Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

dvojzásuvka s vypínačem zásuvek
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
katrops



Založen: Oct 19, 2007
Příspěvky: 81

PříspěvekZaslal: út leden 24 2023, 20:01    Předmět: dvojzásuvka s vypínačem zásuvek Citovat

Mám ve zdi dvojzásuvku Tango (vedle sebe).
Používám ji na varnou konvicí a topinkovač. V návodech doporučují vytáhnout vidlici po použití spotřebiče. Už mě to nebaví. Existuje dvojzásuvka s vypínačem těch zásuvek ?
Kvůli vzhledu tam nechci dávat toto:
https://www.emos.cz/zasuvka-s-vypinacem-bila?gclid=CjwKCAiAoL6eBhA3EiwAXDom5hmUH-Qs4neAHerZnVreBAT5cuZLlbEyNOAJl-SxCGynpO46ULK-EhoCQGAQAvD_BwE
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michal22



Založen: Mar 28, 2012
Příspěvky: 7536
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: út leden 24 2023, 20:17    Předmět: Citovat

Reálně asi jen ozelit jednu zásuvku a do druhé dát spirálovou od Tanga.
Ale to řešení od Emosu by tady mohlo vyhovět - podstatné je nevypínat spotřebu e v zátěži.

_________________
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
katrops



Založen: Oct 19, 2007
Příspěvky: 81

PříspěvekZaslal: út leden 24 2023, 20:38    Předmět: Citovat

Jak vypadá spirálová zásuvka ? Dál jsem to do googlu a nic mi to nenašlo.
A coby se stalo, kdybych vypnul tu od Emosu v zátěži.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kvicala_r



Založen: Jan 19, 2005
Příspěvky: 3178
Bydliště: Haná / N.J.

PříspěvekZaslal: út leden 24 2023, 21:16    Předmět: Citovat

Emos je největší šunt, co jsem kdy viděl z různých typů elektro komponentů - od kabelu po různé přístroje.
Spirálovou myslel Sporákovou náhodně třeba zde
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michal22



Založen: Mar 28, 2012
Příspěvky: 7536
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: út leden 24 2023, 21:19    Předmět: Citovat

Sorry, píšu z mobilu.
Mělo to být "sporákovku" od Tanga.

_________________
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 3780
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: út leden 24 2023, 22:18    Předmět: Citovat

Jo to dává smysl. Použít běžný vypínač pro světelné okruhy by nemusel dlouho vydržet. Sporákový je nato hodný.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
monterjirka



Založen: Jun 14, 2003
Příspěvky: 2716
Bydliště: Blížejov

PříspěvekZaslal: út leden 24 2023, 22:36    Předmět: Citovat

Pokud vám nevadí že uděláte zákrok do výrobku, takže se v podstatě stáváte novým výrobcem:


https://www.rent.cz/legrand-50409-vidlice-s-vypinacem-16a-230v/?gclid=EAIaIQobChMIl43FxZTh_AIVBPuyCh0bRA_WEAQYASABEgIGtPD_BwE
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 5882
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út leden 24 2023, 22:45    Předmět: Citovat

Řešíš to kvůli dětem, nebo kvůli bezpečnosti, ale obsluha je rozumná? Pokud za b), tak topinkovač je z principu velmi bezpečný, pružina, co vyhazuje topinky, se sama nenatáhne a tudíž se topinkovač jen tak nezapne a to ani náhodným zavaděním o páku. Ve vypnutém stavu je v topinkovači vše odpojeno a konvici stačí nechávat stát vedle základny. Cvakat pořád vypínačem je ukrutný opruz navíc, kvůli dětem bych to chápal.
_________________
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
katrops



Založen: Oct 19, 2007
Příspěvky: 81

PříspěvekZaslal: út leden 24 2023, 22:56    Předmět: Citovat

Děti už doma nemámSmile Jsem v důchodě. Takže to řeším kvůli bezpečnosti. Hlavně tu konvici, topinkovač nechávám v zásuvce. Kvůli místu na lince se mi nechce dávat konvici vedle podstavce.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 5882
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út leden 24 2023, 23:00    Předmět: Citovat

Chápu. Přiznám se, že konvici odkládám do podstavce, mechanickému vypínači důvěřuji, u elektronické konvice bych si to nedovolil.
_________________
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 18442
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st leden 25 2023, 5:47    Předmět: Citovat

Konvici zásadně nenechávám na podstavci, v zásuvce ten podstavec ničemu nevadí a můžeš ho tam nechat zapojený. Ne kvůli úspoře - je jedno, zda je konvice s mechanickými spínačem a termostaty, vypnutá neodebírá nic, ale i ta se dokáže při poruše sama zapnout bez vody.
No a na topinkovač si klidně dej zásuvku s vypínačem, jejich příkon nepřekročí vesměs 1 kW, když nebudeš vypínač používat pod zátěží, snad i ten Emos vydrží.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jape



Založen: Feb 20, 2013
Příspěvky: 62
Bydliště: Uh. Hradiště

PříspěvekZaslal: st leden 25 2023, 6:39    Předmět: Citovat

Mám "chytrou" konvici s regulací teploty která po položení na podstavec hned pískne a ukazuje teplotu. Pro úsporu místa jsem jako mechanické oddělení kontaktů použil spodní část obchodního balení CD/DVD disků u níž jsem ve vrtačce upíchl středovou část tak aby zbytek pasoval na původní podstavec a kontkaty jsou díky tomu oddálené. Je to černé a docela to ladí, při vaření odložím vedle na cokoliv a po vypláchnutí konvice vrátím na stojan pod konvici.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 14214

PříspěvekZaslal: st leden 25 2023, 6:59    Předmět: Citovat

Nerozumím co to je "dvouzásuvka Tango vedle sebe". Tango má dvojitou zásuvky výškově pod sebou, případně horní pootočená kolíkama. Pokud je tam dvourámeček Tango, tak za cenu opatrného zásahu by se dalo vykroužit prostor pro třetí instalační krabici, do ní osadit strojek v řazení "2" nebo "7" nebo "6+6", systémy propojit paralelně, do zbylých dvou krabic osadit dvě jednoduché zásuvky a všechno zarámovat trojrámečkem Tango. Kvalitní strojek vydrží 10 A činné zátěže pokud není zaprášený a jsou dotažené svorky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 10083

PříspěvekZaslal: st leden 25 2023, 7:30    Předmět: Citovat

Osobne jsem to zacal resit kdyz kamoska malem vyhorela protoze zapomela vypnout fritak. Taky jsem premyslel nad nejakym vypinacem, ale nakonec lenost nezvitezila a udelal jsem to poradne a nelituju toho. Ja mam zazuvky na konvici, kavovar, topinkovac, fritak (vsechno elektronicke) a dve pro volne pouziti. Dal jsem jako vypinac sklenenou desku ze skla nastriakneho zespod barvou (da se koupit) do ktereho jsou vypiskovane symboly (dobre se cisti) a kapacitni spinace s obvodem TTP226 - ktery je pouzity napr. v tomto https://www.ebay.com/itm/141975956707
cele to ridi maly MCU a spinaji obycejne cinske 10A relatka. Ve vypinaci se daji trimry nastavit casy po kterych se automaticky vypnou jednotlive zasuvky, cely system je napojeny na alarm, takze se zasuvky vypinaji kdyz odchazim z domu, je vyhlasen pozarni poplach apod. Dalo to dost prace, ale funguje a vypada to pekne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 18442
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st leden 25 2023, 8:37    Předmět: Citovat

I když jde o schválené spotřebiče, u nichž výrobce deklaruje bezpečnost, připouštím, že jejich používání s sebou nepatrné, přinejmenším nenulové, riziko nese.
Konvici stačí nenechávat na základně, neúmyslnému dotyku je na ní stejně přístupný jen ochranný kontakt. A konvice může něco odebírat jen umístěná na základně.
Topinkovač, jak tu výše podotknuto, má pouze mechanický spínač, který se (na rozdíl od spousty typů konvic) k sepnutí musí ručně donutit.
Je na čase si přebrat, jestli zásah do elektroinstalace bude dostatečně bezpečný a aspoň trochu účelný.
Ano, dají se koupit i zásuvky se spínačem v jednom rámečku, proud 16 A bych ale věřil jen zásuvkám. Strojky vypínačů v tom jsou zjevně běžné, rozhodně na 16 A nevypadají, zřejmě mají ovládat světlo a ne ty zásuvky vedle sebe.
Takže naopak - použití takové kombinace pokládám za další riziko, které by nevzniklo, kdyby se to nepoužilo.
Jsou ale země, kde jsou schválené kolébkové spínače na 20 A...

Kombinace používané v hotelích v Německu, Švýcarsku nebo v Itálii také mají ten vypínač (nebo schodišťák) k ovládání světel a ne zásuvek. Ty okruhy bývají jištěné jističem jen 2 A (Itálie) až 8 A (Švýcarsko), mimoto zásuvky v tom bloku bývají většinou jen pro zařízení třídy II. Zásuvky pro větší spotřebiče (elettrodomestici) jištěné 16 A jsou v Itálii bez napětí, dokud si je personál v rozvaděči nezapne. A to i tam, kde ještě Čecha s konvicí či vařičem nikdy neviděli. V Německu jsem viděl zásuvky jištěné jak 6 A, tak 16 A, vypínaná nebyla žádná.
Pro úplnost - tam, kde se spíná napájení apartmánu kartou, řeší to stykač v rozvaděči a zátěž může být až do 16 A.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund