Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

regulace výkonu spirály.
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Energie a energetika v domácnosti
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18683
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: ne červen 04 2023, 13:22    Předmět: Citovat

Jo , jsem starší , ale hlavně jsem nenavnímal proč! a jakými povely reguluješ .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
certterc



Založen: Jun 01, 2023
Příspěvky: 15
Bydliště: Frýdeco-Místecko

PříspěvekZaslal: ne červen 04 2023, 13:44    Předmět: Citovat

snímám napětí ze solárního akumulátoru LiFePo4 54V (16S). Zenerovou diodou toto napětí snížím na cca 3V. 3V = 100% výkonu spirály. Při přechodu mraku a je jedno jak dlouho bude přecházet, se sníží výkon solárních panelů a v závislosti na spotřebě domácnosti se začne snižovat napětí baterie. Tím dojde k e snížení příkonu spirály, který bude podle stavu napětí baterie třeba až 0 %. Stejně tak k tomu dojde, i když je v domácnosti zvýšený odběr el. energie. Tak se bojler stává pouze vytěžovákem přebytků solární energie se současnou ochranou baterie proti přílišnému vybití. Hranice regulace napětí baterie je snadno měnitelná pouhou výměnou ZD. Vstup regulátoru je do 10V. To dává řadu možností nastavení. 3V jsem zvolil s ohledem na baterii, abych ji nevybíjel víc jako do 50%. Rezerva se vždy hodí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
certterc



Založen: Jun 01, 2023
Příspěvky: 15
Bydliště: Frýdeco-Místecko

PříspěvekZaslal: ne červen 04 2023, 13:47    Předmět: Citovat

ještě doplním, regulace je čistě lineární 0-100%.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18683
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: ne červen 04 2023, 14:05    Předmět: Citovat

Takže předpokládám , že máš měnič a reguluješ 230 fázově do boileru . No to je ta rušivá nemoc , kterou jsi zavedl domů . Věci co potřebuju doma regulovat - remosku , plotnu , páječku atd. reguluji PWM v plném napětí spínaném v nule . To je absolutně bez rušení . Ano , není to lineární .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
certterc



Založen: Jun 01, 2023
Příspěvky: 15
Bydliště: Frýdeco-Místecko

PříspěvekZaslal: ne červen 04 2023, 14:21    Předmět: Citovat

no právě, že výkonová část pracuje v režimu PWM kdy spíná v nule a na rušení regulátoru se vůbec nepodílí. Když jsem na regulovaný vstup připojil AAA článek 1,5V a nastavil toto napětí jako 100%, od té doby se regulátor nesekl a trvá to již několik týdnů. Ani když jsem nastavení měnil, k sekání procesoru nedošlo. Z toho vyplívá, že celý problém je pouze na vstupu regulátoru. V domácnosti používáme prakticky vše, co běžná domácnost používá. Vysavač, mixer, fén, varná konvice, mikrovlnka a další blbosti, včetně elektronického ovládání světel, včetně svářečky. Vše jede z jedné fáze.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
certterc



Založen: Jun 01, 2023
Příspěvky: 15
Bydliště: Frýdeco-Místecko

PříspěvekZaslal: ne červen 04 2023, 14:27    Předmět: Citovat

k zablokování docházelo i při přepínání systému z PV na DS. Po napojení AAA článku 1,5V jako izolovaného řídícího zdroje se to neděje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18683
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: ne červen 04 2023, 14:39    Předmět: Citovat

Nyní již jedině sem dát odkaz na datasheet toho regleru a tvé REÁLNÉ zapojení , ne napsat odpovídá obrázku č.5 .- zapojení řízení hlavně s ohledem na spojení "nuláku" .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bernard



Založen: May 27, 2005
Příspěvky: 3647

PříspěvekZaslal: ne červen 04 2023, 15:36    Předmět: Citovat

certterc napsal(a):
...
Zapojení od Bernard vyzkouším. Třeba to bude stačit.

Navrhl jsem to dost ledabyle, jen jako ideu. A optočlen je tam výkonově přetížen. Pro realizaci bych změnil R1 ze 100 na 330 Ω a R2 z 300 na 1 kΩ. Navíc se musí zohlednit proudový přenos konkrétní součástky, ty optočleny jsou tříděny do skupin A,B,C,D a celkový rozptyl přenosu proudu je od 50% do 600%. V simulaci se uvažuje s hodnotou 300%, pro jinou hodnotu je třeba přizpůsobit velikost R2 (nebo R1).
Ten R3 je tam jen kvůli simulátoru, který nedokáže akceptovat dvě nezávislé země, jinak není potřebný.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
certterc



Založen: Jun 01, 2023
Příspěvky: 15
Bydliště: Frýdeco-Místecko

PříspěvekZaslal: ne červen 04 2023, 15:53    Předmět: Citovat

BOBOBO napsal(a):
Nyní již jedině sem dát odkaz na datasheet toho regleru a tvé REÁLNÉ zapojení , ne napsat odpovídá obrázku č.5 .- zapojení řízení hlavně s ohledem na spojení "nuláku" .


původně jsem hledal pomoc při návrhu odděleného lineárního zdroje pomocí optočlenu, ale to si asi nečetl, nebo sis toho nevšiml. Nevadí. Pošlu Ti tedy odkaz, kde ale datasheet sice nenajdeš, ale třeba na něco přijdeš, o čem já dva roky nevím. Smile

toto není reklama: www.michal-imre.sk
zařízení: TR-230V-10V-N

jen pro informaci. V oboru elektro jsem pracoval téměř 47 let, z toho 21 let coby OSVČ se zaměstnanci. Elektronika mi nikdy nebyla cizím pojmem, jen silnoproud mám v malíčku trochu víc než slaboproud, který byl postupem času nutností a spíše jen koníčkem od útlého mládí. Dnešní elektronika je již mimo mne. To jen aby bylo jasno, že nejsem sice génius, ale ani nepolíbený touto technikou.

Pokud máš něco k lineárnímu řízení napětí s optočlenem, prosím, sem s tím. Ale školit mne zase až tak nemusíš. Bez urážky. Vím, máš snahu poradit, to oceňuji.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17875
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: ne červen 04 2023, 15:56    Předmět: Citovat

BOBOBO napsal(a):
Věci co potřebuju doma regulovat - remosku , plotnu , páječku atd. reguluji PWM v plném napětí spínaném v nule . To je absolutně bez rušení .

To by ses divil jak dokáže triak spínanej v nule pomocí SSR 26MD02 rušit. Dával jsem pár věcí na EZU do Tróji typovat, triaková regulace, čistá odporová zátěž 0,5-6KW. Poprvé to neprošlo, po úpravě pak už jo. Stačilo přesunout triak z fázovýho přívodu na nulu. Pak už to prošlo s bohatou rezervou.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
certterc



Založen: Jun 01, 2023
Příspěvky: 15
Bydliště: Frýdeco-Místecko

PříspěvekZaslal: ne červen 04 2023, 15:57    Předmět: Citovat

Bernard napsal(a):
certterc napsal(a):
...
Zapojení od Bernard vyzkouším. Třeba to bude stačit.

Navrhl jsem to dost ledabyle, jen jako ideu. A optočlen je tam výkonově přetížen. Pro realizaci bych změnil R1 ze 100 na 330 Ω a R2 z 300 na 1 kΩ. Navíc se musí zohlednit proudový přenos konkrétní součástky, ty optočleny jsou tříděny do skupin A,B,C,D a celkový rozptyl přenosu proudu je od 50% do 600%. V simulaci se uvažuje s hodnotou 300%, pro jinou hodnotu je třeba přizpůsobit velikost R2 (nebo R1).
Ten R3 je tam jen kvůli simulátoru, který nedokáže akceptovat dvě nezávislé země, jinak není potřebný.


díky za upozornění. Bych to slepil podle toho co jsi mi poslal. Nebude problém si to proudově přepočítat a upravit. Podstatná je idea.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 18683
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: ne červen 04 2023, 16:04    Předmět: Citovat

Já nepoužívám hotovku , ale zapojení z AR , které je myslím z ruského AR . Tam jsou trandy spínající triak . Je to do škatule dvouzásuvky . ročník kolem 80?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
HF_Tech



Založen: Apr 25, 2022
Příspěvky: 710

PříspěvekZaslal: po červen 05 2023, 7:20    Předmět: Citovat

Tady ten střídač "odrušíš" jenom instalací oddělovacího trafa mezi střídač a regulátor.
Na to oddělení řídícího signálu by šel použít optočlen HCPL7800 (drahý, ale zase člověk nemusí moc přemýšlet) nebo nějaká variace zapojení na obrázku níže. Ideálně se použije optočlen, co má jednu LED, co svítí na dva fototranzistory.



Linear-DC-Signal-Opto-Isolator-Schematic.jpg
 Komentář:
 Velikost:  22.98 kB
 Zobrazeno:  6453 krát

Linear-DC-Signal-Opto-Isolator-Schematic.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jova1



Založen: Dec 20, 2007
Příspěvky: 1249
Bydliště: Chýnov - to je kousek od Tábora

PříspěvekZaslal: po červen 05 2023, 7:47    Předmět: Citovat

[quote="certterc"]
Hill napsal(a):

...Ještě mne tak napadlo. PIC procesory programovat neumím a ve svém věku už se to asi nenaučím. Proces zapomínání je již rychlejší než proces učení. Asi tak. Proto se zeptám. Je možné do programu regulátoru bojleru přidat program, který by hlídal seknutí procesoru a v případě této události by jej restartoval? Třeba se ptám hloupě, ale u tohoto druhu využití regulátoru by občasný restart rozhodně ničemu nevadil. Vždyť řídí jen spirálu bojleru...

Pro hlídání chodu procesoru a jeho resetování při zablokování používám obvod typu watchdog: https://www.google.com/search?q=watchdog+555&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiH79GZxKv_AhWNnf0HHW51DLQQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1920&bih=908&dpr=1
Vyžaduje to, ale aby z procesoru byl „vytažený“ signál obdélníkového signálu. Jestli tam něco takového je, případně zda by třeba nešel použít PWM signál netuším.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
certterc



Založen: Jun 01, 2023
Příspěvky: 15
Bydliště: Frýdeco-Místecko

PříspěvekZaslal: út červen 06 2023, 15:01    Předmět: Citovat

HF_Tech napsal(a):
Tady ten střídač "odrušíš" jenom instalací oddělovacího trafa mezi střídač a regulátor.
Na to oddělení řídícího signálu by šel použít optočlen HCPL7800 (drahý, ale zase člověk nemusí moc přemýšlet) nebo nějaká variace zapojení na obrázku níže. Ideálně se použije optočlen, co má jednu LED, co svítí na dva fototranzistory.


ten HCPL vypadá dobře, ale vychází mi, že pro výstupní OZ bych potřeboval symetrický zdroj napájení. Ten další návrh už je zajímavější. Ten se mi docela líbí. Měl bych si přepočítat rezistory, nebo to bude sedět k danému účelu? Díky za Tvůj čas.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Energie a energetika v domácnosti Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.21 sekund