Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 19295 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá březen 07 2025, 23:13 Předmět:
Víš, co to je Main, Mixed a Dly´d časových základen na osciloskopu HP1741? Tak tady vidíš v praxi Mixed. Prostě jednou časovkou vybereš základní periodu, druhou časovkou a kalibračním kolečkem úsek co tě zajímá a ten si roztáhneš nebo zobrazíš samostatně.
Ten signál z 555 je symetrickej, na to můžeš vzít jed. A i kdyby nebyl, čemu by to vadilo při odečtu proudu na ručkovým deprézu pokud nebude opravdu velkej rozdíl?
A vyhodit R10? A proč a k čemu? Ten je použitej jen v lineárním režimu (přepínač v poloze =) a ten chodí naprosto perfektně. _________________ Jirka
Chceš snad zpochybnit linearitu časové základny HP1741? Nebo naopak tvrdíš, že jsi ji nějakou "lupou" sám "zmršil"?
Vyvracet ti to asi nemá smysl.
Pokud není střída 50%, není ani výchylka Deprézského systému 50% z vrcholové hodnoty. Na to ten jed vzít můžeš, na ostatní ne.
Ale jinak souhlasím s tím, že honit se za střídou 50% není z hlediska dynamické funkce el. zátěže důležité.
A pokud jde o R10, psal jsem o "R10 z budiče", nenapadlo mě, že ho budeš hledat jinde.
Zaslal: so březen 08 2025, 19:25 Předmět:
S tím HP měřím už přes 40 let, tak malinko tuším, jak ty časový základny fungují. Ty jsi ho pravděpodobně viděl tak maximálně na fotce. Určitě ani netušíš, co jde v jednotlivých režimech časovek provádět.
Nechápu, proč musíš za každou cenu zpochybňovat mý tvrzení, že průběh je 1:1 nebo 50:50.
V příloze je přesnej průběh 1:1 z krystalovýho kalibrátoru zobrazenej v režimu Mixed. Taky není podle osciloskopu symetrickej, co?
Aspoň že souhlasíš s tím posledním odstavcem.
Akorát že tady nemáš zobrazenou ani jednu celou periodu signálu, zatím co na fotce 10KHz.jpg máš skoro dvě celé periody a ta nesymetrie je tam zřejmá a to použitím dvojí časové základny těžko vysvětlíš.
Zaslal: so březen 08 2025, 20:02 Předmět:
To je zajímavý, jak jste se upnuli z hlediska funkčnosti na nepodstatnou věc ale proč lezou z 555 při 10 KHz zakulacený vzestupný hrany, k tomu ani čárka. A je jedno, jak je výstup 555 zatíženej, stále stejný. _________________ Jirka
S tvým HP jsem skutečně do styku nepřišel. Ale když někdo zveřejní oscilogram obdélníku se střídou 50%, který nevypadá jako 50%, tak se nemůže divit, že si toho někdo všimne.
Že byly oscilogramy pořízeny danou metodou, která mění rychlost časové základny, nebylo nikde zmíněno, až do tvojí podrážděné reakce na můj příspěvek. Kdybys místo předvádění schopností zobrazit 50% střídu kalibračního napětí jako ne-50% sem dal "obyčejný" a nezkreslený průběh, kde by těch 50% bylo nezpochybnitelných (to umí každý, tedy i tvůj osciloskop), mohli jsme si tuhle pasáž ušetřit.
Celeron napsal(a):
Aspoň že souhlasíš s tím posledním odstavcem.
S žádným odstavcem, jen s dosud neuvedeným názorem, že nedodržení přesnosti 50% střídy zde nemá vliv na "funkci rostlináře".
A tvoje tvrzení nehodlám zpochybňovat "za každou cenu". Reagoval jsem, protože jsem to považoval za užitečné pro toto vlákno.
Jinak doufám, že už jsi našel aspoň ten R10 v budiči.
A těším se na povedenější oscilogramy.
Drobná připomínka: tak nějak z principu bych víc věřil oscilogramu z analogového, než digitálního osciloskopu.
Tím spíš, když ten digitál nebude Tek/HP/LeCroy apod., ale nějaký PRC nounejm. lesano, z čeho pochází ten obrázek?
Píšu to coby letitý uživatel analogového Kikusui a později digitálu Rigol. Ne, ten Rigol neukazuje nesmysly (alespoň ne očividné), ale vždycky si říkám, jak moc záleží na hw i sw kvalitě u toho šíleného řetězce digitálu a zda se jim to skutečně povedlo.
Analog prostě funguje přímo na fyzikálních bázích, vše je skutečně analogové a jednoduché, není tam moc prostoru pro generování úplných zcestností... Ne nadarmo se říká, že u digitálu mnohem víc musíš vědět dopředu, jak má zobrazovaný průběh vypadat
Pochopitelně nechávám stranou samozřejmosti typu správného nastavení kapacitní kompenzace sondy atd., což se týká obou technologií. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Značku Yokogawa jsem neznal, ale vypadá to na solidního profi Japonce, nebo ne?
Vážně jsem tady nevyjmenoval všechny existující kvalitní firmy, ani je třeba neznám (proto tam byla ona kouzelná zkratka "apod.")... Myslím že jsem dostatečně popsal to, o co mi šlo. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
K těm zakulaceným náběžným hranám (ne u éra ): mám pocit, že v blízkosti Uoutmax prostě výstup 555 nějak impedančně "změkne" a proto se náběh zpomalí.
Zkoušel jsi tam dát zcela jinou 555 (jiný výrobce, nikoliv CMOS)? Jak dobře a jak blízko pouzdru má zablokované napájení? Měříš se sondou 1:10 s malou vstupní kapacitou a je správně kompenzovaná? Dělá to i při čistě činné zátěži 555 (odpor s co nejkratšími přívody)? Jak máš připojenou zem sondy? _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Drobná připomínka: tak nějak z principu bych víc věřil oscilogramu z analogového, než digitálního osciloskopu...
Nic proti tomu. Ale aby si digitální osciloskop hrany obdélníku (včetně zákmitu) takto "idealizoval", musel by mít vodorovné rozlišení pár pixelů/palec a mizerný vzorkovací kmitočet. Podezírat dnešní digitální osciloskopy, že neumí správně zobrazit 10kHz obdélník, považuji přinejmenším za pesimismus. A vyrobit takový osciloskop-krasohled snad neumí ani v Číně.
V tomto případě není důvod nevěřit jak analogovému oscilogramu od Celerona, tak i digitálnímu od lesana87.
Diskuse nezpochybňuje analogový oscilogram, jen jeho výklad/popis je různý.
masar: zkus se podívat na reálné testy některých PRC "zázraků", je jich na webu dost.
Kromě toho: jakmile je v něčem software (nota bene "zamčený" a bez zdrojových kódů), záleží čistě na vývojáři a jeho šéfech, co a hlavně proč tam napáchal... Nic pak nemusí být vzdálenější realitě.
Podotýkám, že většinou popisuju vlastní zkušenosti. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.