Zaslal: ne červen 28 2026, 16:06 Předmět: Tabulka značení a jeho významu pro bezpečnostní kondenzátoty
Zdravím přispívající . Měl bych dotaz na tabulku značení kondů . Jde tedy přímo o ty modré broky používané hafo v jednoduchých napaječích , spínaných zdrojích . Bývá jimi spojena vstupní a výstupní strana zdrojů . Na vlastním kondu je hafo značek . Takže jde o jejich význam . Děkuji
Zaslal: ne červen 28 2026, 16:21 Předmět:
Abych to upřesnil , jde o značky mimo označení X a Y . Jsou to zkušební metody a ověření ? Kde je napsáno , že přes tento kondík se mohu dotknout sítě ?
Abych to upřesnil , jde o značky mimo označení X a Y . Jsou to zkušební metody a ověření ? Kde je napsáno , že přes tento kondík se mohu dotknout sítě ?
To napsáno nikde není.
Dáno je jenom, že pro spojení neživé části přístupné dotyku s L nebo N je potřeba použít jeden Y1 nebo dva Y2 kondenzátory v sérii.
Ty jsou konstruovány tak, aby se při poruše přerušily a nikdy nešly do zkratu.
Jinak platí, to co napsal Hill. U některých kousků z alíka chybí logo zkušebny, která se uznává v EU, tak pak lze použít jenom na vlastní nebezpečí.
Zaslal: ne červen 28 2026, 17:32 Předmět:
Naschvál jsem nenapsal důvod . Jelikož je těchto kondů hafo a mám v poslední době rekonstrukce několika radií U , tak je chci dát na zem a antenu . Proto bych rád slyšel tvrdší argument . Impedanci kondíku asi znám , ale jde o překroční rubikonu , svitek bych tam mohl koupit , ale proč , když mám odpovídající součástku . Nakonec by měla mít i lepší vlastnosti ....
Super , díky za tuto tabulku . To jsem chtěl . To EN132400 seženu .
2004 Příspěvky: 21484 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: po červen 29 2026, 9:20 Předmět:
BOBOBO napsal(a):
...mám v poslední době rekonstrukce několika radií U , tak je chci dát na zem a antenu . Proto bych rád slyšel tvrdší argument ...
Jestli stačí, že obvykle se u řady U dávaly svitkové kondenzátory jen na 1000 V (u AM rádií) nebo keramiky na 1500 V (u televizí) dávno před zavedením nějakého třídění na X a Y, můžeš je použít jak jeden, tak druhý.
Zaslal: po červen 29 2026, 9:26 Předmět:
Nerozumíš mi . Pokud tam dám svitek na 1kV , tak jsem zůstal opravářem , pokud dám keramiku , stal jsem se výrobcem . A na výstupních zdířkách je fáze přes výrobně neschválený kond . Proto bych byl rád , kdyby někde bylo napsáno , že lze tento kond použít na tyto účely . Tedy beru to spíše jako rejpavku .
Je zajímavé, že už u exportní verze Talismana pro Finsko byl bezpečnostní kondenzátor na 3kV a na rozdíl od našich hovňáků nemá svod ani po letech. Taky si tam přidali pojistku. Holt měli už tehdy tvrdší normy. To naopak některé výrobky Philipsu pro Německo si s tím moc hlavu nelámaly.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.