Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Upload · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Hledat v článcích

Dobrovolné příspěvky na provoz EB

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Tesla Stereodirigent 538A
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Martousek



Založen: Mar 30, 2006
Příspěvky: 76
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: čt září 01 2011, 9:31    Předmět: Tesla Stereodirigent 538A Citovat

Ahoj pánové,

nejede mi u tohoto přístroje VKV díl. Třebaže se jedná o OIRT, chtěl bych jej zprovoznit. Elka žhaví, anodová napětí OK, tlačítková souprava je vyčištěná a funguje správně. Ale VKV nic. Co s tím?

Mám dojem, že Tesla dělala ty VKV díly téměř shodný, pokud mrknu na šasi přijímače Echo, tak se mi zdá stejný. Žebych je zkusmo prohodil?

Jinak anodové napětí je asi o 30 volt vyšší(na kondu), než jmenovité uváděné ve schematech. Nemyslím, že to dělá přístroji dobře, plánuju oddělovací transformátor, na němž ponížím napětí zpět na 220V i kvůli provozování dalších přístrojů doby minulé.

Martin
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 15362
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: čt září 01 2011, 10:08    Předmět: Citovat

No , všechna lampová (čs) radia byla na VKV zvláště "tupá" . No a na rozjetých mezifrekvencích musíš mít sakra signál , aby to něco dalo . Tím bych , po vyzkoušení kde a jak kmitá oscik , začal .
O takovýchto podkladech se nám ani nesnilo . http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/main.nsf/e441d99b59a1bf26c12570d30062d2cf/e6e693acb0a6d4fac12573b70071f3db/$FILE/TSL538ASNS.pdf
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bezny



Založen: Jun 08, 2005
Příspěvky: 215

PříspěvekZaslal: čt září 01 2011, 16:36    Předmět: Citovat

Martousek napsal(a):


Ale VKV nic.

Martin


Jsi si jist, že to nepříjimá? Co když to nemá co přijímat?

Pokud jsi si jist, že to nepřijímá tak bych nejdříve zkusil vyměnit ECC85, pokud to nebude ono tak nezbyde než měřit a myslet.
Např z jiného přijímače dotáhnout mf signál na vstup mezifrekvence.
Abys neopravoval vstupní díl a ona to byla mf:-)

_________________
Pravděpodobně kecám.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 16025
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt září 01 2011, 17:38    Předmět: Citovat

Jaký rozsah VKV je na stupnici?
V jakém rozsahu se dnes vysílá?
Máš někde poblíž aspoň jeden silný FM vysílač?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
frantajetel11



Založen: Nov 13, 2008
Příspěvky: 1907
Bydliště: Kladno

PříspěvekZaslal: čt září 01 2011, 20:36    Předmět: Citovat

Se bojim Hille, že to je moc otázek najednou Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
milan222



Založen: Jul 20, 2009
Příspěvky: 1461
Bydliště: trutnov

PříspěvekZaslal: čt září 01 2011, 23:02    Předmět: Citovat

vsechny VKV rozsahy funguji u lampovych tesla radii na klasiku 88-108. ja chytam impuls na stare normne silne a hlasite bez zadnych sumu ani vad zvuku. prijmac neni upraven, fungujou mi vsechny co mam.
_________________
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bezny



Založen: Jun 08, 2005
Příspěvky: 215

PříspěvekZaslal: pá září 02 2011, 8:14    Předmět: Citovat

milan222 napsal(a):
vsechny VKV rozsahy funguji u lampovych tesla radií na klasiku 88-108.

Já bych spíš řekl, že klasika v ČSSR byla 65,8 až 74 MHz tedy OIRT. CCIR měly jen vývozní verze.

_________________
Pravděpodobně kecám.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Martousek



Založen: Mar 30, 2006
Příspěvky: 76
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: pá září 02 2011, 8:57    Předmět: Citovat

Chlapi,

díky za materiály. Jen to schéma je hůře čitelné, tak jsem si stáhnul nějaké skeny z příloh z Kottka.

VKV je jednoznačně OIRT, čili 66 až 73 MHz. Tupější jsou, neboť vždy potřebují anténu a někdy nestačí ani ten vestavěný dipól. Je mi podivné, že to ani nešumí. Pokud lze na VKV chytit Impulz, tak je přeladěné amatérsky. Taky jsem to jednou dělal. Dá se celá stupnice "přesunout" do oblasti, kde z části zasahuje do CCIR 88 - 108 MHz.

Pakliže nešumí, myslím že nežije. Pokud by ale byla chyba někde v MF, kterou používá i AM, nejelo by ani AM. To chodí. A VKV výstup je nějakou mezinosnou frekvencí vyveden na ECH81 mřížku. Z toho soudím na nežijcí VKV díl. Kdysi jsem opravoval TVP OLiver a KV byl taky tímto způsobem připojen na OMF.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Martousek



Založen: Mar 30, 2006
Příspěvky: 76
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: pá září 02 2011, 9:05    Předmět: Citovat

Aha, jak tak čtu onen servisní manuál, nemusí to být VKV dílem. Chyba může být třeba v detekci...

Dokumentace je fajn věc.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bezny



Založen: Jun 08, 2005
Příspěvky: 215

PříspěvekZaslal: pá září 02 2011, 9:19    Předmět: Citovat

Tak šumět by to mělo (nemáš stažený vejšky:-?). Pokud nemáš pokročilejší měřicí techniku tak bych skusil odpojit od VKV dílu živý vodič koaxu co pokračuje k mezifrekvenci a při zapnutém VKV na něj šáhnout prstem přes šroubovák. Měly by se tam ozvat nějaké krátkovlnné ruchy.
Úvaha, že když mezifrekvence pracuje na AM tak musí pracovat i na FM není "zcela přesná", krom rozdílu v detekci má obecně a zjednodušeně každý MF stupeň v anodě elky dva laděné obvody, jeden AM (468kHz) a jeden FM (10,7MHz). Při příjmu na AM se ten FM chová jako zkrat a opačně.

Ještě k tomu příjmu Impulsu na OIRT - při dostatečně silném signálu to může být příjem zrcadlového kmitočtu. V Brně vysílá Imuls na 87,6 MHz. Minus dva mezifrekvenční kmitočty to hodi 66,3 MHz, takže by se dal naladit na spodku OIRT rozsahu.

_________________
Pravděpodobně kecám.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jogo



Založen: Nov 14, 2009
Příspěvky: 1159

PříspěvekZaslal: pá září 02 2011, 9:24    Předmět: Citovat

Obvody MF majú síce spoločný zosilňovač, ale inak cestu signálu rozdielnu. V prípade závady v ceste FM, pôjde AM bez ujmy. (Hm, toto sú ale základy..) Prípadná závada môže byť rôzna, ale pravdepodobné je aj rozladenie MF obvodov. Osobne si myslím, že po toľkých rokoch, minimálne vplyvom rozptylu (úhybu) hodnôt použitých súčiastok v obvodoch, potrebuje medzifrekvencie doladiť každý pôvodne nastavený aparát. Čiže pootočením jadra cievky a vrátením na jeho pôvodné miesto, myslím nič nepokazíš. Pokiaľ však nepoužiješ správne náradie a nebudeš to robiť s citom, rozprasknutie jadra cievky máš skoro isté. Následkom toho bude, že vplyvom zväčšenia jeho objemu pri ďaľších pokusoch o pootočenie, už v závite s ním s veľkou pravdepodobnosťou nepohneš.

edit: s Bezny-m sme písali súčasne
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bezny



Založen: Jun 08, 2005
Příspěvky: 215

PříspěvekZaslal: pá září 02 2011, 9:57    Předmět: Citovat

jogo napsal(a):
potrebuje medzifrekvencie doladiť každý pôvodne nastavený aparát. Čiže pootočením jadra cievky a vrátením na jeho pôvodné miesto, myslím nič nepokazíš.

No tak já jsem ještě chtěl napsat něco jako "jenom proboha nezačni bezhlavě točit jádry cívek" Very Happy Tohle by mělo přijít na řadu až nakonec a když člověk přesně ví co dělá a má na to nějaké vybavení. Provozuju Barcaloru a Variaci, obě jsem přelaďoval na CCIR a u obou bylo třeba doladit mezifrekvenci jen minimálně.

Pokud je to na FM úplně mrtvý tak to bude něco víc než časem ujetý MF obvody.

Prvotní pátrání: nevrtal se v tom někdo? Nebylo točeno s cívkami, trimry? Pohybují se ladicí jádra vstupního dílu?

Pokud nejsou měřáky bych tam fakt připojil vstupní díl z jiného rádia pro zjištění zda zdechl vlastní vstupní díl nebo mezifrekvence (nebo oboje).

_________________
Pravděpodobně kecám.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bezny



Založen: Jun 08, 2005
Příspěvky: 215

PříspěvekZaslal: pá září 02 2011, 12:55    Předmět: Citovat

Martousek napsal(a):
Aha, jak tak čtu onen servisní manuál, nemusí to být VKV dílem. Chyba může být třeba v detekci...

Dokumentace je fajn věc.


Další věc k prozkoumání je sterofonní dekodér. Ten by to mohl také úplně zašprajcovat. Má při VKV napájení (R57)? Pozor je tam 200V.
Přivést na jeho vstup (levá strana trimru R302) přes elyt nf signál - mělo by to prolézt až do repráků.

_________________
Pravděpodobně kecám.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
CZJKP1



Založen: Nov 26, 2008
Příspěvky: 2885
Bydliště: ČR-Praha 5

PříspěvekZaslal: pá září 02 2011, 13:54    Předmět: Citovat

Pokud je to stará norma, jest vhodný udělat VKV konvertor (od flajzara) Maj ho v GME, tak buďto stavebnici, anebo ,,omrknout" a udělat to z nakoupených součástek - akorád místo toho jednoho kristalu tam dáš kristaly 3 + 3 polohový přepínač. Ten tenkrát neměli, tak jsem použil 9ti polohový, zapojil jen první 3 polohy.... A tím budeš mít příjem v celém pásmu, vždycky to přepneš, budeš ladit, a zase přepneš (prostě bude to na třikrát)....Anebo to přeladíš v rádiu, ve vnitř... Jen upozornuju, že původní ,,norma" je kratší, tudíš budeš chytat pouze část pásma, prý to není ono, snad kvůly účinnosti a pracovnímu bodu, dostal jsem přelaďěné ECHO, a vcelku si to poradí, když se použije pořádná anténa. Zvuk super-..

Myslím, že jsem tu teknrát zavedl vlákno, co se týkalo toho VKV konvertoru, kdyžtak V. Balek má na webu něco podobného.. Akorád tam má pouze dva krystaly, a dvojtý přepínač (a zbytek pásma nechytá).. Taky tam má ,,tabulku" avšak není zrovna úplně ,,podrobná" někde jsem udělal kdysi tabulku kompletní, a byla psaná červenou tužkou, myslím oskenovaná někde ve vláknu, nebo na starým uploadu.. Myslim že by jste ji poznali, měl jsem na ní i jméno

J
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Oldradio



Založen: Oct 12, 2005
Příspěvky: 999
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: so říjen 08 2011, 12:16    Předmět: Citovat

Nedávno jsem opravoval Prelúdium Stereo, což je Stereodirigent s gramcem ve velké skříni. Prakticky to znamenalo výměnu všech svitkových kondů, VKV díl dostal konvertor od Petra Jeníčka, přepínatelný na tři polohy rozložení pásma a chodí jak víno. Dekodér TSD3A byl v pořádku, magivoko reaguje na stereofonní signál. Zkušenost říká, že VKV vstupní jednotka bývá ok, jsou tam jen keramické kondy, pokud není vadná ECC85, tak pak jedině mf nebo detekce. Mimochodem, v tomhle rádiu je ten samý VKV díl, co v Kvartetu, 10 let výroba beze změn, akorát doplnili ADK.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund