Zaslal: st září 27 2006, 14:49 Předmět: Bezolovnaty cin.
Minul sa mi doma cin tak som si ho siel kupi. Chcel som aj vecie klbko no ake bolo moje prekvamenie ked mi v dvoch predajnach zahlasili to iste. Mame iba bezolovnaty. Jeden predavac my vysvetlil ze olovo v cine zakazali. Mali len hrozne dhrahe ciny za 700korun.. Ziadny vyber nekupil som nic.
AKo je to vlastne? DOst ma to zarazilo?
Naozaj zakazali olovnate ciny?
Da sa s bezolovanytam vlastne letovat. Treba asi vysiu teplotu neprehrejem suciastku plosak ..?
AKo je to s leskom a stalostov spoja?
Kupim este niekde olovnatu klasiku?
Bezolovo nám byl čert dlužen, teplota tání je vyšší, pevnost spoje spíše horší, nejde moc dobře odsávat-hlavně z prokovených otvorů. Spoj je matný-šedivý, pro usnadnění pájení doporučuju nějakou dobrou pastu. Docela dobrej cín je s označením CRYSTAL, ale na trafopájku to už asi nebude...
Jínak doporučuju projít bazary, klasickej cín s olovem se tam určitě sežene a levný bezolovo jsem už taky někde viděl
Dělám s ním každej den a jsou to občas pěkný nervy
Zaslal: st září 27 2006, 17:16 Předmět:
Dost informací bylo na www.zesilovace.cz v konferenci, moná to ještě půjde najít v historii. A další byly na www.lopuch.cz v klubu HiEnd-projekty, pokud někdo má zájem, lze je tam vyhledat taky v historii. Já mám k pájení rozepsán jeden rozsáhlejší text, ale bude to ještě trvat, než bude publikován.
brukker : Diky moc vomec som o tom nevedel. Prosim kde najdem ten bazar vystupim v Piestanoch na stanici z vlaku a co potom? Kde to presne je ako daleko od stanice. Bol som tam v lete a nic podobne som nevidel. Idem tiez tam piatok. Tak by som nakupil dalsiezasoby
Sendyx: Tvoje púrispevky typu co si robil 2 roky sa uz fakt neoplati riesit. KEd mam stare zasoby tak nepotrebujem kupovat.
xmarty08: No to je bieda. Naozaj ma to zaskocilo. V obchodoch fakt slaby vyber. Preco vlastne "zakazali" olovo?
Olovo zakázali zřejmě kvůli EU-jak jinak, olovo je škodlivé, tak se teď dělá cín s příměsí stříbra, nebo mědi (možná je toho víc). Automobilový průmysl má zatím výjimku, protože ta pevnost není tak dobrá, ale prý se to taky zruší. Nic moc výhledy, co se pájení týče Chce to zásoby klasickýho cínu
Zaslal: st září 27 2006, 18:19 Předmět:
Co furt řešíš, jednak se pořád olovnaté pájky vyrábějí, jednak je výrobce vyrobí na zakázku. Ale beru tě za slovo, u kolegy je ihned 120 kilo různých olovnatých pájek, rozbij prasátko
Zaslal: st září 27 2006, 18:25 Předmět:
xmarty08 napsal(a):
Bezolovo nám byl čert dlužen, teplota tání je vyšší, pevnost spoje spíše horší, nejde moc dobře odsávat-hlavně z prokovených otvorů. Spoj je matný-šedivý, pro usnadnění pájení doporučuju nějakou dobrou pastu. Docela dobrej cín je s označením CRYSTAL, ale na trafopájku to už asi nebude...
Jínak doporučuju projít bazary, klasickej cín s olovem se tam určitě sežene a levný bezolovo jsem už taky někde viděl
Dělám s ním každej den a jsou to občas pěkný nervy
Kdes to vzal, že čistej cín má vyšší teplotu tání?
100% cín: 232°C
cínová pájka (2/3 Sn+ 1/3 Pb): 240°C
olověná pájka (1/3 Sn+ 2/3 Pb): 275°C
100% olovo: 327,5°C[/b] _________________ Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3, 4Další
Strana 1 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.