Založen: May 27, 2006 Příspěvky: 2131 Bydliště: okr. Olomouc
Zaslal: ne září 16 2012, 14:42 Předmět: Potravinářská vazelína? Čím namazat ETA-UKS
Máme doma klasický orazžový robot ETA UKS, zatím slouží dobře. Ale je problém s příslušenstvím - mísy, mlýnky atd. se zadírají, nejdou dobře otáčet nebo rachotí. Trochu jsem se do toho vložil a ložiska rozebral, vyčistil a teď stojím před problémem: Čím je namazat?
Mám doma spoustu druhů vazelíny ale všechno to je na průmyslové stroje. Jelikož ložiska nejsou nijak hermeticky uzavřená, může se vazelína dostat i do potravin tak z toho nemám dobrý pocit. Úplně na sucho bez maziva to taky nechci nechat, ložiska by se vydřela.
Může někdo poradit?
Díky
Martin _________________ Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet
www.sigmaphon.cz
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 31871 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: ne září 16 2012, 15:21 Předmět:
Lékárenskej parafín, maličko "rozředěný" medicinálním parafínovým olejem. Obojí se dá při hezkým poprosení koupit v lepších lékárnách = všude tam, kde připravujou léky, ne kde je jen prodávají. Parafín nastrouhat nožem do lékovky (asi tak za polévkovou lžíci hoblin), zakapat cca 10-15kapkami parafínovýho oleje, nechat den-dva odležet, aby se olej vsáknul. Směs je potřeba promíchat a "utřít" nějakou stěrkou na pevným povrchu, třeba na silný skleněný tabuli, aby v ní nebyly tvrdý hrudky. Další ředění se dá udělat technickým benzínem nebo medicinálním lihobenzínem (zase z lékárny), ale není to pro mazání míst který se dají rozebrat nijak zvlášť potřeba. Na některý ložiska stačí i jen ten samotnej parafín bez oleje - jak se součásti roztočí, ložisko se ohřeje a parafín "vsákne" sám kam je potřeba...
Důvod proč používat parafín je, že je sice nestravitelnej, ale v čistým stavu je zdravotně neškodnej a nikomu neublíží...
Sádlem bych starší ocelový věci nemazal, za pokojových teplot brzo žlukne a nejen že to smrdí jak rasův pytel, ale taky ty kyselý zbytky způsobí větší korozi než byla předtím. Mlýnky do kuchyně mažu panenským olivovým olejem - před použitím, v šupleti je mám nasucho - a když bych je chtěl na delší dobu ukládat, nakonzervuju je právě tím čistým parafínem. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Aug 08, 2007 Příspěvky: 2914 Bydliště: Tryskáčovo na Záhorí.
Zaslal: ne září 16 2012, 15:36 Předmět:
Tá nestráviteľnosť parafínu nebude až taká vážna. Mal som na záhrade plát parafínu, ktorý som používal pri rozkurovaní ohňa. Po pár mesiacoch som z neho odstraňoval slimáky, chrobáky a iné živočíchy, ktorým zjavne chutil, i keď to bol len technický, tmavožltý. _________________ Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Založen: May 27, 2006 Příspěvky: 2131 Bydliště: okr. Olomouc
Zaslal: ne září 16 2012, 15:36 Předmět:
Díky za bleskové odpovědi
Sádlo mi taky nepřipadne super, kazí se dost rychle. Ale přivedlo mě to na jinou myšlenku - co tak klasický bílý jelení lůj na rty? Pokud vím tak ten se sice taky kazí, ale až za nějakých pár let. Teď v neděli těch otevřených lékáren v okolí moc nemám a máti chce dělat buchtu
Helios - to byl takový ten měkký parafín kterým se zalévaly např. cívky v kanálových voličích, selektivní obvody v rádiích apod? Pokud jo, zbylo ti ještě něco? Potřeboval bych něco takového na rychlou impregnaci traf. _________________ Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet
www.sigmaphon.cz
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 31871 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: ne září 16 2012, 16:05 Předmět:
Ten "zalejvací" byl nějaká směs technickýho parafínu pravděpodobně se včelím voskem. Nestravitelnost parafínu jsem myslel pro člověka - jako že pokud je čistej, nemá se jak v trávicím traktu vstřebávat a tudíž pokud je spolknut, projde bez valných změn a vlivů až na patřičnou "konečnou stanici", navíc je bez chuti a zápachu, takže jako mazadlo na potravinářskou techniku je skoro ideální. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Založen: Mar 06, 2007 Příspěvky: 643 Bydliště: Teplice nad Metují
Zaslal: ne září 16 2012, 16:28 Předmět:
A vy si myslíte,že po koupi je to mazaný něčím nezávadným.... myslíte,že to výrobce řeší.mohu potvrdit,že po rozebrání ponoráku na mne čekala klasická vazelína-červená.....těch sraček v potravinách máte daleko více než je náká vazelína a navíc v opravdu zanedbatelným množství......
Založen: May 27, 2006 Příspěvky: 2131 Bydliště: okr. Olomouc
Zaslal: ne září 16 2012, 17:50 Předmět:
Co je v potravinách je jiná story Ale když máti dělá bábovku, nemusí chutnat po vazelíně Tento robot je starý okolo 30 let a v té době to dost možná nějak řešili. _________________ Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet
www.sigmaphon.cz
Vyrábí se origo zdravotně nezávadná vazelína pro potravinářský průmysl, mažu s tím naražeč na pivo, určitě se to dá někde sehnat _________________ Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Založen: Mar 06, 2007 Příspěvky: 643 Bydliště: Teplice nad Metují
Zaslal: ne září 16 2012, 18:06 Předmět:
V té době řešilo se daleko více věcí-boužel to dnes jaksi chybí. Udělejte si rozbor výrobců kuchynských spotřebičů ohledně použitých maziv v točících elementů -kde je možnost styku s připravovanou potravinou- které je nutné kvůli kluznosti a sem zvědav kolik z nich bude míti mazivo z potravinářského hlediska nezávadné....Moc jich nebude.Můj názor.A také podle toho co jsem jaksi měl možnost se stím setkat.Něco jiného je příprava a schvalování onoho spotřebiče a něco jiného následná sériová výroba.
Založen: Aug 08, 2007 Příspěvky: 2914 Bydliště: Tryskáčovo na Záhorí.
Zaslal: ne září 16 2012, 20:01 Předmět:
jef111:
Jasné, mám ešte parafín, ale je to ten polotvrdý, topí sa niečo nad 70°C. Na slovensku sa už nevyrába, je to dovoz z maďarska. Keby si išiel okolo, kľudne ti z neho dám. _________________ Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Založen: Feb 15, 2010 Příspěvky: 62 Bydliště: Nitra
Zaslal: ne září 16 2012, 20:13 Předmět:
V obchode s vodoinštalačnými potrebami predávajú tzv. potravinársku vazelínu, cena okolo 1Euro. Dá sa použiť, keď treba rozchodiť zadrhnutý vodovodný ventil. Zatiaľ som ju nekúpil a teda nečítal návod na rozsah možného použitia.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.