Zaslal: so leden 21 2012, 13:26 Předmět:
Tak ma napadlo vhodnym preskupenim diod a tyristorov by sa dala usetrit nulova dioda, co vy nato. Inakk niekde som cital ze nieje dobre prepolovat impulz do g. Tyristora takze by som tam dal diodu na skkusku a ked to budes mat dobre pripojene zaciatky a konce vinuti tak ju odstranis. Videl som ze s trafa to ide na PI clanok RDR. A tak na gate.
Tak ma napadlo vhodnym preskupenim diod a tyristorov by sa dala usetrit nulova dioda, co vy nato. Inakk niekde som cital ze nieje dobre prepolovat impulz do g. Tyristora takze by som tam dal diodu na skkusku a ked to budes mat dobre pripojene zaciatky a konce vinuti tak ju odstranis. Videl som ze s trafa to ide na PI clanok RDR. A tak na gate.
Jak by se dala ušetřit nulová dioda (nemám vyvedenej střed vinutí) ?
Hraju si trošku se simuláčním programem a to s TCA 785.Celkem to funguje,ale potřeboval bych poradit s nastavením trafa:
Ona se tam zadává indukčnost.Dalo by se nějak využít toho,že vím jakou indukčnost má to moje trafo -jak?
Dodatek: trafo má jedno prim.vinutí a dvě sec.vinutí
ta TCA785 se dá ještě sehnat? By mne zajímalo, jak se to chová, když do triaku bude zapojená indukční zátěž. Vykašli se na simulátor a zapoj to na nepájivý pole a podej raport, jak to dopadlo.
Takhle by mohlo vypadat upravené zapojení. Je však třeba laborovat s hodnotami součástek ve zpětnovazebním děliči k dosažení potřebného rozsahu a kvality regulace. Nebo také simulovat.
mno, pochybuju, že to bude fungovat, myslím, že to nerozchodíte.
ta TCA785 se dá ještě sehnat? By mne zajímalo, jak se to chová, když do triaku bude zapojená indukční zátěž. Vykašli se na simulátor a zapoj to na nepájivý pole a podej raport, jak to dopadlo.
Proč by se nedala (cena kolem 180Kč)? Dá se sehnat i MAA 436 za 120Kč
uf, to U2008B je 4x levnější než ta TCA785. Jestli ji máš, tak ji vyzkoušej s indukční zátěží. No možná do ní investuju a vyzkouším to, teď jsem koukal že v GESu ji maji.
Takže robil som ten regulátor s MAA436, ale problém je že vôbec nereguluje ani otáčky motora a ani žiarovku. Ako zistím že je zlá MAA 436, skúšal som 3, zamozrejme že to boli nejaké šuflíkové zásoby / asi som ich z niečoho vybral/. Ináč robil som presne podľa schémy, takže chbu v plošáku som už vylúčil. Dakujem za rady
V minulosti jsem stavěl síťový regulátor s NE555 z AR 6/1995 -funguje dodnes.
Zkoušel jsem i tohle:
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php?cisloclanku=2007042401
Funguje to i na indukční zátěž,ale při nastavení malýho výkonu vinutí trafa svářečky dost drnčí -což je pochopitelný.Ale funguje to.
Zaslal: ne leden 22 2012, 19:39 Předmět:
Proraženej triak? Ne, to Ti nepřeju, jen jsem kdysi dopadl stejně, jen s 1000W Narexkou a dvakrát. Proto ten můj optimismus na začátku příspěvku. _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Proraženej triak? Ne, to Ti nepřeju, jen jsem kdysi dopadl stejně, jen s 1000W Narexkou a dvakrát. Proto ten můj optimismus na začátku příspěvku.
víte jak vypadá človek, který si narexkou a vrtulí míchla samonivelační stěrku (nebo něco na ten zpusob) a šlehne se mu triak v regulaci?
no mě ten MAA436 jede, ale v některých zapojení jen spíná.
no ale jej bylo, když jsem MAA436 našel v učebně TLL mezoi CMOS obvody
jestli nereguluje, tak máš někde chybu nebo vadnej triak. to MAA spíš vypína triak než ho nechá trvale sepnutej _________________ bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.