Zaslal: st září 21 2022, 16:23 Předmět: Identifikace součástky
Dostalo se ke mne zařízení po jednom zesnulém radioamatérovi, ale bez dokumentace a informace, o co vůbec jde. Ale vzhledem k osazení 6F32, "magického oka" EM84, ladícího kondenzátaru atd. to vypadá na nějaký audion, na ok1ike jsem našel pár zapojení, které by se tomu trochu podobají, ale jsem na teprve začátku, před pár minutami jsem balíček rozbalil.
Jen mne zaujala tato součástka. Nemám tušení, o co jde. Věděl by někdo?
Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 11618 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: st září 21 2022, 16:49 Předmět:
to nebude jen doutnavka, je to z rozebraného startéru zářivky . . .
kolik to má připojených vodičů ?
pokud je zapojený jen jeden, používalo se to jako indikátor vysokofrekvenčního napětí . . .
Naposledy upravil ok1hga dne st září 21 2022, 17:17, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: st září 21 2022, 16:55 Předmět:
Taky jsem si říkal, že to není obyčejná doutnavka... _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Zaslal: st září 21 2022, 17:22 Předmět:
Ale on rozepnutý svítil, takže využití měl opravdu i jinde... _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Založen: Nov 28, 2006 Příspěvky: 11618 Bydliště: Česká Třebová
Zaslal: st září 21 2022, 17:25 Předmět:
ZdenekHQ napsal(a):
Ale on rozepnutý svítil, takže využití měl i jinde...
jenže jenom chvilku, ohřátím se kontakty spojily a propojily se
po propojení zase zchladly, rozpojily se a znova se objevil výboj . . .
my jsme s tím dělali před padesáti lety různá blikající světýlka na 220V . . .
tento svítil, ale dost slabě, protože zrovna tady ty modely svítily modře. Pokud jsi ho zapojil přes dostatečně vysoký odpor, aby se bimetaly uvnitř nezahřívaly, a tím startér "nestartéroval", tak ten svit nebyl skoro vidět ani v šeru. Lepší byly ty pozdější verze, kde byl bimetal pouze jeden, a to zahnutý do oblouku a byl proti druhé elektrodě, což byla jen tyčinka. Plněný to bylo neonovou směsí, takže to svítilo oranžově a pokud jsi to zapojil jako doutnavku, tak to svítilo líp. Ale na klasickou neonku to nemělo. A jelikož neonky prodávaly i tady v elektru, nemělo příliš smysl znásilňovat startér na světelnou doutnavku - stačilo, že se občas používal jako spoždovací člen třeba u elektrokotle.
Založen: Dec 18, 2006 Příspěvky: 9565 Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí
Zaslal: st září 21 2022, 17:51 Předmět:
ok1hga napsal(a):
ZdenekHQ napsal(a):
Ale on rozepnutý svítil, takže využití měl i jinde...
my jsme s tím dělali před padesáti lety různá blikající světýlka na 220V . . .
jo, například jednoduchou imitaci "barevné hudby" nebo blikač
světýlek na vánočním stromku...
(tyristory a šváby přišly trochu pozdějc to jsem už z cipovinek vyrostl) _________________ Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
k tomu zapojení:
ten asi původně startér je zapojen tedy tak, že mezi jeho vývody je paralelně "něco", nelze naměřit žádný odpor, z vývodu jde na kontakt s potenciometrem, z toho pak na další "cosi" (sledujte červený vodič), opět nelze naměřit odpor, a to vše pak přes odpor 6,7K na G3 elektronky 6F32
Založen: Dec 18, 2006 Příspěvky: 9565 Bydliště: Český Těšín tam v pohraničí
Zaslal: st září 21 2022, 18:23 Předmět:
No a celé je to co za ustrojstvo? nějaké samodomo rádio? když je tam
vf pentoda 6F32 a lampa magioko... _________________ Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.