Zaslal: pá srpen 23 2013, 20:22 Předmět: Měření izolačního odporu
Zdravím,občas by se mi hodil nějaký měřák pro měření izolačního odporu (třeba el. motorů).Vzhledem k cenám takových přístrojů mě napadá jestli by se nedal použít třeba nějaký DC zdroj 500V a měřit klasickým měřákem.
Měl by někdo na takový DC zdroj,nejlíp z 9V baterie tip? Případně jiný tip jak řešit měření izolačního odporu (motor mám mít min. 1MOhm) ?
Založen: Dec 20, 2006 Příspěvky: 2838 Bydliště: Poličské krystalinikum
Zaslal: pá srpen 23 2013, 22:28 Předmět:
Přilepil bych k původnímu dotazu jeden podobný: mám možnost měřit velké odpory (do ~ 1GΩ) při malém svorkovém napětí (<10V). Zajímalo by mě, jestli má někdo odzkoušené, jestli je to k měření izolačního odporu relevantní, nebo jestli to dává odlišné výsledky vůči standardním stovkám voltů. _________________ http://www.zvodovodu.cz/ | Pokud neodpovídám na téma a chce něco vědět, pište SZ!
Zaslal: pá srpen 23 2013, 23:45 Předmět:
Některé závady a svody se nemusí při menším napětí projevit. Proto se měří napětím vyšším, než je běžné provozní napětí (pokud není napsáno něco jiného, běžně se měří 500V)
Občas se objeví PU311 (i na Aukru, ale já ho kdysi koupil za pěknou cenu u Drbala)
Není problém koupit digitální měřák "266", je to voltmetr, ohmetr a klešťový ampérmetr, existuje k tomu i modul "261", který umožňuje měření izolačních odporů
Měnič pro blesk - Zdroj pro měření by měl být schopen dát proud 1mA a měl by mít proud omezený, aby při nějakém svodu nedošlo k nějaké zásadní destrukci měřeného přístroje,obvodu... Takže NE přímo nabitý kondík!
Tyhle UNI-T jsou těžká spotřebka,ale pro moje potřeby by to bylo dostačující.Z Honkongu se dá sehnat za 1 071,2 Kč +pošta+ clo ?
Možná bude někde i levnější.
Je to vůbec opravitelný tyhle značky měřáků ?
Zaslal: so srpen 24 2013, 19:40 Předmět:
Za dávnych čias som mal zdroj urobený s násobičom priamo z 220Vac. Výstupný odpor to malo cca 820 kΩ/2W. Používal som to na meranie záverných napätí polovodičov. Ideálne by bolo použiť aj oddeľovací transformátor.
Zaslal: so srpen 24 2013, 21:15 Předmět:
SDZ napsal(a):
Zdravím,občas by se mi hodil nějaký měřák pro měření izolačního odporu (třeba el. motorů).Vzhledem k cenám takových přístrojů mě napadá jestli by se nedal použít třeba nějaký DC zdroj 500V a měřit klasickým měřákem.
Měl by někdo na takový DC zdroj,nejlíp z 9V baterie tip? Případně jiný tip jak řešit měření izolačního odporu (motor mám mít min. 1MOhm) ?
Ten zdroj 500V by měl být stabilizovaný, aby měřák ukazoval pořád stejně i při slabších baterkách. Tím roste složitost a nevím, jestli zdroj pro blesk má stabilizaci. Ale pokud jde jen o orientační měření vadný/dobrý, tak by asi stačil i ten blesk.
261 isolation tester unit
Doufám, že jsem to obkreslil dobře. Vzhledem k tomu, že ten modul byl funkční, nerozebíral jsem trafo měniče.
PU 311 stabilizovaný zdroj nemá, je jen nastavitelný (a ty různý rotační megmety mají poměrový soustavy, aby se kolísající napětí způsobené obsluhou nemuselo řešit)
Zaslal: ne srpen 25 2013, 22:58 Předmět:
SDZ- my majitelé malých monitorů prosíme o přidání mezer za interpunkci. Stránka se nám nevejde na monitor
Jinak se rád připojím k tomuto tematu, jen se podívám jaké parametry má můj VN zdroj (myslím že až 6kV, ale nejsem si jistý proudem)- na co všechno by šel použít. _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zaslal: ne listopad 24 2013, 20:25 Předmět:
Chce to trochu štěstí a čekat, PU371 (500V) sem nedávno koupil cca za 150Kč, A PU 311 za 400Kč, je to jen o štěstí......., vše na Aukru, ale obvyklá cena PU311 se motá okolo 600-100Kč.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.