Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Kleklo mi poslední PC i ISA sběrnicí
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17875
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: čt prosinec 21 2023, 12:54    Předmět: Kleklo mi poslední PC i ISA sběrnicí Citovat

Dnes jsem potřeboval asi po roce zapnout starou P3 ve který mám zastrčenej v ISA sběrně hardware emulátor 8051 Amit. Naběhne, rozsvítí se úvodní grafika XP-ček, chvíli šrotuje, pak asi na sekundu problikne nějakej černobílej výpis biosu a počítadlo se vypne.
Zkusil jsem vyměnit zdroj, původní dává na 12V, 5V a 3V3 na testeru bez problémů a šumu trvale po 10A, takže v napájení to asi nebude. Elyty na desce smeklý čepice nemá ani jeden. Nejspíš by to s špatným napájením nedolezlo až do úvodní grafiky XP.
Systémovej disk je v SuperRacku, možná ještě najdu jinej HDD na kterým bude jinej systém, třeba Milénia nebo W98.
Nebo jak jinak postupovat při takovýhle lapálii?

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kvicala_r



Založen: Jan 19, 2005
Příspěvky: 3377
Bydliště: Haná / N.J.

PříspěvekZaslal: čt prosinec 21 2023, 13:02    Předmět: Citovat

Nezkoušel jsi najet nějaké Live distro linuxu? Případně bych ještě zkusil i MEM-test. Ten šel taky spustit mimo plný systém. Cosi by to řeklo o stabilitě HW.
Jen pro sichr - teplota CPU nemůže způsobovat vypnutí?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hubert_79



Založen: Dec 24, 2017
Příspěvky: 7629
Bydliště: Praha 6 - Petřiny

PříspěvekZaslal: čt prosinec 21 2023, 13:23    Předmět: Citovat

Když to začalo boot a tento nedopadl, tak zkus jiný disk...
_________________
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
JirkaZ



Založen: Feb 26, 2021
Příspěvky: 2846

PříspěvekZaslal: čt prosinec 21 2023, 13:46    Předmět: Citovat

Taky bych doporučil boot do live Linuxu (pokud možno staršího, ideálně rokem vydání cca srovnatelného s tím hw). Možný tip je např. toto a tam volba "Q4OS Aquarius, Trinity, install-cd - 32bit / i386" (soudobá distribuce napsaná s ohledem na starý hw), ale je i řada jiných. Možná bych volil přímo něco s diagnostickými programy.

Jinak ale nevím, proč mám vytrvalý pocit, že pro kolegu Celerona je Linux sprosté slovo.... Rád se nechám poučit, že se mýlím.

_________________
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samec



Založen: Dec 19, 2017
Příspěvky: 4192

PříspěvekZaslal: čt prosinec 21 2023, 14:04    Předmět: Citovat

Máš dobrú baterku v biose?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 32008
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: čt prosinec 21 2023, 14:28    Předmět: Citovat

Podobný brikule mi dělala stará deska GigaByte s Athlonem K2, poč byl v podstatě "trofejní" po náhradě novým od kolegy z práce, kterýmu se nechtělo skladovat doma starý železo. Vzal si z něj disk s datama, já do něj dal nějakej starší 80GB WD a W-XP 32b Ultimate a používal jsem ho na tisk věcí se starou inkoustovkou na malý formáty - a taky mi po cca ročním odstavení najel až k bootu a v něm se rafnul. Příčinou byla stará, vyschlá a špatně teplo vedoucí pasta pod chladičem procesoru - po demontáži, umytí čističem brzd ve spreji jak procu, tak desky a chladiče to po novým napastění a složení z5 fungovalo dalších několik let ...

JirkaZ napsal(a):
...
Jinak ale nevím, proč mám vytrvalý pocit, že pro kolegu Celerona je Linux sprosté slovo.... Rád se nechám poučit, že se mýlím.
Jirka je už oficiálně státní rentiér, takže má věk na to, aby si pamatoval že Widle jsou pro lidi co potřebujou s počem pracovat a "tučňák" je pro geeky, co si mají čas s počem hrát. Ono už to dneska neplatí, Ubuntu a jeho varianty a myslím že i třeba Mint jsou distra, který se hooodně blížej Widlím, přičemž naopak třeba takovej Debilian je to "ono co se musí nejdřív dost podstatně individualizovat", aby se to dalo používat - jenomže my boomeři si holt pamatujem spíš ty léta minulý a stav, kdy byl Linux opravdu spíš na to hraní si s počem než na seriózní práci ... Navíc spousta aplikací nemá linuxovou verzi a to hooodně lidí odradí od jeho používání - prostě jsou zvyklí na hotový ikonky a klikačku hlodafcem a command bar považujou za černou magii ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7444

PříspěvekZaslal: čt prosinec 21 2023, 14:58    Předmět: Citovat

Asi bych šel po baterce pro BIOS a pak nabootovat Memtest / Goldmem a projet paměti. Až když tohle pojede OK, tak otestovat disk. Problém s "nevodivou" pastou být může, záleží na typu PIII. U těch starých ve slotu to moc nehrozí, u těch nových FCPGA je to pravděpodobnější.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JirkaZ



Založen: Feb 26, 2021
Příspěvky: 2846

PříspěvekZaslal: čt prosinec 21 2023, 16:04    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
Jirka je už oficiálně státní rentiér, takže má věk na to, aby si pamatoval že Widle jsou pro lidi co potřebujou s počem pracovat a "tučňák" je pro geeky, co si mají čas s počem hrát.


To já už jsem skoro taky. No a právě proto, abych si nemusel s počítačem hrát (resp. neustále řešit to, co za úchylné zrůdnosti mi mrtwošrot a jiné čím dál drzejší korporáty vnucují), tak jsem si před x lety pořídil Linux. Primárně do živnosti, pak různě jinde a různým jiným osobám.

Což nikdy nepochopí ten, co to nezkusil a zůstal na úrovni toho, co mu všudypřítomní placení i ideoví agenti M$ nabouchali do hlavy (ve škole? fpráciwoe?)...

Pokud ovšem je někdo na úrovni "ty internety jsou to modrý éčko", pak je jakákoliv snaha marná a dobře mu tak.

Celerona bych tam ale neřadil...nebo se pletu?

Drobná poznámka: konzoli v Linuxu používám tak jednou měsíčně a to ještě jen tehdy, když se mi chce.

Která spousta aplikací nemá linuxovou verzi? Wine taky není sprosté slovo, ale jak píšu výše.... Když v tom M$ zadku je tak krásně teplo a smrad neřešíme, že...

Mimochodem Ekkare, matně si vzpomínám, že jsi tady někdy před už hodně dlouhou dobou psal, že ten Linux budeš muset vyzkoušet, ne? No, papír (zde obrazovka či úložiště) snese všechno, já vím...

_________________
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7444

PříspěvekZaslal: čt prosinec 21 2023, 16:31    Předmět: Citovat

Je to o HW, ne o Linuxu. Když tam má na kartě emulátor, ke kterému běží soft pod woknama, tak se Linux hodí jen na testy. Ale stejně tak se hodí i DOS a utility typu Memtest.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JirkaZ



Založen: Feb 26, 2021
Příspěvky: 2846

PříspěvekZaslal: čt prosinec 21 2023, 16:51    Předmět: Citovat

Ano, je to o (závadě) hw, ale nejlépe řešitelné (ve smyslu "co to dělá/nedělá") live Linuxem.

Prostě proto, že na jeho bázi existuje asi milión "utilit", kterými se dá otestovat kde co... Snadno a legálně dostupné, většinou zdarma.

Další tip.

_________________
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.


Naposledy upravil JirkaZ dne čt prosinec 21 2023, 16:58, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JiriTom



Založen: Apr 26, 2017
Příspěvky: 1288

PříspěvekZaslal: čt prosinec 21 2023, 16:57    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
Dnes jsem potřeboval asi po roce zapnout starou P3 ve který mám zastrčenej v ISA sběrně hardware emulátor 8051 Amit. Naběhne, rozsvítí se úvodní grafika XP-ček, chvíli šrotuje, pak asi na sekundu problikne nějakej černobílej výpis biosu a počítadlo se vypne.

Zkoušel jsi vyjmout RAM, profouknout drážky, očistit kontakty pamětí a vložit RAM zpátky ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 32008
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: čt prosinec 21 2023, 17:11    Předmět: Citovat

JirkaZ napsal(a):
...
Mimochodem Ekkare, matně si vzpomínám, že jsi tady někdy před už hodně dlouhou dobou psal, že ten Linux budeš muset vyzkoušet, ne? No, papír (zde obrazovka či úložiště) snese všechno, já vím...
Mám double-boot W9 vs. Ubuntu, bootuju podle potřeby, fakt je, že widle tak 90% času, ale když se podíváš tady do DDumpu na http://www.ebastlirna.cz/ddump/files/Konstrukce/Maly-Edison.pdf , tak práce na tom byla z části řešená na linuxovým systému (GIMP).
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17875
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: čt prosinec 21 2023, 17:37    Předmět: Citovat

Hlásím že jsem otestoval že se to chová úplně stejně jak ve stavu zapnutej "vymrzlej" po dvou hodinách v nevytápěným skladu (7℃) a nebo půl hodiny zapnutej a zresetovanej v pokojový teplotě. Takže s teplotou a pastou to asi nebude mít souvislost. Bohužel mám plnej stůl jinejch krámů a tak na rozebrání bude čas asi až po svátkách.
A propo, ten emulátor je ještě v Dosu v Packalu, rok 1994. To bych na linuxu zprovoznil?

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 32008
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: čt prosinec 21 2023, 17:52    Předmět: Citovat

Jestli je vymrzlej nebo není, to nehraje roli - čip pod blbě tepelně vodivou pastou se ti přehřeje nad teplotu, kdy zasáhne tepelná ochrana, prakticky stejně rychle. Jde o tepelnej výkon desítek wattů na ploše cca 1cm², kterej ohřeje čip nad 60°C doslova BLESKOVĚ ... A když nebudeš mít dobrej tepelnej kontakt na chladič, prostě se resetne ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7444

PříspěvekZaslal: čt prosinec 21 2023, 18:01    Předmět: Citovat

Ale on se normálně neresetuje. většinou odtaktuje dolů a když to nepomůže, tak hodiny zastaví.
Jinak na to je poměrně jednoduchý postup, prostě to zapneš a necháš to v BIOSu, pokud je to chlazením, tak to vytuhne i v něm. P III deska by i mohla mít monitor teploty.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund