Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

polofunkčný Ondra - replika
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mihal



Založen: Apr 06, 2005
Příspěvky: 1718
Bydliště: Zilina

PříspěvekZaslal: so květen 21 2022, 13:21    Předmět: polofunkčný Ondra - replika Citovat

Dovolím si založiť vlákno o oživovaní repliky Ondra, oldkomp prepáči.
Od počiatku zápasím pomocou testRom s nefunkčným video výstupom, ktorého data sú vytvárané v dvoch posuvných registroch 74194 a časovanie časovačmi 8253. Zbernice adresová aj datová nejako žijú, pretože program sa rozbehne z testovacej rom, čoho dôkazom je blikanie lediek a generovanie falošných tónov cez obvody 74173 a 74175.
Registre obrazu sa však nevyprázdňujú, časovače nečasujú, pretože nedostávajú riadiace signály, ktoré tvorí logika riadená od datovej zbernice. Tak som čmuchal po zberniciach a narazil na priebehy dát, ktoré sa mi nepáčia, ale nemám istotu že sú zlé. Adresná zbernica má dve úrovne 1 a 0, ale datová má aj 0,5. Možno je to vlastnosť zapojenia, neviem.
Prišiel som na to odchytom dát pri čítaní ramky M5K4164 ked sa po asi 2us od vystavenia dát data presunú na hodnotu medzi 1 a 0 a až po chvíli vrátia na 1. Pripájam radšej obrázok, priebehy od vrchu (z ľava) sú DATA CAS a RAS. Z datovej zbernice som už odpojil všetko podozrivé - 74373,74374,registre 74194 a ostal tam len UB880D, eproma M27C64 od ST, ram M5K4164 od mitsubichi a preverené obvody 74173,174 a 175. Na začiatok by mi pomohlo info, že je to ok a súvisí to s časovaním aleno je to na prd. Bohužiaľ nemám v dosahu nič s Z80 a touto ram aby som si to premeral a na webe som našiel len balast.



RasCasDataOndra.jpg
 Komentář:
Priebehy na 4164
 Velikost:  9.23 kB
 Zobrazeno:  34 krát

RasCasDataOndra.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 14960
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: so květen 21 2022, 15:32    Předmět: Citovat

Ten úrovňovej mišmaš na TTL sběrnicích je úplně normální. Koukals na http://www.sapi.cz/? Je tam sekce repliky Ondra.
Taky je někde na netu článek od Edy Smutnýho jak měli problém s oživením tý ondrácký videografiky když dělali s Merclem jeho vývoj. Oba jsem znal osobně...

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mihal



Založen: Apr 06, 2005
Příspěvky: 1718
Bydliště: Zilina

PříspěvekZaslal: so květen 21 2022, 18:17    Předmět: Citovat

Sapi/ondra mám načítaný, schéma je tu keby niečo, postupne trávim aj tlačenú literatúru ale to je všetko teória, kde je úroveň H=5V, tu mi chýba dobová prax. V čase vzniku ondry som páčil materiál zo starých TV, z TTL poznal tak 7400, k mcu čo som sa potom dostal, tak tie už keď aj mali ext.ram alebo rom tak reálne priebehy kopírovali datasheet. Tu na to čumím jak panna na ko... Já blbec som si to osadil teda mimo CPU a EPROMy bez pätíc, tak radšej dva krát meriam než odsávam. Tie rozhovory som teda ešte nečítal, skúsim to nájsť, vďaka.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lesana87



Založen: Sep 20, 2014
Příspěvky: 3554

PříspěvekZaslal: so květen 21 2022, 19:17    Předmět: Citovat

DRAMka je připojená na datovou sběrnici jen když má RAS i CAS v log. 0, a to je na tom oscilogramu v pořádku. Je vidět, že jakmile se DRAM odpojí (CAS jde do log.1) lezou data pomalu na tu poloviční úroveň, ale hned je zase něco stáhne na nulu (asi procesor nebo ROM). Tu poloviční úroveň tam budou nejspíš dělat vstupní proudy těch registrů 74173, 74174 a 74175 ve chvíli, kdy na sběrnici není zrovna připojen žádný výstup, který by tam vnutil log. 0 nebo 1.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mihal



Založen: Apr 06, 2005
Příspěvky: 1718
Bydliště: Zilina

PříspěvekZaslal: so květen 21 2022, 20:04    Předmět: Citovat

Skúsil som data potiahnúť cez 10k do 5V, ten medzistav sa ani nehne. Mne teda nejak zásadne nevadí, ale mám obavu, že v tom čase sa s tým kŕmi nejaký pre mňa zatiaľ tajný register, čoho výsledkom je toto vlákno.
Skúsim ešte inú epromku.
Mimochodom ako postupne odpájam zbytočnosti (čítanie klávesnice,port,video) tak mi spotreba klesla z 0,6A už na polovicu, a to tam ešte pečiem časovače.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 14960
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: ne květen 22 2022, 8:44    Předmět: Citovat

Jakej máš plošák? Z okolí EC1045, Lukáška z Olomouce, nebo odjinud? Nechybí ti na něm nějaká funkční nebo opravná propojka, případně šmikanec? Všechny TTL šváby máš LS a ALS nebo něco v ruským 555XXyy? Nemáš náhodou 8253 v ruským ekvivalentu? Ty odcházely samy od sebe věkem. Z cca dvanácti různých řadičů Sapi 1 jsem jich po 30 letech vytáhl každej druhej. Taky bacha na starý šváby v keramice, zálivkou kolem noh do nich "dejchlo" a uhnívají propojky z noh na čipy. Měl jsem tady desku grafickýho dislpleje přímo od Smutnýho. Na ní bylo asi 10 ks keramických 74LS193 a 74LS175 od Fairchildu a 8 jich bylo vadných. Dost jsem se divil, Fairchild dělá hodně pro všechny složky US armády. Jak se k tomu Eda za bolševika dostal, netuším.
_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mihal



Založen: Apr 06, 2005
Příspěvky: 1718
Bydliště: Zilina

PříspěvekZaslal: ne květen 22 2022, 10:41    Předmět: Citovat

Doska je od Martina Lukáška z 2012, je dobre odležaná Smile , osadené je to tak rôzne, ram je nikdy nepoužitá, procesor tiež, časovač ten rovnobežný s CPU je M5L8253 Mitsubishi, druhý je NEC ale D71054, je to 8254ka ale to by malo byť ok. Registre TI, ostatné Tesla, Goldstar, Fairchild, všetko plast až ne epromu. 8253 mám aj ruský klon, ale neosadzoval som ho. Mám ešte podozrenie na tú 74123ku, mierne hreje, na to že tam prakticky len monostabilne obvoduje tak myslím že ju preventívne vymením, ale nemám tu teraz denona.


EDIT: Našiel som ešte jednu zaujímavosť, generátor žiadosti o DMA (D37 74LS193) má stále divne nastavené vstupy, LD je v 0, UP a DOWN sú v 1. LD sa nastavuje z datovej zbernice cez 74LS174, po resete skočí na 0 a už tam ostane. UP a DOWN vedú z výstupov čítačov, ktoré sa ale asi nenastavia, pretože ich RD signál je hradlovaný od BUSAK, ktorý nenastane, pretože CPU nedostane žiadosť o DMA BUSRQ. Je to skrátka signál ktorý chýba, pretože chýba Confused



OndraDoska.jpg
 Komentář:
Pár obvodom ktorým sa neverí už dosku opustilo.
 Velikost:  156.65 kB
 Zobrazeno:  104 krát

OndraDoska.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 14960
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: ne květen 22 2022, 23:54    Předmět: Citovat

Máš mezeru pod zelenejma tesláckejma paticema? Jestli ne, tak ty podkůvky pinových kleštin můžou mít šlus se spojema, co jdou kolem. Tyhle patice se u Sapi1 podkládaly před pájením prešpánem tlustým kolem 0,8 mm. Buď se tam nechal a nebo se vytáhl.
Pokud nemáš mezeru, vyloupni ty zelený plasty a pak vytahej a odsaj jednotlivý piny. A osaď kvalitní patice, který mají piny nastrkávaný zezhora a dole nemůžou mít šlus se spojema.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mihal



Založen: Apr 06, 2005
Příspěvky: 1718
Bydliště: Zilina

PříspěvekZaslal: po květen 23 2022, 7:20    Předmět: Citovat

Shocked
vďaka za tip, to by ma nenapadlo, preverím.
EDIT: Tak som zistil že jeden z čítačov tá 8254 má buď poruchu alebo nieje s 8253 v tomto zapojení kompatibilný. Hľadám teda nový 8253.
Pätice majú nad spojmi asi 0,4mm, pár som ich tam ešte doplnil, ukazuje sa že minimálne pod čítačmi sú mimoriadne praktické Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mihal



Založen: Apr 06, 2005
Příspěvky: 1718
Bydliště: Zilina

PříspěvekZaslal: út květen 24 2022, 20:08    Předmět: Citovat

Zohnal som nové čítače a rozbehlo sa video. Má to malú necnosť, chýba text. Signál je ok, data z registrov aj synchro beží ale textu niet. Ďalšia drobná chyba je, že nejde klávesnica a s Tesla ROM nejde ani pípák.
Krám jeden Evil or Very Mad

Edit: Pripájam priebeh videa - ten vrchný, spodný je výstup registrov.



OndraVideoOut.jpg
 Komentář:
 Velikost:  73.62 kB
 Zobrazeno:  16 krát

OndraVideoOut.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 14960
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: st květen 25 2022, 14:28    Předmět: Citovat

A co máš na monitoru, tma, čáry nebo co? Ten spodní videosignál máš měřenej kde?

Pípák můžeš zkusit samostatně přizemněním anod V11,12,13. Každá by měla kvičet jinak.

Máš tam originál trandy co jsou ve schematu? Napadá mě pořadí vývodů CBE a ECB.

Klávesnice, rotuje Ti nula na 74145? A při stisku kláves se něco objevuje na vstupech 74373 případně děje se něco na její OC?

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mihal



Založen: Apr 06, 2005
Příspěvky: 1718
Bydliště: Zilina

PříspěvekZaslal: st květen 25 2022, 19:41    Předmět: Citovat

Na displeji monitoru je bielo, mám tam trimer tak si to viem stiahnúť až na tmu, v každom prípade tam nieje text. Obraz má správny formát, je možné rozlíšiť jednotlivé stĺpce ale celá generovaná plocha je zhruba v rovnako svetlá. Už sa mi tu kopia sady ROM. sú to 2764 od ST kde mám Tesla ROM, ViLi, Ondra Basic a ešte sólo Test ROM. Romky sú ok - po napálení kontrolované data, skúšal som aj obsahy ViLi zrkadliť po 2k. Ten pípak s Test ROM funguje, keď tam narvem ostatné romky tak nepípne ani po zapnutí. Hradlá sú funkčné, časovače, registre, budiče. Správne data sa však do video registrov nedostanú. Jediné čo ma ešte napadá je že tie data niesú čítané keď majú byť ale skôr alebo neskoro, čo by mohla spôsobiť rýchla alebo pomalá RAM.
Ten spodný rachot je na výstupe videoregistrov.
Skladať podobný 8bit v 85' pri nedostatku hmotných a informačných statkov muselo byť žúžo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 14960
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: st květen 25 2022, 23:13    Předmět: Citovat

S tebou to je těžký, když nezkusíš co ti radím a nedefinuješ přesně ve schematu od EC1045, kde ten naměřenej videosignál je. Prostě je potřeba měřit a měřit a to hlavně řídící signály jako CLK, SEL, RES co ovládají klíčový šváby.
A pokud nejvíc teče do bot, stačí nahrát celou epromku obsahem 00, což je instrukce NOP a pokud je procík živej, měly by být D0-D7 naprosto stejný a A0-A15 by se měly chovat na každý vyšší adrese jako dělič dvěma až do 0FFFFh a pak zase od 0 stále dokola. Takhle poznáš zda někde něco neleze do dat, zda nejdou některý bity adresy do sebe na desce nebo špatnej šváb. Pak můžeš zkontrolovat jednotlivý bity adres zda jsou po celý desce. Párkrát jsem to použil u procesorových desek Sapi1 a v 2/3 případů se chyba našla, většinou vlásek nebo prasklina na plošáku, zbytek šváby. A to byly desky halovaný, kde bych nepředpokládal, že se to nezataví.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mihal



Založen: Apr 06, 2005
Příspěvky: 1718
Bydliště: Zilina

PříspěvekZaslal: čt květen 26 2022, 12:43    Předmět: Citovat

Tak mám preverené že minimálne medzi CPU a RAM/ROM sú data ok - testované testovacím prográmkom čo vyšle po sériovej linke ROMku a zapísanú RAMku. Prikladám ešte obr kde presne som tie videodata zbieral.
Hľadám ďalej.



OndraVideoSch.jpg
 Komentář:
 Velikost:  244.62 kB
 Zobrazeno:  21 krát

OndraVideoSch.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mihal



Založen: Apr 06, 2005
Příspěvky: 1718
Bydliště: Zilina

PříspěvekZaslal: čt květen 26 2022, 13:59    Předmět: Citovat

Spravil som meranie na video registri, je evidentné že funguje ale nezdá sa mi čo je na vstupe S1. S0 je trvalo na log.1, a tak o plnení rozhoduje S1 prepínaním obvodu paralel/serial mode. S1 je 200ns v log1 a 800ns v log0. Keď sa pozriem na data, akými sa to plní, tak neviem kde register berie tie jednotky keď data sú 0.


74194DataS1ClkQd.jpg
 Komentář:
 Velikost:  87.11 kB
 Zobrazeno:  14 krát

74194DataS1ClkQd.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.20 sekund