Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jak poznat špatný kondenzátor?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 4376
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2013, 22:58    Předmět: Citovat

Sorry bro, kolik jsi opravil zdrojů, že jsi ještě nepotkal kondík s dobrou kapacitou a ESR 25Ω?
_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15378
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2013, 23:04    Předmět: Citovat

Zdroje do PC ? A kdo to opravuje, když starý vyhodíš a koupíš nový za cenu opravy ? Mám jich tady asi 10-20 a mohu ti je klidně věnovat. Beru z nich vše kromě elytů, o kterých mám takové mínění, že je fakt ani neměřím. Z TV vytáhnu elyt, změřím kapacitu a ESR už mě nezajímá, protože je stejně špatný. Zkus mě poučit o tom, jakou má vyschlý elyt kapacitu, rád se nechám poučit, protože jsem u toho ve škole chrápal po tahu. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 4376
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2013, 23:08    Předmět: Citovat

Zdroje nejsou jen v PC bro Wink
_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 29400
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: út červenec 09 2013, 23:16    Předmět: Citovat

AmarokCZ napsal(a):
Tomu teda říkám konstruktivní řešení... rovnou můžu při opravě měnit komplet všechny.

Ked je ich 10 z 15 jasne vadnych (Zajic ukazuje vysoke ESR) a vsetky su pri horucich suciastkach, tak tam tych 5 urcite nenecham. Mozno pri dvoch z nich zistim po vybrati, ze su vadne a tie zvysne 3 by odisli o pol roka.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
AmarokCZ



Založen: Dec 20, 2006
Příspěvky: 2840
Bydliště: Poličské krystalinikum

PříspěvekZaslal: st červenec 10 2013, 6:12    Předmět: Citovat

workhard: neřeš ho, p32 má ve zvyku psát a obhajovat si nesmysly, přesvědčovat ho o pravdě bych ti nedopuročoval. To, co psal na předchozí stránce Sendyx je úplně normální, kapacitu elektrolytu v těchto případech měří jen diletanti. Wink
rnbw: výměnou všeho samozřejmě nic nezkazíš, ale to není to, co jsem měl původně na mysli.

_________________
http://www.zvodovodu.cz/ | Pokud neodpovídám na téma a chce něco vědět, pište SZ!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 29400
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: st červenec 10 2013, 7:35    Předmět: Citovat

Tiez kapacitu nemeram takmer nikdy (uz len preto, ze ESR mozem zmerat castokrat priamo v obvode). Az ked sa nie je coho chytit, ale ani vtedy to nemusi pomoct. Uz som mal elyt v PC zdroji, co mal ESR dobre, kapacitu v tolerancii a napriek tomu sa po jeho vymene zdroj rozbehol...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1412

PříspěvekZaslal: st červenec 10 2013, 7:36    Předmět: Citovat

p4ul:
Z Vašeho zadání
"tak ten kondík je vyhlazovací za usměrňovačem. Bude na něm 50 Hz 323V"
vyplývá, že kondík 2,2 uF je snad ve zdroji, za jednocestným usměrňovačem. Použitá kapacita 2,2 uF, by snad odpovídala proudům jednotek mA. Za kondíkem však bude nějaký obvod, který bude ze zdroje napájen. Tento obvod má své specifické požadavky na kvalitu napájení. V tomto případě pak zejména zvlnění napájecího napětí. Tyto požadavky budete muset znát, abyste správně situaci posoudil. V tom je právě ta finta, to přemýšlení a následný rozhodovací proces.
Pokud je kapacita kondíku v toleranci, osobně bych, v tomto případě, několik desítek ohmů ESR vůbec neřešil.
Co se týče zajícovy zkoušečky, není to měřidlo! Je to jen dílenská pomůcka, pro rychlé zjištění stavu ellytů, přímo v přístroji a k vytipování vadných kusů, metodou dobrý/špatný. V tom je právě její užitečnost. Jestli chcete měřit parametry kondíků, musíte si pořídit přístroj na jiné úrovni a kondík z obvodu odpojit (vyjmout), ale hlavně vědět, co naměřené výsledky znamenají, čímž se dostáváme zpět na začátek... Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Davidus



Založen: Jun 01, 2005
Příspěvky: 2512
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st červenec 10 2013, 20:41    Předmět: Citovat

za usměrňovačem bude na běžném síťovém kmitočtu 100Hz Wink
_________________
Electronic design engineer - military. Po večerech na 448,490 MHz, subton 199,5Hz Brno

Youtube https://www.youtube.com/channel/UCZ7kW87xfmCgR0IRsuVtDQA?view_as=subscriber
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky MSN Messenger
breta1



Založen: Sep 09, 2005
Příspěvky: 3417

PříspěvekZaslal: st červenec 10 2013, 20:54    Předmět: Citovat

p4ul

Asi jsem natvrdlý, ale co je to za extra měřák, který ti podle té tvoji tabulky naměří při 100Hz kapacitu 2M a při 120Hz nebo 1kHz skoro 20M?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1412

