Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Tepelná sonda k bojleru Ariston
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
samarit



Založen: Dec 16, 2015
Příspěvky: 116

PříspěvekZaslal: po září 19 2022, 13:08    Předmět: Tepelná sonda k bojleru Ariston Citovat

Čistil jsem bojler Ariston PRO ECO EVO 65 V SLIM a pak po naplnění vodou jsem pro vyzkoušení použil koupený prodlužovák, který má fázi na modré žíle (!). Přepálila se mi teplotní sonda k elektronickému termostatu dlouhá 295mm. Viz obrázky. Hledal jsem jestli se dá někde sehnat, ale našel jsem něco podobného v ruských shopech. Sonda patří termostatu na dalším fotu. V tpm značení se nevyznám, bojím se abych nepoužil něco špatného. Myslíte že se dá někde sehnat, nebo by se to dalo opravit?

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 9423

PříspěvekZaslal: po září 19 2022, 13:31    Předmět: Citovat

Asi by nebylo od veci sundat tu buzirku abys vedel co tam je za senzor. Nevim cos s tim delal, ale pokud tam slo takove napeti ze spalilo tu cestu na tistaku, bude nejspis v kopru i ten regulator. Muzes se podivat na to druhe teplotni cidlo, jestli neprezilo. Osobne jsem po druhem odeslem kapilarovem termostatu dal do boileru tohle a mam klid. https://www.ebay.com/itm/193877214063
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 5714
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po září 19 2022, 13:38    Předmět: Citovat

Závada nevznikla prohozením L a N, ale něčím jiným. Také se obávám, že čidlo nebude jediné, co to odneslo. Dráha se opravit samozřejmě dá bez problémů. Jak je psáno váše, je potřeba se podívat, co je pod smršťovačkou za čidlo a pravděpodobně ho bude potřeba vyměnit. Pokud tedy přežila, nebo půjde opravit ta hlavní deska.
_________________
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samarit



Založen: Dec 16, 2015
Příspěvky: 116

PříspěvekZaslal: po září 19 2022, 15:03    Předmět: Citovat

Vypadá to dobře.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 5714
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po září 19 2022, 15:07    Předmět: Citovat

Budou to termistory, změř jim odpor, měl by být u obou podobný. Pravděpodobně skutečně přežily. Nejspíš se ti to někde zkratovalo na kostru. Oprav dráhu naletováním slabého drátku a zatři to expoxidem. Následně to zkus zapnout nezastrčené do bojleru a když nic neshoří, namontuj to do bojleru a vyzkoušej to pod dozorem, jestli to správně vypne. Nevím, co se kde a jak mohlo zkratovat, jestli máš kaptonovou pásku, tak s ní tu sondu klidně oizoluj.
_________________
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samarit



Založen: Dec 16, 2015
Příspěvky: 116

PříspěvekZaslal: po září 19 2022, 15:42    Předmět: Citovat

Ano, změřil jsem to a měřáček mi ukázal při rozsahu 2000Ω hodnotu 014 u obou.
Uvědomuji si teď, že když jsem čistil tělěso topení, kde je také měděná trubka pro čidlo, do dokonalé čistoty od vodního kamene kyselinou solnou. I když jsem to dobře opláchnul ponořením v bazénu, mohlo se stát, že se to zkratovalo přes vlhkost na kostru.
Zkusím to opravit, jenže nikdy jsem při opravě tišťáku neuspěl, protože nejsem vybavený (mikropáječka, odsávačka...) Mám jen trafo pistolovou páječku a tělískovou páječku od Lidla. Zvládnu to i tak?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 5714
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po září 19 2022, 15:46    Předmět: Citovat

Nezvládneš, nech si to od někoho udělat. Není problém s vybavením, ale se zkušenostmi. Toto se, když se to umí, trafopáječkou udělat v pohodě dá, ale když jsi si vědom, že to asi nedpadne, tak se do toho nepouštěj, teď to ještě zachránit jde. Vyplň si bydliště v profilu, snad se ti někdo poblíž ozve, je to záležitost na pár minut.
_________________
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
vicious



Založen: Aug 10, 2007
Příspěvky: 582
Bydliště: 3 km od Humenného

PříspěvekZaslal: po září 19 2022, 17:03    Předmět: Citovat

Taký regulátor by som tu mal mať. Keď chceš, za 10€ aj s poštou je tvoj, poštovné z toho tvorí 6,40€ pri váhe zásielky do 0,5kg.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samarit



Založen: Dec 16, 2015
Příspěvky: 116

PříspěvekZaslal: út září 20 2022, 11:18    Předmět: Citovat

Tak jsem tu cestu v rámci možností (prasecky) opravil. Pak zamazal lepidlem, ty smršťovačky nalepil také zpět, omotat nějakou páskou to nejde - nevešlo by se to do té trubičky - je to naknop. Takže termostat a tedy i boiler funguje dobře. Uvidím jak dlouho. Naštěstí každou poruchu ta elektronika hlásí, takže nějaké nebezpečí nehrozí.



Díky všem za pomoc a "vicious" za nabídku. Nabízíš to čidlo, nebo celý termostat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
vicious



Založen: Aug 10, 2007
Příspěvky: 582
Bydliště: 3 km od Humenného

PříspěvekZaslal: út září 20 2022, 15:32    Předmět: Citovat

Písal som aj PM.
Asi nič z toho, lebo mám iný typ. Je tam konektor naviac, už si nespomínam, či tam bola pripojená anóda.



ariston.jpg
 Komentář:
 Velikost:  125.15 kB
 Zobrazeno:  5 krát

ariston.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samarit



Založen: Dec 16, 2015
Příspěvky: 116

PříspěvekZaslal: st září 21 2022, 13:25    Předmět: Citovat

To je jiný typ termostatu, ale ta sonda by mohla být ta samá pokud měří 295mm. má 3 vývody a snad jiné nejsou než se dvěma a se třemi vývody. Pak de liší jen délkou. Tu bys oželel a prodal mi ji?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
vicious



Založen: Aug 10, 2007
Příspěvky: 582
Bydliště: 3 km od Humenného

PříspěvekZaslal: st září 21 2022, 18:54    Předmět: Citovat

Nepotrebujem ju, budeš mať funkčný originál a svoj pôvodný opravovaný dielec môžeš mať na pokusy napr. so zvýšením teploty. Do PM mi môžeš napísať, na akú adresu ju mám poslať.

Čo sa týka zvýšenia teploty nad továrenskú max. hodnotu, tak je to dosť hazard.
Každopádne, pomohlo by skrátenie toho PCB pásiku. Senzory by sa dostali do trochu chladnejšej zóny a výsledná teplota by sa zvýšila. Je s tým spojené riziko, že môže vypínať tepelná poistka (aj keď v tomto prípade tu nie je klasická kapilárna poistka, ktorú treba po ochladení "nahodiť"). Eventuálne by pomohlo aj zaizolovanie senzorov, je to však metóda pokus-omyl a z dlhodobého hľadiska môže použitá izolácia zdegradovať vplyvom teploty.

EDIT: ponúknutý senzor má 3 vývody, dĺžku zrejme tých 295 mm (momentálne nemám možnosť presne odmerať, primeraním k žiarivke 120cm tam vošiel 4-krát Very Happy )
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samarit



Založen: Dec 16, 2015
Příspěvky: 116

PříspěvekZaslal: st září 21 2022, 19:15    Předmět: Citovat

Původní dotaz na zamčeném vláknu, na který "vicious" odpovídá byl:
samarit napsal(a):
Maximální teplota bojleru je elektronickým termostatem nastavena na max. 80°C.
Protože používám boiler jen na nízký tarif s HDO a stačí 3 hod. do plného nahřátí, tak bych byl rád, aby se mi voda v bojleru za levno dostala na výšší teplotu než je max. nastavená boilerem na 80°C. To proto, aby mi vydržela déle od 2 hod. po odpoledním sepnutí 2 hod. HDO a déle ze sepnutí HDO na 6 hod. v noci. To aby mi to prostě teplá voda spolehlivě vydržela dost teplá do příštího připojení HDO .
Jde to nějak na tom bojleru nastavit? Nešlo by např. tepelně odizolovat teplotní čidlo termostatu tak, aby reagovalo na vyšší teplotu 90°C ? Nebo přidat nějaký odpůrek?
Když jsem bojler měl připojen „na tvrdo“ tak teplota vylezla až „do páry“ z kohoutku a voda vydržela o mnoho vdéle. Stačilo by mi cca 90°C.

vicious napsal(a):
...Čo sa týka zvýšenia teploty nad továrenskú max. hodnotu, tak je to dosť hazard.
Každopádne, pomohlo by skrátenie toho PCB pásiku. Senzory by sa dostali do trochu chladnejšej zóny a výsledná teplota by sa zvýšila. Je s tým spojené riziko, že môže vypínať tepelná poistka (aj keď v tomto prípade tu nie je klasická kapilárna poistka, ktorú treba po ochladení "nahodiť"). Eventuálne by pomohlo aj zaizolovanie senzorov, je to však metóda pokus-omyl a z dlhodobého hľadiska môže použitá izolácia zdegradovať vplyvom teploty.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ferdislav



Založen: Aug 15, 2011
Příspěvky: 783
Bydliště: Mostecko

PříspěvekZaslal: st září 21 2022, 19:36    Předmět: Citovat

Zvyšovat teplotu vody v bojleru je prostě kravina, to ze tím porušíš x předpisů je jedna vec a druhá je že ohrožuješ nejen svůj, ale hlavně život a zdraví lidí ve své blizkosti
Tohle se řeší množstvím vody, ne zvyšováním teplot
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
vicious



Založen: Aug 10, 2007
Příspěvky: 582
Bydliště: 3 km od Humenného

PříspěvekZaslal: čt září 22 2022, 18:57    Předmět: Citovat

samarit: napísal som aj PM. Dnes som "senzor" premeral. Obe čidlá majú odpor okolo 9kΩ, pri dotyku prstom odpor klesal na približne 8kΩ, dlhšie som to neskúšal. U tvojho senzora boli hodnoty rádovo nižšie, teda nie som si istý, či bude možná ich zámena.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund