Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Bezkontaktný snímač hladiny.
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
kutilmil



Založen: Nov 01, 2008
Příspěvky: 4246
Bydliště: Skalica

PříspěvekZaslal: pá únor 23 2024, 19:43    Předmět: Bezkontaktný snímač hladiny. Citovat

Poradí niekto bezkontaktný snímač hladiny v žumpe? Rozsah merania od cca 1 do 4metrov, výstup ideálne 0/4-20mA. Niečo cenovo dostupné. Môže byť aj čína, ale aby to malo nejaké IP.
_________________
Prosím EKKARa, aby na moje príspevky nereagoval a do mojich vlákien nepísal. Ďakujem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JirkaZ



Založen: Feb 26, 2021
Příspěvky: 2799

PříspěvekZaslal: pá únor 23 2024, 21:01    Předmět: Citovat

Do agresivního prostředí, se zaručenou odolností a za pár korun?

No tak jo.

_________________
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kutilmil



Založen: Nov 01, 2008
Příspěvky: 4246
Bydliště: Skalica

PříspěvekZaslal: pá únor 23 2024, 21:13    Předmět: Citovat

Snímač môže byť namontovaný mimo žumpy
_________________
Prosím EKKARa, aby na moje príspevky nereagoval a do mojich vlákien nepísal. Ďakujem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1666
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: pá únor 23 2024, 22:10    Předmět: Citovat

Čidlo splňující všechny Vaše požadavky jsem nenašel. Níže uvedené sice úplně přesně nesplňuje vše co chcete, ale aspoň přibližně pro představu.

Na Alíku se dá koupit bezkontaktní ultrazvukový hladinoměr za cca 50 EUR. U jiných prodejců na Alíku se dá koupit možná i levněji se slevou nebo za welcome deal cenu při prvním nákupu po vytvoření nového účtu. Nemá to IP adresu ani výstupu 0/4 až 20mA. Přenos dat je bezdrátový na 433 MHz.

Ve slovenském eshopu mají ten samý akorát za vyšší cenu 125 EUR.

Čidlo s vysílačem měří hladinu a teplotu a je bezkontaktní.
Do čidla se vkládá 6 kusů AAA baterie.
Měření hladiny v rozsahu 0 až 15m
Měření teploty v rozsahu 0 až 60 °C
Bezdrátový přenos 433Mhz (dosah do cca 100m v otevřeném prostoru)
Externí LCD displej s přijímačem, ale bez výstupu 0 až 20mA a nemá to IP.
Napájení displeje 2 kusy AA baterie

Je to v podstatě něco podobného jako jsou venkovní teploměry s dálkovým přenosem a se zobrazením na externím LCD displeji akorát tady se kromě teploty přenáší i výška hladiny.

Na Alíku jsou i ultrazvukové hladinoměry s výstupem 4 až 20 mA (za cenu cca 95 EUR), ale ty zas nejsou bezkontaktní tj. vyžadují napájení kabelem a i výstup 4 až 20 mA se přenáší po kabelu.



ultrazvukovy_hladinomer.png
 Komentář:
 Velikost:  183.42 kB
 Zobrazeno:  20 krát

ultrazvukovy_hladinomer.png



ultrazvukovy_hladinomer_po_kabelu.png
 Komentář:
 Velikost:  134.31 kB
 Zobrazeno:  20 krát

ultrazvukovy_hladinomer_po_kabelu.png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kutilmil



Založen: Nov 01, 2008
Příspěvky: 4246
Bydliště: Skalica

PříspěvekZaslal: pá únor 23 2024, 22:44    Předmět: Citovat

Ďakujem Valdano, ale my si nerozumieme. Ja nechcem bezdrôtvový prenos údajov! Ja som chcel aby to bezkontaktne snímalo hladinu. To znamená, že snímacia časť nebude ponorená v vo vode. Tá druhá varianta je správna. Najlepšie bez displeja.
_________________
Prosím EKKARa, aby na moje príspevky nereagoval a do mojich vlákien nepísal. Ďakujem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19487
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: pá únor 23 2024, 22:51    Předmět: Citovat

Ale to čidlo není namočené, upevňuje se nad hladinu a měří dobu odrazu ultrazvuku od ní, je to v podstatě jen lépe zapouzdřený couvací senzor, jaký se dává na auta.
Protože obecně může být nad tou hladinou (v udaném rozsahu) libovolně vysoko, zkalibruje se skutečná výška hladiny až ve vyhodnocovací jednotce.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1666
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: pá únor 23 2024, 23:07    Předmět: Citovat

kutilmil napsal(a):
To znamená, že snímacia časť nebude ponorená v vo vode. Tá druhá varianta je správna. Najlepšie bez displeja.

Tady je na Alíku ultrazvukový hladinoměr bez displeje s výstupem 4 až 20mA. Doporučené napájení 24V DC. Před objednáním pro upřesnění parametrů napište tomu prodejci.



ultrazvukovy_hladinomer_bez_displeje.png
 Komentář:
 Velikost:  148.89 kB
 Zobrazeno:  20 krát

ultrazvukovy_hladinomer_bez_displeje.png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kutilmil



Založen: Nov 01, 2008
Příspěvky: 4246
Bydliště: Skalica

PříspěvekZaslal: pá únor 23 2024, 23:13    Předmět: Citovat

To valdano.
Lepšie sa mi páči ten modrý. Otázna je spolahlivst a ešte by ma zaujímala pracovná teplota. Musí byť od cca -20 do +50. Keby to teda bolo vonku mimo žumpy

_________________
Prosím EKKARa, aby na moje príspevky nereagoval a do mojich vlákien nepísal. Ďakujem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1666
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: pá únor 23 2024, 23:37    Předmět: Citovat

U toho modrého s displejem na Alíku píšou model ELLT600.

citace:
Medium temp.: -10~40℃

Pro upřesnění se poptejte toho prodejce na Alíku.

Výrobce Holykell níže uvedeného senzoru bez displeje vyrábí i podobný modrý senzor s displejem pod označením modelu Holykell UE3001 a uvádí u něj.

citace:
Working temp: -20℃~60℃

Zkuste se tedy poptat přímo výrobce Holykell jestli byste si ten senzor nemohl objednat u něj. Jinak ten Holykell UE3001 mají třeba na Alibabě.

Ten bez displeje je Holykell UE3003, stránka výrobce a tady je k němu datasheet. Kromě výstupu 4 až 20 mA je možné z toho číst data i protokolem Modbus RTU po sériové lince RS485, ale to nemusíte využít.

Na odkazované stránce výrobce i v datasheetu je uvedeno viz citace.

citace:
Working temperature: -10~50℃ (-40~80℃ by customized)

Pro ten vámi požadovaný rozsah se to tedy zřejmě dá přizpůsobit. Pro upřesnění doporučuji napsat dotaz přímo výrobci. Dotazy přímo k tomu senzoru můžete vyplnit a odeslat přes webový formulář, který je na odkazované stránce výrobce.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
HF_Tech



Založen: Apr 25, 2022
Příspěvky: 653

PříspěvekZaslal: so únor 24 2024, 8:07    Předmět: Citovat

Pokud to budeš montovat někomu cizímu, tak ber v úvahu 2 věci.
Pokud je na hladině měřené kapaliny pěna nebo plovoucí měkká krusta, tak ultrazvuk nemusí fungovat vůbec.
Druhak mezi snímačem a hladinou musí být určitá minimální vzdálenost (bývalo to 30 až 50cm) jinak to ukáže nízkou hladinu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
vicious



Založen: Aug 10, 2007
Příspěvky: 660
Bydliště: 3 km od Humenného

PříspěvekZaslal: so únor 24 2024, 9:41    Předmět: Citovat

vplyv peny a pod. možno vyriešiť montážou dlhej rúry v ktorej sa bude snímať hladina.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kutilmil



Založen: Nov 01, 2008
Příspěvky: 4246
Bydliště: Skalica

PříspěvekZaslal: so únor 24 2024, 10:03    Předmět: Citovat

TO HF-TECH: To je dobrý postreh s tou penou. To by bol problém. Tá pena sa tam totiž tvorí a dosť často.

TO vicious: myslíš dlhá rúra na dno žumpy a zospodu aby do nej natekala voda? Povedzme, že by mala priemer 100mm. Stačilo by to snímaču? Predpokladám, že ma dme žumpy bude mať ultrazvukový kužel priemer aspoň meter.

_________________
Prosím EKKARa, aby na moje príspevky nereagoval a do mojich vlákien nepísal. Ďakujem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
HF_Tech



Založen: Apr 25, 2022
Příspěvky: 653

PříspěvekZaslal: so únor 24 2024, 10:32    Předmět: Citovat

Ten kužel metr mít bude, ale odráží se to jenom kolmo k povrchu. Takže reálně na ploše tak 10cm v průměru. Co jsem řešil různé problémz s ultrazvuky, tak jsem přešel na ponorné tlakoměry v čisté vodě a kapacitní čidla přiložená přes stěnu nádrže pro sajrajty - ale tam nebylo potřeba spojité měření, jenom spínání čerpadla.
Na měření takových sraček bude lepší asi kapacitní elektroda jako ponorná tyč - ta není citlivá na pěnu a znečištění. Jenom nevím jestli číňan vyrábí něco v použitelné kvalitě.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kutilmil



Založen: Nov 01, 2008
Příspěvky: 4246
Bydliště: Skalica

PříspěvekZaslal: so únor 24 2024, 10:41    Předmět: Citovat

Tej kapacitnej sondy sa bojím. Na tyčku cca 15 mm sa vie behom mesiaca nalepiiť aj 5cm sajrajtu. Takýto problém robia aj plaváky. Jednoducho sa zalepia jak sviňa. No už začínam rozmýšlať či nebudú najlepšie vodivostné čidlá.
_________________
Prosím EKKARa, aby na moje príspevky nereagoval a do mojich vlákien nepísal. Ďakujem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
petr-p10



Založen: Jul 09, 2008
Příspěvky: 115

PříspěvekZaslal: ne únor 25 2024, 17:33    Předmět: Citovat

Toto jsem řešil před několika lety ,nakonec jsem dal pet od dobré vody do novodurové 110 trubky kterou jsem přišrouboval k betonové cihle do víčka pet je našroubovaná rychlospojka pro trubičku 6mm co se používá u vzduchotech.rozvodu ,ta muže být dlouhá až 30m ,ověřeno, a na druhé straně je připojeno diferenční čidlo tlaku a jednoduchý obvod s OZ který je nastaven 1m=1v 10m=10v mám to i ve studni asi 7 let a naprosto ok. celé to stálo pár korun nejdraší je ta trubička jo a ta petka s cihlu příde položit na dno.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund