Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

PC se sám restartuje- OPRAVENO
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Michal22



Založen: Mar 28, 2012
Příspěvky: 7078
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: so leden 18 2014, 18:11    Předmět: PC se sám restartuje- OPRAVENO Citovat

Donesla mi známá PC, že jí nejede. Tak jsem si jej doma připojil na monitor a počítač jede. Volal jsem jí, tak po telefonu mi už neříkala že nejede, ale že se sám vypíná. Nechal jsem to běžet a opravdu, asi po 15 minutách se ozvalo lupnutí a počítač se restartoval. Od té doby se to stalo víckrát, nepravidelně.
Zatím jsem odpojil jen disketovku, tou to není.
Když se podívám do Prohlížeče událostí, tak přibližně v době restartu je tam chyba s popisem: "Zavedení následujícího ovladače pro spuštění počítače nebo systému se nezdařilo: VOBID"
Ostatní položky v logu jsou jen běžný balast, který na funkci nemá vliv, ale tuhle hlášku vidím asi poprvé Sad
Předpokládám zradu v HW, ale čím začít?

PC je od nějaké firmy AAC, stáří tak 5 let, vevnitř Celeron 2,66GHz, 512MB RAM, systém XP Home, SP2.

P.S.: teď se mi to restartnulo dvakrát po sobě, potom Wokna nabídly možnost spuštění normálně nebo v Nouzovém režimu.

P.S.S.: elyty na desce vizuálně vypadají OK.

_________________
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...


Naposledy upravil Michal22 dne ne únor 02 2014, 19:05, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Nagant



Založen: Nov 11, 2005
Příspěvky: 1002
Bydliště: Hradec Králové

PříspěvekZaslal: so leden 18 2014, 18:14    Předmět: Citovat

Zdroj, paměti, grafika...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 25757
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: so leden 18 2014, 18:15    Předmět: Citovat

Teplo? Zkus umejt kontaktní plochu procesor - chladič technickým benzínem od zbytků starý teplovodivý pasty a napatlat tak za malej hrášek nový - už jsem se s tím setkal, že nebyl dostatečnej přítlak chladiče na procesor a ten se nesekal, ale rovnou restartoval... A taky to byl Cele®on...
_________________
...nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michal22



Založen: Mar 28, 2012
Příspěvky: 7078
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: so leden 18 2014, 18:22    Předmět: Citovat

Zkusil jsem odpojit další nepotřebné šouší okolo (CD ROM, TV karta, modem v PCI). Najel jsem do Biosu a zobrazil si stránku PC Health Status. Teplota procesoru se drží kolem 44°C, deska do 30°C. Ale co se mi nelíbí, je hodnota +12V. Padá dolů, už jsem viděl 10,17V. Netuším jak moc přesné je toto měření, ale ve chvíli, kdy se počítač dostal na tak nízkou hodnotu, tak došlo k restartu. Zkusím to měřit, jestli je to reálné.
_________________
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
elped77



Založen: Dec 24, 2010
Příspěvky: 137
Bydliště: VT

PříspěvekZaslal: so leden 18 2014, 18:26    Předmět: Citovat

Na matičnej doske a v zdroji pozri elektrolyty.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michal22



Založen: Mar 28, 2012
Příspěvky: 7078
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: so leden 18 2014, 18:29    Předmět: Citovat

Teď se mi to restartlo, měl jsem na +12V připojený multimetr. Napětí skákalo docela divoce v rozmezí 11,60 až 11,83V, chvilku před restartem sjelo ještě o něco níž, na nějakých 11,38V.
Vypadá to teda zatím na zdroj, konkrétně bd filtrace +12V nebo něco ve zpětné vazbě.
Nějaký zdroj tu mám, ale musím jet pryč, takže až se k tomu dostanu, dám vědět.
Zatím díky

Než jsem to napsal, tak se PC několikrát snažil znovu naběhnout, ale podařilo se mu to až na několik pokusů. +12V padalo až k 10,6V.
S největší pravděpodobností asi fakt zdroj.

_________________
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...


Naposledy upravil Michal22 dne so leden 18 2014, 18:31, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 25757
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: so leden 18 2014, 18:29    Předmět: Citovat

Jestli to je s tím napětím takhle, tak určitě filtrace - zdroj i mámoprkno. Z těch +12V se totiž napájejí lokální DC/DC měniče pro napájení jádra procesoru, RAM pamětí atd... A když klesne, hlídací obvod shodí celej komp...
_________________
...nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Harry.pa



Založen: Apr 26, 2006
Příspěvky: 321
Bydliště: Znojmo

PříspěvekZaslal: so leden 18 2014, 19:29    Předmět: Citovat

Nainstaluj tam něco na zobrazení teploty procesoru, potom porovnej zobrazenou teplotu s reálnou teplotou chladiče - klidně jen na něj sáhni, pokud Ti to bude ukazovat třeba 80 stupňů a na chladiči udržíš ruku, tak je špatnej přenos tepla z procesoru na chladič. Potom, jak psal EKKAR, přepastuj procesor. Já používám bílou pastu z GM (stejnou, jako např. pod tranzistory), dobře se mě osvědčila a je levná. Obvykle je nejhorší ta, kterou tam dal výrobce. Za 2 roky nějak ztvrdne a teplo nevede. Ta bílá mě to nedělá, zůstává i po dlouhý době pořád "mazlavá". Proti nějaký drahý se stříbrem jsem nepozoroval podstarnej rozdíl v přenosu tepla.
Jinak ještě jsem se setkal s cca 0.3mm propadlou plochou na procesoru, tam se žádná pasta nechytala, teplota na procesoru vyšplhala až na 120 stupňů, na chladiči jsem normálně držel ruku. Příčinu jsem hledal 2 dny. Pomohlo až opatrný přebroušení plochy procesoru. Proč se procesor prohnul, to netuším, nicméně PC už cca rok funguje bez problému.
Na testování používám soft OCCT, v zátěžovým testu se celkem rychle procesor ohřeje, teploty to ukazuje přehledně v grafech, takže se na problém s chlazením dá dobře přijít.
Jinak špatnej tepelnej kontakt bývá i na grafikách, samozřejmě je tam i ta divná šedá ztvrdlá pasta, je to dobrý cca po 2 letech dobrovolně přepastovat, jinak jde grafika brzo do kopru.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jjilek



Založen: Mar 29, 2009
Příspěvky: 3143
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: so leden 18 2014, 21:35    Předmět: Citovat

Podobný problém jsem měl před časem na Dell Optiplexu. Nic jsem neměřil, po výměně zdroje je stále všechno v pořádku. j.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 26720
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: so leden 18 2014, 22:05    Předmět: Citovat

Pri kazdej oprave PC pozeram do zdroja, ci nie su nafuknute elyty.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 25757
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: so leden 18 2014, 22:20    Předmět: Citovat

Měl jsem na stole několik PC, kde ve zdroji elyty OK, ale na mámoprkně to pučelo jak někde v hájku na jaře... Ale vždycky to byly sestavy, kde byl jediným zdrojem průtoku vzduchu skrz skříň jenom větrák ve zdroji - u sestavy s byť i jen jedním dalším (odtahovým) větrákem umístěným ve skříni jsem se s případem nafouknutýho elytu JEN na mámoprkně nesetkal. Tam když už elyty nafouklý jak papuč, tak všude. Samozřejmě jim to trvalo delší dobu, než těm ve skříni s mizerným chlazením...
_________________
...nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 13331
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: so leden 18 2014, 22:24    Předmět: Citovat

Jestli to napětí skáče, tak je vadný zdroj (měkký) v důsledku i jednoho malého a blbého elytu.
Na základovku se určitě díval, takže by nafouklé elyty kolem CPU určitě rozlišil.
Prostě je důvod definovat problém tím, že se použije jiný a spolehlivý zdroj. Buď bude problém trvat a potom je to jen na desce nebo je vadný zdroj a může se pak prčit i deska.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michal22



Založen: Mar 28, 2012
Příspěvky: 7078
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: ne leden 19 2014, 14:52    Předmět: Citovat

Díky za ohlasy.
Elyty na desce jsou vizuálně OK, do zdroje jsem se zatím nedíval. Multimetr jsem měl připojený na napájecím konektoru od odpojené CD ROM. Takže s největší pravděpodobností budou opravdu vadné elyty ve zdroji. S kamarádkou jsem se domluvil na koupi nového zdroje. Hlavně proto, že u toho stávajícího navíc hodně hučí ventilátor, a rovnou tam dám nějaký silnější, je tam 300W, to mě připadne trochu málo.
Příští víkend se na to zase mrknu, nemám to u sebe.
Díky

_________________
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 13331
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: ne leden 19 2014, 16:10    Předmět: Citovat

Dej tam rovnou Eurocase s ventilátorem 12cm za 5 stovek (450W) a minimálně 3-4 roky je pokoj. A to PC je určitě starší.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dvorak



Založen: Apr 25, 2013
Příspěvky: 1605

PříspěvekZaslal: ne leden 19 2014, 17:47    Předmět: Citovat

A co nastavit zákaz restartu v případě problému ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund