Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Opticke HDMI kable

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 34272
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: pá listopad 17 2023, 16:22    Předmět: Opticke HDMI kable Citovat

Potrebujem tak 10-15m HDMI kabel a uvital by som galvanicke oddelenie. Existuju opticke HDMI kable, ktore by ho teoreticky mali poskytovat, ak je skutocne kabel len optika. Na oboch stranach vysielac/prijimac napajany z HDMI portu (5V). Kryt je kovovy a so skrutkami - nemali ste to rozobrate?

Existuju totiz aj hybridne, kde je optika pouzita len na TDMS data a ostatne signaly idu drotmi.



premiumcord-opticky-fiber-hdmi-high-speed-with-ether-4k-60hz-kabel-15m-m-m-zlacene-konektory_i415191.jpg
 Komentář:
 Velikost:  16 kB
 Zobrazeno:  38 krát

premiumcord-opticky-fiber-hdmi-high-speed-with-ether-4k-60hz-kabel-15m-m-m-zlacene-konektory_i415191.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JirkaZ



Založen: Feb 26, 2021
Příspěvky: 2920

PříspěvekZaslal: pá listopad 17 2023, 16:44    Předmět: Citovat

Nikdy jsem se touto problematikou blíže nezabýval, ale zvaž: může být něco takového v těch konektorech výše?

Edit: možná nakonec nějak bude, podívej se sem. To zaručeně nejsou podvodníci, uvádějí tam docela dost informací a ještě se jich můžeš zeptat...

Edit #2:
tak ne, v popisu zmiňují to, co píšeš nahoře, tj. je tam směs normálních vodičů a optických vláken. Vypadá to tam nějak takhle.

Kromě toho ty zřejmě chceš fakt jen kabel, tzn. že výstup zdroje i vstup cíle jsou ryze optické...

Asi hledej "pure fiber HDMI cable", něco je např. zde, ale za krapet jiné peníze...

_________________
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.


Naposledy upravil JirkaZ dne pá listopad 17 2023, 17:03, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 34272
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: pá listopad 17 2023, 17:02    Předmět: Citovat

Tiez som nenasiel obrazok, kde by medzi konektormi bola len optika, vzdy tam boli nejake droty. Ze by na konverziu tych riadiacich signalov neexistoval nejaky lacny IO?

Existuju HDMI extendery cez optiku, kam si clovek pripoji vlastny opticky kabel. Ale to je cenovo uplne mimo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JirkaZ



Založen: Feb 26, 2021
Příspěvky: 2920

PříspěvekZaslal: pá listopad 17 2023, 17:13    Předmět: Citovat

Zde máš taky něco, ale z těch marketingových napřesdržku žvástů se prostě nedozvíš, jestli tam opravdu není žádná měď a jsou tam jen optická vlákna...

Jo, "odborníci" prodávají elektroniku.

_________________
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
xsc



Založen: Sep 25, 2014
Příspěvky: 7490

PříspěvekZaslal: pá listopad 17 2023, 17:21    Předmět: Citovat

Protože k oddělení to lidi nepoužívají. Jinak konektor je skutečně normální HDMI a žádný optický konektor tam není. Optika je připojena natvrdo, celé to tvoří prostě kabel.
Pokud se používá skutečně k oddělení, znám takové redukce pro DVI i HDMI, používají se třeba v instalacích v nemocnicích, tak je v naprosté většině případů na straně monitoru potřeba pomocné napájení. Těch 5V bývá na výstupu grafiky, ale na monitoru ne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JirkaZ



Založen: Feb 26, 2021
Příspěvky: 2920

PříspěvekZaslal: pá listopad 17 2023, 17:28    Předmět: Citovat

Jo, trochu jsem to popletl (to je tak, když člověk narychlo něco hledá a nikdy předtím se s tím nesetkal).

Takže rnbw potřebuje galvanické HDMI konektory, které mají v krytu optické převodníky na všechny signály a spojovací kabel mezi nimi je ryze optický, tj. není tam vůbec žádný vodič.

Myslím, že takhle formulovaná podmínka by se dala i posílat prodejcům.

Resp. při fyzickém nákupu si vzít detektor kovů, čuchnout ke kabelu a vědět, zda lže nebo nelže. Pokud by tam tedy nebylo kovové výztužné vlákno Wink

_________________
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JirkaZ



Založen: Feb 26, 2021
Příspěvky: 2920

PříspěvekZaslal: pá listopad 17 2023, 17:33    Předmět: Citovat

Čili v souladu s tím, co píše xsc, by rnbw potřeboval např. tohle (oříznuté schéma odtamtud je v příloze).


VE873-Video-Extenders.gif
 Komentář:
 Velikost:  34.57 kB
 Zobrazeno:  44 krát

VE873-Video-Extenders.gif



_________________
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 34272
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: pá listopad 17 2023, 17:42    Předmět: Citovat

Ano, ale integrovane v kabli a bez externeho napajania. Staci mi polovicna dlzka a desatinova cena Very Happy

Stacilo by asi v obchode prepipat zeme konektorov, ci su spojene.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JirkaZ



Založen: Feb 26, 2021
Příspěvky: 2920

PříspěvekZaslal: pá listopad 17 2023, 17:56    Předmět: Citovat

rnbw: asi takto:

xsc napsal(a):
Pokud se používá skutečně k oddělení, znám takové redukce pro DVI i HDMI, používají se třeba v instalacích v nemocnicích, tak je v naprosté většině případů na straně monitoru potřeba pomocné napájení. Těch 5V bývá na výstupu grafiky, ale na (vstupu - pozn. JirkaZ) monitoru ne.


Toto jsem si měl uvědomit hned na začátku (a ty taky)...

Takže to, co jsi teď naposledy zformuloval, je nejspíš nereálné.

_________________
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.


Naposledy upravil JirkaZ dne pá listopad 17 2023, 18:22, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 34272
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: pá listopad 17 2023, 18:05    Předmět: Citovat

Aka, vlastne ano. Napajanie na HDMI je len na strane zdroja.

Takze spravny kabel musi mat na vystupnej strane externe napajanie. Alebo izolovany DC/DC menic.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 34272
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: pá listopad 17 2023, 18:59    Předmět: Citovat

Takze zlozita cast problemu je vyriesena (prenos TMDS dat cez optiku) a Cinan to vyraba pomerne lacno. Ale tu jednoduchsiu nie.

Pred hybridny kabel (na stranu zdroja, pretoze tam je napajanie) by sa dal zaradit medziclen s DC/DC menicom a izolatorom zvysnych signalov (ktore su v kabli prepojene drotmi).

Zvysne signaly su DDC, CEC a HEAC (HEC/ARC). Na DDC a CEC sa da pouzit I2C izolator. HEAC sa da vynechat, ale musela by sa zachovat funkcia HPD.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rezis



Založen: Nov 17, 2005
Příspěvky: 5257

PříspěvekZaslal: pá listopad 17 2023, 21:31    Předmět: Citovat

https://www.krup.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=7297
_________________
Internet - metla lidstva
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 34272
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: pá listopad 17 2023, 21:54    Předmět: Citovat

Nepotrebujem 40km a dokonca ani 40m.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rezis



Založen: Nov 17, 2005
Příspěvky: 5257

PříspěvekZaslal: pá listopad 17 2023, 21:59    Předmět: Citovat

Tak ono je to jedno jestli metr nebo 40km nicméně je fakt že cena...
_________________
Internet - metla lidstva
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.18 sekund