Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Espresso Krups XP7220, voda teče pod kávovar

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Borli



Založen: Nov 30, 2012
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: st prosinec 05 2012, 9:13    Předmět: Espresso Krups XP7220, voda teče pod kávovar Citovat

Dovolím si poprosit vás o radu. Koupil jsem si starší kávovar XP7220. Po zapnutí vše proběhne, jak má, ale z trysky nevyteče žádná káva a pod kávovarem se objeví docela velká louže. Rozdělal jsem jej a zjistil, že o-kroužek (je tam jen jeden) pístu je hodně sedřený. Netuším, jestli to může mít souvislost. Při pokusu o uvaření kávy vyteče voda z vodního rozdělovače. Neznám jeho složení, tak jsem jej rozdělal a nezjistil žádnou viditelnou vadu, ale po seskládání hlásí chybu 5. Pozdě jsem si uvědomil, že kolečka v rozdělovači je potřeba nějak sfázovat. Je na to nějaký postup? Navíc jsem objevil, že z rozdělovače vede směrem dolů jedna pouze nasunutá silikonová cca 7cm dlouhá hadička, která není druhým koncem nikam nastrčená a předpokládám, že by měla být. Jediné místo, kam by pasovala, je snad neobsazený spodní vývod rozdělovače - ten, který je dál od čelní stěny kávovaru. Ale při nasunutí je dost našponovaná, tak si nejsem tím umístěním moc jistý. Poradili byste mi nějak prosím? Nebo dá se někde stáhnout servisní manuál? Případně byl by někdo ochotný jej opravit? Děkuji.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ohryzek36



Založen: Dec 24, 2008
Příspěvky: 2376
Bydliště: Zlínsko

PříspěvekZaslal: st prosinec 12 2012, 18:59    Předmět: Citovat

Nazdar.

Už jsem na tohle 1x reagoval (přes SZ), tak bych potřeboval nějakou zpětnou vazbu (ne 3 stejné zprávy) - nemám moc času Very Happy .

1. nejjednodušeji se kávovar zkouší složený, jenom s oddělaným předním krytem (před mlýnkem) s dírou na vhazování čistících tablet - jde vidět, jestli se píst při tlakování hýbe a jestli okolo něho neteče voda - t.j. jestli těsní o-kroužek na pístu jde poznat už po odšroubování jednoho šroubu.

2. S tím rozdělovačem je to složitější - ty starší (selé bílé) rády praskaly a netěsnily, to novější (tyto) jsou OK. Oba typy se dají složit jenom jedním rozumným způsobem - ve ventilech jsou výřezy a z ozubených kolách zarážky - v případě nesprávně složeného rozdělovače neudělá presso při prvním (zkušebním) obratu motoru ani celou otočku a nahlásí chybu č. 1. Starší typ rozdělovače (i s typickou závadou - ulomeným západkama výstupního zpětného ventilu) je vidět zde - přesněnji [url=SUC50055.JPG]toto[/url] foto - je tam i docela svérázná oprava Very Happy .

3. Chyba 5 znamená, že se presso pokouší natáhnout vodu z nádrže (při jakémkoliv cyklu - jak vody, tak i páry nebo tlakování) a i když podle plováku tam voda je, tak průtokoměr nic neregistruje - t.j. može být ucpaný vodní filtr, vadný/ ucpaný/ prasklý průtokoměr, vadné čerpadlo, ucpaná hadice, nebo i ten problém v rozdělovači.

4. To, jak mají být zapojené hadice na rozdělovači se dá také najít na internetu (já žádné fotky ani výkresy nemám) - např. na už citovaných maďarských stránkách je foto P3310544 a P3310543 - je to i bez krytů, jediná nezapojená hadice (z rozdělovače) je odpad ze zpětného ventilu - vede do přední misky pod hrnek (drží tam v průhledném plastu)

To je zatím vše Very Happy .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Borli



Založen: Nov 30, 2012
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: čt leden 10 2013, 11:58    Předmět: Citovat

Tak jsem se po čase konečně dostal k tomu kávovaru a díky radám "ohryzka" už děláme kávu. Chyba byla v tom rozdělovači, přesně jak bylo nafoceno na maďarském fóru. Ten přetlakový ventil je na rozdělovač upevněn bajonetovým uzávěrem ve třech bodech. Jeden z nich byl ulomený a tak okolo těsnícího o-kroužku vytékala voda. Nový rozdělovač stojí cca 1500,- a to se mi moc nechtělo dávat, tak jsem to zkusil opravit. Navrtal jsem přírubu zpětného tlakového ventilu na dvou místech a stáhl dvěma 3mm šroubky. Odborníci se asi chytají za hlavu, ale účel světí prostředky. Samozřejmě nevím, jak dlouho oprava vydrží, kdy to praskne znovu na jiném místě. Pak bych už koupil nový typ rozdělovače, který je podle "ohryzka" spolehlivější. Moc děkuji za rady "ohryzkovi", bez nich by kávy nebylo. Ještě mám dotaz, jestli se nějak dá vynulovat počítadlo cyklů káv. Dík.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ohryzek36



Založen: Dec 24, 2008
Příspěvky: 2376
Bydliště: Zlínsko

PříspěvekZaslal: čt leden 10 2013, 16:21    Předmět: Citovat

Námám tušení, jakou výdrž může mít ta oprava rozdělovače - nikdy jsem to nezkoušel (je to zbytečně pracné a nedá se na to dát záruka), ale juestli ten zpětný ventil už drží nějaká jiná příruba a ne ty zobáky, tak by to mohlo vydržet. V této době se dá už koupit jenom nový rozdělovač - tyto staré se přestaly vyrábět tak před 3 lety - dřív se měnily jak na běžícím páse.

Jestli chceš vynulovat počítadlo cyklů, tak to ti klidně napíšu (do SZ), akorát k tomu není důvod - takto aspoň víš, co má presso za sebou. Momentálně se u nových přístrojů udává životnost 6000 cyklů. Jestli jsi zvědavý na opravdovou historii pressa, tak si najdi v menu položku "info o přístroji" a v tomto menu (první položka je myslím počet káv) zmáčkni zároveň tlačítko "Voda" + "Program" - tak zobraziš skryté menu, ve kterém se dá najít všechno ostatní - počet připravených položek od každého nápoje, počet vody pročerpané pressem, datum prvního spuštění, celková doba chodu, různé přednastavené věci a několik technickéch parametrů (verze software a tak). To počítadlo se ale nedá vynulovat "jen tak", ale vynuluje se vlastně všechno zde uložené (je to pro návrat pressa zpět do prodeje) - presso se pak po dalším spuštění chová jako by bylo spuštěné poprvé a chce všechno nastavit znovu (nic si nepamatuje).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
obx



Založen: Sep 17, 2018
Příspěvky: 1

PříspěvekZaslal: po září 17 2018, 9:18    Předmět: Citovat

Dovolím si toto téma oživit. Dostal jsem od kamaráda používaný kávovar Krusp EA8050 a je super do té doby, než začne téct. Vždy uvaří cca 20-30 káv bez problému a pak začne při vaření kávy vytékat voda z otvoru pod odkapávacím táckem. Průběh je takový, že kávovar tři měsíce stojí - uvařím 20-30 káv, začne téct a pak ho nepoužívám. Po delší době ho zapnu a opět zase nějaké ty kávy uvaří a pak zase začne téct.

Uměli byste mi prosím poradit, co by se s tím dalo udělat, nebo co je příčinou této závady? Eventuelně, kdyby někdo byl ochoten opravu provést, tak se bránit nebudu Smile

Pro ilustraci přikládám odkaz na video, kde jsem natočil průběh vaření a vytékání vody (mluvený komentář byl původně pro kamaráda, ale věřím, že tomu budete rozumět Smile)

https://youtu.be/BibmstCatNM
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
calvero



Založen: Dec 30, 2018
Příspěvky: 2

PříspěvekZaslal: ne prosinec 30 2018, 19:28    Předmět: Citovat

Stařikům jsem koupil Krups EA81 (EA811810) na netu na str. KRUPS https://www.krups.cz/Je-%C4%8Das-na-k%C3%A1vu/Automatick%C3%A9-k%C3%A1vovary/Arabica-EA8110-%C4%8Dern%C3%BD/p/8000036226pouze (Arabica EA8110 černý) je totožný
Tvůj problém se objevil i na tomto typu a to v případě při proplachování kávového okruhu.
Vlastním DeLonghi při zapnutí i vypnutí se spustí proplach automaticky avšak u tohoto modelu KRUPS ne. Otázkou je jestli je nutné před začátkem a ukončením přípravy kávy provádět proplachování.
Kávovar je v záruce - výše uvedené je pro reklamaci?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
formec



Založen: May 01, 2019
Příspěvky: 3

PříspěvekZaslal: st květen 01 2019, 11:30    Předmět: Citovat

Mám taky problém s distributorem vody (jedná se o ten starší model) v kávovaru Krups XP7220D. U ventilu na straně kde je uchycen výstupní zpětný ventil kapala voda. Přišlo mi, že to kape z tlakové hadice, která vede do pístu zajišťujícího stlačování kávy. Tak jsem hadičku vyměnil, ale kapání pokračovalo. Proto jsem rozebral distributor, na žádnou netěsnost jsem nepřišel a zase jsem ho složil. A teď už voda z ventilu nekape, ale teče. Myslím, že teče někde mezi tělem distributoru a tím dílkem, na který se připojují hadice. Ten dílek je do distributoru nasunutý zespodu a přišroubovaný jedním samořezným šroubkem. Měl jsem to rozdělané a nechápu jak by to mělo těsnit a taky asi netěsní. Je to jen plast zasunutý do plastu. Poradí mi někdo, jak to má fungovat? Nechci měnit celý distributor, ani nevím, jestli je ten novější kompatibilní. A tady jsem dal video pro názornost: https://www.youtube.com/watch?v=gt_hBrqxZP4
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
stehlajz



Založen: Aug 19, 2015
Příspěvky: 20

PříspěvekZaslal: st květen 01 2019, 21:20    Předmět: Citovat

Častokrát je problém právě v tom šroubku, časem působením tahu šroubku vzniknou ve stěně závitu mikroprasklinky a pak tlakem 15 barů prostě prosakují skrz až dolů. Opravitelné to bohužel není, teoreticky možná epoxidem a udělat nový závit jako pokus nicméně jsem to nikdy nezkoušel a asi ani nedoporučuji, aby to nevylétlo úplně.

Nový distributor kompatibilní je jak rozměrově jak konektorem spínačů a motorku i když vypadá trochu jinak, navíc má právě tento spoj pevný-nerozebíratelný, to bylo slabé místo tohoto typu, stačí jen přeházet hadičky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
formec



Založen: May 01, 2019
Příspěvky: 3

PříspěvekZaslal: čt květen 02 2019, 6:05    Předmět: Citovat

Děkuji mockrát. Ještě bych poprosil o typ, kde sehnat distributor za lepší cenu než patnáct stovek. To se mi zdá dost velká investice do tak starého stroje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
formec



Založen: May 01, 2019
Příspěvky: 3

PříspěvekZaslal: po květen 06 2019, 12:41    Předmět: Citovat

Tak mi to nedalo a pokusil jsem se o opravu distributoru: nechtělo se mi odpojovat tlakové hadičky, tak jsem odpojil jen ty netlakové, odšrouboval distributor od šasi, vyšrouboval ten kritický šroubek, na něj a do jeho otvoru napatlal trochu epoxidu a zašrouboval opatrně nazpět. Po 12 hodinách jsem kávovar složil a vyzkoušel. Nikde ani kapka. Otázka zní, jak dlouho to vydrží.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.18 sekund