Ten tranzistor bez chladiče neprovozuj, jinak se s tebou rychle rozloučí.
Ještě k té velikosti R1 při použití ochranné diody:
- musí být dostatečně velký, aby omezil maximální proud, když je potenciometr blízko spodní polohy. Pokud je na výstup připojeno cizí napětí, může tento proud potenciometr poškodit.
- musí být dostatečně malý, aby na něm nevznikal úbytek napětí při větším zatížení zdroje (pokles výstupního napětí při zatížení zdroje)
Je tedy nutné zvolit kompromisní hodnotu. Vzhledem k poměrně vysoké použité hodnotě potenciometru (ve střední poloze je jeho "Ri" cca 1250Ω) je vhodným kompromisem hodnota R1 390÷470Ω. To způsobí, že při max. výstupním proudu 2A bude "přidaný" pokles výstupního napětí <1V.
ALE pokud se zdroj nebude používat k nabíjení akumulátorů, vyhoví i původní hodnota R1 10Ω.
----
Přikládám jiné řešení ochrany před Ueb, které zachovává stabilizační vlastnosti a nevyžaduje změnu R1.
Jeho nevýhodou je trvalé snížení maximálního výstupního napětí o cca 0,6V.
ochrana2.png
Komentář:
Velikost:
6.48 kB
Zobrazeno:
13 krát
Naposledy upravil masar dne út říjen 01 2024, 9:28, celkově upraveno 4 krát.
Nejhorší na tom je, že se hojně používaly i v měřicích přístrojích, třeba Tesla Brno BM XXX .
Ono za prvé to bylo to nejlepší, co v té době existovalo, za druhé byly pájeny pájecí vlnou, za třetí si Tesla vychovávala lidi, co uměli pájet.
Neříkám, že by se mi nikdy nepodařilo takový odpor zničit, ale když to člověk znal a věděl wocogo, bylo to bez komplikací. Ostatně je používám dodnes.
Založen: May 13, 2009 Příspěvky: 5569 Bydliště: BA-Petržalka :(
Zaslal: út říjen 01 2024, 12:22 Předmět:
Hej, vlnou...
_________________ Som proti budovaniu nechutne drsných červených cyklociest, je to hnus.
Ideológie developerov niesu kompatibilné so šťastným životom. Ide im iba o zisk.
Zaslal: út říjen 01 2024, 12:56 Předmět:
DukeNuke napsal(a):
fredis napsal(a):
Nejhorší na tom je, že se hojně používaly i v měřicích přístrojích, třeba Tesla Brno BM XXX .
Ono za prvé to bylo to nejlepší, co v té době existovalo, za druhé byly pájeny pájecí vlnou, za třetí si Tesla vychovávala lidi, co uměli pájet.
Neříkám, že by se mi nikdy nepodařilo takový odpor zničit, ale když to člověk znal a věděl wocogo, bylo to bez komplikací. Ostatně je používám dodnes.
Já někde napsal že jsou špatné? A na nějakou vlnu zapomeň! Těch desek z těch měřáků jsem měl v rukách desítky a to pájení bylo od vlny hooodně daleko . Aby zase nedošlo k nějakému omylu, tak těch BM mám doma několik a nedám na ně dopustit. Ale TEK je lepší . _________________ Rotor rotuje a stator stagnuje...
Vida odborníků jak naseto
Takže:
@potpalo: není Tesla, jako tesla, ta slovenská ve vráblích, tomu by odpovídala tvoje fotka.
@fredis: nezapomenu, po vyučení jsem tam chvíli pracoval. Tesla Brno, budova B, druhé patro, Hollis. To je jméno osazovací a pájecí linky.
A pro oba dodávám obrázek tvarovaného odporu určeného pro pájecí linky. To natvarování je proto, aby odpor šel nacvaknout do desky a nezměnil polohu během pájení linkou. Pokud otevřete přístroje, na kterých se tehdy pracovalo např. BM556 (566), tak v nich to najdete. V BM534 ne, ty se dělaly až na stupnici komplet na učilišti, stejně tak všechny sady školních přístrojů BK.
Zaslal: út říjen 01 2024, 14:04 Předmět:
Kolik jsi těch desek z těch přístrojů viděl? Uvádíš celý dva.. Já jen sáhl do police a vyndal modul IMS z nějakého Brňáka. Na modulu 1AF01922 jsou odpory nastojáka, v 01921 klasika naplocho ale s rovnými vývody do desky, bez jakéhokoli tvarování. Ty odborníku. Vlnu možná měli, ale co se na ní pájelo je věc druhá. Přístrojů se vyrábělo desítky typů, mnoho let a nejen v Brně . Možná v Hrušovanech měli vlnu na Jevišovce . _________________ Rotor rotuje a stator stagnuje...
Ten tranzistor bez chladiče neprovozuj, jinak se s tebou rychle rozloučí.
Ještě k té velikosti R1 při použití ochranné diody:
- musí být dostatečně velký, aby omezil maximální proud, když je potenciometr blízko spodní polohy. Pokud je na výstup připojeno cizí napětí, může tento proud potenciometr poškodit.
- musí být dostatečně malý, aby na něm nevznikal úbytek napětí při větším zatížení zdroje (pokles výstupního napětí při zatížení zdroje)
Je tedy nutné zvolit kompromisní hodnotu. Vzhledem k poměrně vysoké použité hodnotě potenciometru (ve střední poloze je jeho "Ri" cca 1250Ω) je vhodným kompromisem hodnota R1 390÷470Ω. To způsobí, že při max. výstupním proudu 2A bude "přidaný" pokles výstupního napětí <1V.
ALE pokud se zdroj nebude používat k nabíjení akumulátorů, vyhoví i původní hodnota R1 10Ω.
Nakonec jsem osadil ten 470Ω rezistor. Funguje to.
Děkuji všem co se snažili poradit.
Ještě otázka, je lepší zdroj zapínat, když je připojená zátěž, nebo je to jedno?
Víc než ty.
Uvedl jsem ty dva proto, že přesně ty se dělaly v době mého půspobení. A vím jak.
Rozdíly mezi vyhotovením jsou způspbeny tím, že ne všechno se dělalo v Brně. Tesla Brno byl koncern a pod něj spadaly vráble, Metra Blansko a ještě jedna. Výroba desek se pak přesouvala dle potřeby.
V tomto tématu: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=107703 si prohlédni horní kondenzátor na obr. IMG_0264.JPG. Všimni si tvaru nožiček. A téma zní: ... dávno před listopadem.
Zaslal: út říjen 01 2024, 18:37 Předmět:
Ty zelené rezistory nejsou zase až tak hrozné, pokud pracují v rozumných podmínkách. Byly ovšem použité ve favoriťáckém elektronickém zapalování a tam to tedy nedávaly na plné čáře. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Zaslal: út říjen 01 2024, 18:47 Předmět:
Ten obrázek od Petra nic nedokazuje. Ale mám fotky z opravy BM621 což bylo poslední oscilo co z Brna vypadlo a tam mají taky rovné vývody . Vlna se asi zrovna nevlnila když pájeli zrovna ten kus co mě přistál na stole. A o to tady jde. Je známé a jasné, že Brno mělo pobočky. A určitě měly všechny vlnu. Tak si tady můžeš dál psát svoje bludy, já se už k tomu vyjadřovat nebudu. Známý nedávno taky opravoval nějaký BMxxx a tam byl z výroby osazen IO v DIL otočený o 180°... _________________ Rotor rotuje a stator stagnuje...
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4, 5Další
Strana 4 z 5
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.