PříspěvekZaslal: st červenec 10 2013, 21:14    Předmět: Citovat

No, Davide, já si tvým tvrzením zrovna nejsem jist:
Jednocestným usměrněním síťového kmitočtu, přeci dostanu jen 50 Exclamation buď kladných, nebo záporných půlvln za vteřinu. U dvoucestného usměrnění, je jich již 100. A protože pán zadal do svého dotazu parametr 50 Hz za usměrňovačem, vychází mi jednocestné usměrnění. Tedy, pokud se jedná o síťový kmitočet a napětí z nějakého (anodového) trafa.
Nicméně, téma vlákna je o něčem jiném.
Jaký máš na problematiku přípustné velikosti ESR u ellytů názor? Poděl se s námi Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 4515
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st červenec 10 2013, 23:42    Předmět: Citovat

breta1 napsal(a):
p4ul

Asi jsem natvrdlý, ale co je to za extra měřák, který ti podle té tvoji tabulky naměří při 100Hz kapacitu 2M a při 120Hz nebo 1kHz skoro 20M?
Překlep při vyplňování tabuky. Měřák za to nemůže.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p4ul



Založen: Aug 29, 2007
Příspěvky: 309

PříspěvekZaslal: čt červenec 11 2013, 18:38    Předmět: Citovat

PavelFF, breta1: Přesně tak, byl to překlep. Ani jsem si toho nevšiml. Posílám opravené tabulky, navíc doplněné o další změřený kondezátor, který byl vyteklý.

Otkundes: To by znamenalo, že o kondenzátoru v šuplíku nelze říct jestli je špatný nebo ne protože není zapojen. Někde může vyhovovat a někde ne. Mě by zajímalo jak poznat rozdíl mezi novým a zničeným kondenzátorem.

rnbw: Neměříš vůbec kapacitu? Mrkni na poslední kondík. Naměřil by si ESR 0.235 Ohm a dal by sis ho do šuplíku jako dobrý kondenzátor. Přitom je kaput.


Co jsem se dosud dozvěděl:

D - ztrátový činitel
- je poměr mezi odporovou a kapacitní složkou impedance kondenzátoru
- čím je ztrátový činitel nižší, tím je kondenzátor kvalitnější a tím je vhodnější pro práci v rychlých impulsních, nebo vysokofrekvenčních obvodech
- D > 0.4 si zaslouží bližší zkoumání.
- pro kondíky použité jako nizkofrekvenční filtr (120 Hz) by měl být D < 0.25
- D se může použít k určení kvality kondenzátoru.

ESR - ekvivalentní sériový odpor
- nezáleží na napětí, na který je kondenzátor vyroben
- lze testovat přímo na desce bez vypájení (kondenzátory musí být vybité)
- ESR >= 10 kondík se považuje za špatný
- p. Zajíc říká, že pro C > 5uF byl měl být ESR < 10 Ohm
kód:

        0.10uF: 30 - 300 Ohm
        0.47uF: 10 - 100 Ohm
        1.00uF:  3 -  30 Ohm
        4.70uF:  1 -  10 Ohm
       10.00uF:  1 -  10 Ohm
       47.00uF:  0.3 - 3 Ohm
      100.00uF:  0.1 - 1 Ohm
      470.00uF:  0.3 - 0.1 Ohm
      1G:         0.3 - 0.1 Ohm

- kondenzátor s velkým ESR se více zahřívá
- elektrolytické kondenzátory mívají větší ESR i když jsou nové



kondenzatory.jpg
 Komentář:
 Velikost:  41.94 kB
 Zobrazeno:  53 krát

kondenzatory.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 29400
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: čt červenec 11 2013, 19:50    Předmět: Citovat

Yicon? To by som urcite neodkladal, ale vyhodil.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1412

PříspěvekZaslal: čt červenec 11 2013, 23:56    Předmět: Citovat

p4ul:
Ono bude záležet na tom, k jakému účelu onen ellyt chcete použít a jakými parametry si ten "zničený kondenzátor", u každého typu a jmenovité kapacity, sám nadefinujete.
Parametry každého kondenzátoru, máte uvedeny v katalogu, nebo v katalogovém listu (datasheetu). U kondíku, od kterého zrovna tyto dokumenty neseženete, můžete v přiměřené míře aplikovat informace z katalogu od kondíku obdobného typu a parametrů, od jiného výrobce.
Měřit kapacitu ellytů, znamená mít též vhodné měřidlo, což nebývá v každé bastlířské dílně samozřejmostí. Takový přístroj, je obvykle schopen změřit i ztrátový činitel, nebo ESR.
Pokud kondíky zrovna nebudete osazovat do impulsních (spínaných) zdrojů, nebo výkonových měničů, nedělejte si z ESR ellytů své šuplíkové zásoby umělý problém. Bohatě stačí kontrola Zajícovou zkoušečkou s indikací stavu pomocí LED. Ta funguje i při samostatné kontrole nezapojených ellytů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 17629
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: pá červenec 12 2013, 6:48    Předmět: Citovat

Ono jaksi záleží , jakou metodou ten kond měříš - jaké napěťové a proudové poměry jsou k tomu použity . Já s přípravkem z AR měřím také jen kapacitu a zatím jsem tak 30 let spokojen .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 2 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund