a dost mě to vyděsilo, ten člověk se tam dostal vyřezáním boku skříně Dremlem. Má někdo zkušenosti s opravou něčeho takového ? Dá se tam normálně dostat ?
Zaslal: st prosinec 06 2023, 11:45 Předmět:
Skoro mi to přijde, že to tak dotyčný vyřezané už dostal, jsou tam i stopy silikonu, jak to bylo po vyřezání zase zalepené. Kultivovaně se do toho dostat jistě půjde, ale nejspíš to bude řádná rozborka. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
K tomu (krásnému, jako snad všechny Tektronixy) stroji je velmi podrobný servisní manuál.
Pokud o něm někdo napíše "vadná lampa", tak je to buď úplný blb, nebo salámista, nebo někoho takového zaměstnává.
Oprava je pravděpodobně možná, ale alespoň já osobně bych si ji nechal velmi dobře zaplatit, protože ten přístroj je taková malá jaderná elektrárna, čili to chce spoustu znalostí a času...
Zvaž tržní cenu vs. soukromou hodnotu stroje a zda se vůbec oprava vyplatí. U mně ne. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Naposledy upravil JirkaZ dne st prosinec 06 2023, 12:27, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: st prosinec 06 2023, 12:25 Předmět:
Jesti máš čas a hodnotíš své znalosti jako vyhovující, tak směle do toho, bylo by škoda takový stroj neopravit. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Zaslal: st prosinec 06 2023, 12:56 Předmět:
Dostat se ke zdroji, znamená totální rozborku. To vyříznutí tam asi už bylo od předešlého opraváře, který si chtěl ulehčit práci.
Pokud budeš zkoušet zdroj extra, tak se musí zatížit. Jestli máš ke kanibalizaci jiný, tak bych ho celý vyměnil a potom se ho pokusil opravit. Přístroj je to krásný a byla by škoda ho neopravit. Jo, a ješte bych se podíval, jestli není v nějaké napájecí větvi zkrat od vadných blokovacích kondíků. Často to bývá příčina vyhoření zdroje.
Zaslal: st prosinec 06 2023, 13:37 Předmět:
Tak tohle mám za sebou. Musí pryč horní deska spojů - příšerný vopruz. V mém případě byl bouchlý kond paralelně u síťového přívodu. Už jsem ho nenahrazoval a tak si Tek musí vystačit bez něj… 🤓 _________________ Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
Zaslal: st prosinec 06 2023, 14:18 Předmět:
Ještě jednou jsem si přečetl, jak k závadě došlo. Jestli po jiskření a bouchání ještě svítila a zobrazovala obrazovka, tak by mohl odejít jen filtrační papírový kondenzátor na vstupu do síťového zdroje. Obvzláště, jestli to smrdělo, jako když doutná papír. Stalo se mi to u 2465ky. Stačilo jen vyházet všechny papíráky z filtru a dát nové. Ty původní časem popraskají a pak vesele bouchnou
Zaslal: st prosinec 06 2023, 16:19 Předmět:
Takže jsem tam. Vzhledem k množství šroubků dorvaných na krev mi je jasné, že ten kdo to měl opravit se to ani nepokusil rozebrat... Takže zkusím přeměřit MOSFET a uvidím. Na první pohled tam nic nezhořelo. Možná blaflul jenom větrák.
Zaslal: st prosinec 06 2023, 16:23 Předmět:
Pokud šroubek zarytě nejde povolit, tak než mu strhneš drážku, nahřej ho páječkou. Poklepání je vzhledem k povaze přístroje poněkud nedoporučeníhodné _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Zaslal: st prosinec 06 2023, 19:46 Předmět:
Očuchej to, jestli to odněkud smrdí Síťová koncovka vypadá, že by mohla být s integrovaným filtrem, ty umí explodovat a příšerně smrdět taky. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Zaslal: st prosinec 06 2023, 19:56 Předmět:
C902,903 oba jsou popraskané, ty určitě vyměň, je to časovaná bomba.
Zkusil bych odpojit dráty za filtrem ke zdroji a zapnout to do zásuvky, jestli to není v těch filtrech.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.