Zaslal: st leden 03 2024, 19:33 Předmět: SONY TA-3650 - problém s novým relé ?
Zdravím všechny ve spolek !
Potřeboval bych znát Vaši radu / zkušenost ...
Nedávno jsem dělal generálku na tomhle vintage zesilovači ...
Výměna některých elektrolytů, vyčištění, řepastování, atd ...
Proběhla výměna zpoždovacího relé sepnutí reproduktorů za nové kompatibilní, OMRON 24VDC.
Zesilovač jsem měl pár dní v sestavě, všechno OK a teď byl ve skříni přes dva měsíce, potřeboval jsem otestovat jedny starší repro Sansui, levý kanál byl hluchý,
při prudkém zvýšení hlasitosti kanál naskočil, zkusil jsem několikrát zesilovač zapnout / vypnout a už se to nestalo.
Vzhledem k tomu, že ten zesilovač chce po mě můj kamarád, nemám z toho úplně dobrý pocit ...
Myslíte, že to relé je prostě vadný kus?
Přeci jen, ten nápis "designed" in Japan, manufactured in China ...
Relé odkrytuj, vyfoukej nebo vysaj, očisti kontakty (zejména v oblasti dotyku). Ne smirkem apod. - jednak sedřeš příp. pokovení, druhak tam můžou zůstat zrnka brusiva.
Pokud to skutečně dělaly kontakty, tak to možná bylo citlivé na poklep (v době, kdy tam byla nějaká nečistota apod.).
Mimochodem: nevidím rozdíl v potřebné kvalitě práce pro kamaráda a pro kohokoliv jiného...
Vlastně je tam výhoda: s kamarádem se lze jednoduše domluvit na tom, že v přístroji možná někde je "spící" závada, na kterou mě při jejím výskytu dotyčný upozorní (případně bude spolupracovat při diagnostice) a já to následně zkusím odstranit. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Myslel jsem to tak, že zesilovač chce ode mne koupit a chci se za něj zaručit ...
Přijde mi trochu divné, aby tyhle problémy vykazovalo úplně nové relé, tam není co čistit nebo brousit, když tam přes to průhledné plexi není vidět ani náznak nějaké oxidace ....
Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek
Naposledy upravil wishmasterX dne st leden 03 2024, 21:33, celkově upraveno 1 krát.
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 6713 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: st leden 03 2024, 22:31 Předmět:
Chyba bude někde jinde.
Konkrétně tenhle typ relé neznám/nemám zkušenost, ale pokud chci relé, které bude fungovat dlouho i na tlusté proudy, tak jedině Omron nebo Schrack. S čímkoliv jiným jsem měl zlé zkušenosti.
Cvaknou obě relé nebo jen jedno?
PS: Schrack se snad ještě pořád dělá v Rakousku. I když po tom co ho koupila TEconectivity ví Bůh.
Tady bude asi problém s materíálem kontaktů. Na malá napětí to chce rele s pozlacenejma kontaktama. Napiš aspoň přesnej typ toho rele.
Jsou dva druhy pozlacených kontaktů:
- měkké zlacení, které je pouze ochrana proti oxidaci při skladování a nemá žádný vliv na zlepšení funkce
- tvrdé zlacení, které je určené ke spínání malých proudů. Má ale velmi nízkou odolnost proti opalování kontaktů a při překročení spínacího proudu řádu nižších stovek mA dojde po několika sepnutích k opálení vrstvy zlata a relé má pak vlastnosti základního materiálu.
Takže do zesilovače tak na přepínání vstupů.
Zaslal: čt leden 04 2024, 10:38 Předmět:
keemo napsal(a):
sluchatkovy jack?
Ten je trvale připojený za relé (nerozpíná signál) _________________ Kampaň, účelovka, nepodepsal, Palermo, ODS, Kalousek, je líp a jsou na to čísla, nastudujte si to.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.