Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Princip mlýnku.
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
kutilmil



Založen: Nov 01, 2008
Příspěvky: 4252
Bydliště: Skalica

PříspěvekZaslal: ne duben 23 2023, 11:45    Předmět: Princip mlýnku. Citovat

Ahojte kluci.
Prosím o vysvetlenie, lebo nerozumiem, prečo sa v mäsiarskych mlýnkoch používa "dvojzloženie". Aký je jeho princíp. Aká je jeho skladba? Patria tam dosky z rôznimi dierami? alebo dosky rovnaké? Ktorý nôž ide prvý? Rezací? stierací?

_________________
Prosím EKKARa, aby na moje príspevky nereagoval a do mojich vlákien nepísal. Ďakujem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 5115
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: ne duben 23 2023, 11:49    Předmět: Citovat

https://www.gastrovesely.cz/eshop/33_mlynky-na-maso-rezacky-masa/137_elektricke-mlynky-na-maso/-/267_fimar-ts-22d-400v-unger-masomlynek-odnimatelna-hlava-dvojslozeni-
myslím, že princip je z obrázku jasnej.

_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kutilmil



Založen: Nov 01, 2008
Příspěvky: 4252
Bydliště: Skalica

PříspěvekZaslal: ne duben 23 2023, 11:52    Předmět: Citovat

cize velke dure, stiraci nuž, mensi dure, stiraci nuž, najmenši dure?
_________________
Prosím EKKARa, aby na moje príspevky nereagoval a do mojich vlákien nepísal. Ďakujem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kutilmil



Založen: Nov 01, 2008
Příspěvky: 4252
Bydliště: Skalica

PříspěvekZaslal: ne duben 23 2023, 11:59    Předmět: Citovat

To vorkhart: No moc ani nie. Cez diere pretlačať mäso bez rezania?
_________________
Prosím EKKARa, aby na moje príspevky nereagoval a do mojich vlákien nepísal. Ďakujem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 5115
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: ne duben 23 2023, 12:17    Předmět: Citovat

Něco jako břit už je vidět na konci toho šneku.


mlyn.jpg
 Komentář:
mlynek
 Velikost:  34.51 kB
 Zobrazeno:  30 krát

mlyn.jpg



_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kutilmil



Založen: Nov 01, 2008
Příspěvky: 4252
Bydliště: Skalica

PříspěvekZaslal: ne duben 23 2023, 12:24    Předmět: Citovat

To tam ale reálne neni.
_________________
Prosím EKKARa, aby na moje príspevky nereagoval a do mojich vlákien nepísal. Ďakujem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
nixdorf



Založen: May 06, 2017
Příspěvky: 570

PříspěvekZaslal: ne duben 23 2023, 15:02    Předmět: Citovat

Hneď vopred prehlásim, že nemám patent na rozum a svoj mlynček na mäso používam iba keď si robím tatarák, aby som videl, že je to celé čisté a nebolo pred tým mleté nejaké žrádlo pre psa - na tejto fotke (jedná sa o reklamu) spomínajú, že ich nožík má čepele obojstranné - a prvá šajba ide tiež hneď za šnek, ako v odkaze od Workharda. I keď je pravda, že to na fotke od Workharda nevyzerá, že by mali tie dva nože zrovna obojstranné čepele - možno je tá fotka iba ilustračná.
Ostatne, samotný šnek by nemal byť úplne tupý a bude sa podielať na mlecom procese, ale minimálne cez tú prvú šajbu (so štyrma veľkými dierami) to mäso asi dostatočne pregniavi - to je môj predpoklad. Koľko mäsiarov chodí na bastlírske forum, neviem. Pre svoje použitie melem iba raz, ak to zomelem nadvakrát (ergo princíp dvojzloženia), zdá sa mi to mäso vyše tuhé - musím dať potom miesto jedného žltka radšej dva Very Happy

//edit: to isté tu - 2 šajby, 1 obojstranný nožík, prvá šajba hneď za šnekom.
No a ak si pozrieš to pdf-ko s popisom mlynka Fimar na stránke gastrovesely, v popise uvidíš, že sa to nazýva "Unger System". 3 šajby, 2 obojstranné nože, a znova tá prvá šajba hneď za šnekom.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kutilmil



Založen: Nov 01, 2008
Příspěvky: 4252
Bydliště: Skalica

PříspěvekZaslal: ne duben 23 2023, 15:30    Předmět: Citovat

Aha ano. Už to vidím. Ja som si pôvodne myslel, že od šneka ide obyčajny nôž, potom šajba, potom dvojbritovy nôž a potom šajba. A ono je to ináč.
_________________
Prosím EKKARa, aby na moje príspevky nereagoval a do mojich vlákien nepísal. Ďakujem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hape



Založen: Feb 08, 2010
Příspěvky: 457
Bydliště: Dolní Cerekev, Česko (Czechia)

PříspěvekZaslal: ne duben 23 2023, 17:01    Předmět: Citovat

Ve svém bývalém podnikání jsem provozoval řeznického vlka řádové většího, než ve zde uváděných odkazech. Ten měl kromě hlavního šneku ještě dva protiběžné (poháněné samostatným motorem) kolmo k hlavnímu. Ty podávaly řezanou surovinu z násypky, do které se vešla celá lodna najednou.
Hlavní šnek nekončil břitem a na unašeč se nejprve nasazoval nůž řezací, pak šajba s velkými otvory (nebo jen se dvěma otvory ledvinovitého tvaru), následoval nůž stírací a šajba s malými otvory.
U tohoto systému je nevýhoda, že před řezacím nožem nakonec zůstává trochu nepořezané suroviny, ale v množství, na které je ten vlk určený je to zanedbatelné.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
nixdorf



Založen: May 06, 2017
Příspěvky: 570

PříspěvekZaslal: ne duben 23 2023, 17:06    Předmět: Citovat

tak a už mi je jasné prečo skopčáci volajú mlynček na mäso vlkom - Fleischwolf... V riadnom vlčom industriálnom prevedení musí človeku byť trocha ľúto, čo má tú osudnú smolu do toho padnúť. Požór, dou k vám kuřátká Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kutilmil



Založen: Nov 01, 2008
Příspěvky: 4252
Bydliště: Skalica

PříspěvekZaslal: ne duben 23 2023, 17:23    Předmět: Citovat

Tak hape to opisuje tak, ako som si to ja myslel. Kde je teraz pravda?
_________________
Prosím EKKARa, aby na moje príspevky nereagoval a do mojich vlákien nepísal. Ďakujem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31794
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: ne duben 23 2023, 17:29    Předmět: Citovat

Copak mlejn(ek), ale takovej kutr, ten udělá z masa opravdu fašírku ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
nixdorf



Založen: May 06, 2017
Příspěvky: 570

PříspěvekZaslal: ne duben 23 2023, 17:34    Předmět: Citovat

a ak do zapnutého kutru spadne zapnutý kutr, hotová singularita, delenie nulou a čierna diera Very Happy

kutilmil: tu ma Hape možno opraví - ja tomu chápem tak, že ak je hneď za šnekom šajba ako v systéme Unger, tak sa používajú nožíky obojstranné; ak je za šnekom nožík a až za ním šajba (ako v klasickom mlýnku), tak potom nožíky jednostranné, s orientáciou ostria na šajbu. Tu je porovnanie oboch (EN).

Ostatne, zo šneku a tela mlynku bude vždy ostávať nepomletá surovina, nech je systém takový alebo makový, ale ak sa toho mele na stovky kíl, je to zanedbatelné ako Hape píše. Iné je, ak si toho namelem na obed smiešnych dvadsať deka, zato to budem jesť surové... dokým sa človek nezmení na objímku WC misy tri dni v kuse, je čas i na hygienu myslieť Very Happy


Naposledy upravil nixdorf dne ne duben 23 2023, 17:47, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31794
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: ne duben 23 2023, 17:47    Předmět: Citovat

Maso zbylý ve šneku a ve složení je klasickej problém mletí "na požádání v řeznictví" - vy si vyberete půl kila masa, necháte si ho semlet a i když řezník/řeznice to maso semele na mlejnku hned za pultem, kde bezprostředně vidíte co do šneku naházel, stejně ve výsledným produktu máte z toho půlkila, který jste si vybrali, jenom asi tak polovinu - zbytek zůstal ve složení a vy místo něj máte to, co se mlelo pro předchozího zákoše, takže klidně tam můžete mít i kůži se štětinama přesto, že vy jste si žádnou mlít nedávali - osobní zkušenost s nejmenovaným a už zavřeným řeznictvím. Dával jsem si semlít čistou hovězinu na echt čistý hovězí burgry - a v semletým jsem (samozřejmě k posrání až doma) našel kusy namletý vepřový kůže s cca 3mm zbytkama štětin... Odpověď řezníka na moji zuřivou reklamaci? Žádnej řezník nebude po každým zákazníkovi rozebírat a vyškrabávat složení, aby bylo pro následujícího čistý ... Takže pokud chcete mít jistotu, jedině kupovat maso vcelku a mlejnek doma, čistej a svůj.
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: po duben 24 2023, 11:18    Předmět: Citovat

Ten systém "na požádání nameleme" jsem sice už minimálně 15 let nezažil, ale přesně tak to bylo. Dojela se zbývající várka v mlýnku a následně se teprve přimíchala ta požadovaná, kterou si člověk koupil.

Vrchol tenkrát byl, když jsem koupil mražený mletý maso v místní Brněnce na rychlovečeři a díky neustálému zlepšování kvality výrobků se to změnilo na něco jako syrová paštika, i když na fotce bylo něco úplně jinýho. No byla z toho ostuda.

Takže od té doby mlýnek a domácí výroba. Mimochodem ten šnek u kvalitních mlýnků je docela ostrej, strkat tam prst není dobrej nápad.

_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.24 sekund