Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Spinaní 12V rele 5V z arduina.

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
BigSandy



Založen: Jul 28, 2015
Příspěvky: 802

PříspěvekZaslal: st únor 15 2023, 8:41    Předmět: Spinaní 12V rele 5V z arduina. Citovat

Zdar.
Dotaz ohledně připojení 12V rele na arduino.
Jeden tranzistor, odpor a zen. dioda a je vymalovani.
Bohužel kamoš je uplne jelito. Zvladne tak připajet dratky.
Nevyrabi na to něco činan?
Na vice relatek jsem mu našel toto,
https://www.aliexpress.com/item/1005004466352769.html
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
passion



Založen: Jul 22, 2005
Příspěvky: 900
Bydliště: Žilina

PříspěvekZaslal: st únor 15 2023, 9:03    Předmět: Citovat

https://www.aliexpress.com/item/1005002397233422.html
Relé vypájkuj a pripoj si tam svoje ak chceš.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jardafiala



Založen: Jun 20, 2010
Příspěvky: 1761
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: st únor 15 2023, 9:13    Předmět: Citovat

UCY7437?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
BigSandy



Založen: Jul 28, 2015
Příspěvky: 802

PříspěvekZaslal: st únor 15 2023, 9:18    Předmět: Citovat

jardafiala napsal(a):
UCY7437?

Tak to tam muže dat přimo ten modul z ali s ULN2803A.
Ale když chce jen 1 rele?

Třeba nějaký větši trabzistor nebo mosfet, co to zvladne bez dalšich součastek.
Jednu nohu na kontakt a 2 nohy do čokolady?
Chce spinat něco takoveho.
https://www.aliexpress.com/item/4001272727026.html

Toto by mohlo fungovat,ne?
https://www.aliexpress.com/item/1005002831526988.html

Nebo přes modul s L9110S 2 relatka.
https://www.aliexpress.com/item/1005004387085781.html


Naposledy upravil BigSandy dne st únor 15 2023, 11:45, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
bum



Založen: Sep 04, 2011
Příspěvky: 251

PříspěvekZaslal: st únor 15 2023, 11:14    Předmět: Citovat

Na Arduino e-shopu i laskarduino e-shopu koupíš hotový moduly relátek pro napětí 5V i 12VDC od osazeného jednoho relé po více relátek na hotových DPS "za tu cenu to doma nevyrobiš" nic nemusí letovat pro připojení napájecího a ovládacího napětí jsou osazeny konektory. Používám s Arduino tyto moduly k naprosté spokojenosti. Pro to co chce spínat ( cívku relátka pokud je na 12V DC) je vhodnější použít modul s tím mosfet tranzistorem IRF520 ovládání je také řešeno konektorem a výstupy pro spínání zátěže jsou osazeny svorkovnicemi zátěž může ovládat i pomocí PWM cena kolem 20Kć.
_________________
www.mojeelektronika.mzf.cz
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
BigSandy



Založen: Jul 28, 2015
Příspěvky: 802

PříspěvekZaslal: st únor 15 2023, 11:43    Předmět: Citovat

Chce spinat takove rele.
https://www.aliexpress.com/item/4001272727026.html
https://www.aliexpress.com/item/1005003112416562.html

Ty činske modre šmečka co jsou na Arduino e-shopu i laskarduino e-shopu jsou dobre tak na spinaní 12 V a ne 230V.
Rozdělej jedno a koukní, jak vypadají kontakty.
Než zavedli dan, tak se samostatne rele dalo koupit za 7 kč.
Ty kamoš má a přes ně spina ty co potřebuje.

https://www.aliexpress.com/item/1005002831526988.html
https://www.aliexpress.com/item/1005004387085781.html
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
bum



Založen: Sep 04, 2011
Příspěvky: 251

PříspěvekZaslal: st únor 15 2023, 12:02    Předmět: Citovat

Používám je na spínání cívek stykačů na což postačují, rozebral jsem si hodně relátek za těch padesát let co s nimi pracuji i tato o kterých píši.
_________________
www.mojeelektronika.mzf.cz
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: st únor 15 2023, 13:54    Předmět: Citovat

Mě napadla taková blbost, že když použije ten sokl pro relé, tak tam stačí našroubovat nějakej THT FET typu IRL, stejně tak diodu přes cívku a jediný, co musí pájet, tak přívod na gate FETu.
_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
jenicek



Založen: Dec 28, 2022
Příspěvky: 385
Bydliště: Krakonošovo

PříspěvekZaslal: st únor 15 2023, 15:01    Předmět: Citovat

Nevím kolik dá výstup Arduina, ale co tam dát SSR relé? Pak se třeba nebude muset řešit budič a půjde to napřímo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1761
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: st únor 15 2023, 16:45    Předmět: Citovat

jenicek napsal(a):
Nevím kolik dá výstup Arduina.

Výstupní piny Arduina mají doporučený trvalý proud do 20mA na pin (maximum je 40mA) při napětí 5V.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
BigSandy



Založen: Jul 28, 2015
Příspěvky: 802

PříspěvekZaslal: pá únor 17 2023, 8:24    Předmět: Citovat

Už vyřešeno.
Ja kupují z ali svorkovničky. Rozteč mají 2.54mm. Takže jako by tranzistor pajel na ty dirovane DPS.
https://www.aliexpress.com/item/1005001677869988.html

Ty by měl zvladnout připajet a aní nemusí.
Z 1 strany tranzistor a z druhe drtyky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund