Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Kuchyňská váha SKS 5305 -přestavba CR2032 -> nabíjecí Li-

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Zapojení ze šuplíku
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
czatlantis



Založen: Jun 10, 2009
Příspěvky: 1012

PříspěvekZaslal: pá duben 13 2018, 16:01    Předmět: Kuchyňská váha SKS 5305 -přestavba CR2032 -> nabíjecí Li- Citovat

Máme v domácnosti kuchyňskou váhu Sencor SKS 5305. Vypadá pěkně, kovová shora, placatá...to je ale kámen úrazu - místo toho, aby měla nějaké normální baterky (AA nebo AAA), tak běží na 2xCR2032 -AAA článek je totiž tlustší než celá váha...
Nevýhodou tady těchto CR2032 je dost malá kapacita (200mAh), celkem vysoká cena a nabíjecí verze LIR2032 je dost nepraktická a drahá ( nemám na ně nabíječku, potřebovaly by ještě ochranný obvod atd...). V kombinaci s celkem žravou váhou (zapnutá bere asi 15mA - má podsvícený displej) a vypnutá cca 20uA je to dost nic moc koncept.

Každopádně po tom, co mě váha asi půl roku po výměně baterek, během kterého jsem vážil asi jednou nebo dvakrát, zase zahlásila "Lo" a vypla se, tak jsem měl chuť ji hodit do popelnice. Místo toho jsem ji ale otevřel a zkoumal, jestli by se nedala napájet z něčeho jiného.
Původní stav bohužel nemám vyfocený, ale byly tam jednoduše 2x CR2032 v sérii a lineární stabilizátor na 3,3V. Surové napětí z baterek ještě šlo na dělič, jehož střed šel asi někam do procesoru a tím se určoval stav nabití - jakmile tento střed poklesnul pod cca 1,23V, váha hlásila Lo a vypla se.

Shodou okolností mi tu ležela stará baterka z mobilu (Nexus 5), která je vcelku pěkně placatá a kapacitu má ještě naprosto v pohodě pro tohle užití. Tak jsem se rozhodnul váhu předělat na liion Very Happy

Z elektrického hlediska jsem vyměnil stabilizátor z 3,3V na 3,0V (váha funguje a váží přesně i na nižší napětí bez problému a při vybíjení baterky potřebuji nějakou rezervu, aby napětí bylo stabilní. Dále bylo potřeba upravit dělič, aby si váha nemyslela že je baterka věčně vybitá - z výroby to vypínalo při cca 4,3V, já to posunul cca na 3,2V, kdy v Liion baterce už stejně není moc energie, ale stabilizátor má ještě dostatečné napětí, aby držel stabilních 3,0V na výstupu.

Na nabíjení jsem použil hotový modul z ebaye s TP4056 IC s micro USB konektorem.


Z mechanického hlediska bylo potřeba trochu seříznout kovovou výztuhu a vycvakat plast, který tvořil původní držák na CR2032 články, což se krásně povedlo a zbyla mi rovná plocha na umístění baterky. Vzadu jsem vypiloval otvor na micro USB na nabíjení.

EDIT: ještě jedna věc mě na váze štve - designéři očividně věděli o žravosti váhy, takže se mrcha vypne přesně po minutě od zapnutí nebo změny hmostnosti co váží - což mě štve, protože se mi už několikrát vypnula v průběhu vaření...

Tak mě napadlo tam dát třeba arduino na ATTINY85 připojené k tlačítku co přepíná jednotky zobrazení hmostnosti (libry, kg..) a jednou za třeba 55sekund rychle "proklikat" ty jednotky dokola, aby váha zůstala pořád zapnutá...a třeba finálně ji nechat vypnout až po hodině třeba (s energií už není potřeba moc šetřit Laughing )

EDIT2: Tak arduino na tlačítko nepomohlo - ta mrcha se po té minutě vypne ikdyž se "stiskávají" tlačítka. Proč se to nevypne při reálném stisku tlačítka? No protože tím stiskem člověk zatíží váhu a změní se hmotnost...takže jediná možnost jak zabránit vypnutí je falšovat sem tam změnu hmotnosti. Tak to si nechávám jako aktivitu na další dlouhý zimní večer, kdy třeba zkusím nějak uměle "zatížit" jeden ze senzorů, aby tam skokově naskočila nějaká jiná hmotnost a váha si obnovila počítadlo 60sekund na vypnutí

No co, člověk občas potřebuje udělat si jen tak nějaký bastl pro radost Twisted Evil



detail.jpg
 Komentář:
Detail baterky a nabíjecího obvodu

Stáhnout
 Soubor:  detail.jpg
 Velikost:  190.56 kB
 Staženo:  84 krát


cela.jpg
 Komentář:
Pohled na celou váhu

Stáhnout
 Soubor:  cela.jpg
 Velikost:  288.03 kB
 Staženo:  89 krát


zboku.jpg
 Komentář:
Pohled na microUSB konektor na nabíjení. Pilování jsem trochu přehnal ale co už...
Jinak plasty vypadají že k sobě nelícují, ale to tak už bylo z výroby (design :) )

Stáhnout
 Soubor:  zboku.jpg
 Velikost:  98.25 kB
 Staženo:  78 krát



Naposledy upravil czatlantis dne ne říjen 06 2019, 12:35, celkově upraveno 3 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 9757
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: pá duben 13 2018, 16:29    Předmět: Citovat

Taky by šlo na tohle využít střeva z nějaký powerbanky, nebo ne?
(máš tam Li-cosi baterii, nabíjecí obvod a celkem stabilní měnič na 5V pro USB )
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
czatlantis



Založen: Jun 10, 2009
Příspěvky: 1012

PříspěvekZaslal: pá duben 13 2018, 16:56    Předmět: Citovat

Jako nabíječka liion by to šlo, ale přijde mi to zbytečné - třeba ten 5V měnič je mi k ničemu - elektronika váhy potřebuje 3V, navíc tenhle nabíjecí plošňák má vcelku kompaktní rozměry...a hlavně jich mám několik doma a stály asi 10kč každej, takže reuse zbytku z powerbanky se moc nevyplatí Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17683
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: pá duben 13 2018, 17:02    Předmět: Citovat

Hmm, před tím podsvícením vah s 2032 jsem byl varován, takže jsem koupil bez. Osobní váha vydržela baterka 4 roky a to běží furt, protože startuje při dotyku nohy. Kuchyňská maká na původní baterku cca 6 let, ale ta má mechanický startovací tlačítko, pak už je dotyková včetně vypnutí. Ta kuchyňská je ale hůř vidět údaj, Je tam kupa dalších kravin na displeji, není to ideál typ.
Taky jsem řešil známýmu podsvícenou váhu. Dal jsem mu tam Lipol pytlík 350mAh pro nějakýho drona, co se vešel po vyřezání plastu v korejtku místo původní 3032 a cca jednou za rok to přinese nabít.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33853
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: pá duben 13 2018, 17:34    Předmět: Citovat

Na osobnu vahu s podsvietenim som namiesto 2x CR2032 prilepil zospodu dve stare CR123A z fotaku. Funguje to uz roky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
petrfilipi



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 2641

PříspěvekZaslal: pá duben 13 2018, 18:37    Předmět: Citovat

Já dopadl s kuchyňskou váhou obdobně - neměla sice podsvícení, ale měla hodiny a baterie CR2032 vydržela pár měsíců.
Tak jsem to vyřešil tak, že jsem do spodní části váhy doplnil mikrospínač, odpojující napájení v okamžiku, kdy váha visí a nepoužívá se. Když je třeba vážit, musíme jen potvrdit nastavení času. Ale baterie je tam už několik let.

Petr
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
padik



Založen: Jan 02, 2015
Příspěvky: 347

PříspěvekZaslal: po říjen 29 2018, 8:50    Předmět: Citovat

Mohu vám potvrdit, že kupuji v KV elektru CR 2032 za 16 Kč. A ve váze mám jednu. Jen pro info, jakou má cenu, když není předražená.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Zapojení ze šuplíku Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund