Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Vypnutí přístroje při poklesu a růstu teploty
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Serifus



Založen: Feb 09, 2009
Příspěvky: 206

PříspěvekZaslal: ne listopad 26 2023, 20:06    Předmět: Vypnutí přístroje při poklesu a růstu teploty Citovat

Zdravím!

Chci se zeptat na možnosti řešení následujících úkolů:

1) Potřebuji, aby přístroj A vypnul, pokud okolní teplota dosáhne nula stupňů Celsia.

2) Potřebuji, aby přístroj B vypnul, pokud okolní teplota bude vyšší, než 30 stupňů Celsia.

Oba přístroje jsou drahé - řád statisíců, proto chci něco spolehlivého.

Přístroj A: max. 150 VA
Přístroj B: spínání kompresoru apod. Cca 1000 VA

Napadlo mě použít termostaty do lišty s externí sondou a stavitelným výstupem
"chlazení"/"topení". Zvolit vhodné teplotní rozsahy pro oba termostaty a udělat pěknou krabičku, která bude předřazena každému zdroji.

Prosím o nějaké lepší nápady. Nebo myslíte, že tohle je ok?🤔

Díky moc!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kejki



Založen: Nov 10, 2009
Příspěvky: 2425
Bydliště: u Velvar, mezi D8 a R7

PříspěvekZaslal: ne listopad 26 2023, 22:37    Předmět: Citovat

Pokud to má být spolehlivé, měly by ty termostaty být dva. Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
HF_Tech



Založen: Apr 25, 2022
Příspěvky: 586

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 9:49    Předmět: Citovat

Řešil jsem něco podobného. Když to chceš levně s přijatelnou spolehlivostí, tak stačí regulátor SELEC TC544C-CE nebo PID500 a nastaví se jako obyčejný termostat s hysterzí a čidlo stačí dát nějaké levnější Pt100. K tomu stačí připojit obyčejný stykač.
Bohužel výrobce má ve firmwaru chybu, že i když má krabička dvě nebo tři relé se samostatnými regulátory, tak pokud se nastaví druhý regulátor, tak druhé relé nespíná. Ale za ty prachy není problém koupit regulátory dva.
Je to kopie japonského regulátoru a udělaný je opravdu pěkně.
Když je víc peněz, tak koupit regulátor od japonců, třeba omron.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Serifus



Založen: Feb 09, 2009
Příspěvky: 206

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 11:42    Předmět: Citovat

No měl jsem na mysli konkrétně tyhle termostaty:

https://www.elkoep.cz/termostat---ter-3h

Dva a k tomu dvě externí sondy a vyřešené. Nebo ne?

Díky moc!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 4964
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 14:21    Předmět: Citovat

Termostat z odkazu sepne kontakt, pokud nastane požadovaný jev(dosažení teploty). Ty potřebuješ kontakt rozepnout. Obrátit funkci. K tomu kompresoru 1kVA například stykačem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Spiral



Založen: Jun 07, 2013
Příspěvky: 362

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 15:27    Předmět: Citovat

Serifus napsal(a):

Oba přístroje jsou drahé - řád statisíců, proto chci něco spolehlivého.


To vypnutí proběhne "natvrdo"?
Žádné uložení dat, ukončení komunikace...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kutilmil



Založen: Nov 01, 2008
Příspěvky: 4139
Bydliště: Skalica

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 15:29    Předmět: Citovat

Programovatelné relé. napríklad siemens logo.....
_________________
Prosím EKKARa, aby na moje príspevky nereagoval a do mojich vlákien nepísal. Ďakujem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dobrman



Založen: Aug 12, 2012
Příspěvky: 1510
Bydliště: J H

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 15:40    Předmět: Citovat

PavelFF napsal(a):
Termostat z odkazu sepne kontakt, pokud nastane požadovaný jev(dosažení teploty). Ty potřebuješ kontakt rozepnout. Obrátit funkci. K tomu kompresoru 1kVA například stykačem.


to by snad šlo řešit , na tom termostatu přepnutím "topení -chlazení", ne?

_________________
........Nedůvěřuji velbloudům a obecně nikomu, kdo dokáže týden nepít........
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Serifus



Založen: Feb 09, 2009
Příspěvky: 206

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 16:09    Předmět: Citovat

Přesně tak. Proto to jde přepnout. Buď je to NC nebo NO. Takže v tom nevidím problém...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Serifus



Založen: Feb 09, 2009
Příspěvky: 206

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 16:09    Předmět: Citovat

Spiral napsal(a):
Serifus napsal(a):

Oba přístroje jsou drahé - řád statisíců, proto chci něco spolehlivého.


To vypnutí proběhne "natvrdo"?
Žádné uložení dat, ukončení komunikace...


Ano. Natvrdo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
bum



Založen: Sep 04, 2011
Příspěvky: 234

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 16:13    Předmět: Citovat

Něco podobného jsem také kdysi potřeboval tak jsem využil tehdy PICAXE a snímač teploty DS18B20, pár rezistorů, dvě relé a vše osadil do elektrikářské přístrojové krabice. Přípravek ovládá dvě relé jedno relé dle zadaných teplot vypnutí a zapnutí topení ovládá spínání stykače topení všechny čtyři hodnoty teplot zadávám do EEPROM v mikrokontroléru a druhé relé dle zadaných teplot ovládá zapínání a vypínání chlazení. Pro inspiraci mám popis na webu "termostat s PICAXE a DS18B20. V případě co popisuješ že potřebuješ je úprava zapojení a programu velice, velice jednoduchá.
_________________
www.mojeelektronika.mzf.cz
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17255
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 17:30    Předmět: Citovat

A co třeba tohle za pár kaček? https://bmr.cz/produkty/modulova-rele/termistorova-rele/tr121.html
_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
HF_Tech



Založen: Apr 25, 2022
Příspěvky: 586

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 20:09    Předmět: Citovat

Ten SELEC TC544C-CE má třeba enika za litr bez DPH. x2 to snad firma unese.
Připojim napájení, připojím stykač. Nastavím typ teploměru, režim ON/OFF, nastavím teplotu + hysterzy a za 20minut jdu od toho.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hape



Založen: Feb 08, 2010
Příspěvky: 451
Bydliště: Dolní Cerekev, Česko (Czechia)

PříspěvekZaslal: po listopad 27 2023, 23:58    Předmět: Citovat

K tomu kompresoru můžeš koupit TEV-3 a máš to komplet s čidlem a krabičkou, pokud teda nevadí snadno přístupný nastavovací knoflík. Asi by ho mohl spínat přímo, podle DL mají kontakty zatížitelnost 4 000VA.
Pro přístroj "A" by ale u TEV-3 nevyhovoval dolní rozsah nastavení teploty. Pak bys to musel poskládat jak jsi psal z některého z těch termostatů na DIN lištu a čidla TZ, nebo TC a vhodné krabičky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
kbulda



Založen: Oct 23, 2007
Příspěvky: 1515
Bydliště: u Mělníku

PříspěvekZaslal: st listopad 29 2023, 0:54    Předmět: Citovat

Zavolej si sem, pan ing. Beneš.
https://www.topregulace.cz
Velmi ochotně ti poradí a doporučí přístroj, případně postaví řešení " na míru".
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund