Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jak poznat špatný kondenzátor?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1412

PříspěvekZaslal: pá červenec 12 2013, 8:54    Předmět: Citovat

Nevím jaký přípravek má BOBOBO na mysli, ale kdesi jsem viděl tuto jednoduchou zkoušečku:
Trafo 100VA, 230/3,2V, vinuté na sekundáru silným drátem (páskem), pro co nejnižší vnitřní odpor trafa.
V sérii (mili)ampérmetr, na kterém je při plné výchylce úbytek napětí 60 mV.
Připojením ellytu a stiskem tlačítka v primáru, proteče kondíkem proud, daný jeho reaktancí.
Při dodržení parametrů trafa, pak proud odpovídá přímo kapacitě, tedy miliampéry se rovnají mikrofaradům.
Přitom se prověří nejen kapacita, ale i ESR a stav vnitřních přívodů v kondíku.
Nezkoušel jsem to...



ZkoušEllytů1.jpg
 Komentář:
 Velikost:  15.62 kB
 Zobrazeno:  42 krát

ZkoušEllytů1.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 4515
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: pá červenec 12 2013, 9:12    Předmět: Citovat

BOBOBO napsal(a):
Ono jaksi záleží , jakou metodou ten kond měříš - jaké napěťové a proudové poměry jsou k tomu použity . Já s přípravkem z AR měřím také jen kapacitu a zatím jsem tak 30 let spokojen .

Tak samozřejmě, existuje i spousta lidí , kteří neměří ani tu kapacitu a nemají ani žádný přípravek z AR a jsou spokojeni klidně i víc jak 40let, třeba i 60let.

Ovšem k odhalení skutečně hrubě vadného kondenzátoru nepotřebuji nijak složitě bádat nad definováním velikostí napětí a proudu a kmitoču a teploty a vlhkosti a tlaku atd. Hrubě špatný elyt totiž bude vždy špatný za jakýchkoli podmínek.

to Otkundes: Ten přípravek je určen hlavně pro elyty velkých kapacit, které běžné měřáky už neumí změřit- jsou mimo rozsah (třeba nad 10mF).
Je to určeno hlavně pro testování silových vyhlazovacích elytů do zdrojů na 50Hz. Ověří se tím skutečně stav přívodů při velkých nabíjecích proudech. Ale zrovna o ESR tahle metoda asi moc neřekne. Když ampérmetr ukáže málo, je to vlivem ESR nebo nízké kapacity?

Jinak tuto metodu popisuje např. sinclair na stránkách(aldax.cz) se svými zesilovači. Ale nejde o měření ESR.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1412

PříspěvekZaslal: pá červenec 12 2013, 9:34    Předmět: Citovat

Pavel FF:
To mi právě nebylo jasné. Zvýšené ESR v tomto případě, sníží naměřenou kapacitu, čímž se kondík bude jevit jako vadný.
Ale jak jsem již uvedl, nezkoušel jsem tuto metodu. Používám Zajíce a BM509.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 4515
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: pá červenec 12 2013, 10:20    Předmět: Citovat

Myslím, že ten přípravek sem tématicky příliš nepasuje, protože je určen primárně ke zjišťování kapacity . I když je pro testování stavu velkých elytů velice užitečný a přitom jednoduchý.
Principy jsou tady - bod 7 :
http://www.aldax.cz/index.php?act=prod&show=clanky&key=elyty

Ale přípravek, u kterého nevím, jestli měřák ukazuje málo kvůli malé kapacitě nebo velkému ESR je dost naprd. Kapacita přece může mít obrovskou toleranci(již po sjetí z výrobní linky) a přitom je elyt v pořádku.

Příklad : První kondenzátor -výchylka měřáku v přípravku ukáže o 10% míň než je deklarovaná kapacita - díky mínusové výrobní toleranci(což je OK). Druhý elyt ukáže výchylku o 5% větší (díky velkému ESR a plusové 30% toleranci kapacity).
Který elyt pak podle výsledku měření zahodím?

Jasně, chce to používat hlavu ale hlavně mít praxi. Jenže to nějakou dobu trvá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1412

PříspěvekZaslal: pá červenec 12 2013, 11:05    Předmět: Citovat

PavelFF:
Dík za odkaz, je mi to povědomé. Možná právě tady jsem před pár lety našel ten princip měření ellytů, jak jsem ho dnes nakreslil a popsal výše. Akorát jsem si nemohl vzpomenout, jak tímto přípravkem rozliším sníženou kapacitu od zvýšeného ESR. Ale o tom jsem se již zmínil a též jste mi na to právě odpověděl.
No, je to jiná metoda zkoušení ellytů, možná po přečtení vámi uvedeného odkazu, bude pro někoho inspirací...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p4ul



Založen: Aug 29, 2007
Příspěvky: 309

PříspěvekZaslal: út červenec 16 2013, 21:24    Předmět: Citovat

Otkundes napsal(a):

Parametry každého kondenzátoru, máte uvedeny v katalogu, nebo v katalogovém listu (datasheetu). U kondíku, od kterého zrovna tyto dokumenty neseženete, můžete v přiměřené míře aplikovat informace z katalogu od kondíku obdobného typu a parametrů, od jiného výrobce.


Stáhl jsem datasheet k Jamicon SK řadě a tam jsou pro 450V uvedeny parametry:

Dissipation Factor (tan δ) (120Hz 20oC): 0.20
Low Temperature Stability (Impedance ratio at 120Hz): 15

Tzn. když jsem naměřil D=0.019 a ESR=13.6 pak to znamená, že podle datasheetu je kondenzátor dobrý (aby ne když je nový).
Když porovnám Jamicon datasheet s NCD kondenzátorem, který má při 120 Hz ESR 45.3, znamenalo by to, že je špatný.
Stejně tak Yicon je špatný má D=1.201 a ESR=4.15 a měl by mít podle Jamicon datasheetu D=0.19 a ESR=3. Ale hlavně má malou kapacitu.

Otázka je jestli ta impendance při dané teplotě je ESR. Pokud není, tak v datasheetu ani ESR není a nedá se podle něj určovat kvalita kondíku podle parametrů v datasheetu.


Otkundes napsal(a):

Měřit kapacitu ellytů, znamená mít též vhodné měřidlo, což nebývá v každé bastlířské dílně samozřejmostí. Takový přístroj, je obvykle schopen změřit i ztrátový činitel, nebo ESR.


Mám RLC měřák DT-9935 a D, ESR a další parametry uvádím v tabulce. Změřit není problém, celé tohle vlákno je o interpretaci hodnot a vyhodnocení. Přečetl jsem si, že Zajíc měří ESR při 100kHz a v datasheetu výrobce udává hodnoty při 120Hz. Což mi moc nesedí. Možná stačí rozsvícení pár diod, ale mě by to zajímalo více vědecky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15378
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: st červenec 17 2013, 6:40    Předmět: Citovat

p4ul napsal(a):


Stejně tak Yicon je špatný má D=1.201 a ESR=4.15 a měl by mít podle Jamicon datasheetu D=0.19 a ESR=3. Ale hlavně má malou kapacitu.
....
Možná stačí rozsvícení pár diod, ale mě by to zajímalo více vědecky.


Bereš to fakt moc vědecky. Když změříš kapacitu a je malá, tak ESR nemusíš měřit. To je samozřejmě jen můj názor (AmarokCZ-ovi by to natrhlo asi žílku), protože na co mít dobré ESR u kondíku s poloviční kapacitou, to fakt nechápu. Podle mě snížená kapacita elytu o víc jak 1/5 znamená elyt na vyhození a zapájení nového než čekat na opravu za půl roku toho samého zařízení pro halířovou úsporu teď.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 29400
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: st červenec 17 2013, 7:15    Předmět: Citovat

Uvedom si, ze ta druha oprava bude pravdepodobne reklamacia. Alebo to majitel da urobit niekomu inemu a k tebe uz nepride. Alebo to vyhodi a k tebe uz nepride.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 29400
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: st červenec 17 2013, 7:33    Předmět: Citovat

Ja sa tym tiez nezivim - ale ako zakaznik sa nevratim tam, kde opravu urobili nekvalitne alebo tam, kde je problem s reklamaciami. To vsetko plati ale len za predpokladu, ze existuje konkurencia.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 17629
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: st červenec 17 2013, 7:44    Předmět: Citovat

Jo , takhle jsem prošel asi 10 automechaniků a vím , že k nim nedám ani šmajdavý bicykl . Sám mám na starosti kvalitu v podniku a naopak všem obchoďákům tluču do hlavy , aby malé reklamace řešili ihned a to výměnou . A můžu ti říct , že chodím skoro k nejdražším .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bernard



Založen: May 27, 2005
Příspěvky: 3516

PříspěvekZaslal: st červenec 17 2013, 13:13    Předmět: Citovat

p4ul napsal(a):
..... mě by to zajímalo více vědecky.

Tady je o elektrolytech pojednáno populárně vědecky:
http://www.cde.com/catalogs/AEappGUIDE.pdf
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25996
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: st červenec 17 2013, 13:57    Předmět: Citovat

Kondenzátor s velkým ESR se více zahřívá

Z čehož plyne co ? Že nepřiměřeně teplej elyt je nevhodnej či vadnej elyt a obojí je na výměnu. A stačí na to prst a prostě si na ten elyt po chvíli provozu sáhnout, samozřejmě s přihlédnutím na to, jaké je na něm napětí.

_________________
Pokud mě chcete oslovit, klidně použijte jméno Zdeněk.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Davidus



Založen: Jun 01, 2005
Příspěvky: 2512
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st červenec 17 2013, 15:01    Předmět: Citovat

Otkundes jo s jednocestným usměrňovačem je tam 50Hz,
zase sem něco blbě přečetl a předpokládal jsem dvoucestný
takže za trest příloha
***
průběh napětí jednocestného s dvoucestného usměrňovače a jejich spektra s obsaženými kmitočty - určitě se šikne nějakému středo/vysokoškolákovi do protokolu
***

ptal ses na můj názor na rozhodnutí zda je kondenzátor špatný
rozhoduji se podle 2 věcí zároveň
zda kondenzátor pro danou aplikaci svými parametry vyhovuje
zda se kondenzátor svými parametry neblíží parametrům udávajícím konec životnosti kondenzátoru v katalogovém listu

pokud aspoň jedna z předchozích rozhodovacích otázek platí, kondenzátor vyměním, stojí pár korun, netřeba řešit

setkal jsem se s kondenzátory s kapacitou v toleranci ale zato vysokým ESR většinou se jedná o kondenzátory typu uhninoha (jeden pól kondenzátoru uvnitř je uhnitý, způsobuje vysoké ESR - běžným Ctesterem na multimetru se jeví jako OK)

dále jsem se setkal s těmi co měly ESR v pořádku ale zato neměly kapacitu - prostě šlus mezi hliníkovými foliemi, někdo udělal chybu při výrobě

a zbytek kondenzátorů se pohybuje tak nějak mezi

jediný řešení pro téměř 100% zjištění funkčnosti kondenzátoru je použití C můstkového měření a následně změřit chování kondenzátoru v aplikaci

použití NEmůstkových metod může vést k nezjištění vadného kondenzátoru



TEK00004.PNG
 Komentář:
dvoucestny prubeh
 Velikost:  5.49 kB
 Zobrazeno:  34 krát

TEK00004.PNG



TEK00006.PNG
 Komentář:
dvoucestny spektrum
 Velikost:  5.53 kB
 Zobrazeno:  38 krát

TEK00006.PNG



TEK00008.PNG
 Komentář:
jednocestný prubeh
 Velikost:  4.89 kB
 Zobrazeno:  37 krát

TEK00008.PNG



TEK00007.PNG
 Komentář:
jednocestný spektrum
 Velikost:  5.57 kB
 Zobrazeno:  36 krát

TEK00007.PNG



_________________
Electronic design engineer - military. Po večerech na 448,490 MHz, subton 199,5Hz Brno

Youtube https://www.youtube.com/channel/UCZ7kW87xfmCgR0IRsuVtDQA?view_as=subscriber
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky MSN Messenger
Beli33



Založen: Apr 16, 2013
Příspěvky: 164
Bydliště: Aš

PříspěvekZaslal: pá únor 07 2014, 21:41    Předmět: Citovat

Zdravím, chtěl bych zde přítomné poprosit o radu. Rozhodl jsem se, že si postavím esr metr od pana Zajíce. Součástky jsem měl až na procesor, který mi pan Zajíc zaslal. Po sestavení však přístroj se nechce zapnout. Napětí na pinech 4 a 8 je 4,94 V. Po stisknutí tlačítka se rozsvítí jen dioda na zkrat a třetí dioda od shora. Nevíte někdo co s tím? Děkuji
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
forbidden



Založen: Feb 14, 2005
Příspěvky: 8738
Bydliště: Brno (JN89GE)

PříspěvekZaslal: pá únor 07 2014, 22:41    Předmět: Citovat

Tohle je nestandardní stav, takže máš asi někde chybu. Zkontroluj zkraty/studeňáky. Případně vyndej mcu z patice, nemělo by svítit nic. Pokud bude, chyba je asi někde mimo něj.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 3 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund