Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: po září 20 2010, 10:01 Předmět: Ohniště pro mobilní udírnu
Chci si z tohohle šrotu vyrobit ohniště pro mobilní (v rámci zahrady) udírnu. Původně to byl ohřívač vody do prádelny. Jen mám dilema, jestli tam nechat ty šamotky, aby se z toho neuvolňovala nějaká "neplecha" (čichem se nezdá, že by to vadilo) a taky je to těžký jak *****.
Ten plech dřevem určitě nepropálím, to dřív zrezaví. Co vy na to ?
_________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: po září 20 2010, 10:50 Předmět:
Ono to funguje spíš jako "dopékací" horkovzdušná trouba - takže ta teplota je tam vyšší. Hlavní účel je totiž nakrmit co nejvíce hladových krků s co nejmenším úsilím a s co nejkratší přípravou a přitom neskončit u párků. Klasickou udírnu mám, ale předělat ohřívač vody na přírodní horkovzdušnou trouboudírnu může asi napadnout jedině takovýho experimentátora s vařením, jako jsem já - a ono to vážně funguje !
Jen si sousedi asi mysleli, že jsem blázen, když jsem kolem toho dva dny běhal s multimetrem a měřil termočlánkem teplotu, jestli to má vůbec smysl. _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Zdá se mi, že by se to třeba šiklo na vodní gril. Jednou něco takového propagovala Jiřina Bohdalová ve své TV vařečce. Tobě už stačí jen nějaký rourový nástavec, vložit lavór s vodou, rošt, a navrch puklici na zakrytí.
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: út září 21 2010, 8:47 Předmět:
Vyzkouším, možnosti jsou. Dík za nápad. _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Založen: Nov 02, 2008 Příspěvky: 176 Bydliště: Havířov
Zaslal: út září 21 2010, 19:16 Předmět:
Ahoj, něco podobného teď staví otec. Na tohle ohniště vystřihl z plechu poklop s přírubou na kouřovod. Koupil koleno a metr plechového kouřovodu, který propojí se samostatně stojící udírnou na nožkách. Samotná udírna bude asi 60X60cm a výšky 1-ho metru. Uzák bude tak za týden nebo dva hotový. Nafotím a zde vystavím.
Založen: Feb 06, 2007 Příspěvky: 4509 Bydliště: vých.slovensko
Zaslal: út září 21 2010, 19:49 Předmět:
Presne taký spodok mám a dal som tomu na vrch žel.platňu s4 mm. No teplom sa tak deformovala, že sa to nedalo takto použiť.
Ostatne neviem kto ako, ale ja na údenie používam schladený dym - príliš teplým sa veci nezaúdia, skôr upečú. _________________ Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: st září 22 2010, 9:08 Předmět:
Ona totiž každá udírna či jak tomu budem říkat má svoji charakteristickou chuť - už jsem ochutnal hodně uzenýho masa, od kyselýho a tvrdýho až po výborný měkký maso a kolikrát ty nejlepší výtvory pocházely z udírny alá starý sporák a upravený komín - tak stále hledám.
Kámen úrazu jsou kuřata - ty jsou totiž buď u kosti načervenalý, což se některým nelíbí, nebo jsou na můj vkus už příliš suchý. Ten "ohřívač vody" mě dává naději, že i ty kuřata budou přesně takový, jaký chci. Zatím to vypadá nadějně.
Už jsem se naučil i kolena na grilu tak, aby nebyly vysušený, připálený atd. Koupil jsem si na to tohle, dal tam pořádnej rošt a namíchal si vlastní koření. Kolena se jednoduše rozkrojí, uvaří pomalu (t.j. žádný papiňák) do měkka v osolený vodě s troškou mletýho zázvoru (protože v tom grilu se z nich vypaří voda a spíš ztvrdnou), natřou kořením s česnekem a šoupnou na půl až 3/4 hodiny na hliníkovým tácku kůží dolů do toho grilu. Kůže zafunguje jako "izolátor", takže se maso zespodu nepřipálí a sádlo se pěkně vypustí, proto ten tácek, aby to neteklo do ohně. Zatopit se musí nejlépe tvrdým dřevem, či směsí dřevěný brikety + dřevo. Nesmí se to úplně zavřít a výsledek je super - má to krásnou oranžovou barvu a voní to až za roh. _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Založen: Feb 06, 2007 Příspěvky: 4509 Bydliště: vých.slovensko
Zaslal: st září 22 2010, 9:52 Předmět:
Takže ak tomu správne rozumiem, tak "horkovzdušná" udiareň je na prípravu jedál na okamžité použitie? .. namiesto grilovania? _________________ Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Založen: Feb 25, 2008 Příspěvky: 18675 Bydliště: Rychnovsko
Zaslal: st září 22 2010, 10:06 Předmět:
O tom je i uzené maso . Lidi pověsí do udírny tvrdé maso a něco z toho chtějí udělat . Pro mne dobrých uzených je tak 10% z toho co dostanu k ochutnání , proto se do uzeného a prasete na grilu neženu . Smrdí to po dehtu a je to tvrdé . Proto mám doma gril s bočním roštem a tam můžu topit čím chci , kromě švelů .
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: st září 22 2010, 10:16 Předmět:
jandu napsal(a):
Takže ak tomu správne rozumiem, tak "horkovzdušná" udiareň je na prípravu jedál na okamžité použitie? .. namiesto grilovania?
Ano - ta teplota se tady nedá udržet tak, aby to bylo opravdu uzení. Ale zamrazit to jde bez problémů - nejlépe ještě v okamžiku, kdy je to ještě vlažné, i když chudák mrazák.
Ale - když si dnes koupíš komerční "uzené", tak je to spíš napařené a navoněné než vyuzené a třetí den se to díky vodě začne i v ledničce kazit. Pokud to protáhneš podobným strojem a tu vodu z toho odpaříš, získáš poměrně jednoduše dobré a teplé "domácí" uzené. Ovšem za předpokladu, že původní produkt není přesolený a taky se to nehodí na suchý masa - chce to nejlépe bůček či krkovičku. _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
No my máme udírnu postavenou tak nějak z toho co chalupa dala, takže dřevěná bouda je z bedny od nářadí, jako kouřovod nějaké U porobetonové tvárnice a topeniště je ze starých cihel a navrchu je pár plátů z kamen, kouřovod má asi 1metr. V boudě při uzení kolísá teplota od cca 70 do 100°C, kolem 100°C a víc už maso moc vysušuje. Takže polínka z tvrdého dřeva máčíme ve vodě a pokud i tak mají tendenci hořet, tak to ještě krotím vodou - kterou to "hasím". A uzené masíčko je jedna báseň.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.