Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Arduino a HDO
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Miniaturní počítače (Arduino, Raspberry a další)
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
doga



Založen: Mar 26, 2018
Příspěvky: 118
Bydliště: okr. Bruntál

PříspěvekZaslal: út srpen 02 2022, 10:15    Předmět: Arduino a HDO Citovat

Ahoj,
potřeboval bych arduinem detekovat signál HDO. (EDIT: detekovat sepnuté relé v hodinách)
Možnosti:
1. Relé (no nevím, Finder s 230V cívkou se docela hřál).
2. Miniaturní zdroj 5V.
3. Aliexpres modul https://www.aliexpress.com/item/1005003797318745.html?spm=a2g0o.cart.0.0.5f9538daZ3qjD0&mp=1
4. zbastlit vlastní modul s optočlenem (zapojení co jsem našel na netu se mi nelíbili)

Díky za Vaše návrhy a zkušenosti


Naposledy upravil doga dne út srpen 02 2022, 15:16, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cowley



Založen: Feb 04, 2005
Příspěvky: 2914

PříspěvekZaslal: út srpen 02 2022, 11:39    Předmět: Citovat

A co dát k aktivnímu prvku HDO (třeba ke stykači) ze strany originál mechanický spínač a teprve jeho stav zpracovat MCU?

Zde třeba od ELKO k jejich produktům.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
doga



Založen: Mar 26, 2018
Příspěvky: 118
Bydliště: okr. Bruntál

PříspěvekZaslal: út srpen 02 2022, 13:48    Předmět: Citovat

Stykač není ale kdy byl, ideální řešení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 5776
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út srpen 02 2022, 13:56    Předmět: Citovat

Řešení zde:https://www.abctech.cz/?cls=stoitem&stiid=37004&gclid=CjwKCAjwlqOXBhBqEiwA-hhitBopG6BswqSXZqz-Psro_im_HK6yjLfUAlCqK0tWz7Z6w5yl43BeGxoCygcQAvD_BwE
_________________
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 6453
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: út srpen 02 2022, 14:49    Předmět: Citovat

Prodej použitých ZPA - FMX za pětistovku - EG.D - Nabídka spínacích prvků HDO
Případně lze vybrat jenom desku elektroniky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cowley



Založen: Feb 04, 2005
Příspěvky: 2914

PříspěvekZaslal: út srpen 02 2022, 15:13    Předmět: Citovat

doga napsal(a):
...potřeboval bych arduinem detekovat signál HDO


Detekovat signál HDO ? - tzn. odpověď od Zakyho a Achaba
nebo
Detekovat, že je již 230V/400V řízené HDO k dispozici ? - tzn. že musí v objektu existovat stykač, který napětí sepnul? (Nebo alespoň jeho ovládací nulový pracovní vodič)


Naposledy upravil Cowley dne út srpen 02 2022, 15:15, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
doga



Založen: Mar 26, 2018
Příspěvky: 118
Bydliště: okr. Bruntál

PříspěvekZaslal: út srpen 02 2022, 15:15    Předmět: Citovat

Asi nedostatečné zadání. Já mám HDO, potřebuji detekovat sepnuté N (230V) hodinami.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cowley



Založen: Feb 04, 2005
Příspěvky: 2914

PříspěvekZaslal: út srpen 02 2022, 15:17    Předmět: Citovat

Pak tedy jistič cívky stykače, stykač pro vlastní spotřebič.
Vedle stykače pomocný kontakt a šup s ním do mikroprocesoru.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
doga



Založen: Mar 26, 2018
Příspěvky: 118
Bydliště: okr. Bruntál

PříspěvekZaslal: út srpen 02 2022, 15:19    Předmět: Citovat

Nemám stykač, mám jen ovladané N hodinami.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cowley



Založen: Feb 04, 2005
Příspěvky: 2914

PříspěvekZaslal: út srpen 02 2022, 15:50    Předmět: Citovat

Tarifní smlouva pro HDO byla povolena na základě nějaké elektro revize.
A tam musela zohlednit, jak je s řízeným N(HDO) nakládáno.

Nechce se mi věřit, že by to tam bylo do dneška jen tak v luftě.

Pokud to tam zatím není, tak jedině jak jsem napsal výše, plus nová elektrorevize...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
doga



Založen: Mar 26, 2018
Příspěvky: 118
Bydliště: okr. Bruntál

PříspěvekZaslal: út srpen 02 2022, 16:13    Předmět: Citovat

Začínám si připadat jako kdybych se zabloudil na fórum elektrika.cz Sad
K meření teploty bojleru jsem potřeboval dodělat, funkci "vyjmečného" nahřátí.
Kdo přijdě mokrej nebo promrznutej z venku a zjistí, že mu děcka vyplácaly teplou vodu pochopí. Ty 2kW mimo NT jednou za uherskej rok síť nepoloží.
Psssst, tak ČEZu neřekneme Wink
Můžeme se vrátit k mému původnímu dotazu.
Děkuji
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cowley



Založen: Feb 04, 2005
Příspěvky: 2914

PříspěvekZaslal: út srpen 02 2022, 16:31    Předmět: Citovat

Žádné k původnímu!
Teprve teď v posledním příspěvku se dozvídáme...

Potřebuji dodělat funkci výjimečného nahřátí...
To znamená že bojler je ovládaný HDO?

Bastl teploměr zjistí, že je málo teplá voda, proč se tedy zabývat HDO a stykač bojleru si sepnout po odpojení N(HDO) sám z vlastního N?
Nebo si dát vlastní relé/stykač a pustit si do bojleru napájení sám.

Když to z tebe leze jak z chlupaté deky Smile

A elektrika.cz nech na pokoji Smile

EDIT: Nikdo z nás neví, jak to tam máš, použij si třeba modul ze svého odkazu, spolu s pojistkou T400mA proti L, stejnou jako používá stykač bojleru.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 15187
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: út srpen 02 2022, 17:44    Předmět: Citovat

Třeba má Dražickej Smart bojlér, ten žádnej stykač na přívodu nepotřebuje a přes to jede podle HDO.
_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
doga



Založen: Mar 26, 2018
Příspěvky: 118
Bydliště: okr. Bruntál

PříspěvekZaslal: út srpen 02 2022, 18:28    Předmět: Citovat

Celeron, děkuji. Tam jsem se inspiroval.
Cowley ... z chlupaté deky? Přečti si prosím můj první příspěvek. To jak budu nakládat ze vstupem v arduinu je podružné, kromě tvé zvědavosti. Bojler, pračka, myčka nebo jen stav do systému.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cowley



Založen: Feb 04, 2005
Příspěvky: 2914

PříspěvekZaslal: út srpen 02 2022, 18:35    Předmět: Citovat

OK.
Myslíš ten upravený první příspěvek až po mém doplňujícím "zvědavém" dotazu ?

Nakonec, i já už jsem napsal názor na první příspěvek.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Miniaturní počítače (Arduino, Raspberry a další) Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund