Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jak dlouho vydrží obsah skleněných zavařovaček?
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17858
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: pá listopad 28 2014, 19:51    Předmět: Jak dlouho vydrží obsah skleněných zavařovaček? Citovat

Zdědil jsem po babičce plnou špajz zavařovaček. Zajímalo by mě, jak dlouho vydrží ve sklenicích a zavařovacím plechovým víčkem okurky, třešně, půlky meruněk, švestek a marmelády a džemy z "zahrádkářských přebytků", tedy domácí poctivý zavařování. Mám knihu "Nakládáme a zavařujeme" ale kupodivu tam na téma životnosti není ani čárka.
Problém je, že ne všechno je popsaný co to je a kdy to vzniklo.
Napadlo mě, jestli by to nešlo zkvasit a vypálit, neb kudy teče, tudy léčí. Jenže na Single malt je toho od každýho málo, tak 10-20 sklenic. Co takhle blended meruňka + švestka? To by bylo dohromady s marmeládama asi 80l. Třešeň k tomu asi ne, co?
Alkoholu zdar!
Jirka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33989
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: pá listopad 28 2014, 20:11    Předmět: Citovat

Ak to nie je plesnive, tak to bude jedle aj po mnohych rokoch.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ohryzek36



Založen: Dec 24, 2008
Příspěvky: 2376
Bydliště: Zlínsko

PříspěvekZaslal: pá listopad 28 2014, 20:12    Předmět: Citovat

Zavařeniny (nepočítám ty okurky) i marmelády jdou nechat zkvasit a vypálit docela jednoduše - samotné jsme to sice ještě nezkoušeli, ale po nasypání do poloprázdné bečky (třeba s jabkama nebo podobnou směsí - prostě přebytky z ostatních beček a podobné zbytky - klidně i ty třešně) a pořádném promíchání všechno fungovalo tak, jak má Cool .

Jo, plesnivé to pochopitelně být nesmí...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kejki



Založen: Nov 10, 2009
Příspěvky: 2468
Bydliště: u Velvar, mezi D8 a R7

PříspěvekZaslal: pá listopad 28 2014, 20:25    Předmět: Citovat

Zůstává to sterilní i jedlé, ale zhoršují se senzorické vlastnosti (kousky měknou a je to jako bláto). Rodiče vylévali mošt který přešel povodní 2002, protože ho nějak nikdo nepil a nic mu nebylo. Popravdě spíš všichni zapoměli, že v tom sklepě něco zbylo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
serviceman



Založen: Jul 09, 2013
Příspěvky: 4043

PříspěvekZaslal: pá listopad 28 2014, 20:28    Předmět: Citovat

Z vlastní zkušenosti - po asi dvaceti letech je z toho bláto - zavařeno ve sklenicích se skleněným víčkem.
_________________
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
medulin



Založen: Jul 10, 2009
Příspěvky: 474
Bydliště: Evropská unie

PříspěvekZaslal: pá listopad 28 2014, 21:08    Předmět: Citovat

Máme taky takové zavařeniny i více jak 23 let staré a běžně je jím. Je to sice už rozmočené, ale pořád dobré. Některé ale nevydržely Sad Víčko prohnilo nebo dobře netěsnilo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
bandolik



Založen: Sep 26, 2014
Příspěvky: 78

PříspěvekZaslal: pá listopad 28 2014, 21:15    Předmět: Citovat

Technicky pokud je to dobře zavařené tak tak to vydrží i tisíce let. Stačí si vzpomenout co našli v pyramidách. Samosebou pokud proženeš palírnou jistě to nebude na škodu osobně alkohol nemusím ale pokud nevíš co tam přesně je bude lepší to sterilizovat. Ty okurky bych tam ale nedával nejspíš by to dostalo dost zvláštní příchuť Laughing Laughing Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ygrik



Založen: Feb 15, 2010
Příspěvky: 62
Bydliště: Nitra

PříspěvekZaslal: pá listopad 28 2014, 21:20    Předmět: Citovat

Odporúčam tiež premeniť zaváraniny na ušľachtilé tekuté skupenstvo. Ja robím domáceho hobby zavárača, ale len toľko fliaš, čo stihneme skonzumovať tak do 2 - 3 rokov. Uhorky a marmelády maximálne do 4 rokov.

to Celeron : daj nám vedieť ako dopadne skvapalnenie
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
breta1



Založen: Sep 09, 2005
Příspěvky: 3490

PříspěvekZaslal: pá listopad 28 2014, 21:51    Předmět: Citovat

Znám jednoho, který přímo pase a žebrá o staré ovocné zavařeniny, přidává to do svého kvasu. Několikrát jsem byl na "koštu" a nemá to chybu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
hakamusai



Založen: Apr 17, 2007
Příspěvky: 943

PříspěvekZaslal: pá listopad 28 2014, 22:34    Předmět: Citovat

23 let staré ? -to bych našel taky.Jestli najdu odvahu,zkusím otevřít a případně i ochutnat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: pá listopad 28 2014, 22:39    Předmět: Citovat

Všechno nacpat do sudu a vypálit z toho kořalku. Marmeládovice je klenot, když se to umí.... Laughing
_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17858
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: pá listopad 28 2014, 23:55    Předmět: Citovat

No po začátku se mě nechtělo psát, jak je to tam dlouho. Embarassed Babička byla malá a v horních regálech vzadu byly sklenice s marmeládou, asi jahody a pod těma sklenicema jsou ještě žlutobílý kolečka čerstvýho dřeva. Jinak celej regál je "vystárlej", taková šedohnědá. To znamená, že s těma sklenicema nikdo nehnul od doby, co tam regál stojí. Regál jsme s bráchou stavěli v roce 1977 nebo 78, takže ty "zadní" marmelády jsou minimálně 36 let starý, protože se tam daly už hotový. Wink Jednu jsem otevřel, obsahu nic není, ale je zkamenělej, alespoň na povrchu. Našel jsem pouze dvě, co měly prorezlý víčko a vevnitř plesnivý.
Takže jsou přímo archivní. Smile
Jirka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Yarda1



Založen: Feb 11, 2009
Příspěvky: 2581

PříspěvekZaslal: so listopad 29 2014, 8:54    Předmět: Citovat

Někde jsem narazil, že většina ovoce vydrží tak rok (ne, že by pak byla zdraví škodlivá, ale změní se barva a konzistence, jak tu někdo psal již dřív), ale prý třeba zavařené meruňky mají delší životnost. Tak doporučuji zkusmo něco otevřít, očichat, ochutnat a pokud to není z kategorie "vyhodit je to přece jen škoda, tak to sním i když mi to nechutná" asi to lze sníst (případně z toho něco upéci). Já teď taky vyklízím staré zavařeniny, zatím je mám ještě ve sklenicích, uvažuji, jestli by bylo vhodné je vylejt na kompost.
_________________
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
stasek



Založen: Aug 15, 2005
Příspěvky: 2191

PříspěvekZaslal: so listopad 29 2014, 10:00    Předmět: Citovat

K marmeládám asi tolik: ztvrdlý marmelády, pokud nejsou plesnivý, stačí rozmočit ve vlažný vodě. Maminka to dělala s povidly, který nešlo skoro ani uříznout a jak chutnaly a voněly na bramborových plackách. V podstatě je to něco jako sušený ovoce.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17858
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: so listopad 29 2014, 10:27    Předmět: Citovat

stasek napsal(a):
K marmeládám asi tolik: .... jak chutnaly a voněly na bramborových plackách.

Slaný bramborový placky s sladkou marmeládou? Shocked Ale proč ne, v našem kraji se zase mažou řepným sirobem. Taková nahnědlá medová pochutina, co se dá uvařit doma z očištěný cukrovky a pak se zredukuje na řídkej med. Děda ho kdysi vařil ve velkým v prádelním kotli na vyváření prádla. Jeden známej ho vaří na kšeft v vojenský polní kuchyni, pro neodvedené takovej dvoukolák s komínem za V3S. Smile
Jirka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.22 sekund