Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Odolnost zdrojů MESIT, aneb odpálená stanice

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hrnous



Založen: Dec 25, 2005
Příspěvky: 471
Bydliště: Valašské Klobouky

PříspěvekZaslal: ne prosinec 30 2018, 18:24    Předmět: Odolnost zdrojů MESIT, aneb odpálená stanice Citovat

Hezký den všem. Rád bych se podělil o jednom záhadném problému, který se mi stal při provozování CB staničky na mesiťáckém zdroji. Bývalou staničku jsem totiž ráno odpálil, a to velice zajmavě. Na domku bydlím chvilku a tak kopa věcí není rozbalených. Protože jsem chtěl večer navazovat spojení, dotáhnul jsem z "hromady věcí do testlabu" jeden laboratorní zdroj od Mesitu, 40V 10A. Celý večer na něj bez problému vysílal cca 3W dle budíku od MFJ. Sestava celkem šílená, vymrzlá garáž, stolička, na ní mesiťák, na něm stanička budík a tak. Ráno jsem chtěl dát větší trubku a posunout anténu, co by ještě stávající kox stačil, musel sem tedy staničku dát asi metr od zdroje a začaly se dít věci, Po zaklíčování vyletělo napětí z 14 ke 30V, proud SPADNUL až za roh do záporných hodnot a bylo po ptákách. Něco chcípnulo. Vysílání je OK příjem jenom slaboučce šumí, nerozpoznám v tom náznaky hovoru, no je to pasé. Do teď bádám nad tím, co mohlo zdroji hrábnout. Původně mne napadla myšlenka, že se prostě naindukovalo něco do zpětné vazby - kdo zná tyto zdroje vím že jsou vazby tahány dráty z předních konektorů, zadních a tak všemožně po piksle, takže by se něco nekalého snad naindukovat mohlo. Nejzajmavější na tom je, že když dám stanici zase na čí hned vedle zdroje, tak napětí z 14V vyleze při zaklíčování třeba na 14, pokud ji vemu a v ruce podržím metr od zdroje napětí letí prudce nahoru. Fujtajxl. Momentálně sem si pučil pravěkou Harry 2, prská syčí, vrčí, ale jede. Na zdroji to raděj dráždit nebudu. Jel sem z motobaterky, teď jsem tam zkusil nadrátovat značkový spínaný zdroj od Weidmullera 12V 10A přešaltovaný na 13,8 a jede to bez problému. Jistě, v dobách, kdy byl původní mesiťácký zdroj navržený se na EMC nehrálo. Ale když se to v návodu honosí textem speciální laboratorní zdroj pro zkoušení letecké techniky, tak bych od toho čekal větší imunitu proti poli. Asi ho schválně vezmu na EMC zkušebnu do bezodrazovky, co to poví, když se na něj posvítí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31768
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: ne prosinec 30 2018, 18:41    Předmět: Citovat

Ta vzdálenost souvisí s dálkou ne od stanice, ale od antény nebo od nějakýho bodu, kde ti to parazitně vyzařuje - třeba přechod svodu, špatně nasazenej konektor a pod - jseš prostě v "blízkým poli" a máš tam stojatý vlnění jak prase, tzn. po zhruba 2,8 metrech se ti střídají kmitny napětí/intenzity elmag. pole a nulový uzly (vlnová dýlka cimbál-bandu je cca 11,5m). Takže v určitým místě, kde máš uzel, jede zdroj OK a nic se nesere, přitom metr vedle i když ještě není v kmitně pole je intenzita pole vod antény tak vysoká, že zdroj se zblázní a začne šílet ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hrnous



Založen: Dec 25, 2005
Příspěvky: 471
Bydliště: Valašské Klobouky

PříspěvekZaslal: ne prosinec 30 2018, 18:46    Předmět: Citovat

No, je to půlka, tudíž protiváha jest zem, trubka potažmo všechno vodivé na konzole. PSV je seřízené nanap. Mám tam budík od MFJ a tváří se spokojeně. Teď jsem tam měl na zkoušku 30W stanici a to stejné. Myslím tím stejně dobré PSV i při vyšším výkonu, porovnané dvěma PSV měřákama od MFJ. Pořád mi na tom příjde záhadné to, že v momentě kdy stanice přímo leží na zdroji a kabel samozřejmě jde přes bednu zdroje, tak se "skoro nic" neděje, ale když stanici i s koaxem dám metr od zdroje, teprv se dějí věci. Zdroj sám o sobě nikam necestuje, anténa venku taktéž. Jo kdyby svítil opravdu koax a já s ním cestoval po jeho délce po zdroji, pak bych to i bral.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
monterjirka



Založen: Jun 14, 2003
Příspěvky: 2794
Bydliště: Blížejov

PříspěvekZaslal: ne prosinec 30 2018, 21:26    Předmět: Citovat

Musím potvrdit, že když se na šíření vln výrazněji podílí svod antény, což právě u "půlky" nebude nic mimořádného, zdroji to může vadit.
V tomto ohledu jsou relativně v pohodě zdroje se stabilizátory řady 78xx, zdroje a operáky jak kdy, podle konstrukce.
A třeba takový oblíbený IO do zdrojů řady 723 dokáže dokonale zbláznit vf pole
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ok1hga



Založen: Nov 28, 2006
Příspěvky: 12038
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: ne prosinec 30 2018, 21:41    Předmět: Citovat

je to tak jak je napsané výše.
ikdyž ti bude SWR měřák ukazovat dobré PSV neznamená to, že je všechno v pořádku.
Udělej si malý "čuchátko" ze dvou diod, kondíku 1n a měřáčku z magneťáku. Pak uvidíš jak je kolem každého kabelu ze stanice různě silné VF pole.
To pak může ovlivnit neodolné zařízení.



indikator.jpg
 Komentář:
 Velikost:  15.75 kB
 Zobrazeno:  117 krát

indikator.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hrnous



Založen: Dec 25, 2005
Příspěvky: 471
Bydliště: Valašské Klobouky

PříspěvekZaslal: ne prosinec 30 2018, 21:57    Předmět: Citovat

723ka je tam dokonce jako 10V reference pro obě zpětné vazby, takže se opravdu mohla rozjet na všechny strany. No, veselé Smile A to mám v trucovně ty zdroje od mesitu dokonce tři..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: po prosinec 31 2018, 12:20    Předmět: Citovat

Na vojně jsme zdroje Mesit používali k napájení radiostanic RTL11 (airband) a nikdy to nezlobilo, ale byly tam ještě paralelně 2x Pb aku, ty by zdroji případné nemravnosti rozmluvily.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9754
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: po prosinec 31 2018, 13:44    Předmět: Citovat

Když jsem byl ještě činný na CB a měl jsem i 50W "topení", napájel jsem to ze zdroje řízeného 723-kou. jeho součásti ale byl obvod, který jej při napětí 15V poslal do tvrdýho zkratu. Jelikož ten zdroj měl elektronickou pojistku, tak stačilo vypnout a zapnout vypínač a zdroj opět fungoval. Když byla blbá konstelace podmínek - povolený svod, rozhašená anténa, tak ta tyristorová ochrana vylitávala dost často - i bez zapnutého "topení". Později , když jsem dal ten zesilovač pryč, tak jsem si vystačil ze zdrojem postaveným bez stabilizátoru - jen tranzistor odpor a zenerova dioda. Jako pojistka tam byl 1A jistič. A ještě později běžný marketový 1A zdroj, který jsem dovybavil 100nF kondenzátory do diodovýho můstku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund