Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Tester součástek, C včt. ESR, L, R, D..
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... , 12, 13, 14  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
petula



Založen: May 22, 2016
Příspěvky: 646
Bydliště: Čelákovice / Brandýs n.L / Stará Boleslav

PříspěvekZaslal: pá prosinec 04 2020, 23:14    Předmět: Citovat

já sice neplánuju dělat tester C, L, R, protože mám dva můstky, ale ... kdybych měl tester udělat (teda kdyby byl zájem, což není), tak bych udělal tester na principu můstku, který by byl řízený z mikropočítače. Prostě místo lidské ruky, která normálně přepíná rozsahy a dolaďuje můstek a oko sleduje vyrovnání můstku, by byl mikropočítač. Ten by přepínal rozsahy a četl odchylku od nuly a podle toho ladil můstek a po vyladění by znal hodnotu nastavení proti normálu a tu by vyplivnul na displej.
Výsledek by byl mnohem lepší než tyhle udělátka na principu zajícometru. To jen tak inspirace pro ty, kteří by chtěli něco sami zkonstruovat Smile Samozřejmě, je to o trochu složitější než zajícometr, o trošku dražší, ale zase ne tak moc.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Milan



Založen: Apr 02, 2012
Příspěvky: 1242
Bydliště: Vysočina

PříspěvekZaslal: so prosinec 05 2020, 17:32    Předmět: Citovat

To si tedy Petulo dost fandíš - to, co naměříš, bude záviset na frekvenci, amplitudě a tvaru měřícího signálu. A také na tom, z čeho je kondenzátor vyroben , zejména u keramických . Mám tu asi čtyři měřáky, které měří kapacitu . Když vezmu slídový kondenzátor popř. slušný svitek , ukáží všechny + - stejně ( mimo nějaké chyby vlastního měřáku ) , když vezmu nějaký levný keramický kond, liší se výsledky o desítky procent. Výrobce obvykle uvádí , jak a jakým signálem to měří, bohužel to v reálných obvodech splněno prakticky není .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
maxijaroslav



Založen: Jun 02, 2020
Příspěvky: 217
Bydliště: Brno KrPole

PříspěvekZaslal: so prosinec 05 2020, 22:23    Předmět: Citovat

A zkoušel už někdo ten systém popsaný na www.sillanumsoft.org ? Jako příslušenství k tomu programu je měření součástek pomocí jednoduchého udělátka se dvěma OZ a odporovou dekádou (je i schéma v příloze toho sw). Možná by to mohlo být v této souvislosti zajímavé - ale vyžaduje to počítač s dvoukanálovým audiovstupem a to už mnoho dnešních NB na konektoru nemá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
petula



Založen: May 22, 2016
Příspěvky: 646
Bydliště: Čelákovice / Brandýs n.L / Stará Boleslav

PříspěvekZaslal: út prosinec 08 2020, 0:25    Předmět: Citovat

Milan napsal(a):
To si tedy Petulo dost fandíš - to, co naměříš, bude záviset na frekvenci, amplitudě a tvaru měřícího signálu. A také na tom, z čeho je kondenzátor vyroben , zejména u keramických . Mám tu asi čtyři měřáky, které měří kapacitu . Když vezmu slídový kondenzátor popř. slušný svitek , ukáží všechny + - stejně ( mimo nějaké chyby vlastního měřáku ) , když vezmu nějaký levný keramický kond, liší se výsledky o desítky procent. Výrobce obvykle uvádí , jak a jakým signálem to měří, bohužel to v reálných obvodech splněno prakticky není .


Pochopitelně, že měření závisí na frekvenci. Obvykle se používá generátor s přepínatelnými kmitočty, signál je sinus. Amplituda je standardní, různé můstkuy používají různou amplitudu, ale nepřepíná se, uživatelsky se nenastavuje. Doplňuje se ale možností externího stejnosměrného biasu.

Když jsem pro někoho před 2 roky testoval zajícometr, vzal jsem různé kondenzátory, dost jich bylo, asi 40 různých, od 10 pF po 500 uF, různé druhy, různé provedení. Každý kondenzátor jsem změřil na digitálním můstku HP, pak na můstku Wayne Kerr, pak na můstku GW Instek a nakonec na zajícometru. Výsledky měření na třech továrních můpstcích se v podstatě nelišili, naproti tomu zajícometr ukazoval dost velké odchylky od zbylých třech měřeních na továrních můstcích.
Zkoušel jsem také různé měřící kmitočty, výsledky se příliš nelišily, i když jsem na jednom můstku měřil při 100Hz, na druhém při 200 Hz.
Chtěl jsem ty výsledky někde prezentovat, protože jsem s tím strávil přes půl dne. Nakonec jsem to nepoustil ven, jen proto, že zajícometr neukazoval ani verzi softwaru, takže se nedalo přesně určit pro jaký zajícometr ty výsledky vlastně platí. Podivné na zajícometru bylo, že ačkoliv výsledky vypočítával, nebyl schopen vypočítat Q ani D parametry.

Jinak si myslím, že zhotovit samodomo digitální LCR můstek není nemožné. Dá to jistě více práce než zajícometr, také to bude výrazně nákladnější, ale reálné to je. Zatímco zajícometr lze koupit za 400 Kč (ten co jsem testoval stál prý 400 Kč), tak samodomo vyrobený digitální LCR můstek za 400 Kč nepořídíte.
V příštím roce to zkusím,. Teď tu mám k dokončení nějaké dva vysílače, tak jak je osadím a předám, může zkusit digitální LCR můstek. Kvůli Covidu stejně zakázky váznou, takže je volnější režim. Minimálně, digitální část pro LCR můstek mám hotovou z jiného dřívějšího projektu. Tak zbývá jen generátor signálu, můstek, analogová část a software. I tak je to dost práce.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
matahari



Založen: Oct 29, 2017
Příspěvky: 260

PříspěvekZaslal: so květen 01 2021, 10:48    Předmět: Citovat

Moc se v tom nevyznám a dostal se mi do rukou tento tester. Je v něm Atmega8L a u kondenzátorů neumí ESR. Šlo by to nějak aktualizovat, aby to tester uměl?


test1.jpg
 Komentář:
 Velikost:  51.28 kB
 Zobrazeno:  37 krát

test1.jpg



test2.jpg
 Komentář:
 Velikost:  75.28 kB
 Zobrazeno:  45 krát

test2.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hydrawerk



Založen: Dec 13, 2011
Příspěvky: 7390
Bydliště: Earth

PříspěvekZaslal: so květen 01 2021, 12:11    Předmět: Citovat

Asi by se tam mohl nahrát nový firmware pomocí nějakého programátoru. Firmware se pravděpodobně dá stáhnout někde tady. https://github.com/Mikrocontroller-net/transistortester/tree/master/Software/trunk/mega8
Nebo tady. http://avrtester.tode.cz/index.php?p=firmware
Sorry, už se tím moc nezabývám...
Bude potřeba nějaký programátor, snad tenhle. https://www.gme.cz/isp-programator

_________________
01 02 03
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
matahari



Založen: Oct 29, 2017
Příspěvky: 260

PříspěvekZaslal: so květen 01 2021, 16:27    Předmět: Citovat

Děkuji za odkazy.
Takže by se musel ještě z toho vyvést konektor pro ten programátor podle nějakého schématu. Zkusím něco objevit.

Všiml jsem si na té odkazované stránce zajímavé krabičky https://www.thingiverse.com/thing:4074734 a vypadá to, že by mohla rozměrově sedět.

Když existují verze s ATmega168 nebo ATmega328, tak by šly vyměnit za tu mou ATmegu8? Umělo by to něco navíc?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hydrawerk



Založen: Dec 13, 2011
Příspěvky: 7390
Bydliště: Earth

PříspěvekZaslal: so květen 01 2021, 18:33    Předmět: Citovat

Stahování je trochu divný. https://www.itprotoday.com/mobile-management-and-security/how-do-i-download-files-github
Chvíli mi trvalo, než jsem to pochopil. Takže běžte na "vrchní úroveň projektu", klikněte na zelené tlačítko Code, potom Download ZIP a pak někam uložte zabalenej ZIP soubor...



github-avrtester.png
 Komentář:
 Velikost:  182.03 kB
 Zobrazeno:  42 krát

github-avrtester.png



_________________
01 02 03
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hydrawerk



Založen: Dec 13, 2011
Příspěvky: 7390
Bydliště: Earth

PříspěvekZaslal: so květen 01 2021, 18:42    Předmět: Citovat

matahari napsal(a):


Když existují verze s ATmega168 nebo ATmega328, tak by šly vyměnit za tu mou ATmegu8? Umělo by to něco navíc?

Jo, mělo by to další funkce. https://github.com/Mikrocontroller-net/transistortester/blob/master/Doku/trunk/pdftex/czech/ttester.pdf
Viz strana 37.
kód:
3.2 Volitelné funkce menu pro ATmega328
Když je zapnuta funkce menu, zacne tester po dlouhém stisku tlacítka (> 0.5s) volbu dalších funkcí. Tato funkce je k dispozici i pro jiné procesory s minimálne 32K flash pametí. Volitelné funkce se zobrazují na rádku 2 dvourádkového displeje nebo na rádku 3 ctyrrádkového displeje.

_________________
01 02 03
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
matahari



Založen: Oct 29, 2017
Příspěvky: 260

PříspěvekZaslal: so květen 08 2021, 18:42    Předmět: Citovat

Děkuji Hydrawerku za veškeré informace. Na těch jedněch odkazovaných stránkách jsem se dočetl, že ESR je možné pouze s Atmegou 168/328.

Až mi přijde objednaná 328, tak uvidíme, jestli bude možná pouhá výměna v té mé desce.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
matahari



Založen: Oct 29, 2017
Příspěvky: 260

PříspěvekZaslal: pá červen 11 2021, 14:44    Předmět: Citovat

Konečně mi dorazily Atmegy 328. Když jsem zkusil z téhle stránky http://avrtester.tode.cz/index.php?p=firmware verzi od Kübbelera FW 1.12 M328, tak u kondenzátoru 1000u to ukazovalo VEXT 12,1V (extérní volty). U verze od Reschkeho FW Markus 1.21m M328 to detekovalo kondenzátor, ale s násobně menší hodnotou 140u, ale ukázal i ESR 0,11 ohmu.
Původní Atmega 8 naměřila 1040u.

Budu muset objevit správný FW.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milda134



Založen: Sep 11, 2013
Příspěvky: 37
Bydliště: Okres Vyškov

PříspěvekZaslal: pá červen 11 2021, 17:53    Předmět: Citovat

Všechny firmware na mé stránce jsou odzkoušené a funkční, možná to má souvislost s níže popsanou chybou.
Jestli tam máš 140u, znamená to, že nemáš naprogramované pojistky a tester jede na 1MHz místo osmi a při osmkrát menší frekvenci je tam osmkrát menší hodnota kondenzátoru. Při měření odporu to bude v pořádku.
nastavení pojistek je na mém webu v sekci firmware dole.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
matahari



Založen: Oct 29, 2017
Příspěvky: 260

PříspěvekZaslal: pá červen 11 2021, 20:10    Předmět: Citovat

Děkuji za informaci, těch 8x by asi sedělo, hraji se s Atmegama poprvé a pojistky jsem nenastavoval. Zkusil jsem je načíst a L+H se shodují, akorát E je u mě 0x04. Když jsem tam zkusil dát 0xFC, tak to je stejné. S nastavenými pojistkami to načítá strašně rychle (hodnotu to zobrazí na pár milisekund) a kondenzátor to vyhodnotí jako diodu.
Přidávám screenshot AVRDUDESS.

P.S. Z téhle stránky https://www.engbedded.com/fusecalc/ jsem zkusil nastavit pojistky podle ATmega328P 0x62 + 0xD9 + 0xFF nebo 0x07 (podle popisu) a už to měří pomaleji, ale zase blbě.



avrdudess.png
 Komentář:
 Velikost:  150.54 kB
 Zobrazeno:  50 krát

avrdudess.png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milda134



Založen: Sep 11, 2013
Příspěvky: 37
Bydliště: Okres Vyškov

PříspěvekZaslal: pá červen 11 2021, 22:57    Předmět: Citovat

Jak jsem již psal, pojistky jsou na webu v sekci firmware, pro Tvou variantu bez krystalu to je takto: Interní RC osc 8MHz - lfuse:0xe2 hfuse:0xd9 efuse:0xfc
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Milda134



Založen: Sep 11, 2013
Příspěvky: 37
Bydliště: Okres Vyškov

PříspěvekZaslal: so červen 12 2021, 6:41    Předmět: Citovat

Teď jsem si všiml, že je na DPS jedna chybka, při použití ATmega 168 /328 musí být mezi vývody 20 (AVCC) a 22 (AGND) co nejblíže MCU blokovací kondík M1 a vypadá to, že je až napravo od tranzistoru 8550 a to je fakt daleko, to dělalo problémy i když byl o hodně blíž. Zkus ještě jeden napájet přímo mezi tyto vývody a z té fotky také nevidím jestli je mezi 20 a 22, nebo mezi 21 (AREF) a 22 pokud je ale mezi 21 a 22, tak ho vyhoď, tam má být kondík 1n, viz schéma, to potom dělá bordel při měření velkých elytů, protože se nestíhá přepínat AD převodník.


AVR_tester_sch.JPG
 Komentář:
 Velikost:  102.38 kB
 Zobrazeno:  62 krát

AVR_tester_sch.JPG


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... , 12, 13, 14  Další
Strana 13 z 14

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund