Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

miniatúrny expozimeter
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
weed_smoker



Založen: Dec 02, 2011
Příspěvky: 2676
Bydliště: Jaroměř

PříspěvekZaslal: ne září 09 2018, 9:37    Předmět: Citovat

Ivan_Ryger napsal(a):
a prečo nie len fotodióda a mikroampérmeter? Päťdesiat rokov sa expozimetre robili tak.
Ináč, v bazároch to musí stáť pár korún.

Tam ale potřebuješ SELENOVOU fotodiodu,která se dneska blbě shání (dá takovej proud,aby stačil na měřák s otočnou cívkou a má vyhovující spektrální citlivost,obvykle před ní je jenom fresnelka z čirýho plexiskla.Podobnou spektrální citlivost má BPW34,ta ale potřebuje nějakej buffer,sama o sobě měřákem nehne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samec



Založen: Dec 19, 2017
Příspěvky: 4082

PříspěvekZaslal: ne září 09 2018, 10:09    Předmět: Citovat

Selénový článok nemám, ale mám nejaké staré selénové usmerňovače. Myslíte, že sa to oplatí modifikovať? Kedysi som to skúšal podľa nejakého blbého návodu. Vraj v kliešťach nahriať nad plameňom a kefkou odstrániť roztopený cín, aby sa na selén mohlo dostať svetlo a na zvyšný kúsok cínu, ktorý zostal pod kliešťami prispájkovať vývod. Výsledkom bol nefunkčný kus odpadu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19435
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne září 09 2018, 10:44    Předmět: Citovat

Na to, aby ti selenový článek uživil měřidlo, potřebuješ plochu. Čím větší plocha, tím větší citlivost. A ještě tomu musíš pomoci voštinovou čočkovou předsádkou, ať se toho světla soustředí na tu plochu víc. Jestli totéž dokáže Fresnellova čočka, netuším, na žádném expozimetru jsem ji neviděl a sám jsem to nezkoušel.
Tu kontaktní vrstvu na selenu musíš setřít tak najemno, aby ještě byla schopná vést proud, ale byla přitom po většině plochy propustná pro světlo. Na to existuje jen rámcový návod, s nímž je ale výsledek co kus, to unikát. Nejde totiž o přesný postup úpravy článku, ale o umění.

_________________
Těm, kdo si nevybírají odpovědi na soukromé zprávy, už příště neodpovím. Tak.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kulikus



Založen: Dec 10, 2009
Příspěvky: 2684

PříspěvekZaslal: ne květen 14 2023, 22:45    Předmět: Citovat

kulikus napsal(a):
IR nemá smysl řešit.Ve spektru slunečního záření je ho podstatně míň než kolik je energie ve viditelné části spektra. Najděte si spektrum AM1.5 ...
Edit: Křemíkový fotočlánek navíc reaguje jen na blízké IR do asi 1100nm.

Fotodioda BPW34 má asi 4mm² plochu a dobře definované parametry. Její citlivost prudce klesá pro vlnové délky nad 950nm což je obecná vlastnost všech Si fotodiod. Červená barva má 823nm. Blízké IR záření od Slunce snímá jen krajem charky. Navíc ve standardizovaném spektru slunečního záření AM1.5 na povrchu Země je tohoto záření méně než slunečního.

_________________
pro mládež - Hamíkův koutek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19435
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po květen 15 2023, 7:34    Předmět: Citovat

Sice je toto vlákno už 5 let spící, ani Samec se nevyjádřil, jestli si vybral cestu a našel řešení, nebo ho vývoj okolního světa přivedl k tomu, že by bylo lepší soustředit se na něco jiného, ale k BPW34 bych měl nějaké výhrady:

- ještě viditelná červená končí na asi 770 nm, pak už jde o IR záření. To proniká do čipu nejhlouběji, proto má na 850 nm nejvyšší citlivost, o strmý pokles charakteristiky (-1EV na 1050 nm) se stará materiál pouzdra jako filtr

- červená používaná ve štěpných optikách i v Bayerově mřížce propouští nejvíc na vlnových délkách od 620 různě daleko přes 800 nm. To maximum je ploché a zasahuje do IR oblasti (proto je v mobilu vidět blikání LED v dálkovém ovládání). Naproti tomu panchromatické černobílé filmy i barevné materiály jsou vyvažované tak, aby nad 800 nm jejich citlivost klesla alespoň o 2EV (tedy na čtvrtinu). Jenomže na vlnové délce 700 nm už má BPW34 jen 80% citlivost

- zelenou (520 - 560 nm) vidí BPW34 jen asi ze 40 %, to je zhruba -1,32 EV a

- na modrou (440 - 470 nm) má BPW34 citlivost typicky 25 %, to jsou už -2 EV

- z fialové (390 - 410 nm) sice ještě zhruba 6 % vidí taky, ale to už máme chybu -4 EV.

Pro expozimetry se proto dělaly fotodiody SBC v modrém prouzdře (silicon blue cell, například PDB-C601 a vyšší), ani to k vyrovnání spektrální citlivosti nebylo dost, proto se jim pomáhalo ještě jedním předřazeným filtrem.
Nejpřesnější se proto ukázalo použití dvou senzorů - jeden byl s vyrovnávacím modrým filtrem a druhý s "černým" filtrem propouštějícím až to neviditelné IR záření. A jím naměřený údaj odečíst od údaje senzoru viditelné části spektra.

Ale nic není tak kritické: expozimetr není samospasitelná záležitost. I s těmi nejpřesnějšími expozimetry je třeba umět měřit, rozhosnout se, jestli v odraženém světle jen nejjasnější a nejtmavší bod, nebo průměr v neostré ploše důležité části záběru, průměrný jas celé plochy, nebo dopadající světlo. Případně použít více metod a jejich výsledky vhodně zkombinovat. K tomu je třeba naměřené údaje správně interpretovat a následně vhodně použít, nebo nepoužít.
To za tebe žádný expozimetr neudělá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 4993
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: po květen 15 2023, 21:16    Předmět: Citovat

Dneska tohle řešit domácí výrobou pomocí fotodiody, to už musí být opravdu fanda. Přesnost bude žalostná, resp žádná. Bylo to jen jedno ze samcových myšlenkových cvičení, když našel v šuplíku světlocitlivou součástku.
citace:
Chcel by som si ubastliť miniatúry expozimeter o veľkosti prívesku alebo náramku
Nápad s využitím testovacího proužku z monočlánku taky leccos ukazuje.

Dneska je expozimetr aplikace v mobilu. Určitě bude přesnější a může ji mít každý. Jenže proč používat mobil jako expozimetr, když se dneska mobil používá rovnou jako foťák?

Pokud bych fotil nějakým starým měcháčem 6x9 nebo Flexaretou, tak bych přesný expozimetr ocenil. Sotva by to byl samodomo výrobek o kterém nevím víc, než že nějak reaguje na světlo.

To už bývaly přesnější návodné "piktogramy" přibalené k negativu. Co nastavit na pláži v létě, na horách v zimě, pod mrakem a za slunečného dne apod.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samec



Založen: Dec 19, 2017
Příspěvky: 4082

PříspěvekZaslal: po květen 15 2023, 23:53    Předmět: Citovat

Chccel som fotiť na mikrofilm foťakom Kyev 303. K malému foťaku malý expozimeter. 1. aby som využil možnosti toho foťaku nastavovať clonu aj čas. 2. aby som mal predstavu kde je kedy koľko svetla. Odhadovať svetelnosť pocitovo podľa zraku sa bez tréningu kvôli automatike očí ani nedá. Keďže teraz nemám tmavú komoru, tak som foťak aj expozimeter odložil na neskôr. Ten čas letí...

Objavil som však nejaké senzory k arduinu...
APDS9930 - proximity, ambient light, IR sensor, 3V, 16bit, I2C
APDS9960 - gesture, RGB + clear senzor, 3V, 16bit, I2C
BH1750 - Luxmeter, 3V, 16bit, I2C
GUVA-S12SD - UV photodiode
ML8511 - UV sensor, 2.7-3.6V, analog (1-2.2V)
TEMT6000 - phototranzistor
TSL2561 - ambient + IR sensor, 2.7-3.6V, I2C
(k tým UV ešte asi bude samostatná téma)

Načo foťiť na film, keď dnes všetky mobily majú foťak, je rovnaká otázka, ako načo niečo bastliť, keď sa to dá kúpiť lacnejšie a lepšie.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19435
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út květen 16 2023, 4:47    Předmět: Citovat

To by souhlasilo, taky ještě občas fotím na normální film, Histes na něj natáčí kamerou. Pružnost filmů už zase je taková, že s použitím přibalené tabulky se dají pořídit velmi slušné fotky, zvlášť, když se na údaj expozimetru nedá spolehnout, a na kinofilm či dokonce na šestnáctku nebo užší se to většinou nevyplatí (ještě tak na barevné diapozitivy, s nimiž se při dalším zpracování už nic moc "dodělat" nedá, ale na mikrofilmu by se hodily leda do stereokotoučků).
Potíž je totiž v tom, že
- nejrozšířenější selenové expozimetry za ta léta ztratily citlivost i linearitu (o logaritmickou závislost výchylky ručky se postaral zčásti selenový článek, zbytek řešil tvar magnetického pole v měřidle),
- novější CdS expozimetry (zejména ruské) se objevily v době, kdy už se sem tam dal koupit foťák s měřením či automatikou, ty po těch letech trpí na rozklad fotoodporu, ze kterého se stává spíše nestabilní odpor vcelku nezávislý na osvětlení: prostě ukazují nějaké osvětlení i v úplné tmě a o moc víc neukážou ani na plného slunečního svitu. Čili v bazaru nemá smysl expozimetr kupovat, jestli neseženu originální světlocitlivý prvek, a nemám to kde zkalibrovat.

Proto pokládám dříve odkázanou diplomku za celkem schůdnou cestu k řešení, dokonce je tam prostor i pro další miniaturizaci.
Asi nejjednodušší by bylo, kdyby expozimetr ukazoval samotné EV, ale to měly jen některé dvouoké zrcadlovky - Flexaret VII/automat, Minolta Autocord a další, u nichž byla kombinace expoziční čas/clona standardně uzamčena a ta kombinace odpovídala jedinému EV. S otáčením prstence přepínajícího dobu expozice se současně měnila clona, aby expozice zůstala stejná. Pro změnu EV se musel zámek uvolnit a nechat zapadnout v kombinaci odpovídající jinému žádanému EV.
Jenomže problém - čísla EV nejsou jednotná ani mezi uvedenými foťáky, ty stupnice si posunul každý výrobce jinak. Podobně nelze použít čísla EV ani z expozimetrů - zde slouží jen k přenosu na "kalkulátor" clony a času.
Například nový expozimetr Leningrad 6 při snímání stejné plochy v témže okamžiku ukazoval na jednom rozsahu o 7 EV víc, na druhém o 4,5 EV víc, než celkem čerstvě zkalibrovaný Leningrad 4. Ono totiž i to odstupňování rozsahů bylo jiné pro selen a jiné pro CdS.
V důsledku je to jedno, to číslo EV, které ukazuje expozimetr, stejně nezohledňuje citlivost použitého filmu. Naprostá většina foťáků také nemá možnost uzamknout kombinaci clona/čas, natož, aby měla stupnici v EV.

Celkem chápu, nenápadný malinký foťáček a k němu velký těžký expozimetr jsou poněkud bizarní kombinace.
Nicméně Edmund Hillary na Mount Everestu v roce 1953 fotil se "špionským" Minoxem VEF na 9,5 mm film, ale nikdy jsem se nedověděl, jestli měl s sebou také nějaký expozimetr... asi neměl, to by zase byla další zátěž. Expozice se dala dobře odhadnout podle toho, jak Šerpa Tenzing mhouřil oči.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund