Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zdroj k HP notebooku, zapojení napájecího konektoru
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 26404
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po srpen 12 2013, 22:15    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):
Když už to tu odbočilo k Dellu, tak mi zatím nikdo nevysvětlil, jak je možné, že nový zdroj 90W je počítačem chvílemi identifikován, jako 65W, a počítač ho odpojí jako nevyhovující. Starý zdroj po rozříznutí a napojení konektoru normálně chodí a identifikuje se správně - jsou v něm zapojené jen 2 piny, víc vodičů do konektoru nevede (střed plus, stínění mínus).
Počítač je Dell Latitude C840.
A na ten HP se zítra podívám (model počítače, typ zdroje a konektor).

Latitude C maju iny konektor (hranaty 3-pin) a skutocne 2-vodicove zdroje. Ako tam funguje detekcia, to netusim.
Datovy pin je tam az od Latitude D. Kabel je "dvojkoaxialny". Vonkajsia strana valca je minus, vnutorna plus a kolik je datovy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 16252
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: út srpen 13 2013, 5:09    Předmět: Citovat

Jeden tenhle zdroj jsem opravoval , ten středový vodič šel někam jinam , než přímo na GND . Již si nejsem jist , ale snad před odpor snímající proud .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MaTTo



Založen: Apr 25, 2005
Příspěvky: 528
Bydliště: Slovakia

PříspěvekZaslal: út srpen 13 2013, 8:26    Předmět: Citovat

rezis napsal(a):
jednu dobu chodily,notebooky co byly prví s tímto a neměly to podchycené. Když se prorazil ten středový kolík na 19V tak pošla elektronika - jelo to, ale strašně pomalu. Něco těžce brzdilo sběrnici -nepřišel jsem na to i když jich bylo dost.

Poznam, po pripojeni adaptera vytazenie CPU neustale 100% a s notesom sa nedalo normalne pracovat - riesilo sa vymenou adaptera ale ak sa rovnaky adapter ktory mal tuto "zavadu" pripojil napriklad na pavilion tak ziaden problem to nerobilo a normalne notas fungoval a nabijal, kazdopadne je k tomu aj service bulletin a myslim ze su tam dve serie adapterov ktore boli vadne ale je to tak 2-3 roky dozadu .
Kazdopadne ineho vyrobcu ako HP nepoznam ktoremu by chodilo na reklamaciu take extremne mnozstvo pokazenych adapterov ...

_________________
Doing service for those who do .
Notes : ThinkPad T420 + ThinkPad X220 .
We make the tools, you make them do .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 26404
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: út srpen 13 2013, 8:35    Předmět: Citovat

Adaptery sa seru pri vsetkych vyrobcoch, hlavne teda kable - prerusene alebo skratovane. Pri DELLoch sa napriklad rozpadavaju tie svietiace konektory.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rezis



Založen: Nov 17, 2005
Příspěvky: 4634

PříspěvekZaslal: út srpen 13 2013, 9:50    Předmět: Citovat

MaTTo napsal(a):

Poznam, po pripojeni adaptera vytazenie CPU neustale 100% a s notesom sa nedalo normalne pracovat

Ano to byla taky série. Toto adaptéry jsem pak s redukcí dával tam kde nebyl datový pin potřeba.

Dell nevím proč to tak podělali. Přitom ty adaptéry PA10 atd. byly velmi spolehlivé až bych řekl nesmrtelné. Ty svítící jsou na ...

_________________
Internet - metla lidstva
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Tucnak65



Založen: Apr 25, 2013
Příspěvky: 52

PříspěvekZaslal: st srpen 14 2013, 10:36    Předmět: Citovat

Zdravím diskutéry. Taky přidám trochu znalostí. Tyhle konektory maj opravdu střední pin jako detekci napájení, někdy nabíjení, někdy žádnou. Je to podle typu výrobce notebooku. Žádná "DATA" tudy ale nechodí !!!! To je blbina !! Třeba u DELLu je to čistě zapojeno přes malej tranz. spínák, někdy tyristor přímo přes pár součástek na + kladnou větev zdroje. Pin označen jako ID. V mnoha případech to slouží jako porovnávač napětí baterie s napětím zdroje přes jejich obvod v noťasu a NB ví, že má dobíjet. Pokud se stane, že se spojí PIN s + natvrdo, některé NB stále scannují baterie SW a tím pádem zatíží sběrnici. Je pravdou, že ten PIN je v zásadě na "h..." ! Akorát k problémům. Spousty NB chodí a nabíjí i bez něj. Někdy stačí PIN připojit přes odpor k + zdroje. I to jsem viděl zakamuflované při rozborce konektoru (byl tam zalitej). Se spouštěním adaptéru jako takového, ale PIN nemá nic společného...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 26404
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: st srpen 14 2013, 10:44    Předmět: Citovat

Ten tvoj maly "tranzistor" pri DELLi je v skutocnosti 1-wire EEPROM... Vid napr. http://jack380.wordpress.com/2009/03/06/how-to-solve-the-problem-dell-ac-power-adapter-type-cannot-be-determined/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Tucnak65



Založen: Apr 25, 2013
Příspěvky: 52

PříspěvekZaslal: st srpen 14 2013, 10:51    Předmět: Citovat

Beru ty stará provedení...nafotím, ukážu. U těch nových jsem neměl možnost rozborky..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 26404
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: st srpen 14 2013, 10:54    Předmět: Citovat

Tu mas jedno starsie - EEPROM v TO92: http://www.laptop-junction.com/toast/content/inside-dell-ac-power-adapter-mystery-revealed

Pokial viem, tak toto su prve adaptery so strednym pinom.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Tucnak65



Založen: Apr 25, 2013
Příspěvky: 52

PříspěvekZaslal: st srpen 14 2013, 11:00    Předmět: Citovat

Ano, v pořádku, ale tohe se stará o detekci výkonnosti zdroje. Nic víc. Pokud ale nedostane informaci z ID, napětí zdroje, nejede na plný výkon a NB nedostává to, co potřebuje a jeho výkon nedostatkem napájení upadá do nízkého výkonu a točí na 100%. Po likvidaci tohohle "zmetka" sice větší odběr, ale NB fungují. Lepší vykuchat, než kupovat nový zdroj...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rezis



Založen: Nov 17, 2005
Příspěvky: 4634

PříspěvekZaslal: st srpen 14 2013, 15:10    Předmět: Citovat

Tucnak65 napsal(a):
Po likvidaci tohohle "zmetka" sice větší odběr, ale NB fungují. Lepší vykuchat, než kupovat nový zdroj...
Toto neplatí zase obecně. Dell sice bez datového pinu jede, ale většinou nenabíjí....
_________________
Internet - metla lidstva
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 26404
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: st srpen 14 2013, 17:54    Předmět: Citovat

Presne tak - nenabija, otravuje v BIOSe (to sa da vypnut) a hlavne nejde CPU na plny vykon.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sis2



Založen: Oct 07, 2012
Příspěvky: 916
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: čt srpen 15 2013, 9:54    Předmět: Citovat

Mám HP Compaq NX 6125 a k němu 18,5V/120W zdroj od dockiny (zdroj SD).
Na napájení jsem udělal krátkou redukci (zásuvka, 10 cm kabel, zástrčka) protože konektor zdroje dockiny nejde přímo strčit do zásuvky notesu - má trošku větší průměr - ale je pouze 2-pin, nemá žádný třetí.
Notes chodí výborně, ale nedobíjí se baterka.
Neporadí někdo? - je to úplně vadnou baterkou? (jak - kde změřit?) anebo dobíjení funguje jen s noťasovým, tuším 65W zdrojem?
Nemůžete někdo půjčit zdroj, ev. baterku na vyzkoušení - nalezení, kde je problém?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PixelOrgy



Založen: Sep 04, 2007
Příspěvky: 1788

PříspěvekZaslal: út srpen 27 2013, 12:02    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):
.....Starý zdroj po rozříznutí a napojení konektoru normálně chodí a identifikuje se správně - jsou v něm zapojené jen 2 piny, víc vodičů do konektoru nevede ....


U MacBook Pro byly taky jen 2 draty z adapteru do konektoru, a v konektoru 1-wire eprom, na vystupu uz 3 piny Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PotPalo



Založen: May 13, 2009
Příspěvky: 3270
Bydliště: BA-Králikárne

PříspěvekZaslal: čt srpen 29 2013, 1:20    Předmět: Citovat

Do novsieho Lenovo vedie tiez len dvojzilak. Pri cinskom "setri kde sa da", by som sa nedivil, keby ta epromka bola zaliata v konektore. Usetrilo by sa trochu medi Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund