Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Upload · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Hledat v článcích

Dobrovolné příspěvky na provoz EB

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Programování s PICKIT3

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Mates



Založen: Jul 03, 2012
Příspěvky: 17

PříspěvekZaslal: so duben 05 2014, 11:13    Předmět: Programování s PICKIT3 Citovat

Zdravím všechny,
Jsem začínající programátor mikročipů, zakoupil jsem si PICKIT3, že s ním budu programovat mikročipy. Už jsem se naučil programovat mikročipy Cypress, jenže jich na trhu není tak velká škála jako PICů...
Jenže ouha. Mám PIC16F876 a PIC16F872, ale ani na jeden mi nějak nejde nahrát program. Zapojení mám podle návodu k PICKITu3 napájení jsem nastavil z PICKITU3, i s odporem 4,7kΩ. Používám MPLABX. mám .HEX soubor, vložím ho do IPE, kliknu nejdříve na Erase, vyskočí okno, že nastavení 5V, když je připojeno zařízení na 3,3V může zničit zařízení. Nechápu to, protože v datasheetu jsem četl, že napájení je možné mezi 2 - 5 V. Zároveň nechápu, proč když si otevřu Advanced settings, abych tam tedy dal 3,3V můžu přenastavit jenom VDD, ale VPP a další už nejdou nastavit.
Když tedy v okně s varováním na napětí kliknu na OK, objeví se další chyba:
Target device ID (0x0) does not match expected device ID (0x9e0). Would you like to continue?

Zároveň mám ještě jeden dotaz; v návodu jsem se dočetl, že krystal je potřeba pouze v případě, že bych chtěl provádět debugging, takže ho tam nemám. Vadí to? Myslel jsem, že pouze k programování to není potřeba.

Nevíte někdo, kde dělám chybu?
Děkuji za odpovědi a za trpělivost - jsem teprve začátečník.


Naposledy upravil Mates dne so duben 05 2014, 15:42, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
SDZ



Založen: Mar 11, 2011
Příspěvky: 421

PříspěvekZaslal: so duben 05 2014, 11:30    Předmět: Citovat

Mě by zajímalo z jakýho důvodu jsi si kupoval právě PICKIT3 ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Mates



Založen: Jul 03, 2012
Příspěvky: 17

PříspěvekZaslal: so duben 05 2014, 12:14    Předmět: Citovat

Rozhodoval jsem se mezi ATMEL a Microchip a vybral jsem si Microchip.
No a rozdíl v ceně byl mezi PICKIT2 a PICKIT3 byl asi jen 300 Kč, takže jsem koupil novější.
Sice jsem našel hodně návodů na výrobu vlastního programátoru, ale zároveň jsem četl, že to může a nemusí fungovat, a já nepatřím k těm zkušenějším...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
SDZ



Založen: Mar 11, 2011
Příspěvky: 421

PříspěvekZaslal: so duben 05 2014, 12:57    Předmět: Citovat

Ptal jsem se proto,že na PICKIT3 čtu že jsou s tím samý problémy.
Já se taky v minulosti rozhodoval jakej programátor koupit.Vzhledem k tomu,že jsem nevěděl co kdy budu potřebovat programovat,jsem koupil PRESTO.Měl jsem pouze jednou problém s programováním AT89.S technickou podporou se to podařilo vyřešit (bylo potřeba programovat celou součástku najednou).Tohle ale tvůj problém neřeší.Sad
Programátor zapojuju podle tohoto schématu:
http://postimg.org/image/l0qgt63xr/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Mates



Založen: Jul 03, 2012
Příspěvky: 17

PříspěvekZaslal: so duben 05 2014, 13:45    Předmět: Citovat

Dobrě. Koukám, že jsem nezapojil port 26, protože jsem se v datasheetu nedočetl, že je to taky PGM, jako port 24. A ještě jedno: mám tedy zapojovat krystal během programování?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
SDZ



Založen: Mar 11, 2011
Příspěvky: 421

PříspěvekZaslal: so duben 05 2014, 15:04    Předmět: Citovat

Pro PIC16F986 by to nemělo bejt třeba.Zkus to zapojit podle toho obrázku a mělo by to chodit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Mates



Založen: Jul 03, 2012
Příspěvky: 17

PříspěvekZaslal: so duben 05 2014, 15:43    Předmět: Citovat

Omlouvám se, nevím jak se to stalo, ale přepsal jsem se. Mám PIC16F876 a PIC16F872, používám 876ku.
Zapojil jsem to podle Vašeho návodu, ale stále ta samá chyba.

Zapojení:
=====================
PICKIT3 port | Procesor port (PIC16F876)
1 | MCLR - port 1
2 | VDD - port 20
3 | VSS - port 8, 19
4 | PGD - port 28
5 | PGC - port 27
6 | PGM - port 24, 26
=====================
MCLR jsem spojil 4,7 kohm odporem (potenciometrem) s VDD.

Pro jistotu jsem zapojil i krystal na porty 11, 12, ale nepomohlo to.



PIC16F876.gif
 Komentář:
Obrázek portů PIC16F872
 Velikost:  8.02 kB
 Zobrazeno:  124 krát

PIC16F876.gif


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
strg



Založen: Oct 14, 2004
Příspěvky: 24

PříspěvekZaslal: so duben 05 2014, 20:41    Předmět: Citovat

Zapoj len toto nič viac netreba.
1 | MCLR - pin 1
2 | VDD - pin 20
3 | VSS - pin 8, 19
4 | PGD - pin 28
5 | PGC - pin 27
A v MPLAB v nastaveni programatoru treba navoliť napajanie obvodu z PICkitu. Programmer/Settings/Power/Power target circuit from PIC kit 3.
Použivam MP lab 8.91 dufam že v X verzii to bude podobne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.11 sekund