: Nov 26, 2008
Příspěvky: 2969
Bydliště: ČR-Praha 5

PříspěvekZaslal: út duben 22 2014, 17:54    Předmět: Citovat

Tak tak.

Já od dealu zatím nic nebral... Ale asi bych po něm šáhnul, kdybych potřeboval něco z levného a neznačkového zboží. Myslím si, že by obchodování z dealu mělo v mém případě lepší průběh, oproti ebaye, vzhledem k tomu, že neumím jazyky...

Mimochodem tento tuner už se nějaký ten půlrok nabízí, taky jsem o něm trochu přemýšlel, ale ve srovnání s obyč. DVB-T se mi zdá ta cena zatím vysoká...

A Stando, myslíš si, že se vyplácí ho nyní kupovat? Beztak se zatím u nás v tomto formátu vysílá jen zkušebně, takže v současné době bude přínos zřejmě nulový a až se vysílat bude a bude tam programů více jak na DVB-T myslím si, že ty ceny budou mnohem níže. Co myslíš???

A pokud Ti Pinnacle přestalo fungovat, tak chápu, že uvažuješ o nové klíčence, a chceš možná předběhnout dobu, ale umí tento DVB-T2 přijímat i standardní DVB-T? Aby jsi nebyl ve tvé lokalitě bez pokrytí DVB-T2 anebo aby toto zkušební vysílání nezastavili....????
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Standa99



Založen: Jun 29, 2004
Příspěvky: 3670

PříspěvekZaslal: út duben 22 2014, 18:13    Předmět: Citovat

Klasické DVB-T umí, v popisu to je (Supported TV standards: DVB-T2, DVB-T, DVB-C; VHF-/UHF band - takže i analog) a uvažuju do budoucna, i když se zatím v DVB-T2 nevysílá. Pinnacle, který byl 3x dražší, mám cca 6 let, tak doufám, že mi ten nový nějakou dobu vydrží. A umí toho dost, takže zábava s ním bude.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Standa99



Založen: Jun 29, 2004
Příspěvky: 3670

PříspěvekZaslal: po květen 05 2014, 14:43    Předmět: Citovat

Tuner dorazil. DVB-T funguje bez problému v Linuxu i ve Windows. Zkoušel jsem i softík pro SDR a taky jede, i když má novější R828D, který ješte není tak podporován.


sdr.png
 Komentář:
 Velikost:  78.13 kB
 Zobrazeno:  214 krát

sdr.png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
CZJKP1



Založen: Nov 26, 2008
Příspěvky: 2969
Bydliště: ČR-Praha 5

PříspěvekZaslal: po květen 05 2014, 14:48    Předmět: Citovat

Standa99: Děkujeme za info. Mohl bych se tě zeptat na pár věcí?

Jaký frekvenční rozsah ten R828T umí přijímat? Původní R820T umí 23Mhz-1750Mhz

Jaký lze nastavit maximální zisk (GAIN)? původní R820T umí 49.6dBi.

Díky Jirka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Standa99



Založen: Jun 29, 2004
Příspěvky: 3670

PříspěvekZaslal: po květen 05 2014, 15:20    Předmět: Citovat

Není zač, to jsou moje první pokusy s SDR na pracovním NB, kde používám to malé anténní šidítko.
Ladit bude umět asi stejně, ale co půjde vymačkat z tohoto HW, toť otázka? Co jsem četl tak filtry a pásmové propusti nebudou tak štědré. On prej má místo jednoho vstupu tři a každý je nějak omezen (ale úplně přesně tohle nevím).
U toho zisku jsem musel nastavit Tuner AGC. Vůbec nevím, jestli v SDR módu půjde zachytit jen zvuk u DVB-T, což jsou vyšší frekvence, na kterých bych to prověřil.
Každopádně primárně jsem to bral jako DVB-T tuner, který by mohl sloužit i v budoucnu, kdy se bude přecházet na DVB-T2.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Standa99



Založen: Jun 29, 2004
Příspěvky: 3670

PříspěvekZaslal: út květen 06 2014, 14:29    Předmět: Citovat

Tak žhavé to s těmi rozsahy nebude. Vzal jsem malou 8 kanálovou CB (walkie talkie) a když jsem zaklíčoval na určitém kanále, který jsem si dle frekvence naladil na SDR, tak jsem neviděl žádnou nosnou.
Tu je něco, co jsem naznačoval:
kód:
Internally it seems to be almost identical with the R820T, the only real difference is that it has 3 inputs instead of only one (Air-In, Cable1, Cable2), of which two are connected on the Astrometa DVB-T2 stick. Air-In is connected to an external (probably LC-)highpass which seems to have a cutoff-frequency around 320 MHz, and Cable1 to a low-pass with a similar cutoff-frequency. The driver I’ve added will switch automatically to Air-In if you tune > 345 MHz. The filters are not sharp at all though (not surprising given their low order, I only see a few capacitors and inductors in the input path), and their added benefit is a bit questionable. You might get a bit less WFM interference at, say, 900 MHz, but that’s about it…

Vím, že na starší verzi s R820T jsem zahlídl návody pro vylepšení filtrů, tak se možná něco objeví i na tohle.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ok1hga



Založen: Nov 28, 2006
Příspěvky: 10386
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: so prosinec 21 2019, 13:39    Předmět: Citovat

jaké jsou rozdíly mezi tunery DVBT a DVBT2 tady . . .

tady to bylo zamčeno
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund