Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Advance Acoustic X-i60

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> "Čínský" a jiný šmejd
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4038
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: po září 10 2018, 20:11    Předmět: Advance Acoustic X-i60 Citovat

Dnes si dáme něco z kategorie "leštěný prd". Zesilovač "audiofilské konstrukce" od francouzské firmy, který se nyní na našem trhu prodává za něco kolem 12 000, se ke mně dostal s tím, že šumí bez ohledu na zvolený vstup a nastavení hlasitosti. Vybavení je následující: analogové vstupy včetně vstupu pro gramofon, 2x SPDIF koax a jednou optika, USB DAC pro připojení k počítači, USB vstup na flashku (po připojení začne přehrávat postupně všechny MP3 na flashce bez možnosti jakéhokoliv řízení). Výkon 2x 60 W do 4 ohm, přepínač pro zvýšení klidového proudu koncového stupně.

Na první pohled solidní konstrukce s bytelnou plechovou skříní. Čelní panel je z tmavého plastu připomínajícího masivní kus skla. Vše se ovládá jedním knoflíkem, mačkáním se přepíná funkce a točením se ovládá klasický enkodér. Zobrazení zajišťuje třímístná modrá sedmisegmentovka, ta nevypadá hezky, ale budiž. Jinak vzhledově velmi pěkný přístroj.

K funkci: Při přepínání vstupů se vypne výstupní relé koncového stupně, bohužel jen někdy, takže občas je přepínání doprovázeno lupanci. Jemné lupance jsou slyšet i při regulaci hlasitosti. Přepínání vstupů je trochu zmatečné, zvolený vstup je sice indikován ledkou na panelu, ale pořadí přepínání logicky neodpovídá pořadí ledek. Navíc některé ledky jsou společné pro dva vstupy a přesné rozlišení zajišťuje displej. Enkodér je nepřesný, při rychlém točení přestává fungovat. Tónové korekce jsou na displeji od -10 do +10, bohužel jeden krok enkodéru odpovídá skoku o dvě čísla na displeji Smile . Funkce loudness je zcela nepoužitelná, zvuk nechutně zprzní. Je možno zapnout přemostění korekcí, zvuk je stejný jako při nastavení korekcí na nulu. Zesilovač skutečně šumí, a sice v každém kanále jinak, rozpojení propojek mezi výstupem předzesu a vstupem konce prozradí, že šumí předzes. Šum reaguje jen na nastavení výšek.

Tak se tedy podíváme dovnitř. Při rozebírání jako první upoutají pozornost šrouby, které jsou stejné jako na předzesu Xiang Sheng, který jsem tu nedávno taky řešil. Dále pak výstupní svorky jsou zcela identické jako laciné šmejdy, které se prodávají na aliexpressu, včetně mizerných křivých závitů. Po oddeklování uvidíme černý plošný spoj, potisk používá klasický čínský font. Vysoké součástky jsou odřené, jak někdo s plošňákem pracoval na stole. Demontáž plošňáku je celkem snadná až na odpojení výstupních svorek, které jsou vyrobeny z bláta a povolení matice je možné jen párkrát, pak se závit orve. Po demontáži plošňáku upoutá velké množství kuliček cínu rozprskaných po celé desce a také materiál desky, což je ten nejlacinější pertinax I ten Xiang Sheng měl solidní desku z cuprextitu. Při demontáži mi jeden malý elyt zůstane v ruce, takže rovnou propájíme všechny studeňáky.

Nyní k součástkové základně: odpory jsou stejné jako ty modré, co se prodávají v gesu. Elyty jsou naprosto noname. USB DAC je osazen PCM2900E, SPDIF je s Cirrus 8416CZZ. Přepínání analogových vstupů zajišťují dva HC4052, phono vstup je osazen TI NE5532P. Následuje I2C audio procesor PT2314, za ním je buffer s OZ 4558D, následuje koncový zesilovač klasické koncepce osazený Toshiba 2SC5198 / 2SA1941. Přepínání klidového proudu zajišťuje relátko. Tepelná ochrana je zajištěna obyčejnou pojistkou na 75°C v pouzdře TO220. Ve zdroji jsou elyty 6800u/50V. Zdroj dává naprázdno 2x 48 V (!). Plošňák je připraven na osazení dalších dvou párů koncových tranzistorů a dalšího usměrňovacího můstku.

Šum produkuje samotný audio procesor, který jeho taiwanský výrobce předurčuje pro použití v autorádiích a placatých televizích. Výměna elytů okolo nepomohla, leda že by šuměly svitky v obvodu korekcí výšek (klasické zelené čínské). Zvuk korekcí je nepříjemný, přirovnal bych ho k A274D, jen rozsah regulace je daleko menší. Koncový stupeň při vybuzení hudbou na větší výkon do 4 ohm velmi silně topí, sinusem jsem to vůbec nepokoušel. I když se teplota chladiče blížila ke 100°C, pojistka nevypla. Jinak samotný koncový stupeň hraje pěkně, přepnutí na větší klidový proud zvuku slyšitelně prospěje.

I když se v recenzích dočteme kecy o promyšleném francouzském vývoji, celková koncepce je typicky čínská. I tu kombinaci audio procesoru a bufferu tu už někdo řešil v "hi-fi" věži Sencor. Asi jediná možnost, jak z toho dostat dobrý zvuk, je použít z původního předzesu jen volič vstupů a mezi nahrávací výstup a vstup konce zapojit vlastní korekce. Nepřekvapila mě ani tak laciná koncepce s podřadným audio procesorem, jako hlavně otřesné výrobní zpracování. I ten nejlacinější krám z tesca je lépe zapájen a smontován.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4038
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: po září 10 2018, 20:15    Předmět: Citovat

Ještě pár fotek vnitřku, fotky vnějšku si každý najde.


a-a x-i60.jpg
 Komentář:
 Velikost:  180.52 kB
 Zobrazeno:  635 krát

a-a x-i60.jpg



a-a x-i60_2.jpg
 Komentář:
 Velikost:  133.38 kB
 Zobrazeno:  461 krát

a-a x-i60_2.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: út září 11 2018, 1:57    Předmět: Citovat

No jo, co k tomu říct Laughing Elektronická variace na sojový párky. I tenhle nevkus si najde kupce. Nejvíc mi tam vadí používání slova audiofilský.
Takhle ten dobytek posouvá významy slov.
Ten displej bude asi 16segment. Takhle to vypadá když rozpočet velí parametrům i vzhledu. Není to ani kvalitní, ani hezký, ani levný. Obcházet to vlastníma externíma korekcema, to je hodně smutnej vtip.

citace:
Koncový stupeň při vybuzení hudbou na větší výkon do 4 ohm velmi silně topí, sinusem jsem to vůbec nepokoušel.

A to já bych mu zas naložil, když píšou 2x80W do 4 Ω trvale tak ať se předvede. Docela by mě zajímal štítkový údaj toho toroidu. Kecy recenzentů člověk může číst místo silvestrovskýho pořadu, ale nedodržení technických údajů by mělo být konečně bráno jako podvod, když už na nás věrchuška valí tuny směrnic.
Koho by zajímaly technické údaje:
http://www.hifisound.cz/hifi-elektronika/advance-acoustic/hifi-komponenty-advance-acoustic/advance-acoustic-x-i60
A kdo by si chtěl počíst v recenzi pana Březiny na většího brášku i90 shodné koncepce (upozorňuju ale, je to fakt nářez):
https://www.hifi-voice.com/testy-a-recenze/zesilovace-integrovane/256-advance-acoustic-x-i90
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4038
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: st září 12 2018, 11:24    Předmět: Citovat

Nepotřebuju to majiteli vrátit sice nešumící, ale odpálené Smile . Nejspíš by nejdřív řachl ten můstek, ten není nijak chlazený a i při zátěži hudbou dost topí. To napájecí napětí je úplně nesmyslné, odpovídá tak zátěži 16 ohm. Toroid vypadá z celého přístroje ještě nejlépe. Šum zkusím vyřešit výměnou procesoru, snad budu mít štěstí na lepší kus.

Odkazovanou recenzi nechápu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33755
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: st září 12 2018, 11:39    Předmět: Citovat

PT2314 je klon asi nejakeho TDA. Tieto klony robi kopa cinskych firiem, napr. SC7314, MS6714, ...

Otazne je, ci je problem v procesore alebo v zapojeni, ktore jeho sum prilis zosilnuje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: st září 12 2018, 11:49    Předmět: Citovat

V recenzi se rozplývá nad podobným výtvorem od AA, myslím že to je totéž jen zduplikovaná výkonová část, proto možná na desce ty připravené pozice pro usměrňovač atd.
Mě na té recenzi baví, jak to sice květnatě popisuje ale současně přiznává všechno to, co dělá ze zesilovače hudební nástroj. Slušně řečeno.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 3999
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: st září 12 2018, 11:52    Předmět: Citovat

rnbw napsal(a):
PT2314 je klon asi nejakeho TDA. Tieto klony robi kopa cinskych firiem, napr. SC7314, MS6714, ...

Otazne je, ci je problem v procesore alebo v zapojeni, ktore jeho sum prilis zosilnuje.

Ten procesor to může být. Svého času jsem často měnil PT7313. Po nějaké době začaly hodně šumět. Tak jsem tam dával origoše TDA7313D
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: st září 12 2018, 11:57    Předmět: Citovat

To trafo tedy dá takových 250 W pro trvalý výkon 2x80W/4Ω?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: st září 12 2018, 12:50    Předmět: Citovat

To trafo trochu klame tělem. Je poměrně vysoké a řekl bych, že těch 220-250VA mít opravdu může.
Druhá věc je, jak dlouho by to dané chlazení udrželo trvalý sinusový výkon, než by se koncáky při sinusovém buzení protavily.
To je další věc - jak se ten konec bude s jedním párem daných tranzistorů chovat jako horký, do těžšího komplexu. Bude zle i s měkčím trafem a malými kýbly.
Jeden pár tranzistorů A1941/C5198, které už mmch Toshiba dáávno nevyrábí, výrobce určuje pro výkony do 70W. Ovšemže to ale platí pro originály.
Zde je nutno se pozastavit - Amerika i Japonsko, přednostně, skoro automaticky a samosebou, udávala a dosud udává výkony do 8R. Specifikace pro jiné zátěže platí jen pro exportní verze, zpravidla ale kontrukce nejsou nijak upravované proti US/CAN/JP verzím.
Pro zátěž 8R jsou tedy specifikovány i ony datasheety těchto starších tranzistorů. Jinak by nemělo smysl je vyrábět s Uceo=140V a vyšším.
Při 70W a 4R budou ty tranzistory už přetížené i jako studené, natož horké.
Tato poznámka bude stoprocentně platit i pro budiče, které v podobných šetřivých konstrukcích bývají jen v pouzdrech TO126F a nechlazené. Zpravidla jsou to typy, velmi podobné častým Hitachi B649A/D669A, nebo podobné od Sanya či Toshiby, ovšem nic v originálu.
Budiče TO220 tady nelze čekat, natož tak chlazené.
Tento typ koncových tranzistorů má při Uce=5V a Ic=5A betu pouhých 40-50. Budiče dostávají zahulit slušně a většinou se při sinusovém buzení probijou jako první, velkým odběrem bázového proudu koncáků.
Hodně se spoléhá na to, že to nikdo sinusem budit nebude, špičky v současných komprimovaných formátech jsou asi tak časté, jako šafrán.
S touto "HiFi značkou" jsem už měl co do činění - zesilovač MAA-406.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: st září 12 2018, 13:13    Předmět: Citovat

Na téma dimenzování nf výkonových zesilovačů, tranzistorů a vztahů k zátěži dám do Literatury velmi srozumitelný článek Ing. Jiřího Teichmanna.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: st září 12 2018, 13:15    Předmět: Citovat

Tohle je hotový, komerční výrobek, pokud výrobce něco do specifikace napsal, tak asi to napsal ze své vůle, i to o trvalém výkonu.
Čili bych to porovnával s deklarovaným. Jak si to uvnitř zařídil, je už jeho věc.
I včetně toho šumu, píšou tam odstup 90 dB, bez bližšího upřesnění.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4038
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: út říjen 16 2018, 18:09    Předmět: Citovat

Ano, budiče jsou D649/669A. Toroid žádné štítkové údaje nemá, ale výkonově to zvládá bez problému.

Šum se výměnou procesoru odstranit nepovedlo, je stejný, takže je to asi vlastnost. Ještě tam dost lezlo rušení ze spínaného stand-by zdroje. Ti chytráci totiž dali do zesilovače spínaný zdroj běžící na 15 kHz. Při chodu zdroje je tato frekvence rozmítána šumem a ten pak leze všude. Navíc byla škatule spojena se zemí jen u toho zdroje, který je připojen tenkým dlouhým kablíkem k procesorové desce. Takže rušení 15 kHz bylo rozvedeno na celou skříň. O tom, že ten zdroj o výkonu pár set mW měl na primáru pojistku 2,5A, ani nemluvím. Ale ani po úpravě šum nezmizel, rušení od zdroje sice pokleslo, ale zbytek zapojení šumí taky. Šumové napětí na výstupu je 60 mVšš, šum je nesymetrický - jsou tam jehlové impulzy z toho zdroje. Zkušební nahrazení jiným nerušícím zdrojem ale na šum příliš velký vliv nemělo.

Trochu jsem to proměřil. Frekvenční rozsah je OK, na frevencích nad zhruba 13 kHz začne citelně posouvat fázi. Sinusový výkon do 4 ohm je při přijatelném oteplení asi 3 W na kanál Smile . Do 8 ohm to lze trápit tak do 15 W (teplota chladiče okolo 100°C). Výstupní vybuditelnost je 40 V vrcholově, to jsem samozřejmě zkoušel bez zátěže. Takže do těch 16 ohm by to mohlo fungovat rozumně. Pak bude i šumový výkon čtvrtinový.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> "Čínský" a jiný šmejd Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund