Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Trnková medicína
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

Přidávat do trnkového kvasu cukr?
ano
23%
 23%  [ 6 ]
ne
76%
 76%  [ 20 ]
Celkem hlasů : 26

Autor Zpráva
pajosek2



Založen: Feb 24, 2007
Příspěvky: 3995
Bydliště: Zlínsko

PříspěvekZaslal: so srpen 22 2009, 18:13    Předmět: Trnková medicína Citovat

Po zbastlení zesilovače nebo náročné opravě je celkem pohodička si daný přístroj pustit a při malé štamprlce slivovicového moku si vychutnávat kvalitu svého díla. Zajímají mne názory na založení kvasu,aby byla slivovice slivovicovatější.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
vrky



Založen: Nov 28, 2004
Příspěvky: 1772
Bydliště: pod Black Mount

PříspěvekZaslal: so srpen 22 2009, 19:12    Předmět: Citovat

Pokud myslíš víno tak ANO.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
pajosek2



Založen: Feb 24, 2007
Příspěvky: 3995
Bydliště: Zlínsko

PříspěvekZaslal: so srpen 22 2009, 19:18    Předmět: Citovat

vrky napsal(a):
Pokud myslíš víno tak ANO.
Nemyslím víno.Myslím klasický kvas vhodný pro pozdější destilaci a ještě pozdější konzumaci. Já do kvasu cukr zásadně nepřidávám.Mám slivovici raději kvalitnější i za cenu nižší výtěžnosti.
_________________
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
vrky



Založen: Nov 28, 2004
Příspěvky: 1772
Bydliště: pod Black Mount

PříspěvekZaslal: so srpen 22 2009, 19:25    Předmět: Citovat

Tak to jo. Záleží na slunci. Slunce dělá cukr. Jinak chutná švestka z moravy a jinak chutná z těch našich opičích hor.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
kokun



Založen: Jun 21, 2008
Příspěvky: 8819
Bydliště: Valachy

PříspěvekZaslal: so srpen 22 2009, 19:26    Předmět: Citovat

Pokud sbíráš trnky už teď a zakládáš kvas, tak není třeba.
Když se ale zakládá kvas a je náhodou chladnější období, tak se dává cca 1kg cukru/metrák - pro urychlení začátku kvašení.
Jinak - pokud někdo přidává cukr pro zvýšení "výtěžnosti", sice ji zvýší, ale slivovice je pak více "ostrá" - není tak "lahodná", jako když cukr nedáváš.
Můj hlas v anketě: NE - a to jsem z Valachů Rolling Eyes

_________________
Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
pajosek2



Založen: Feb 24, 2007
Příspěvky: 3995
Bydliště: Zlínsko

PříspěvekZaslal: so srpen 22 2009, 19:40    Předmět: Citovat

kokun napsal(a):
Pokud už sbíráš trnky už teď a zakládáš kvas, tak není třeba.
Když se ale zakládá kvas a je náhodou chladnější období, tak se dává cca 1kg cukru/metrák - pro urychlení začátku kvašení.
Jinak - pokud někdo přidává cukr pro zvýšení "výtěžnosti", sice ji zvýší, ale slivovice je pak více "ostrá" - není tak "lahodná", jako když cukr nedáváš.
Můj hlas v anketě: NE - a to jsem z Valachů Rolling Eyes
Taky jsem z Valašska a můj hlas byl samozřejmě NE. Nejlepší je najednou nasbírat celou bečku,ale pokud to nejde,tak ji dosypávám.Maximálně do jednoho týdne by měla být bečka plná a trnky by měly být pod šťávou.Pokud je vlastní šťávy nedostatek ,po rozbytí trnek,tak doleju vodou,tak aby vrch nebyl suchý.
_________________
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sandal



Založen: May 22, 2006
Příspěvky: 2565
Bydliště: Posázaví (JN79LT)

PříspěvekZaslal: so srpen 22 2009, 19:52    Předmět: Citovat

A vono to pak s těma červíkama kvasí a kvasí a to je potom slivovice Laughing
Dědek do toho nikdy cukr nedával.Pálili a koštovali a jak to kapalo tak to stačili všechno s jeho kamarádem vychlastat Laughing

_________________
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31880
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: so srpen 22 2009, 19:57    Předmět: Citovat

Trnkové kapky nepálím. Piju je pouze příležitostně.
Každopádně - pokud to má být slivovice a ne lavorovice = samohonka, nemá tam řepný cukr co dělat ani na "rozjetí" kvasného procesu...

_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
pajosek2



Založen: Feb 24, 2007
Příspěvky: 3995
Bydliště: Zlínsko

PříspěvekZaslal: so srpen 22 2009, 20:22    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
Trnkové kapky nepálím. Piju je pouze příležitostně.
Každopádně - pokud to má být slivovice a ne lavorovice = samohonka, nemá tam řepný cukr co dělat ani na "rozjetí" kvasného procesu...
No on ten řepný cukr (sacharoza ) je obsažen i v trnkách v malém množství. Jde o to,že zákonem je zakázáno i jen přidávat cukr,ale vpodstatě neprokazatelné. Lidé mají různé recepty a samozřejmě všechny 100% fungující Laughing
_________________
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
vrky



Založen: Nov 28, 2004
Příspěvky: 1772
Bydliště: pod Black Mount

PříspěvekZaslal: so srpen 22 2009, 20:29    Předmět: Citovat

U nás každý pálí jak umí, to jsou alchymisti. Nejllepší je když se každý začne vytahovat jak je TA JEHO DOBRÁ. Ale když to ochutnám, nemůžu popadnout dech a bál bych se to nalít do nádržky na ostřikovače aby mě to nesežralo čerpadlo a stěrače.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
stasek



Založen: Aug 15, 2005
Příspěvky: 2191

PříspěvekZaslal: so srpen 22 2009, 20:31    Předmět: Citovat

Tak přátelé, sem s tím receptem, koupil jsem zahradu a nějaký švestky tam jsou. Slivovici jsem nepálil a nemám o tom šajnu. Tak jak s tím kvasem. Nechat to spadat a sbírat, nebo trhat, četl jsem, že nahnilý plody tam bejt nemají. Ale stejně, nebudu toho mít zase tolik, aby mě to vypálili samostatně, takže s někým a ten tam může mít kde co.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pavoucisit



Založen: Nov 02, 2008
Příspěvky: 176
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: so srpen 22 2009, 22:56    Předmět: Citovat

Až začnou padat, tak ty nezbírám, ale dám pod strom plachtu a zatřepu. Slívy proberu, ale hlavně nemyju(to by se spláchly ty kvasinky pro start kvašení), pětinu rozdrtím v sudu aj s peckami (pecky dávají tu vůni) a do 2/3 zasypu zbytkem. Lehce potřískám a doleju vodu tak 15 cm pod okraj. Na sud nasadím velký silonový sáček a dobře gumou k sudu připevním. A až začne kvasit, tak to se pak pěkně zvedne. S pálením je čas, to nejsou hrušky, které když neuhlídáš tak ti zoctovatí, to pak pálím koncem Listopadu. Palím kvas 3X, poprvé samotný kvas, podruhé už samotný líh a na potřetí ho přepálím pro kvalitu. Jde to poznat. Slivovici naleji do demižónu a na týden vložím hadičku s kompresorkem pro rybičky a probublám. Hrdlo zakryjte hadérkem, lezou tam octomilky a to pak destilát dostane tmavou barvu. A ještě, neřeďte pod 45, to se nedělá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: ne srpen 23 2009, 7:13    Předmět: Citovat

pajosek2 napsal(a):
EKKAR napsal(a):
Trnkové kapky nepálím. Piju je pouze příležitostně.
Každopádně - pokud to má být slivovice a ne lavorovice = samohonka, nemá tam řepný cukr co dělat ani na "rozjetí" kvasného procesu...
No on ten řepný cukr (sacharoza ) je obsažen i v trnkách v malém množství. Jde o to,že zákonem je zakázáno i jen přidávat cukr,ale vpodstatě neprokazatelné. Lidé mají různé recepty a samozřejmě všechny 100% fungující Laughing

Zákonem zakázána je už domácí destilace v množství nad 30l (nevím jestli je to už jen přestupek ale ještě před rokem to byl dle §194 trestný čin), takže nějaký cukr už to nevylepší. Rolling Eyes
Stát se sere lidem do života údajnou péčí o zdraví, boj proti alkoholismu=pracovním úrazům rozvráceným rodinám atd. blablabla a na druhou stranu si rád nechá strašit monopolem nebo aspoň spotřební daní jak sviňa... čili klasický farizejský postoj takže milý státe Fuck
Jediná rozumná cesta - minimalizovat roli státu.

§ 194a Nedovolená výroba lihu
(1) Kdo bez povolení ve větším množství pálí nebo jinak vyrábí líh, nebo kdo líh bez povolení vyrobený ve větším množství přechovává nebo uvádí do oběhu,bude potrestán, nejde-li o čin přísněji trestný, odnětím svobody až na jeden rok nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
(2) Stejně bude potrestán, kdo neoprávněně zhotoví nebo přechovává zařízení na výrobu lihu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
kokun



Založen: Jun 21, 2008
Příspěvky: 8819
Bydliště: Valachy

PříspěvekZaslal: ne srpen 23 2009, 7:18    Předmět: Citovat

Tak u nás se pálí tak od 49 a výš (většinou je max. 60 Laughing ) Rolling Eyes Laughing

Já pálívám rovnou 50-ku, respektive si ji v pálenici nechám "doředit" (destilovanou vodou - destil. aparát mají svůj, přímo v pálenici) tak cca o 0,25° silnější, páč prý tak cca tu 1/4° "ztratí" - líh vyprchá Rolling Eyes
Jinak, když je "trnková bída" (neurodí se), tak přijde za vděk i "kalvádos" - tedy pálenka z jablek. Nejlepší je z valašských "jaderniček", já mám na zahradě 2 stromy "jonatánů" - když je velká úroda a jsou drobnější, tak jdou do beček - loni před vánoci jsem z nich vypálil 65 litrů kalvádosu Rolling Eyes
Mám švagra (a manželka bratrance) v Čechách (Tanvald) - švagr tvrdí, že v Čechách je naše slivovice "nejlepším platidlem" (když něco potřebuje třeba vysoustružit, ...... ) Rolling Eyes Potlesk
K tomu cukru: jeden známý včelař používá namísto cukru něco ze starších zásob včelího medu - ta je pak teprve lahodná - ta "klouže do krku" Number one Laughing

_________________
Honza - kokúň
__________________________
Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Carel



Založen: Nov 16, 2006
Příspěvky: 572
Bydliště: Šumava

PříspěvekZaslal: ne srpen 23 2009, 7:51    Předmět: Citovat

Trnky jsou trpký,švestky sladký.Takže do trnek cukr ano,do švestek ne. Very Happy Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.18 sekund