Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Upgrade Androidu
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Duvsan



Založen: Feb 21, 2009
Příspěvky: 5918
Bydliště: Okres Nitra

PříspěvekZaslal: po únor 19 2024, 18:34    Předmět: Upgrade Androidu Citovat

Ospravedlňujem sa, nevedel som, kam tento dotaz zaradiť. Mám jeden nápad, ale iste nie som prvý, tak otázka bude stáť nie, či by to šlo, ale prečo sa to tak nerobieva.
Najprv, je možné stiahnuť ČISTÝ Android?
A teraz k veci. Napadlo ma, čo tak upgradnúť starý mobil tak, že stiahnem ten čistý android a ním surovo preplácnem stávajúci starý v mobile (aktualizácia cez servisný režim, do ktorého sa dostanem trojhmatom po vypnutí smartphonu). Teda ale asi po predchádzajúcom odomknutí ROOTa.
Pokiaľ viem, Android nerieši registre. Jednotlivé generácie Androidu majú rôzne adresárové štruktúry? Ak nie, nenapadá mi dôvod, prečo by to nefungovalo. Ale nie som žiadny IT. Tak ak by sa niekto chcel k tomu vyjadriť.
Dík
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
matahari



Založen: Oct 29, 2017
Příspěvky: 632

PříspěvekZaslal: po únor 19 2024, 18:44    Předmět: Citovat

V tomhle si úplně vedle a pro Android neexistuje nějaká univerzální instalace jako třeba pro Windows nebo Linux. Jsou pouze celé obrazy/image pro každý telefon na míru.
Jestli máš starý telefon tak napiš jaký. Existuje možnost neoficiálního Androidu jako LineageOS nebo od různých nadšenců na XDA.


Naposledy upravil matahari dne po únor 19 2024, 18:48, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kulikus



Založen: Dec 10, 2009
Příspěvky: 2696

PříspěvekZaslal: po únor 19 2024, 18:47    Předmět: Citovat

Taky mně napadlo proč přestanou aktualizovat pro starší hw.
Ale odpověď je na snadě. Potřebujou prodávat. Za downloudy je nikdo nezaplatí.
A nemyslím si, že by nový Android běžel bez výrazných úprav na starém hw.
Asi jako bys chtěl spustit w11 na Pentiu.

_________________
pro mládež - Hamíkův koutek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
pocitujlasku



Založen: Dec 12, 2005
Příspěvky: 2152

PříspěvekZaslal: po únor 19 2024, 19:01    Předmět: Citovat

Cisty android existuje, dokonca
1) musi mat podporu pre tvoj konkretny procesor
2) musi mat ovladace pre vsetok hw, ktory je v tom telefone
takze ak by si aj teoreticky nasiel android, ktory podporuje tvoj procesor, tak ti tam takmer urcite nic nebude fungovat.

nech sa paci, tu su zdrojaky jadra androidu

_________________
No vidis, a tak si sa bal
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Duvsan



Založen: Feb 21, 2009
Příspěvky: 5918
Bydliště: Okres Nitra

PříspěvekZaslal: po únor 19 2024, 19:51    Předmět: Citovat

Úspešne som si upgradol S3 (LineageOS 19) a S3 mini (ResurectionRemix RR-N-v5.8.5-20171109-golden). Len ma napadlo, prečo vyvíjať nové (neoficiálne) systémy a neprešatiť tie staré. Alebo ináč. Čo tak nechať staré jadro a ovládače a doplniť "múdrosti" pre prístup do "nového" webu a bezpečnostné aktualizácie plus nejaké fičúry. Čiže základ nechať a vymeniť "šaty a mejkap" plus nejaký ten vercajk. Tváril by sa ako nový Android, aplikácie by sa nesťažovali a pritom by sa menilo len potrebné a nie všetko.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
matahari



Založen: Oct 29, 2017
Příspěvky: 632

PříspěvekZaslal: po únor 19 2024, 20:33    Předmět: Citovat

Tak víš jak na to. Tak si stáhni ROMku a rozeber ji. Vytáhni z ní co je potřeba (kernel, ovladače atd.) a na to naroubuj novější systém Androidu. Jak na to se dočteš.

části ROM
citace:

abl.img, aop.img, aop_config.img, bluetooth.img, boot.img, cpucp.img, cust.img, devcfg.img, dsp.img, dtbo.img, featenabler.img, hyp.img, imagefv.img, keymaster.img, modem.img, qupfw.img, shrm.img, system.img, tz.img, uefi.img, uefisecapp.img, vbmeta.img, vbmeta_system.img, vendor_boot.img, vm-bootsys.img, xbl.img, xbl_config.img, xbl_ramdump.img
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Duvsan



Založen: Feb 21, 2009
Příspěvky: 5918
Bydliště: Okres Nitra

PříspěvekZaslal: po únor 19 2024, 20:42    Předmět: Citovat

Môžem z telefónu zkopírovať systém a z neho vytiahnuť ovládače? To sa dá? Nie je potrebné získať inštalačky?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Duvsan



Založen: Feb 21, 2009
Příspěvky: 5918
Bydliště: Okres Nitra

PříspěvekZaslal: po únor 19 2024, 20:58    Předmět: Citovat

Ináč ako som už spomenul, nie som IT. Mám len hrubú predstavu. Moja pôvodná myšlienka bola, že staré proste prepísať novým, ale len potrebné. Takže jadro nechať ako je, ovládače viac-menej a venovať sa zvyšku. Ak nový systém hovorí rovnakou rečou ako starý, malo by to fungovať. Pokiaľ ale každý prístroj má pre seba upravený Android ako taký, tak to nič, to nepôjde.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pocitujlasku



Založen: Dec 12, 2005
Příspěvky: 2152

PříspěvekZaslal: po únor 19 2024, 21:35    Předmět: Citovat

preco nedat do starej skodovky 105 pristrojovku a motor z novej skodovky, napr. suber B, ved skodovka, ako skodovka.
jadro vyuziva moznosti CPU, a to sa neustale vyvija. takze nove jadro si nemusi rozumiet so starym procesorom, ktory tie instrukcie proste nema.
Na jadro su naviazane ovladace, takze podobny problem, ovladace ocakavaju nejaku funkcionalitu od jadra, ktore je ale implementovane az v novisich verziach.
a to je len zaklad. nejake nadstavby, ktore vyvijal priamo vyrobca je takmer nemozne upravit.
To je podobny problem, ako keby si chcel na 20 rocny pocitac nainstalovat w10, alebo sedmicky.
Dalsi problem je, ze ak by sa ti to aj nejakym zazrakom podarilo, tak to bude velmi pomale. lebo naroky aj stranok aj aplikacii kazdy rok rastu.
A posledna vec su peniaze. Udrziavat system pre x-roznych verzii hw je proste nerentabilne.
Jedina vynimka je apple, ktory ale ma par verzii hw a preto si moze dovolit udrziavat aktualny system aj pre starsie modely.

_________________
No vidis, a tak si sa bal
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Duvsan



Založen: Feb 21, 2009
Příspěvky: 5918
Bydliště: Okres Nitra

PříspěvekZaslal: po únor 19 2024, 21:52    Předmět: Citovat

V S3 mám LineageOS 19, čo je Android 12. Bol tam 4.4.2. V S3 mini čo mám je vlastne Android 7.1.2. Priznávam, že vlastne ani neviem, v čom sa tie generácie Androidu líšia. Problémy vidím len tri. Prístup do internetu (prehliadač stránky skrátka nenačíta), podpora aplikácií (odmietnu sa aktualizovať a vypovedia službu ako takú) a hlavne bezpečnosť. Takže motor nechajme, dajme lepší karburátor a airbox, prístrojovku umyme, na sedačky dajme poťahy, opravme zámky a dorobme imobilizér, vymeňme a nafúkajme pneumatiky a dajme nové náplne a benzín.
Bol to laický dotaz. Asi to radšej nechajme.

Ak počítač nemá 20 rokov, ale povedzme tak 10, procesor je aspoň C2D, RAM moduly sa vymenia za "silnejšie" a môžeš inštalovať aj Win 10.

Ináč tie motory by sa snáď i dali vymeniť. Ale muselo by sa veľa upravovať. A potom ešte elektrika. Samozrejme nezmysel. Nebudem v tom mobile meniť procesor. Ale novšie autá sa dajú premapovať a všeličo naučiť. Ale to je iná téma.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pocitujlasku



Založen: Dec 12, 2005
Příspěvky: 2152

PříspěvekZaslal: po únor 19 2024, 22:30    Předmět: Citovat

proste to ber tak, ze sa to jednak vyrobcovi telefonu neoplati a druha vec je limit hw. cim novsi system, tym vyssie naroky a proste hw to nezvlada. a mobil je oproti pc v tej nevyhode, ze ty ho nedokazes hw upgradovat. takze nemozes dat viac ramky, vacsie/rychlejsie ulozisko, silnejsi procak.
Jedine co by si vedel je nejak optimalizovat sw a to sa dnes nerobi, lebo je lacnejsie kupit novy hw, ako platit vyvojarov, aby vytvorili cisty, optimalny kod.
verzie androidu je to iste, ako verzie napr. windows. podpora novych veci, pridane nove funkcionality...
A ako si pisal, motor nechame a urobime tunning na vzhlade. ale ten vzdy to bude ten slaby motor, ten isty vykon, tie iste napr. bezpecnostne prvky, akurat budu krajsie.
Stare mobily vies ale vyuzit inac. Ja ich napr. planujem pouzit ako ip kamery, alebo prastary tablet ako fotoramik.

_________________
No vidis, a tak si sa bal
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
nokijec



Založen: Feb 01, 2011
Příspěvky: 295

PříspěvekZaslal: po únor 19 2024, 22:53    Předmět: Citovat

Ten LineageOS právě upgraduje staré telefony na vyšší verze Androidu,které samotní výrobci neposkytují.Ti většinou poskytují upgrade jen na své top modely.
Tím přehráním softu uživatel získá očištěný android od služeb Google a také od balastu samotného výrobce.Třeba flashnutím Xperie jem přišel o nějaký soft od Garminu a Sony pro playstation.A zároveň nepřijde o potřebné funkce.
Třeba instalace Ubuntu Touch na Nexus 5 ořeže funkce foťáku na minimum,nejde NFC,špatně funguje hotspot atd.Stejný telefon v LineageOS verze 18. funguje bez problémů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Duvsan



Založen: Feb 21, 2009
Příspěvky: 5918
Bydliště: Okres Nitra

PříspěvekZaslal: út únor 20 2024, 0:14    Předmět: Citovat

Ináč pardón, Galaxy S3 nie je delo, ale snáď ani úplne krám. A skok z Android 4 na 12 je nejaký skok. A mobil funguje v pohode. Asi trochu menej vydrží baterka. Je pravda, RAM by mohol mať viac. Druhou stranou, kedysi mi u Win98SE pohodlne stačilo 256MB RAM. A dlho som mal len 128MB. Swapoval, ale fungoval. A na P3 Tualatin. Neskôr P4. Dnes mi je málo 4GB, dal som 8GB. A kým som mal klasický HDD, keď naň začal swapovať, to bolo niečo. Kde je asi chyba, Horste?
Osobne mi ani nevadí verzia Androidu, ale keby postupne nevypovedávali aplikácie a prehliadač netu služby. A hlavne bezpečnosť. I keď ja mám mobil na telefonovanie, SMS a občas foťák, internet len v núdzi, ale o tom potom.
Prečo to stále bobtná a bobtná?
Zase odbáčam.

Nie je možné robiť akési univerzálne záplaty, alebo je to takto nastavené schválne?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
matahari



Založen: Oct 29, 2017
Příspěvky: 632

PříspěvekZaslal: út únor 20 2024, 6:21    Předmět: Citovat

To že v něm máš A12 neznamená nic, protože ten telefon je použitelný akorát doma na wifi, takže se jedná jenom o šuplíkový krám, kterým bys na chvíli nahradil primární telefon, když by se mu něco stalo.
Podobné krámy má v šuplíku snad každý, nejstarší tam mám Nexus od Googlu z roku 2015, ale ten má aspoň LTE, takže by šel použít i mimo wifi. Žádné univerzální záplaty nejsou, ale u LineageOS dostáváš OTA aktualizace, tak proč to řešíš.
Stejně bys dojel na baterku, protože po 10 letech musí být tak na 30-50% kapacity. Nedávno jsem měnil manželce baterii v Xiaomi z roku 2019, jenže jsem měl originální. Vždy po roce koupím originální baterii, aby se po čase vyhnul nějakým náhražkám a sem tam je udržuji vybitím a nabitím v kondici.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pocitujlasku



Založen: Dec 12, 2005
Příspěvky: 2152

PříspěvekZaslal: út únor 20 2024, 8:50    Předmět: Citovat

Duvsan napsal(a):
Druhou stranou, kedysi mi u Win98SE pohodlne stačilo 256MB RAM. A dlho som mal len 128MB. Swapoval, ale fungoval. A na P3 Tualatin. Neskôr P4. Dnes mi je málo 4GB, dal som 8GB. A kým som mal klasický HDD, keď naň začal swapovať, to bolo niečo. Kde je asi chyba, Horste?

Zeby normalny vyvoj? co vedeli programy vtedy a co vedia teraz? volakedy nam tiez stacili konske povozy a dnes tu mame auta s xxx nasobnym vykonom a to by tie kone asi neutiahli.
Ale aj dnes mas systemy, ktore bezia na starom hw. pouzivam netbook s vyse 12 rocnym procesorom, 2Gb ram a sice videa uz na tom neprehram, ale nejake tie stranky si pozriem v pohode, a aj libre office funguje celkom svizne.

_________________
No vidis, a tak si sa bal
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund